petek, 19. julij 2019

Obramba, napad, sinteza



Naša vera je kar naprej v položaju, ko se mora braniti. Tako na idejni kot na pravni in politični ravni. Vedno se najde nekdo, ki jo ali šaljivo izziva ali ji resno oporeka ali ji hoče z zlobo škoditi. Tako nedolžne šale sodelavcev na račun naše vere kot načrtni napad zlobnih oblastnikov nanjo zahtevajo nekakšno obrambo. Dobrovoljnemu sodelavcu, ki se rad šali, bomo morda vrnili z duhovito šalo na račun njegovih prepričanj. Preračunljivih oblastnikov, ki nas hočejo stisniti v kot, se bomo ubranili z manj veselimi prijemi. Skratka, obramba vere je naša dolžnost.

V družbenem in družabnem življenju so tudi situacije, ko naše vere nihče ne napada, nihče je glasno ne izziva, smo pa mi tisti, ki sprožimo idejni spopad in polemiko. So situacije, ni jih malo, ko moramo kristjani imeti pobudo, opozarjati, biti določenim družbenim akterjem »neprijetni«, kot je svoj čas bil komu »neprijeten« Janez Krstnik.

Položaj kristjana »napadalca« je precej zahtevnejši od položaja kristjana »branitelja«. »Braniteljeva« skušnjava je mlačnost in neodzivnost, »napadalec« pa lahko zaide v polemično strast in žalitev drugega. Zato je pri obrambi in polemiki, v katero se spuščamo, potrebna velika mera evangeljske opreznosti in krotkosti. Večkrat bo bolje, da molčimo kot izrečemo prehudo besedo. Razveseljivo je, ko vidimo, da na Slovenskem mnoge krščanske sredine (društva, akademije, spletne stvarnosti,...) znajo v tem pogledu ubirati prave poti.

Krščansko umetnost aktivnega idejnega spopada imenujemo apologetika. Če pobliže pogledamo čas velikih krščanskih apologetov, ki so delovali v 2. in 3. stoletju, opazimo zanimivo poanto. Končni rezultat velikih polemik s takratnimi pogani in pogansko državo ni bil ali poraz ali zmaga »našega«, temveč sinteza »našega in njihovega«. Ostra razprava med dvema različnima se je stekla v sintezo, v njuno skupno pot. Zgodnje krščanstvo ni uničilo poganskega Rima (pravo) in Aten (filozofija), temveč se je od njiju tudi učilo, ju sooblikovalo, skupaj z njima ustvarilo enkratno sintezo.

Naj se zato naše obrambe, napadi, debate, polemike, aktivistične akcije ... ne dogajajo zunaj hrepenenja po sintezi. 


* Objavljeno 6. 1. 2019 kot uvodnik v tedniku Družina. Foto: B.C., nebo nad Jeruzalemom, oktober 2015.

7 komentarjev:

  1. Ok, Branko, sprejeto.

    A ko človek malo razmišlja - delati sintezo s čim? Sinteza pomeni: "spajanje različnih elementov v spojino". Narediti sintezo z luteranskimi domislicami o sveti Materi kot navadni ženski, svetnikih pa demonih?
    Ali pa islamske ideje o preroku Jezusu, ki je oživljal in ozdravljal (Mohamed ni), in bo prišel na sodni dan (Mohamed ne bo); sprejeti torej idejo, da je bilo križanje prevara? Da so učenci Jezusa živega rešili? Ja, lažnivci pač razmišljajo lažnivo. Dodajajo še strog opomim "ljudem Knjige", kristjanom, da "pretiravajo" glede Svetega Trojstva, da Oče Alah pač nima Sina, ha ha!

    Sintezo s tem?

    Ali s pohabljenim mamonskim krščanstvom? Grebi se za svoj vsakdanji denar, in Bog ti bo pomagal? Ženske duhovnice? Abortus je enak iztrebljanju?

    Nekam ne gre, a veš. Me raje kar v smrt pelje - o kako bi bila sladka, samo da ne bi Gospoda žalil s tem. Sranjem.

    Ko pa nekdo naredi sintezo z Naukom o Ljubezni do Boga, se, tudi Brane, na misijonu posmehneš, hehe: herezija, sinkretizem, pa take, govorijo. Zdaj pa je eden prav od njih na sodišče petkrat poklican - škof pa ne bo nikoli. Prej pa hehe?
    Pozablja pa se na sintezo sv. Tomaža Akvinskega, ki je pogansko aristoteljevino vključil v jedo današnje katoliške filozofije. Kolikor vem.

    Pa tudi z bhaktami ni sinteze za delati, ker je njih svetniški šef rekel, da je Jezus bil živ s križa snet, šel v Indijo - in najbrž prav On tam začel vaišnavizem? Od katerega se lahko danes učimo Ljubiti Boga kot Osebo, a bolj po pisani teoriji kot po kakšnem zgledu. In pridejo pogledat, potem pa Živega Jezusa sprejmejo. Morda pa Ga bodo znali bolje Ljubiti od nas?

