torek, 9. maj 2017

Po izgonu begunske družine

Sirska ornamentika (s spleta)  

Leto 2017: „skrajni“ levičarji, kardinal Bozanić in sirski kristjani

Po duhovniških kanalih je tudi do mojih ušes dospela novica, da je sirsko-egiptovska družina Korba-Suleman, ki so jo ponosne slovenske oblasti izgnale (link), bila krščanska; da so jo na Hrvaškem lepo sprejeli; da se je v dobro iz Slovenije deportiranih beguncev angažirala tudi hrvaška Cerkev s kardinalom Bozanićem.

V Sloveniji so se za družino Korba-Suleman potegovala humanitarna društva „eksotičnih“ imen, tipa refudživelkomerji Protirasistična fronta brez meja, domnevno kakopak vsa levičarske provenience. V prid družine se je aktiviral zimzeleni Matevž Krivic, kritična do sodnih oblasti je bila progresistična prižnica, ki sliši na ime Studio City (link).

Na dan deportacije (22. marec 2017) je prišlo do prerivanja med protestniki, ki so branili družino, in policijo. Verjamem, da je kakšnemu slovenskemu kristjanu večerja bolj teknila, ko je po poročilih videl, kako je policija uporabila silo proti „levičarskim marihuanarjem“. Verjamem, da se verjetno noben slovenski kristjan ni vprašal, kako to, da „brezbožni“ levičarji branijo arabske kristjane, do katerih bi posebno, iz zakramenta krsta izhajajočo dolžnost zaščite morali čutiti prav slovenski kristjani. Seveda, upoštevati moramo, da informacije, da gre za kristjane, ni bilo. Upoštevati moramo, da kakšni medijski delavci s protikrščansko plombo v možganih včasih tudi naredijo, da take informacije ni.

Resnica je ta, da smo slovenski kristjani na dogodek gledali od daleč, morda s kakšnim žarkom veselja ob pričakovanju, da bodo policijski pendreki pobožali rdeče skrajneže, hrvaški kristjani pa niso stali ob strani, temveč so svojim bratom in sestram v Kristusu izkazali gostoljubje. Kardinal Bozanić in slovenska rdeča eksotika so se obnašali na način A, slovenski kristjani na način B.


Leto 170: ko noga sirskih kristjanov prvič vstopi v našo deželo

Sprožijo se spomini in asociacije. Ali veste, kaj vse smo slovenski kristjani dolžni Siriji?

Legio XII Fulminata je bila rimska legija s sedežem v sirskih Melitenah (danes jugovzhod Turčije).* Odlikovala se je v bojih s Perzijci in Parti, luč Rima je pripeljala do Kaspijskega jezera in globoko v Mezopotamijo (današnji Irak). V Dvanajsti legiji so bili v glavnem Grki in Sirci. Ko je okrog l. 170 cesar in filozof Mark Avrelij (+ 180) v Ogleju sestavljal veliko armado, ki bi udarila po Markomanih in drugih germanskih plemenih (prim. začetni prizori iz filma Gladiator), ki so poprej vdrla vse do Italije, je z vzhoda poklical tudi Fulminato in jo namestil v gornjo Panonijo ob Donavo

Zdaj, izpričano je, da so v tej legiji bili kristjani, po narodnosti najverjetneje Sirci. To vemo, ker se je med krščanskimi in poganskimi legionarji po vojni vnela debata, kdo je z dežjem pomagal neki v obroč stisnjeni enoti, ki je umirala od žeje: Jupiter ali Kristus? Ali kar zračni demoni, ki naj bi jih klical nek egiptovski vrač? Da je legionarjem iz Dvanajste pomagal krščanski Bog, saj je le po molitvi kristjanov prišlo odrešilno neurje, piše znameniti Tertulijan (+ 225).

