sreda, 29. november 2017

Kanja, avguri in komorno otroštvo Z generacije

Reklo se jim je augures in napovedovali so prihodnost iz ptičjih letov pa tudi iz piščančjega kljuvanja. Med obredom so v roki držali lituus (zgoraj zakrivljena palica podobna današnjemu škofovskemu pastoralu), opazovali škorce na nebu ali kokoš na dvorišču, se prepustili navdihu ter na koncu izrekli, kaj bo prinesel jutrišnji dan. To je bilo v starem Rimu.

Nekaj podobnega sva zadnjič opravila g. Stane in jaz v Vinski Gori pri Velenju. Zaradi ptice nama je bilo mogoče odpreti razpravo o prihodnosti. 

Ko sva v okviru ljudskega misijona križarila po župniji in obiskovala bolnike, večinoma upokojene knape, je na nekem dvorišču nad naju in nad še dva domačina priletela kanja. Povsem mirno se je spustila na žico nad nami, si nas ogledala, se nato dvignila, odplavala drugam. Čudovito.

Čudovito in nenavadno. Včasih se kanje niso tako od blizu kazale ljudem, smo ugotavljali. Kajti včasih, sva potem v avtu prišla do sklepa z g. Stanetom, smo ljudje bili veliko zunaj. Hodili smo okrog hiš in hlevov, vrtov in njiv, ter vključno s kričavimi otroci opravljali kmečka in druga opravila. Ujeda je morala paziti na trenutke, ko nas ni bilo, da nam je lahko ukradla kakšnega piščanca ali iz vrta odnesla slepiča. Danes smo v glavnem notri in ujeda se med našimi strehami počuti malodane udobno.

Predvsem pa otroci. Oni so ves čas notri. Generacija Z, kot pravijo ameriški družboslovci rojenim okrog l. 2000 in potem (prim. Wikipedia), med drugim kaže znake prve komorne generacije (iz lat. camera = obokan strop). Niti mobilni telefon ni povečal njene mobilnosti do te mere, da bi bila več na prostem. Opazujem svojo vas. Niti zimske počitnice otrok, razen kakšne izjeme, ne spravijo na bližnjo zasneženo nabrežino. Ni čudno, da so v mestecu blizu nas sklenili porušiti neko igrišče in prostor nameniti novim gradbenim parcelam. Razlog: igrišče je ves čas samevalo. Tisti otroci, ki kaj trenirajo, pa to itak počnejo v plačljivih krožkih v telovadnicah.

Kakor starorimski avguri smo stali oni dan pod kanjo. Njen pristanek, njeno ponosno razgledovanje, njen odlet in krog nad vasjo – kakšno prihodnost napovedujejo? 

Napovedujejo z generacijo Z nadaljnjo izumiranje realnih medhišnih prostorov? Nastop bunker-človeštva? Zmagoslavje virtualnih prostorov znotraj naših elektronskih naprav oz. prenos našega bivanja iz zunanjega fizičnega v naš notranji svet? Napovedujejo na nek način nič manj kot zaključek tisočletnega spopada med gnozo in realizmom? Nam bo torej generacija Z s svojo zaverovanostjo v virtualni svet na karikaturalni način uprizorila gnostično zmago ne-materije nad materijo? Nam let vinskogorske ptice ujede potemtakem napoveduje globoko anti-krščansko zmagoslavje ne-utelešenosti nad utelešenostjo?

In še: Bo generacija Z zmogla upor zoper komorno samoto, kot so nekateri imenovali pojav v sobe zaprtih otrok, in zoper z Japonske grozečo patologijo hikikomori (prim. članek na MMC)? Se bo vendarle postavila nazaj v realni fizični svet in si med drugim ponovno prisvojila igrišča na prostem? Se bo požvižgala na komercializirane telovadnice in spet pod milim nebom metala žogo na koš „kar tak“? 

