torek, 16. julij 2019

Z gnojnimi vilami v obrambo cerkve


Padlo je precej podružničnih cerkva, toda ena je kljub prihodu vojakov ostala in še danes stoji – sv. Miklavž nad Dobrno. Ker so jo ženske ubranile. 

Bilo je v času jožefinskih reform (konec 18. stoletja), ko je v Novi Cerkvi deloval ugleden tehant (dekan, nadžupnik) Jožef Anton Jakomini (članek o njem v Slovenski biografiji). Slednji je bil privržen cesarski verski politiki do mere, da je sam odrejal rušenje cerkva  v severnem koncu Celjske kotline. Kasneje se je Jakomini glede jožefinskih idej ohladil, na njegova stara leta pa je pri njem kot kaplan služboval nihče drug kot Anton Martin Slomšek.

»Bitko« za Miklavža nad Dobrno je opisal Jožef Iskrač Frankolski (članek o njem v Slovenski biografiji), eden najbolj talentiranih piscev samoukov tistega časa. Ta njegova »domača povestica«, ki jo podajamo na tem blogu, je bila najprej objavljena v časopisu Novice, št. 49, v Ljubljani, 7. decembra 1859. Danes jo najdemo v monografiji Iskriva Iskrača (Celje, 2019), ki jo je sestavil, uredil in izdal Matija Založnik.

Foto zgoraj: Matija Založnik, cerkev sv. Miklavža nad Dobrno. Foto spodaj: iz monografije Iskriva Iskrača.

Prijetno branje!

* * *

Domača povestica.
Boj pri sv. Miklavžu na Doberni na Koroškem.
Resnična zgodba.

Bilo je ob času, ko je cesar Jožef II. ukazal, naj se poddružnice opustijo, da se bojo nove večje fare lože ustanovile. Škofje so se poganjali, da bi svitli car ta ukaz preklical, posebno so si prizadevali za to tadanji knezoškof lavantinski Firman, kteri so za tega del na Dunaj potovali. Al rajni cerkovski tehant žlahni Jakomini so v tem z vso gorečnostjo zvestega deržavljana na poddružnice svoje tehantije segli in v Vojniku cerkvam sv. Marjete, sv. Miklavža, sv. Tomaža, Matere Božje, pri Novi cerkvi sv. Katarine itd. cerkveni blagoslov vzeli. Prišla je versta tudi na sv. Miklavža na Doberni. Doberniški fajmošter pa so se z vso močjo temu zoperstavili, rekši, da naj se cerkveno poterjenje cesarskega ukaza počaka. Tehant Jakomini, kterim se je to za malo zdelo, si naročijo kompanijo vojakov iz Celja, da gotovši dosežejo svoj namen, ako bi se kdo priderznel s silo se zoperstaviti.

Doberniški fajmoštar zvedši vse te silne priprave gospoda tehanta, in tudi dan, kader ima njih armada priti, prepovejo vsem možem svoje fare, da se tisti dan nobeden ne sme prikazati, ženskam pa naročijo z orožjem kakoršnim bodi prav obilno k sv. Miklavžu priti.

Napovedani dan ob šestih zjutraj že vse mergolí strašno oboroženih žensk – mežnarca z gnojnimi vilami jih napeljuje. Trumo večidel starih bab postavi za stražo k stranskim vratam na levo stran; trumo mladih deklet, kjer večja nevarnost pretí, postavi za strażo pri vratah zakristijskih; sama napeljuje centrum ali sredino vojske, obstoječo iz mladih žen pri vélikih vratah, kjer je največja nevarnost. Fajmošter pričakujejo tehanta pri cerkvi sv. Miklavža. Hrup nastane. Tehant z armado se približujejo. Mežnarca leta sem ter tjè, naroča to, naroča uno; oberne toto rechts, uno links. Ta strašna armada osupne gospoda tehanta; ne vejo kaj storiti, vendar – korajža veljá. Gospod tehant terjajo cerkvene ključe od fajmoštra. »Mežnar jih ima,« – je kratek odgovor fajmoštrov, – »tukaj je mežnarca,« pokazaje na vojskovodja.

»Ključe dajte, ali se bojo vrata razbile,« – zagromijo tehant. Še hujši hrup nastane kakor da bi Francoz se bližal. »Kdor se podstopi cerkvi žegne vzeti, ga bodemo me zapodle, da bo pomnil, kdaj je bil tukaj!« – kričijo ženske, in mahajo s svojim orožjem: z vilami, motkami, serpi, kosami, veselci, loparji po zraku sèm ter tjé, da bi pokazale, kako junaško serce jim v persih bije, in da hočejo v djanji pokazati, da so mož beseda. Vojaški poveljnik jih čudno gleda, pa ko vidi, da neka baba iz bližnje kuhnje vedrico nese in s kuhlo po izgledu vojakov po vedrici ropotati začne, ga smeh posili, oberne se k tehantu ter reče: »S tako armado se pečati bi bila sramota vojakom, – rechts um, marš!« Sovražnik beži, žene so premagale. Tehant se podajo h kapelici sv. Martina in tù opravijo cerkvene obrede, kteri so pri cerkvenem odblagoslovljenji navadni. Potem se vernejo domú. Komaj s hriba grejo, ko pri sv. Miklavžu k maši pozvoni. Gospod fajmošter so maševali v zahvalo, da so tako srečno cerkvico rešili.