    Na koncu koncev - klinc pa sintezika! Saj si jo skusil na političnih tepihih, da ne gre. Jezus ni delal sinteze s farizeji (pa so verjeli v Vstajenje), niti s saduceji (ki niso verjeli, torej so bili agnostiki znotraj judovstva, bi zaključil). Edino s tistimi, ki so zavrjeli Vanj, Jezusa, je delal sinteze, torej znotraj ISTE KRVI: njim pa se je prilagajal, glede na njih hitrost dojemanja, ki je bila največkrat skrajno počasna. A to ni bilo spajanje pogledov, ampak le začasno toleriranje.

    Kaj naj danes toleriramo, če se nam gre res Zanj? Mislim pri sebi - kaj naj toleriram? Lenobo? Molčanje o Njem? Zamero Očetu za kaj? Ne ne, ne bo šlo. Še manj pa da bi se delala sinteza s tistimi razlagami Nauka, ki danes 80% vatikancev vodijo v sintezo s homo-pedo variantami.

    Lepo si povedal Brane, a duša ne da, ker je nekaj drugega videla. Kako je že rečeno: Kdor je Videl, noče ničesar drugega več gledati? Pa vendar taki pogledajo naokoli in se zjočejo, kakšne vse golaže delajo mnogi verniki, da bi sintetizirali svoje porive z Jezusovim Naukom. To je razumljivo, a ko tudi ata France iz Rima tako naredi, si človek raje zaželi nebes, kot da bi na tisti plac hodil čas zapravljat, gledat v balkon, s katerega bo potem pa sinteza oznanjena. Sintetična bula.

    Ne ne, to ni zame, ne najdem hrepenenja po takih sintezah, sorry. Se opravičujem. Pa naj mi Bog pomaga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žalostno pri vsem te je dejstvo, da sintezo razumete kot poizkus povezovanja preživelih pojmovanj o Univerzumu in človeku v njem. Kartezični znanstveni materializem in na drugi strani različni verski fundamentalizmi s svojimi dogmami omejujejo holistično razumevanje pomena Univerzuma in človeka kot del neločljive celote. Razmišljanje p. Cestnika gre v pravo smer v kolikor sinteza pomeni preseganje trenutno veljavnih dogem o nastanku Univerzuma in človeka. Sinteza mnogih znanj s področja naravoslovja, družboslovja, filozofije, humanistite, teologije, itd na morda daje upanje, da bomo vsaj približno pravilno razumeli kreatorja Univerzuma in pomena človeka kot zavestnega bitja v tej navidezni praznini.

      Izbriši
  2. Saj v tem je razlika: vse, kar je sinteze, je Ok, sprejemljivo, a to je vedno le znotraj okvirja posvetnega, profanega, zemeljskega. Uma, snovi in energije. "Sintetični" um še ni prenovljen v Duhu, zato ne more dojeti Originala. Vse kar zmore, v svojem najvišjem naporu, je filozofija in besedne špekulacije.

    Bog pa je VEČEN. Je vedno ISTI in vedno enak. In povedal ter pokazal nam je stvari, kako stojijo, zato s tem Naukom in Pričujočnostjo pač ne bom delal nekih kompromisov. Govoril sem le zase, za svojo omejenost. Me pa veseli, da so resnični svetniki imeli podoben stav - morda sem se ga nalezel prav skozi občudovanje teh prelepih duš.

    S tega stališča je vaša izjava: "preživelih pojmovanj o Univerzumu in človeku v njem" pač agnostične narave. Kar je seveda močan trend v današnji Cerkvi. Zato je takih razumnikov (?) najbrž že večina. Žal pa njihov končni dosežek niso Nebeška Dežela in njen Mir. Toliko pa je že dano jasno videti.

    Kdor želi, naj le sklepa kompromise, če mu to kaj pomaga. A to so le začasne stvari, bergle, ki skušajo omejiti človekovo opotekanje po tem planetu, invalidnosti pa ne odpravijo. To odpravi le sprejetje Originala in priklon pred Njim.

    "...Naravoslovja, družboslovja, filozofije, humanistite, teologije..." - vse to so napori POSVETNEGA uma. Posvetni um pa ne more Kreatorja doumeti. Doume ga le tisti, ki je še drugič rojen, ne le iz vode, ampak tudi iz Duha. Tako o tem Jezus Gospod. Ker pa je današnja teologija pozabila, kako se še enkrat roditi, iz Duha, jo spomnimo:

    Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsemi močmi, ki jih zmoreš in premoreš.

    Kaj se tedaj zgodi? Tole:

    "Kdor ima Moje zapovedi in se jih drži, ta Me Ljubi; kdor pa me Ljubi, tega bo Ljubil moj Oče, in tudi Jaz ga bom Ljubil in se mu RAZODEL."

    Kreatorja se torej spozna le preko Ljubezni, še suha vera je premalo, kaj šele razumske špekulacije. Pot do Boga ni v naštetih človeških satvičnih dejavnostih, sintezah, spojinah in kompromisih, ampak v neposredni Ljubezni do Odrešenika osebno. A tega svet ne more dojeti, če mu ni dana Milost. Ta pa ne pride z gradnjo družboslovnih in humanističnih inštitutov.