Kakšno najstnico na konju že vidimo, skupine deklet se tu in tam neobvezno poganjajo na rolerjih, toda kje so fantje? Moški je vedno bil bitje teritorija. Raziskoval ga je, ga udomačil, ga preurejal, branil, ... Kje danes živi mlad fant pustolovščino odprtega teritorija? Ah, seveda – tu je njegov Minecraft!

Težko je biti prerok. A nekaj je oni klerikal-knapovski skupinici avgurov kanja zagotovo napovedala: če vas, spoštovani ljudje, ne bo zunaj (beri: zunaj sebe), pridem jaz. Morda ne jaz, morda kakšna druga žival. Če ne žival ali rastlina, bodo namesto vas v medhišni socialni prostor prišli drugi ljudje. Prazen prostor dolgo prazen ne bo ostal. Življenje bo šlo naprej in mimo vaših bunkerjev.


* Foto: s FB, z dovoljenjem Nike Kolar.

5 komentarjev:

  1. Resnico poveš: prazen prostor ne obstaja, vedno se zapolni z nečim: tudi Jezus Gospod opozarja tiste, ki jim je izgnal hudega duha, da mora notri Sveti Duh priti, sicer se jih sedem grdih vrne.

    Nisem še slišal za bajanje s pticami, res pa je, da so me na to opozorili kakšni bližnji: kadar med vožnjo ali v naravi name pomislijo, od nekod mimo prijadra velika ptica - kanja, pravijo. Sem pa te dni mislil nate Branko :). Veliko ptico ujedo imam od vedno za Gospodovega neposrednega glasnika. Ne znam pa šlogati iz njenega leta, niti iz tega, kar ji visi iz krempljev ali kljuna.

    In poglejte čudo: dva dni nazaj sem se peljal po deželi in ob cesti videl, da so novo razpelo postavili. Nazaj grede sem molil, in gledal bližajoče se razpelo, da si ga bolje ogledam. In ko pridem kakšnih 30 metrov do njega, mi tik nad avtom preleti - kanja! Letela je čez cesto, proti travniku, ki se je tajal od jutranje slane. Komaj vdihnem, že sem pri razpelu, ko izpod njega vzleti ogromna siva čaplja, in komaj odvijuga nad havbo avtomobila, ker je težka in počasi štarta. In komaj vdihnem, 30 metrov naprej zagledam na stebru ob cesti ogromno sovo! Kaj je zdaj to??? Molil sem naprej. Potem pa vklopil razum: vse te tri velike ptice so lovke. Vse tri so gledale na travnik levo, ki se je tajal v dopoldanskem soncu. Najbrž so čakale miške, da pridejo ven? Kakorkoli, nekaj je že pomenilo vse tole skupaj, kaj, pa bo pokazal čas.

    Sem pa prvič pomislil, kakšen svetovni posnetek bi to bil, če bi imel avto-kamero montirano. Nanjo sem prvič pomislil takrat, ko sem na YouTube videl posnetke barab, ki pridejo do mirujočega tvojega avta, in se ti vržejo na havbo, potem pa, 'hudo poškodovani', zdrsnejo na cesto. Ko pa jim voznik s prstom pokaže na kamero, in jih brcne v rit, lepo odidejo. Hoteli so priti do odškodnine. Brez kamere pa bi bila kriza.

    Glede umikov v komore, celice: umiki zaradi šepetanja Gospodu so JEDRO krščanstva. Kdor je resničen kristjan, se, kadar le more, umika v 'grob', kajti Jezus Gospod nam je pokazal, da kadarkoli se je umaknil v neko komoro (šel je na pust kraj narave, ker je bil nenehno na potovanju in brez strehe nad glavo), in tam molil, vedno je iz tega izšel še svetejši in čudeži so bili še večji. Tudi v Getsemaniju se je umaknil, pa v grob za tri dni, potem pa spremenil čas v Novo dobo. Več o tem:

