sreda, 17. januar 2018

Mojih 5 najbolj retvitanih v 2017

Naredil sem inventurico, kako mi je lani bilo biti na Twitterju. Najprej priznam, da sem imel krizo in hotel Twitter zapustiti. Slovenski Twitter je zelo naravnan v politiko in dualistično zategnjen. Slovenski Twitter je specialist za ustvarjanje politične depresije. Facebook je s te strani boljši. Je bolj sproščen in življenjski, delitev mi-vi je precej manj prisotna; FB je včasih malo "glup", toda mračen ni. Kakor koli, v l. 2017 sem ostal na Twitterju. Tukaj prilagam in komentiram mojih 5 najbolj retvitanih tvitov iz lanskega leta... 

5. Katalonija

Na Katalonijo me veže grob sv. Klareta, ustanovitelja klaretincev, potem številni sobratje in prijatelji. Nekaj dni pred katalonskim referendumom o neodvisnosti sem napovedal surov razplet. V resnici nisem imel v mislih nasilja nad volivci, čemur smo bili priča potem, temveč sem bolj imel v mislih "surovost" odsotnosti dialoga s strani Španije in "surovost" neposluha s strani EU. V "napovedi" sem se malo zmotil: Slovence je nato katalonska zgodba kar zanimala. Vprašanje pa je, koliko bi jih zanimala, če ne bi bilo brutalnosti španske policije.

4. Zasebno in javno šolstvo 

14. julija 2014, dan po zadnjih parlamentarnih volitvah, sem na v blogu Preprosti kot golobje, previdni kot kače opozoril, da "katoličani moramo biti pripravljeni tudi na IZRAZITO MALIGNO MOŽNOST razvoja dogodkov", saj se bo v tem mandatu lahko da poskušalo spremeniti ustavo. Ko so levičarji na oblasti, se prej ali slej izkaže, da jih intimno še vedno žuli verska svoboda, zlasti seveda svoboda katoliške Cerkve. Nisem pa mogel l. 2014 predvideti tako odprtega poskusa spremembe ustave in hkratnega napada na katolištvo, kot se je zgodil v lanskem novembru pod krinko "reševanje javnega šolstva" pred menda kar grožnjo s strani "zasebnega šolstva", zlasti seveda pred "grožnjo" s strani šentviške katoliške OŠ. V okviru tozadevnih debat sem 9. novembra v tvitu opozoril, da tudi javne šole, ki naj bi bile versko nevtralne, to namero včasih kar težko uresničujejo.

3. Bitka elit proti sovražnemu govoru 

Včeraj so bili prvaki v zagovarjanju strpnosti, dialoga, svobode umetniškega izražanja, svobode govora, danes se na vse kriplje bojujejo proti sovražnemu govoru in pri tem postajajo sami nestrpni, nedialoški, borci proti svobodi govora. To je žalostna usoda najbolj gorečih (in najbolje financiranih) vernikov boginje, ki sliši na ime Politična korektnost. Čas je, da se določena kulturna, politična in intelektualna elita (à la MI - Mirovni inštitut) vpraša, zakaj ji je projekt strpnosti spodletel. Pozor! Ta elita je imela medije, imela je denar, imela je pozicijo ugleda in vpliva, zdaj pa se ukvarja z izdelavo aplikacij, s katerimi lahko zatožiš prvega gobezdača, ki ti ni všeč...

2. Zadrega vseh zadreg: Bog v javnosti 

Cerkev in država sta druga od druge ločeni tudi v ZDA. In to vse od nastanka ZDA. Toda to ne pomeni, da sta v ZDA ločena tudi država in Bog (... je zapisal nekdo, ki se ga več ne spomnim). Še manj pa to pomeni, da sta ločena javnost in Bog. V ZDA imajo ime Boga na denarju, predsedniška prisega prikliče Boga, športniki se Bogu javno zahvaljujejo,... V Sloveniji in še v nekaterih evropskih državah pa je poleg Cerkve tudi Bog ločen tako od države kot od javnosti. Bog spravlja našo ateistično in laicistično elito kar naprej v zadrego, če ne celo v paniko. Ko nas je l. 1999 obiskal Bill Clinton, je prevajalec zamolčal, da je ameriški predsednik nad Slovenijo klical Božjega blagoslova. Ko smo lani postali evropski prvaki v košarki, je dežurni showman vpričo vesoljnega slovenstva Randolphovega krščanskega Boga potvoril v starwarovsko "višjo silo".

1. Normalnost 

V soboto, 9. decembra 2017, je na Frankolovem na hitro zapadlo preko 30 cm snega. Dopoldan sem v Olimju vodil duhovno obnovo za katehistinje celjske škofije, popoldan sem imel čas kidati sneg. Ko sem očistil okrog cerkve in vse poti v farnem parku, sem se lotil velikega kupa snega, ki ga je na šolskem dvorišču ustvaril orač. Skozenj sem naredil prehod, da so lahko v nedeljo kakšni ljudje preko šolskega dvorišča prišli do cerkve, v ponedeljek pa kakšni učitelji in učenci preko farovškega dvorišča do šole. Prometni režim pešcev na Frankolovem je namreč od pamtiveka tak, da se lahko preko cerkvene zemlje vstopa na šolsko zemljo, preko šolske na cerkveno. Normalnost sosedstva pač. Potem pa pomisliš, kakšno godljo zna zakuhati prenapeta "Ljubljana" in nje stampedo-mediji glede odnosa šola - župnik... 

Najlepše pri mojem najbolj retvitanem tvitu lanskega leta je, da so ga retvitali in všečkali levi in desni, verni in neverni. Vsi si želimo normalnosti, odpravo medsebojnih napetosti in vsaj kanček več dobre volje.


3 komentarji:

  1. Vaši prispevki niso namenjeno samo ne le verujočim, temveč tudi "vsem ljudem dobre volje". ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Korajžno tako naprej z javnim komentiranjem in razmišljanjem, ker eni in drugi to potrebujemo! Hvala za vse in še ma mnoga razmišljanja!

    OdgovoriIzbriši
  3. Če lahko samo pripomnem-sem levičar ker pišem z levo ter srce imam na levi,razmišljat se pa trudim s svojo glavo.Hotel bi samo povedati,da take ljudi kot ste Vi še kako potrebujemo na tviterju. Imam občutek da ste eden redkih ki zna reči bobu bob glede na to kakšno službo opravljate-kar sem opazil v vaših 'čivkih' in zato vas tudi posledil.
    Upam le,da se nisem zmotil v presoji.
    Pa veselo čivkanje Vam želim še naprej

    OdgovoriIzbriši