sobota, 29. avgust 2020

Dąbrowska in Cvitkovič na JanževiniJe možno pod večer sedeti v zelenih Halozah, pod brajdo, s starodavnim sv. Janžem nekje za hrbtom, z Donačko goro na obzorju, ob klopotčevem tam-tamu, poslušajoč verze ene največjih sodobnih poljskih pesnic in enega naših najboljših filmskih režiserjev? Je. Samo v avto se moraš zbasati.

Ptujski Dnevi poezije in vina, korona edicija 2020, so za sinoči (28. avgust) predvideli tudi to: branje poezije na Janževini, haloški posesti družine Mlakar, ter pokušanje domačega vina, tistega suhega, ki je izsesano iz haloškega laporja.

Najprej nam je svoje pesmi v poljščini brala Krystyna Dąbrowska, nakar smo slišali iste v prevodu Klemna Piska. Nekaj njenega tudi za vas ...

Vroč, hrapav jezik.
Preden smo ga začeli razumeti,
nas je prelizal kot slepe mucke.

(iz pesmi Hebrejščina)

takrat si želim vključiti najin jezik na seznam
ogroženih manjšinskih jezikov,
ker ga poznata samo dve osebi
in ga je težko zaščititi,
in hkrati tudi na seznam najmočnejših jezikov,
saj naju zaenkrat ščiti

(iz pesmi Najin jezik)

Sledil je Jan Cvitkovič. S samo njej lastnim občutkom ga je brala njegova življenjska sopotnica. Pesmi so bile kratke, iz zbirke Lačna žival (2008), nekaj tudi novih. Ujemimo ...

drevesa se zibajo nad ledeno reko
zemlja je topla.
vse je moja mati.

(pesem bog v pokrajini)

billie holiday boža moje razbolelo telo.
s porezanimi glasilkami molčim.
vojna bo.
in jaz bom sam v njej.

(iz pesmi sam)

Preden je k besedam pristopilo vino, sem prosil oba avtorja za podpis. Krystyna Dąbrowska me je imenovala Bronek. Po poljsko. Kjut.1 komentar:

 1. Pozdravljeni in dobrodošli v Spotlight Global Financial Services, moje ime je Claudia Klein, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

  Ali močno potrebujete finančno okrepitev? Ali potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker nudimo odlične storitve posojanja po vsem svetu.

  Ponujamo vse vrste posojil (osebno posojilo, poslovno posojilo in še veliko več), ponujamo tako dolgoročna kot kratkoročna posojila, prav tako pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih produktov.

  Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velika težava. Za posameznike, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo, jih veliko ljudi zaradi velikih obresti tako težko dobi lastniško posojilo pri svojih lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah. obrestna mera, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizka kreditna ocena ali kateri koli drug razlog.

  Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu - lahko dobite posojilo in zaključite transakcije, kadar koli in kjer koli ga potrebujete.

  Ponujamo 24 ur posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 |

  Družini, prijateljem in kolegom ni treba vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

  Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

  OdgovoriIzbriši