    https://gospodovasepetanja.blogspot.si/2017/11/12.html#comment-form

    Tole mladinsko in siceršnje umikanje za stene, s telefončki v rokah, pa je patologija. Mobilnim operaterjem je uspel hudičev podvig. Včeraj sem v novicah gledal, da zdaj pa upokojence napadajo in 'veselijo'. Seveda jim je cilj čim večja prodaja telefonov in mesečnih paketov. A krivda je čisto preprosta, ki pa je pater ne omeni: niso krivi ne operaterji, ne čas, ne šola, ampak samo: STARŠI in njihova vzgoja. Ker so samo padli, zdaj padajo še otroci. Če pa starši ne bi padli, tudi večina otrok ne bi. Tako je že od začetka sveta in bo do konca sveta.

    In če nas zalijejo črni in rumeni in divji ljudje: tukaj se bodo kmalu nehali toliko ploditi, vsi pa imajo telefone že v žepih. Papež Frančišek jih je zelo vesel, a on ne bo dočakal rezultata, ki bo viden čez 20, 30 let. Pravi, da so priložnost za nas. Kot da prihajajo iz nebes. A inteligentni in pošteni muslimanski klerik nas opozarja, da je to velika nespamet, ker vsi ti ljudje prihajajo iz skrajno kritičnih koncev sveta. Bogate muslimanske države pa jih ne sprejemajo. In tam jih ni nihče vzgajal, kvečjemu so jih proti nam vzgajali. Pa smo spet pri starših.

    Tu pa je ta klerik, ki nas ima rad, a nam ne more pomagati:

    https://www.portalplus.si/2474/islam-in-terorizem/

    Pa nam Bog pomagaj, če smo še vredni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Morda bi še tole rekli v povezavi z Brankovim stavkom: "Če ne žival ali rastlina, bodo namesto vas v medhišni socialni prostor prišli drugi ljudje."

    Sveti Janez Pavel II., moder človek, je bil tudi videc. Med drugim je imel tako videnje:

    »Vidim Cerkev, ki jo pesti smrtna rana. Dosti globlja in bolj boleča kot rane, ki jih je utrpela v tem stoletju (op.: Janez Pavel II. je s tem mislil obdobje komunizma in nacizma). Imenuje se islamizem. Islamisti bodo napadli Evropo. Videl sem HORDE, ki so prihajale z vzhoda in zahoda.«

    Cerkev bo torej kmalu smrtno ranjena, če že ni. Sveti Pavel II. je tej nevarnosti rekel: "Islamske horde". To si lahko tudi sami preberete:

    http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/janez-pavel-ii-ze-leta-1992-svaril-pred-%C2%BBinvazijo-islama%C2%AB

    Besednjak svetega Pavla II. in naše dobričine Frančiška je zelo različen: svetnik nas opominja, da prihajajo horde, ki nas kanijo uničiti (to se danes dogaja), današnji papež pa jih vabi, ne da bi se obziral, kaj se dogaja v tistih evropskih deželah, ki so odprto sprejele te 'islamske horde': brezmejno število posilstev, hiter porast kriminala in terorizma, nasilje muslimanov nad tradicionalnimi kulturami, četudi so tam v manšini, še posebno zaničevanje kristjanov, sprememba hrane, šolstva, obnašanja in oblačenja, se pričakuje od njih. V velemestih so celotne četrti okoli kakšne mošeje, ko domačini ne morejo več mimo, ker so tam džihadistične straže, horde, ki šikanirajo vse, ki niso muslimani.

    Po drugi strani pa imamo višegrajsko skupino držav, ki so naredile 'bunker'. In obdržujejo svojo vero in narod. Pa so tudi oni sprejeli deset in sto-tisoče beguncev, a recimo ukrajinskih.