Joško Iskrač.

8 komentarjev:

  1. Dobra! Dobra zgodba, žlahtno napisana!
    Danes pa, ko papež vabi milijone muslimanov v Evropo (s koranom, v katerem je preko 100 verzov, kako gnjaviti kristjane in jude), najbrž ne bi našli mlade ženske, ki bi bila pripravljena dati življenje za Cerkev. Vsaj jaz nobene take ne poznam, bom pa malo povprašal naokoli.

    Danes, ko je v Cerkvi prepovedana vsakršna pravična bojevitost (ki nam je dana že v našo naravo in zibko), pa dobri del Cerkev brani samo še molitev osamelih starih žensk in civilna iniciativa Dovolj je!, vsem ostalim pa ni mar. Ali pa branijo grdobije.

    Kje ste, dobri stari časi, ko so nas Turčini odkrito napadali?

    OdgovoriIzbriši
  2. Včeraj sem imel potem težko delo, a vendar mi je vmes prihajala ta zgodba o divjih babah, ki so rešile cerkev, na misel. Fransua Makaron, Friderika v Margarini in novopečena Urška vam Zalaja bi to zgodbo, če jim jo kdo prevede, zagotovo kričeče ocenili za seksizem in sprovedli stroge evropske ukrepe. Kajti napisana je z za ta spol posmehljivim tonom, čeprav gre za češčenje.

    A te divje babe sploh niso take: lepe so v svojih pogumnih srcih, četudi so morda delovale le nagonsko, ker mati kot levinja brani svojega otroka. Potem pa kdaj Evangelij berem, in najdem stavke, ki jih nikoli nihče nikjer noben duhovnik nikoli ne omeni, kaj šele da bi jih pojasnil, in to glasno. Ker mi smo zdaj postali religija suhega listja v vetru: naj nas odnaša naokoli, naj po nas pada dež, sneg, toča in se hodi, naj nas nastiljajo po hlevskih tleh!! To je Božja pot! V dreku ležeči in – srečni smo. Tako izčrpani, da se nam še razgraditi ni treba, saj nas bo narava.

    No, ampak ta pot pač ni Jezusova. Ker On je en drug stavek rekel, in šele ko ga človek končno sliši, ko mu je dano, da ga prvič zasliši, mu je ves Evangelij povsem v drugi Luči jasen. Luči, ki je eno veselje v sili, ki začne buhati in tvojega srca, če je s Kristusom zvezano. Ta stavek gre takole:

    Mt 11,12:

    Od dni Janeza Krstnika do zdaj si Nebeško Kraljestvo s SILO utira pot in MOČNI ga osvajajo.

    Lk 16,16:

    Postava in preroki so do Janeza; od tedaj pa se oznanja Božje Kraljestvo in vsak si vanj s SILO utira pot.

    In potem vidimo, da je to res: slepi, ko sliši, da gre tam mimo Jezus z druščino, začne kričati, in bolj ko ga skušajo utišati, bolj vpije. Rezultat: VIDI. In Magdalena, ki kot nora teče h grobu, prva, tudi prva Vstalega Gospoda sreča, ki ji reče Marija in ona skoraj izdihne: Rabi! In ima apostolat, saj je to vstalega Jezusa srečati in biti Nov, popolnoma Nov. Itd, veliko je tega, ves Evangelij.

    Sila. Kristusov Duh je sila. Kje je danes takšna zdrava sila v Cerkvi? Vsa, ki jo občasno vidimo, je divjaški bes, ki se spravi nad tiste sovernike, ki si želijo Kristusovega Duha in s tem tudi Kristusove Pravičnosti. Na tiste, ki so po Svetem Duhu prisiljeni razgaljati naizpopolnjenejše zlo, ki se zna v Cerkvi skrivati, to je zlo zla nad otroki in drugimi zapeljanimi žrtvami. Kje so danes svete močne žene, tiste, ki NISO zbežale od križanja, da ne bi bile še one križane? Kje so možakarji, ki se znajo boriti za Gospodovo stvar, ne le za svoj ego, motor in flašo pira?

    Brez dvoma so današnje kateheze in eksegeze bolj le makaroni bologese: vse mehko, vse osladno. Satan je najbrž kar srečen: tudi njega ljubi Cerkev! Saj je tudi on vendar vreden! Njegova taca je tudi v Cerkvi umivana in poljubljana, kot vsakogar drugega, ki ga prinese mimo. Kajti le to je ljubezen? V zgornji zgodbi pa ženske niso padle na ta trik, prepoznale so ga, četudi je bil preoblečen v visoko-dostojanstvene mondure.

