sobota, 4. februar 2017

"Poroči se in bodi podrejena" v slovenščini


Primite se za mizo, radiator ali steber! Costanza Miriano"donna senza paura"*, se je izkrcala v Sloveniji.

Pred dobrimi tremi leti sem na svojem blogu poročal o italijanski pisateljici Costanzi Miriano in njeni uspešnici Sposati e sii sottomessa (link). Knjiga je doživela grenkosladki sprejem v Italiji, bojevitega v Španiji. Zapis sem zaključil: „Ko bo (če bo) prevedena v slovenščino, bo Costanzo Miriano pričakal za intelektualne provokacije odprti italijanski scenarij ali španska igra na nož?“

Zdaj je zadeva tu. Založba Salve je knjigo prevedla v slovenščino in jo dala na trg. Takole zveni po naše: Costanza Miriano, Poroči se in bodi podrejena. Ekstremna praksa za neustrašne ženske.

Podajam štiri odlomke iz uvodne besede, ki sem jo na priprošnjo založbe priobčil h knjigi.

***

O naslovu in naslovnici:
Naslov in /izvirna italijanska/ naslovnica sta dobra, ker sta pogumna in pritegneta pozornost. Lahko pa se izkažeta tudi za slaba, kolikor nas na prvo žogo zadovoljita v našem feminističnem ali antifeminističnem prepričanju ter nas ne zvabita k sproščenemu in zbranemu branju. Opozarjamo: pred seboj nimamo plakata, temveč knjigo, ki je slogovno igriva, a globoka in sveža v osnovnih intuicijah.

O znamenitem Pavlovem naročilu ženam:
Ko je Pavel naročal ženam, naj bodo podrejene možem, je naročal popolnoma običajno družbeno normo za tisti čas. Ni bil nazadnjak. Ni bil šovinist. Tovrstne kvalifikacije Pavla so neuke in ideološko motivirane. Pavel ni bil zatiralec žensk oz. „ideolog podrejenosti“, kot ga označujejo kakšni kritiki. Obratno. Strokovni vpogled v položaj ženske v prvem krščanskem stoletju (ki je „Pavlovo“ stoletje) nam odkrije, da je krščanska ženska bila v primerjavi z judovsko ali pogansko žensko bolj svobodna v gibanju, bolj samostojna, z več odgovornosti in z več vodilnimi vlogami v matični verski skupnosti.

O moški vdanosti in požrtvovalnosti:
Tu je še recipročnost. Ni samo ženska vdana moškemu, je tudi moški vdan ženski. Je pa res, da Pavel v Pismu Efežanom za moško predanost ženski uporabi drug glagol, pravzaprav dva glagola: ljubiti in žrtvovati (dati življenje). »Možje, ljubíte svoje žene, kakor je Kristus vzljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe« (Ef 5,25). Recipročnost je očitna: medtem ko je žena pokorna možu, mož umira za ženo. Umreti za koga kot Kristus, pa spet vsebuje pokornost. Mož je torej pokoren ženi s svojo žrtvijo zanjo. Ne pozabimo. Naša avtorica je napisala še eno knjigo - knjigo za moške. Naslov: Sposala e muori per lei (Poroči se z njo in umri zanjo).

O "vznemirljivi teoriji, po kateri je zgrajena pričujoča knjiga":
Ženska ima težave z željo po nadzoru, moški pa ima težave z egoizmom. Da ozdravimo od bolestne potrebe imeti vse, zlasti najbližje pod nadzorom, je potrebna samoizročitev drugemu, vdanost, zaupanje, to, čemur lahko rečemo tudi pokorščina. Zato Pavel ženski pravi: podredi se možu! Da ozdravimo od egoizma, si je treba prizadevati za služenje drugim, se je treba žrtvovati za drugega ... Zato Pavel naroča možem ljubezen in darovanje življenja.