    Pravkar je na TV odličen dokumentarec naslovom: Troje svetih. Izjemno dober izdelek RTV Slovenija o asirskih kristjanih, ki bežijo pred islamisti - in s tem izginjajo. Krasna oddaja. A najbrž nedozorelim možgančkom slovenskih vernikov ni jasno, kam pes taco moli, zato bom zdaj pojasnil:

    Takšne oddaje so pri nas narejene z naslednjim namenom: da bi se nam tisti dobri ljudje zasmilili, in bi jih mi sprejeli. S TEM PA ŠE 98% DRUGIH, MUSLIMANOV. To je cilj leve državne televizije, a je celo nadškof Cvikl padel na njih 'finto' - saj sem prav videl njegovo ime v končnih napisih? Cilj je torej razcefrati KATOLIŠKO CERKEV in ji pokrasti tisto zemljo, ki jo še ima, ter ji iz rok vzeti izobraževanje. Zato je salezijanski dijaški dom izjemno dober odgovor na to stanje. Odpreti je potrebno še več vrtcev in domov, ter znižati plačilo na račun Cerkve. Ter mladino vzgajati h Kristusu in domoljubju.

    Ja, horde prihajajo. Odprimo meje, odprimo vrata! Kanja je prišla pogledat, koliko pameti je še ostalo v ljudeh, in ker je na najde več kaj dosti, pridejo jate, da se bo kar stemnilo. Kajti Gospod norcem vedno dopušča, da se jim želje uresničujejo, da se v trpljenju kaj naučijo.

    Sveti Pavel II. je v zgornjem linku ponudil tudi rešitev, a ker je tudi Slovenska Cerkev ni uresničila, bo videnje uresničeno. Samo pol ne jokat. Včeraj pa je predsednik Pahor vrnil uslugo kristjanom, in šel na koncert sprejemat telefonske klice. Vse je torej v veliki harmoniji, velikem duhovnem miru in zadovoljstvu.To je po mnenju padlih vernikov tista Enost, ki jo je objavil Jezus na gori. ??

    Kako lepo ravno ta hip, ko to pišem, govorijo o predanosti Bogu na TV, kako zelo RTV Lj zanimamajo te krščanske teme in usode! Raj, ki ga kliče naš dobri človek papež, je že skoraj tukaj. Aleluja! Pred vašimi otroki je prekrasna bodočnost. Lahko ste mirni. Kralj sveta bo poskrbel za vas in vašo mladino.

    OdgovoriIzbriši
  3. Takele pa je naklatil (po navedbah prič pogosto opiti) šef Evrope. Seveda je z Evropo konec, če se njegova vabila uresničijo:

    http://reporter.si/clanek/svet/skandalozni-juncker-brez-milijonov-crncev-je-evropa-izgubljena-607859

    Na neinteligentnem kristjanu pa je, da podpira ali Junkerja ali sv. Janeza Pavla II. Kot je objavila sveta Lucija Fatimska besede svete Matere:

    Ali služiš hudiču ali pa Gospodu.

    Kdor je vmes ali neodločen, prav tako služi hudiču, ker služi hudim duhovom.

    To je Kristusov Evangelij. Danes.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dragi ucitelj Jona,"Neinteligentnim kristijanom",
    "nedozorelim mozganckom slovenskih vernikov",
    "naivni kristjani"...V cisto vsakem odgovoru je vsaj en "opis"katolicana(ceprav vi pisete kristjani).Ni prav,ni lepo,ni poucno,ni dobro.Vse lahko pisete drugace.Ce ste ucitelj,profesor,mogoce duhovnik,ali clan cerkve,veliko znanost se ne poda z vzalitvjo,posebej z toliko vzvisenja.Toliko prezira.V vsakem odgovoru,tudi drugim Brankovim crticam.Zakaj govorite v imenu vseh,zakaj mislite da ne razumejo,da so naivni,itd? Mislite da ste edini ki tako misli,ali ki enako gleda na stvari? A zakaj ne lepo razlagat svoj vidik,svoje znanje,razgledanost,kot veliki clovek,ucenjak,ki je skromen in poln ljubezni do najmanjsih(ce jih ze tako vidite)? Toliko nespostovanja in "neljubezni"do(svojih)teh,ki jih ucite.Zal,je vazno tudi nacin poucevanja.Zal,pravim,ker imate veliko za povedat,zanimljivo,a pocasi noben se ne oglasi vec z svojim razmisljanjem med odgovore k Brankovimi clanki.Ceprav obogatite ta blog,malo lepse gledat na svoje "ovce",pardon,"ovcice",ce jim zelite odpreti oci,pa brez prezira. Z veseljem vas pozdravim,pa mir in dobro.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Dalija, hvala za opomin. A v tem svetu je preveč lažne vljudnosti in dr. Rugelj, ki je pomagal 1000 ljudem, je dejal: "Vljudnost ni primarna, primarna je resnica." Nekako tako.