Kakor koli. Morda so prvi kristjani, ki so prekorakali današnjo slovensko zemljo od Gorice (pristanišče Oglej) do Lendave, vmes pa molili psalme in klicali Kristusovo ime, bili ravno sirski legionarji okrog l. 170. Ni dokazov, da bi slednji tod načrtno oznanjali evangelij in ustanovili prve krščanske skupnosti, močni indici pa so, da so tu bili. In indici so, da je poleg oglejske ena prvih, če ne prva krščanska skupnost na naših tleh, nastala kmalu po markomanskih vojnah v Petovioni (Poetovio, Ptuj). Še več: francoska učenjakinja Martine Dulaey, najboljša poznavalka Viktorina Ptujskega (+ 303), je prišla do spoznanja, da je ptujska krščanska skupnost tretjega stoletja imela precej sirskega teološkega pečata, ki bi ji ga lahko dali krščanski trgovci iz Palestine in Sirije (sklep njenega doktorata o petovionskem škofu in mučencu je prevedel in na splet postavil Miran Špelič, link).


Begunci so znamenje

Kot kristjan in duhovnik razbiram Božje delovanje po znamenjih. Otroke pri verouku učim, da Bog govori po znamenjih.** Najodličnejša znamenja so seveda sami zakramenti. Toda z njimi ni konec Božje govorice. Bog govori po velikih in malih dogodkih. Konkretneje, Bog govori tako po veliki begunski krizi kot po „mali“ drami naše sirsko-egiptovske begunske družine.

Mega dogodek je begunska kriza. Avgusta 2015 sem na Twitterju čivknil:
Veliki greh industrijskih držav je v smeti vržena hrana. Božja pravičnost je, da begunci, ki nimajo hrane doma, prihajajo ponjo k nam.

V imenu biblijskega in katoliškega nauka, da so zemeljske dobrine vsem ljudem enako namenjene, še enkrat trdim, da je premik ljudstev iz bede in vojne proti deželam, kjer se že narejena hrana meče v smeti (kar se „veselo“ dela tudi v jedilnicah od levičarjev povzdignjenih javnih šol) v popolnem skladju z Božjo pravičnostjo. Begunec je preroško znamenje, ki strga masko z obraza prenažrtih kapitalističnih dvoličnežev.

„Mali“ dogodek je marčevski izgon krščanske sirske družine iz Slovenije ter pasivnost nas, lokalnih kristjanov. „Mali“ dogodek velike simbolike. Gre za sirsko-egiptovsko družino z malčkom. Vzporednica s Sveto Družino je takojšnja. Tudi slednja je imela malčka in istočasno bila begunska. Na nek način je bila „sirska“, v kolikor je izhajala iz Galileje, ki meji na Sirijo, ter „egiptovska“, saj je bežala v Egipt. Gre za krščansko družino. Sirija je tista dežela, kjer so verujoče v Kristusa najprej imenovali „kristjani“. V kakšni sirski vasi še danes govorijo aramejščino, ki jo je govoril Jezus. In, kot sem maloprej spomnil, med prvimi, ki so evangelij v srcu nosili na področjih med Sočo, Savo, Dravo in Muro, so najverjetneje bili sirski legionarji okrog l. 170. Sirski (antiohijski) teološki vplivi pa so se na Ptuju pojavili in čutili nekaj desetletij zatem. Sirija – v svojih krščanskih genih jo imamo!***

Kristjani mislimo, da sta nam sekularizacija in bojeviti ateizem vzela Boga. A ko nam Bog pošlje svoje znamenje, v primeru družine Korba-Suleman geografsko in socialno gledano tudi zelo biblično znamenje, ga ne vidimo. Okrog deportirane družine vidimo hude levičarje, sodobne Judeže, ki nas bodo prodali tujcem, v njej ne vidimo opomina in spomina na našo duhovno korenino.


* Verjetno je tej legiji pripadal stotnik, delujoč na mejnem področju med Galilejo in Sirijo, katerega besede izgovarjamo pri vsaki sveti maši: „Gospod, jaz nisem vreden, da prideš k meni, ampak reci le besedo in ozdravljena bo moja duša“ (prim. Mt 8). Dvanajsti rimski legiji je pripadalo tudi znamenitih 40 mučenikov iz Sebaste, ki godujejo 10. marca. Nekateri XII. legijo, imenovano Fulminata (Blisk), obravnavajo kot najbolj krščansko med vsemi rimskimi legijami.
** Veroučni učbenik za 5. razred nosi naslov Znamenja na poti k Bogu.
*** Tudi v smislu, ker je antično krščanstvo na naših tleh v majhnih skupinah ali v posameznih družinah preživelo propad Rimskega cesarstva in razpad lokalne cerkvene strukture ter se kasneje vključilo v mlado slovansko krščanstvo.