* neustrašna ženska

13 komentarjev:

  1. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ob prvem ogledu naslova in naslovnice sem najprej pomislila na provokacijo. Če ne bi naletela nanjo v vašem blogu, bi pričakovala celo feministično vsebino. Kljub temu pa ne morem mimo dejstva, da je naslovnica za moj (in, upam si trditi, še za marsikateri) okus izrazito odbijajoča. Ne vem, zakaj bi bila pogumna, prej bi rekla, da je vsiljivo provokativna. Kar se mi zdi škoda. Na ta način podlega novodobnemu kričavemu oglaševanju. Seveda jo bodo ljudje kljub temu hoteli prebrati in prah, ki ga bo verjetno dvignila, bo že sam na sebi dovolj dobra reklama zanjo.
    Mislim, da bi bilo dobro (in pravično!) izdati obe knjigi istočasno. Ali, zakaj pa ne, v obratnem vrstnem redu. Tudi to bi pozitivno vplivalo na recepcijo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlicen odgovor,Vanja!Kaj naj bi dodala:kot novinarka,zelo dobro ve za resnicnost reka"Divide et impera".Tam kjer je konflikt,je zanimljivo.In rodnost pada.Torej ima se"pozitivno"plat.Raja se takoj razdeli na eno ali drugo stran,knjiga je prodana,celo prevedena,denar SE KAKO pride,ce je obsezna tema!Ne samo to:stara,neresena,razburja duhove v vseh slojih,po vsej obli.Boga ZENSKA.Kriva je ker je prevec napredovala,ob tem da se vedno vstvarja druzino.In ostane samohranilka, potem ko JACK,namesto da je odgovoren,gre vzivat naprej,kot velik otrok,bezi od odgovornosti in zakramentalne obbljube.In zato je zenska kriva? Po tej knjigi(pardon,po pozitivni reakcije moskih-nekaterih-)mi pride na misel to,da ta Evropa si zasluzi islam.Barake in beda.Kjer moski,vecini,neizobrazeni,znajo samo za pretep in puske,umore.Zenske,se manj izobrazene,vsako leto en otrok.Namedto da bi bil evropejec ponosen,da njegova zena in njegova hcerka so lepe,srecne izobrazene.Nikoli ne slisis hvalo in ponos evropejca za svojo zeno,v debatah o islamu.Samo kritizirati drugo stran(pravilno je),a,pokazi in
      povej kako lepo je drugace.Nic..Naj pridejo..Da vidimo ce z "pravimi muskarci"bojo izginile barake in umazanija iz Dolenjske,kjer je"matriarhat"kriv 😅😅😅!

      Izbriši
  3. Costanza Miriano je novinarka pri RAI. Torej se spozna na komuniciranje. Naslov in naslovnico je gotovo namerno naredila silno provokativno - tako, da dvigne prah. In ga je. Knjiga gre za med.
    Kolateralna škoda pa je, da koga tudi odbije in ne gre niti brati vsebine, ki pa je slogovno prijetna in vsebinsko še vedno na mestu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako je že rekel župnik iz Primskovega? Kdo so že najbolj hecni ljudje? Spomnim se dveh: lovec, ki po gozdu išče, česar ni izgubil; ter župnik, ki daje ženo nekomu, pa je sam nima?

    Nobeni še na misel ne prihaja, da bi se podredila. Razen za kratek čas, navidezno, če je dovolj dobrin in sladkosti na vidiku. Zato tudi redovnice izumirajo, zadnje bo treba v muzej dati.

    Bog nam pomagaj, kajti ko ženske vzgajajo fante, se civilizacija začne rušiti sama vase. Naslovnica je pobožna želja, kot da bi tigra v mucka treniral? Kako dolgo je mucek?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, na videz - na to kar naše oči vidijo v družbi v tem času, v tem trenutku je res videti za obupat... ker pa vemo, da je bistvo vedno očem nevidno, da je treba več časa, da uvidimo s Sv. duhom, je večina tako, da mora nekaj umreti, da se rodi novo, sveže, plemenito...
      Strnimo vrste v dobrem in gremo ustvarjat. Tudi, če počasi kot gre žito v klas, pa vendar, klas iz enega semena ima več semen...
      PARKIRANI KRISTJANI SE PREBUJAJO - PREBUJAMO!

      Izbriši
    2. Avtor je odstranil ta komentar.

