sreda, 12. september 2018

Gospod župnik ni obupnik


Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je nedavno dejal, da so primestne župnije trenutno v najtežjem položaju. Mestne so po vseh teh letih verske brezbrižnosti pomanjšane v občestvu, a nekako prečiščene in umirjene. Podeželske vztrajajo v izročilu vere, nekatere še vedno izkazujejo presenetljivo množičnost. Vmes so primestne, ki doživljajo dramo upadanja vpisa otrok k verouku, dramo upadanja obiska nedeljskih maš, obenem pa ohranjajo velik obseg pastoralnega dela.

In ravno v župnijski pisarni ene izmed primestnih mariborskih župnij naletimo na omaro prilepljeno drobno pesmico, ki jo je v pisanih črkah zapisala neka prvoobhajanka. Ljubka pesmica izraža otroško vernost, govori pa o župniku. Takole gre:
Gospod župnik ni obupnik, ne obupa kar tako. On hudiču zlobnemu pomaha v slovo. Gospod župnik je junak, zraven Jezusa prvak. Župnika radi imamo, zato se z njim smehljamo.
Pesmica štajerske prvoobhajanke ni navdihujoča in spodbudna le zato, ker zna biti župniku na primestni župniji težko, ampak tudi zato, ker je danes celotno katoliško duhovništvo na prepihu. Zaradi spolnih zločinov nekaterih duhovnikov je stiskan papež in stiskani so škofje. Medijski stroj o zadevah poroča na način, da bi očrnil celoten mašniški zakrament in celibat. To ni vse. Imamo občo krizo duhovnih poklicev, ki napoveduje ogromno pastoralnega dela za vse manj duhovnikov, župnije brez duhovnikov, pretres stoletnih cerkvenih navad in prepričanj. Za povrh smo v Sloveniji dočakali kazenski pregon uglednega duhovnika zaradi svobode govora.

Hudič udari dvakrat za isto stvar. Prvič udari z nesrečo, z neuspehom, z zdrsom v šibkost in greh; drugič udari z obupom, češ, iz tega se ni mogoče izvleči. Te dni poganjamo novo pastoralno leto. Korak duhovnikov, katehistinj in pastoralnih sodelavcev bi moral biti prožen in vesel, a je marsikje obotavljajoč, boječ zaradi črnih oblakov na nebu. Tu obup čaka na svojo priložnost!

Tudi štajerska prvoobhajanka v svoji pesmici sluti grožnjo, ampak ona tudi vidi, kako se »odslovi« hudiča. Če taka čista duša pravi, da »gospod župnik ni obupnik«, ampak je »zraven Jezusa prvak«, kdo smo, da ji ne bi verjeli, ne glede na to, katere in kakšne fare smo farani? 


* Besedilo je bilo najprej objavljeno 9. 9. 2018 kot uvodnik v tednik Družina. Foto: B.C..

4 komentarji:

  1. Po vaši veri se dogaja. Ne more se dogajati drugače. Torej je skrajno bedna.

    Punčka ima več vere od klera, to je dejstvo. Če bi bila fant, bi jo predlagal za papeža. Pa naj bo sveta, to je še tisočkrat boljše.

    OdgovoriIzbriši
  2. Otroci imajo še malo pameti če so vzgojeni v vrednotah in kaj je z nami odraslimi ali se bomo kar pustili da pluvajo po nas

    OdgovoriIzbriši
  3. 🎆THE HACK GEEKS🎆

    Ali ste se kdaj spraševali, ali je mogoče klepetati stvari tako, kot to storijo hekerji v filmih?

    Ja, njen možen !!! 😁😁😁

    "KOT DOLŽNOST, KOT JE TEHNOLOGIJA, MORAJO BITI HAKALEN"

    Hakiranje je mogoče preprosto storiti z računalniškim virusom ali vohunsko programsko opremo (odvisno od tega, kaj namerava heker) v ciljni napravi.

    Mi v THE HACK GEEKS vam dajejo najboljšo taksistično storitev tam kdaj

    Razumemo probleme scammers po vsem svetu in zato vam nudimo trdno dokazilo o naših storitvah.

    Imamo najboljše hekerje na spletnem mestu hackerone.com, ki so vedno pripravljeni za kramljanje za vas kadarkoli, kjerkoli, katero koli napravo, organizacijo, zvezne agencije, univerzo, fakulteto, ki jo preprosto pomislite.

    Mi lahko pomagamo:

    * Hack, Clone ali Track na telefon? 📱📲

    Npr. Kloniranje telefonov

    Špijuniranje otrok, žene ali moža.

    Sledenje uporabniške lokacije in dnevne rutine.

    * Ali želite prebrisati, izbrisati ali spremeniti datoteko v podjetju, organizaciji ali v zvezni agenciji? 📖📃

    Na primer: Sprememba razredov na univerzi.

    Sprememba identitete.

    Brisanje datotek, kot so kazenske evidence in dokazi.

    Sprememba datotek in dokazov v zveznih ustanovah.

    Kraja datotek in dokumentov podjetij in organizacij.

    * Za pridobitev izgubljenega BitCoin💰💰

    * Rudarstvo BitCoin💰💰

    * Če želite vdreti e-pošto ali kateri koli socialni medij? 💞

    * Za prenos sredstev, ne da bi jih odkrili? 💴💵💷

    * Da bi povečali svoj kreditni rezultat? 🔝🔝

    * Hack kreditno / debetno kartico? 💳💳

    * Pridobitev črne kreditne / debetne kartice

    VSE, KAJ SMO VAM ZA VAS.

    Mi smo desktrini in vam ne bomo izpostavljali nobene storitve.

    Kontakt:

    thehackgeeks@gmail.com

    Veselimo se hackinga za vas.

    OdgovoriIzbriši