    Toliko, a vsak naj svojo pot prej izkusi. Da vidi, koliko je zares vredna.

    OdgovoriIzbriši
  3. NAJBOLJŠI SAMOSTOJNI LJUBEZNI LIJEV, DA DOBITE SVOJEGA EX LJUBITELJA, HUSBANDA, ŽENSKO, GIRLFRIENDA ali BOYFRIEND NAZAJ. DODAJ NJEGOVO NA KAJNICI: +2349083639501
     -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    Pozdravljeni! Am, Christian Hofman, sem iz ZDA. Delam za mednarodno Apache Corporations, z Babo Noso sem se srečal na potovanju po Afriki, tam sem šel po pogodbo za pogajanja in izgubil v drugem podjetju, bil sem pustošen in polomljen in pred nekaj meseci sem se pravkar razvezal, moja žena je odšla z otroki in to delo je bila moja pot do dobrega življenja in vrnitve družine. Po mojem posvetovanju z Baba Noso je opravil urok zame in dobil sem pogodbo in nekaj mesecev pozneje sta se moja žena in otroci vrnili k meni in vse sem dolgovala Baba Nosa duhovnemu uroku in pooblastilom. Sem pričevalec babe Nose, duhovni oče mnogih velikih mož. za katero od vaših duhovnih težav in bo rešena. Lahko vas bogati brez krvnih ritualov, vrnite svojega ex_husband, ex_wife, ex _boyfriend ali punco samo, če lahko na +2349083639501 pošljete SMS ali WhatsApp
    če imate težave z naslednjim ?;
    (1) Če želite nazaj svojega bivšega.
    (2) če imate vedno slabe sanje ali imate seks na sanjah.
    (3) Radi bi vas napredovali v svoji pisarni.
    (4) Če potrebujete pristojnost za zmago v sodni zadevi

    OdgovoriIzbriši
  4. Hello,
    Many thanks to you Martine for telling me about Mr Jacques DELAROSIERE. He is truly the messiah just as you have said so well. He granted me in less than 48 hours

    a loan of 180,000 euros on a low interest rate of 3% per year that I will repay over a period of 5 years and I have several colleagues who also received their

    ready at his level.
    I thank you again because it is because of you that I arrived there, and I owe you a service since I was in a financial stalemate with three

    children because my husband died last year in a traffic accident and I was crumbling under debts but today thanks to your testimony, my children and

    I have been smiling again and we are currently living in our house. I am posting this message because I promised to give it also as a testimony if I received

    my credit. I strongly advise you to address him and you will be satisfied but attention to you who do not like to repay the credits has good date.
    I can leave you his contact address email / banque.generale@gmx.it


    I apologize for the inconvenience and thank you for your understanding

    OdgovoriIzbriši
  5. Že nekaj časa spremljam ta blog in danes sem se počutila, kot da moram deliti svojo zgodbo, ker sem bila tudi žrtev. Potem, ko sem bil sedem let z njim, se je razšel z mano, naredil sem vse, da sem ga vrnil, vendar je bilo vse zaman, toliko sem si ga želel zaradi ljubezni, ki jo imam do njega, prosil sem ga z vsem, Obljubil sem, a je zavrnil. Mati sem razložil težavo in predlagala mi je, da se raje obrnem na urok, imenovan Drigbinovia, ki mi bo pomagal oddati urok, da ga vrnem nazaj, toda nikoli nisem verjel v urok, nisem imel druge izbire, kot da poskusim uničiti urok, in on je rekel da me ne skrbi več, da bo vse v redu, da se bo moj bivši vrnil, drugi dan je presenetljivo vrgel urok v moje ime, bilo je okoli 16. ure. Bivši me je poklical, bil sem tako presenečen, odgovoril sem na klic in rekel je le, da mu je žal za vse, kar se je zgodilo, da me hoče nazaj, da me ima tako rad. Bil sem tako vesel, da mi to uspeva, zato sva spet začela srečno živeti skupaj. Od takrat sem obljubil, da imajo vsi, za katere vem, da imajo težave v zvezi, bom takšni osebi pomagal tako, da se bom skliceval na edinega resničnega in močnega čarovnika, ki mi je pomagal pri lastni težavi in ​​je drugačen od vseh tistih lažnih. Vsakdo potrebuje pomoč tukaj svoj e-naslov: doctorigbinovia93@gmail.com lahko pokličete whatsapp preko njegove mobilne številke +2348144480786, da dosežete najboljši rezultat za vse ali vašo težavo .....

    OdgovoriIzbriši
  6. POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 URAH
                        Priložnost za resne ljudi
    Pozdravljeni gospod / gospa
    Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
    soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
    finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
    certifikat in hitro od 2000 do 10.000.000 EUR za obdobje od
    odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
    Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
    Moj e-poštni naslov  : leydimaria37@gmail.com
    WhatsApp: +33757910768

    OdgovoriIzbriši