12 komentarjev:

  1. To pa je kapaciteta znanja! Da bi se le v pravo smer vedno obračalo, in nikoli zmede prinašalo. Potem bo duša to čutila, ker bo Gospod vesel.

    A ni bil Mark Avrelij stoik? Tisti, ki jim mučitelji nogo lomijo, in ko poči, stoik reče: "Sem vam rekel, da bo počilo!" Včasih sem si želel biti stoik in malo tudi postal, a potem sem spoznal, da se hudih duhov s stojo samo ne da ustaviti. Zdaj pa vidim, da jih tudi Mark ni le toleriral, ampak tudi z vojsko 'raziral'. Tudi pravične vojske so torej znamenje.

    In kot vidimo, tudi iz zapisa, je Bog neštetokrat rešil svet prav s pomočjo krščanskih vojakov. Na koncu koncev so ZDA rešile svet že dvakrat, ko nobena Cerkev in molitev ni mogla niti enega duhca izgnati iz Hitlerja.

    Znamenja ... Kaj pa vem ... Znamenje je najboljše, ko neposredno govori o Kristusu, in to živem Kristusu v srcu. Ko Ga imaš vedno v sebi, ob sebi ... Ostala znamenja pa so lahko tudi politične igrice in celo lažne dobrote. In naši kristjani sploh nismo vedeli, da je družina krščanska. Je bil tam kak klerik? Je kaj vpil skupaj z zvito-dobrotniki? Pa tudi papež Frančesko je iz Lezbosa v Vatikan pripeljal raje muslimane, krščansko družino pa je njegov PR zavrnil in so bili najbrž vrnjeni v Turčijo, tam pa jih čaka KRIŽ. Morda pa Bog smatra kristjane za Sebi bližje, zato jim namerno nalaga TEŽJI križ, ki jih kmalu pripelje Domov, v Zveličanje?? Z mladimi dušami, recimo muslimani, pa je bolj nežen? Kdo ve, kdo ve, razen Gospod.

    Znamenja ... Imaš velika in mala. Najbolj zanesljivo od vseh je Jezus neposredno. Lep primer:

    http://jonah2-10.blogspot.si/2017/05/339.html#comment-form




    OdgovoriIzbriši
  2. Slovenske oblasti so samo ravnale v skladu s trenutno papeževo in cerkveno doktrino, po kateri se krščanskim beguncem ne sme nuditi nobenih prednosti pred muslimanskimi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zgornji P. komentar me spominja na en rojstni dan, ko sem bil mulc. Mama je prvič in zadnjič prinesla veliiiko torto, stekel sem za njo v kuhinjo, a sem lahko le pomagal krožničke s koščki ven nositi - vsa mularija se je mastila, tudi tatiči in tlačitelji, jaz pa sem bolj majhnega dobil, pa veliki pladenj sem na koncu lahko polizal. Ja, take lekcije mi je Bog dajal vse življenje, in me storil v fiberglas. Tudi majka Cerkev ni bila nič boljša. Še manj šola. Tako je tudi prav! Kdor je zdrav in iskriv: udri po njemu, da bo čimprej v nebesih, drugim pa vrata odpirat in jih pedenat!

    Moram pa priznati, da sem sicer Bogu hvaležen za vse to, nekako pa nisem tem svojim vzgojiteljem. V tem drilu vsekakor ni bilo kakšne srčne ljubezni, sem čutil. Zato sem bil dolgo en 'sirski begunec', a ker sem iskal v pravo smer, me je Gospod rešil. Slava Tebi Kristus!

    Moderna duhovščina nenehno pridiga samo eno besedo: nežnost! In tako je prav: udri ga z nežnostjo! Marš nazaj v Turčijo, z nežnostjo! Papež sprejema levake a ne naših škofov - z nežnostjo! Marš krščanska družina na Hrvaško, s slovensko nežnostjo! Včasih pa je bilo: Izgini, pankrt, z nežnostjo! In: zagrebljen izza cerkvenega zida, z nežnostjo.