    Župnik pa je bil medtem v latrini dobro skrit. Kot Peter, preden je končno Dojel. Torej je bil božji?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naj pojasnim še tole: komentatorja Dirke po Franciji sta povedala, ko je helikopter kazal hrib z jezercem, da se imenuje 'Gora lepih deklet', ali nekaj takega. To so bila tista v Bogu pela dekleta, ki se niso pustila Vikingom posiliti, ampak so raje v jezero poskakale in se utopile. Eno je Viking celo reševal, in ko je umrla, je njeno ime v skalo vklesal, kjer je še sedaj. Zdaj pa bodo francoski antiseksistični seksisti, je že zahteva, ta hrib preimenovali. Nobenih lepih deklet več! Ni lepih deklet, vse morajo biti na razpolago!

      Pa smo skupaj.

      Izbriši
  3. Govora je torej kako z gnojnimi vilami (Silo) obraniti Cerkev od SAME SEBE. Prosim, prosim, poglejte si to svojeglavost, ko sem že omenjal, da sta današnja kateheza in eksegeza bolj en razkuhan pohojeni makaron kot kaj več od tega. Dobil sem sken iz Družine za to nedeljo, št. 29, kjer je avtorica spisala nasprotovanje Jezusu Kristusu Odrešeniku, uredništvo Družine pa je očitno ničevo v svoji nadzorni vlogi. In tako se fletno nateguje božji narod, da bo še bolj šašav, kot že je, v svoji neveri (prim. volitve).

    Napisan je naslov: 'BOLJŠI DEL, Marta si je izborila boljši del, ki ji ne bo odvzet (Lk 10, 42).' Če pa pogledamo v Sveto Pismo, tam piše nekaj čisto drugega:

    "a le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet."

    Imamo dve možnosti: da se gre za lapsus ali pa manipulacijo. V slednjo ne verjamem, torej se gre za je.ivetrstvo. Avtorice in uredništva. Nikogar ni v oči zaskelelo, da nekaj ne štima. OK, se zgodi i curici dete. Res je, se zgodi, ob obilici drugih, bolj pomembnih stvari kot je en navedek Evangelija.

    A problem je, da je vsa današnja teologija razlagana klišejsko, mehanično, enostransko, brezsrčno, malomarno in oholo. Kaj vse slišimo danes od katoliške duhovščine po Evropi!! Zato ni čudno, da imajo verniki tako veliko usmiljenje do najbolj padle osebe vseh padlih oseb, satana. Tudi njega ljubijo, saj nekatere želje uresničuje takoj, Gospod pa ne.

    Z gnojnimi vilami mora vsak pri sebi braniti resnični Nauk pred ozvočenjem, ki se sliši iz Cerkve. Res pa je, da je nemogoče doumeti Pismo, če nam ga ni razložil nekdo, ki je Srečal Živega Boga iz srca v srce in iz oči v oči. Zato so svetniki poslani, a nikomur ni zares mar zanje. Tudi njih se jemlje površno in oholo. Tak rod pa po smrti ne vidi nebes, ne glede na vse pogrebne litanije. Kaj pomaga, če nemarni za nemarnega moli?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ta sken je bil le dodatek prvemu: Danes, 19.7.19 bo v župnijski cerkvi Marije Snežne na Gori nad Sodražico sveta maša v zahvalo za življenje in pričevanje Magdalene Gornik, za katero je slovenska Cerkev v preteklosti dobro poskrbela, da še danes ni svetnica. Mašo bo vodil nadškof Zore. Bo v njegovih očeh in glasu kaj zadrhtelo od Ljubezni do svetnice? Če bo, bo Odrešenje prišlo nad ljudi, če ne bo, pa bo še naprej vsak po svoje vile vihtel, in duhovnik bo svojo mehansko služno oddelal.

      Lep pozdrav Branetu.

      Izbriši
    2. Hello,
      Many thanks to you Martine for telling me about Mr Jacques DELAROSIERE. He is truly the messiah just as you have said so well. He granted me in less than 48 hours

      a loan of 180,000 euros on a low interest rate of 3% per year that I will repay over a period of 5 years and I have several colleagues who also received their

      ready at his level.
      I thank you again because it is because of you that I arrived there, and I owe you a service since I was in a financial stalemate with three

      children because my husband died last year in a traffic accident and I was crumbling under debts but today thanks to your testimony, my children and

      I have been smiling again and we are currently living in our house. I am posting this message because I promised to give it also as a testimony if I received

      my credit. I strongly advise you to address him and you will be satisfied but attention to you who do not like to repay the credits has good date.
      I can leave you his contact address email / banque.generale@gmx.it


      I apologize for the inconvenience and thank you for your understanding

      Izbriši
  4. POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 URAH
                        Priložnost za resne ljudi
    Pozdravljeni gospod / gospa
    Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
    soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
    finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
    certifikat in hitro od 2000 do 10.000.000 EUR za obdobje od
    odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
    Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
    Moj e-poštni naslov  : leydimaria37@gmail.com
    WhatsApp: +33757910768

    OdgovoriIzbriši