    Tudi sam se imam za katoličana, ker je ta Nauk najpopolnejši od vseh krščanskih Cerkva, in zato prav s tem pisanjem katoliško Cerkev podpiram. Zakaj ne stopiš do svojega škofa, in ga povprašaš o tem jonovem pisanju, pa na blogih tudi? Saj si katoličanka.

    In kaj je resnica? Čisto preprosto: če bi slovenski kristjani (ne le katoličani) SKUŠALI Ljubiti Gospoda, kar je Prva Zapoved nad vsemi drugimi, bi jim Gospod, kot je to Njegova navada, daroval ZDRAVO PAMET. No, s tem darilom bi kristjani na volitvah volili izmed sebe tiste, ki so modri voditelji in tudi Boga in Cerkev spoštujejo. Temu bi se reklo zdrava pamet.

    Ker pa že 70 let volijo levičarje, potem pa javkajo, ko jim ti uničujejo otroke po šolah in jim onemogočajo krščanske šole, in vabijo LGBT aktiviste v vrtce ... Vidiš, iz tega dejstva lahko človek sklepa, da smo kristjani precej nespametni, kar pomeni: ne-pametni.

    In zato jim (nam - tudi jaz sem zraven, ker se obotavljam še kdaj na volitve hoditi), z Ljubeznijo pač svoje mnenje povem. Potem pa itak kakor kdo želi. Kajti: če ne bom povedal, kar imam za povedati, bom pri Gospodu moral plačevati, če pa povem, z vsem naporom, ki ga zmorem, potem sem svoje opravil, kajti dlje od tega ni več svobodna volja, ampak bi bila prisila. To pa ni Božja norma.

    Žal moram skrušeno priznati, da nisem šolan človek, nisem duhovnik in ne profesor, še pismouk nisem, torej tudi farizej ne morem biti. Ma kaki učitelj. Eni mi pravijo, da imam končano OŠ, sam se ne spomnim. Vse kar imam, mi je dal Gospod, da Ga slavim kot ta revše pač zmore. Res pa je, da se ne učim medenega govorjenja, ker ni več časa za to. Tako sem govoril desetletja, in brez haska. Zdaj pa se s tem stilom marsikdo h Gospodu obrne. Aleluja! Ko je namreč čas za operacijo, je bolje, da kirurg dobro zareže, kot da medeno govoriči.

    Vabim te k začetku:

    http://jonah2-10.blogspot.si/2017/05/zakljucek-bloga-1od-3-kljuc-do-uspeha.html

    ali pa koncu:

    https://gospodovasepetanja.blogspot.si/

    Tu pa imaš še mnenje cenjenega Gospoda Štuhca, ki pa zaplankanost diagnozira kar večini naroda, kar je res: tako tisti, ki so brez poštenosti proti Cerkvi, kot Cerkveni, ki volijo tiste, ki so proti Gospodu in Cerkvi - vsi s(m)o zaplankani:

    https://www.vecer.com/ne-vem-zakaj-smo-tako-zaplankani-6358784

    Pa Bog nam pomagaj in Bog s teboj.

    OdgovoriIzbriši