      Izbriši
  5. Jona, to, da se nobena ženska ne bi želela podredit moškemu, pa čisto ne drži. V kontekstu, kot razumemo to Pavlovo naročilo (z delom o moških vred) in kot to stvar razume JP2 v teologiji telesa, obstajamo ženske, ki bi si res želele tak odnos z moškim. :)

    Mislim, da je prav, da tako fante kot punce vzgajajo moški IN ženske. Pri skavtih temu pravimo sovzgoja in kjer je možna, je odlična opcija. Žal v večini skupin ni, uganete zakaj? Ker ni dovolj moških voditeljev, seveda. ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Saj se strinjava: ni pravih moških, ker je premalo pravih moških vzgojiteljev. In seveda so (ste) ženske, ki se želijo podrediti zrelemu moškemu, pred desetletji sem jih videval veliko po svetu, danes pa zelo malo. Tako malo, kot je redovnic, zato bi tudi njih morali dati v muzej :).

    Zaman si želiš takega odnosa z zrelim moškim, če takih moških skorajda ni več. Svet jih sovraži. Sovražijo jih vzgojiteljice v vrtcih, učiteljice v šolah, direktorice, feministična združenja, sovraži jih pol Amerike in tričetrt Slovenije. Zato se koncentrirajo na vzgojo fantičev, da jih čimprej simbolno kastrirajo ter poženščijo. S tem pa tudi ženska ne more biti več izpolnjena kot osebnost. Pravzaprav nastaja matriarhat, kot ga vidimo pri dolenjskih Romih. Rezultat vseh matriarhatov so barake, pijača, razvrat in nered. Samo po 'vertikalni liniji' zglednosti (avtoritete) od Gospoda navzdol je lahko svet nekako v ravnotežju. Potem ima tudi vodoravna linija svoje težišče.

    Seveda je potrebna vzgoja tako od moškega kot od ženske. A če smo v primanjkljaju, lahko mati solidno vzgoji hči, ne more pa vzgojiti sina v zrelega moškega. Ker je potrebna očetovska 'prisila', da fantič ponotranji moralne norme. To je problem ojdipa. Poglej naše predsednike, ki so jih vzgajale v glavnem matere. Pa tudi hči ne bo 'taprava' brez očetovskega očeta. In tudi redovnica ne. Psihologi, ki so jim te stvari jasne, npr. Perko, pravijo, da raje ne pomislijo, kaj nas čaka.

    Edino Jezus lahko rešuje patologijo duše in družbe. Drugega dohtarja za takšno stopnjo obolelosti ni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam glede vsega.:) Saj se mi je zdelo, da niste mislili, kot da ženska sploh nima kaj delati pri vzgoji fantov. Bolj sem izkoristila priložnost, da pojamram, kako zelo si ženske voditeljice želimo tako zrelih sovoditeljev kot tudi zrelih voditeljev. Ampak obojni bodo kmalu muzejski artikel, če bo šlo tako naprej... :/

      Izbriši
    2. Če že za svet ni rešitve glede tega, je za posameznike: moli, in dano ti bo. Vedno se še kje kaj pravega najde, če mladika ne hiti, moli in Gospoda čaka. A sv. Pavel pove, da je bolje brez in samo za Kristusom hiteti, če pa se človek ne obvlada, naj se poroči (in trpi). :) Prava ljubezen je vedno le odrešenjska, a svetu se gnusi. Dokler ne pride v skrajno stisko, potem pa je najslajše zdravilo.

      Izbriši
    3. Heb 11,28

      Po veri je obhajal pasho in je kropil s krvjo, da se njih ne bi dotaknil pokončevalec prvorojencev.
      -------------------------------------------------------
      Mt 8,13

      Stotniku pa je Jezus rekel: »Pojdi, in kakor si veroval, naj se ti zgodi!« In služabnik je ozdravel tisto uro.
      ---------------------------------------------------------

      Jn 5,9

      In mož je takoj ozdravel. Vzel je posteljo in hodil. Tisti dan pa je bila sobota.
      ---------------------------------------------------------
      Vse je mogoče. STRNIMO VRSTE, ODPRIMO SVOJA SRCA IN BODIMO ORODJE!


      Izbriši