ponedeljek, 23. april 2018

Jurij z zmajem na pivu? Nikakor!



Povsod Jurij, ubijalec zmaja 

Čez palec se zdi, da je prav sv. Jurij, ki goduje danes (23. april), evropski svetnik št. 1. Tako pravoslavje kot katolištvo in anglikanstvo ga zelo povzdigujejo. Je zavetnik mnogih dežel, mest, župnij. Je zavetnik Bolgarije, Gruzije, Anglije, Portugalske, Katalonije, Etiopije. Brezštevili Evropejci nosijo ime Jurij, Jorge, Georg, George, Đorđe, Jordi, Jiří, Jörg, György, Giorgio,...

Njegovi simboli oz. elementi iz njegove zgodbe so povsod naokrog, le videti jih je treba: Jurijev konj v grbu Slovenskih Konjic; Jurijev rdeči križ na beli podlagi v grbu Ptuja; Jurijev antagonist zmaj v ljubljanskem grbu (četudi ljubljanski turistfirerji Kitajcem govorijo o Argonavtih in pošasti iz barja); Jurij – ubijalec zmaja v grbu Šentjurja, Šenčurja, Svetega Jurija ob  Ščavnici,...; Jurij – ubijalec zmaja v grbu predsednika Ruske federacije (slika zgoraj) in ruske obveščevalne agencije FSB; Jurijev križ kot zastava Anglije; Jurijev križ v grbu nogometašev FC Barcelona in AC Milan; nenazadnje Jurijev križ na lutkah, v katere za vajo streljalo člani Islamske države in podobnih islamističnih terorističnih organizacij.


Starodavni ideal moške duhovnosti

Osnova priljubljenosti je viteška legenda o Juriju, ki ubije zmaja in reši Marjetico. Zgodovinski Jurij, vitez iz Kapadokije (današnja vzhodna Turčija), mučenec pod Dioklecijanom (leta 303), zagotovo ni ubil zmaja, saj zmajev ni. Moral pa je izvršiti neko posebej plemenito dejanje, da se je ravno nanj navezala legenda o ubijalcu zmaja. To dejanje je lahko bilo samo mučeništvo (ko je ubil zmaja strahopetnosti in nevere), lahko pa že poprej kakšna junaška vojaška in humanitarna akcija na nemirnem vzhodnem limesu Rimskega cesarstva.

Kakor koli, evropski moški je skozi čaščenje sv. Jurija stoletja negoval moško duhovnost. Sveti Jurij sporoča, da krščanstvo ni vera, ki moške skopi, pač pa je vera, ki jih vzpostavlja kot junake in viteze. Njihovo viteštvo bodi razvidno v družinskem življenju, pri delu, v politiki, v športu,... Njihova vrhovna odlika bodi razločevanjem med dobrim in zlim ter sposobnost zoperstaviti se zlu.


Ko ga Jurij in zmaj skupaj žurata

Pred kratkim so v Šentjurju (v AO so mu rekli Sv. Jurij ob južni železnici) izvedli rock koncert. Še eni, ki niso mogli mimo Jurija in »njegovega« zmaja. Plakat za koncert Šentrock (slika spodaj) je pomenljiv: vitez in zmaj nazdravljata s pivom, belega konja in Marjetice ni nikjer. Vitez (Jurij) dviguje desnico in s prsti tvori demonski znak, kar kaže (uf, neugodno!), da je prestopil na zmajevo stran.

Kaj reči? Lahko smo zaskrbljeni, celo jezni, češ, še ena deformacija krščanske ikonografije. Jurij z zmajem na pivu? Nikakor! Dobro ni zlo, zlo ni dobro.

Lahko se namuzamo, češ, celo v času moralnega relativizma, ko niti brihtnim glavam ni jasno, kaj je dobro in kaj zlo, se človečki zatekamo k Juriju po simboliko in semantiko. 

Naj živi Šentrock! Z Jurijem v genih tudi v tretjem tisočletju krščanske ere!


* Slike: Wikimedia in B.C..

Ni komentarjev:

Objavite komentar