    Oj, kako bo Gospod nežen s temi nežneži! Ali ne vidite, da je že nežen? In da je njih nežnost naredila zelo nežnega Jono? Bog že ve kaj dela, človek pa težko razume vse te nežnosti.

    Vse za krščansko katoliško nežnost! Živela slovenska nežnost do levakov! Pridite muslimani, posmehujte se nam, nežni bomo!

    Kristjanom pa križa še obtežiti, da jim bo veselje v nebesa priti!

    OdgovoriIzbriši
  4. Še zadnja ljudska modrost:

    "Kadar ti nežni pomaga, je za v nebesa dobra vaga."

    "Reši se, kdor se more", razume narod to nežnost.

    OdgovoriIzbriši
  5. Slovenski skopuški in hudobni narod. Narod sužnjev.
    Zato pa nam je Bog poslal komuniste na oblast.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zanimivo, da takih prispevkov p. Cestnik ne objavlja v Družini. Je le preveč paternalistično tole kazanje s prstom na slovenske kristjane?

    Morda pa ne gre za istega p. Cestnika?

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja, tudi mene nekaj tiho jezi nekje v srcu, to je sveta jeza. In Brane je dec, da je to napisal. Tudi on se spreminja in je blagoslavljan, kadar ne meša križa in zvezde. Zato ni isti pater Cestnik, ti Jani pa si še vedno isti?

    Neki tihi revolt me zgrabi, ko pomislim, da gospodje škofje vedeli, da je tisto krščanska družina, in niso storili NIČ, da ne bi vznemirili družbe, vlade, krhkega političnega 'ravnovesja' ter ogrozili Cerkve še bolj. A vsa ta diplomacija je hudičeva zanka za Božje ljudi. Še vedno računam na kakega škofa, vse jih cenim, a v vseh ni moči, ki je potrebna, da veliko srce Zavpije. Je v Nm en oče, in je v Mb bodoča roža, a vse skupaj je pa spet en slovenski krščanski golaž, dober tudi za na partizansko veselico. Panaceja. Tudi brata Yuna bodo pozabili, ko bo dovolj knjig prodanih, da se bo pokrilo in bo še kak kovanec v žep kanil.

    Če se to ne popravi, bo Gospod zelo na globoko zaoral po tej kamenini! In Alojzij, kdaj začneš svojo Pot? Človek najbolj zori na fronti, ne v kantini in pod vaško lipo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Aja, še tale narodna:

    "Kadar nežni usta odpira, se duša mi v Nebo ozira."

    OdgovoriIzbriši
  9. Majhen človek mnogo stvari ne more razumeti. Le kakšni so ljudje , ki nam "komandirajo" ????
    Ko sem gledala tisto družinico na ekranu, sem se spraševala kakšna je moja Slovenija, ki ne zmore preskrbeti treh malih ljudi !??
    Ko v zadnjih dneh gledam in poslušam kolikim ljudem so prodali DOM zaradi minornega dolga, mnogim milijonarjem pa ne morejo vzeti ničesar, še manj razumem, sem pa zgrožena in strah me je; V KAJ SE JE SPREMENILA NAŠA SOCIALNA DRŽAVA !!!
    LJUDJE KDAJ NAM BO DOVOLJ, DA TEGA NE BOMO VEČ MIRNO GLEDALI ??????

    OdgovoriIzbriši
  10. V nebesih bo vsega tega zla konec. Pomujajmo se torej! Imamo vsaj dober vzrok.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jani Pezdirec, Družina tudi ne objavi vsega, kar napišeš.

    OdgovoriIzbriši
  12. Tako pogosto je: zaljubljen si v nekoga in želiš, da te opazijo ... ali preživljaš težak "razhod" in želiš, da se vrne ... ali pa si osamljen in iščeš nekoga posebnega . Vse je odvisno od tega, kaj želite. Če ste osamljeni in želite najti novo ljubezen, je za vas urok. samo kontaktirajte dr. Jasper v Gmailu, ona je najboljša: doctorjaspermagic@gmail.com, ali pa jo kontaktirajte na WhatsApp: +2349150316084

    OdgovoriIzbriši