nedelja, 11. november 2012

KO SE DOTAKNEMO NEBA


Las cuatro torres. Štiri poslovno-finančne katedrale, vse višje od 200 m. Postavili so jih l. 2008 in za vedno spremenili veduto Madrida. Stolpnice so lepe. Odgovarjajo stari človekovi želji po nebu. Leteti, premagati težnost (mit o Ikaru) ali pa zgraditi kaj takega, kar bi se dotaknilo neba (babilonski stolp).
pogled s terase šolskega centra Klaret

Ob taki zgradbi enostavno postaneš ponosen, da si del umnega in smelega človeštva. Malo pa te tudi strese ob misli, kaj se je zgodilo s prvim podobnim vnebosegajočim poskusom - z babilonskim stolpom, namreč. Pazite: Kdor visoko leta, nizko pade! No, tudi tu nismo daleč od biblijskega opozorila. Takoj ko so Španci postavili štiri nebotičnike, simbole finančne moči, so zdrsnili v hudo gospodarsko krizo.

Pred časom sem bral članek razvpitega Francisa Fukuyame o mestu Medellín v Kolumbiji. Še pred 15 leti je bilo to mesto eno najbolj nasilnih na svetu. Po številu umorov pravzaprav prvo. Gverila, narkomafija, kriminal,... L. 2004 postane župan Sergio Fajardo, profesor matematike, novinec v politiki. Fajardo verjame, da je mesto mogoče ozdraviti, narediti, da postane "prijetno, varno in lepo". S pametno in pogumno politiko v nekaj letih mesto normalizira. Eden izmed zdravilnih postopkov je arhitektura. Fajardo med drugim postavi lepe steklene stolpnice v revne četrti. Naj ljudem dvignejo ponos. Naj ljudje začutijo, da je to mesto lepo, da je ta lepota njihova, in da jo je treba negovati... Simbolna moč arhitekture.

vir: capillatorreespacio.es
V najbolj severni od štirih madridskih stolpnic, Torre Espacio imenovani, so se kmalu po otvoritvi nekateri uslužbenci začeli zbirati k molitvi. Rodila se je ideja o kapeli. Postavili so jo v 33. nadstropje. Tam, kjer je tabernakelj, so na zunanji strani namestili veliko kvadratasto utripajočo zeleno luč, tako, da jo od daleč vidiš in lahko pozdraviš Najsvetejše. To je od zemeljskih tal verjetno najvišji tabernakelj na svetu, pravijo. Zdaj je v kapeli maša vsak delavnik ob pol devetih, tik pred službo. Ljudi je pri mašah vedno polno, beremo na spletni strani tega sakralnega kotička.

Cuatro Torres - galerija

Ni komentarjev:

Objavite komentar