torek, 22. avgust 2023

Sta globalno in lokalno v spopadu?


Evropska (višivanka), azijska (batik) in afriška srajca

»Razmišljaj globalno – deluj lokalno,« se je glasilo geslo mnogih, ki smo pred četrt stoletja vstopali na pota družbene odgovornosti. Bolj kot kdaj prej smo se začeli zavedati, da so težave in priložnosti tega sveta globalne, saj je svet postal povezan kot še nikoli. Zavedali smo se tudi, da se da velike težave tega sveta dostojno in učinkovito reševati tam, kjer smo – v naši »lokalnosti«.

Potem katastrofa! Ali skoraj katastrofa … Danes se zdi, da sta »globalno« in »lokalno« vsako k sebi. Smo nič manj kot pred grozovito možnostjo, da napetost med obema poloma razgradi naše družbe in sproži tretjo svetovno vojno, saj Rusija, ki je napadla Ukrajino, samo sebe razume kot proti-globalistično silo. 

Kako smo lahko tako zašli?

Krivca ne gre iskati pri nas, ki smo v svojem malem okolju verjeli idealu »razmišljaj globalno – deluj lokalno«, temveč pri ekonomskih in političnih elitah, ki so ta ideal izrabile. Nastop mogočnega kapitala povezanega z digitalno dobo, razrast meščanskih ideologij in kapric povezanih z visokim standardom, brezglava krepitev centralističnih nadnacionalnih institucij ter ideološko-politična radikalizacija so storile, da se je opevani ideal začel podirati.

Podira pa se nam bolj v imenu »globalnega« kot v imenu »lokalnega«; prvo je v ofenzivi, drugo v defenzivi. Novi globalni centri moči vse bolj krepijo nadzor nad posameznikom. Kot vidimo, tudi s prehrano. Bomo na primer zaradi vsiljene uvedbe čričkov v evropsko prehrano, kar nastopa kot globalna direktiva, ubijali krave, ki so naša lokalna stvarnost?

Vprašanje je na mestu. Se ponavlja »tretja in poslednja muka človeštva«, ki jo je napovedal Dostojevski v legendi o Velikem inkvizitorju v romanu Bratje Karamazovi? Gre namreč za muko oziroma skušnjavo, ki je »potreba po vesoljnem zedinjenju« človeškega rodu. Je »tretja«, saj je vzporedna tretji skušnjavi iz evangelijev, ko hudič Kristusu pokaže vsa kraljestva sveta in reče: »Vse to ti bom dal, če padeš predme in me moliš« (Mt 4,9). Se torej ponavlja, da nek imperij, nek velik center moči, na neki točki svojega razvoja skoraj neogibno pride v »globalistično« skušnjavo zavladati nad vsakim?

Moramo reagirati. Rešitev namreč ni, da iz človeštva naredimo brezobličen kolektiv, ki pod prisilo golta čričke. A rešitev tudi ni v spopadu med globalno in lokalno razsežnostjo, med globalisti in identitarci. Rešitev je, da se držimo trojčka »svoboda, enakost, bratstvo«, načela, ki ga je obudil tudi papež Frančišek v okrožnici Vsi bratje (2020). Kogar mika »vesoljno zedinjenje«, kdor poudarja »globalno«, naj bo smrtno resen v spoštovanju posameznikove svobode. Kdor brani »lokalno«, naj se trudi tudi za vesoljno bratstvo.


* Besedilo je bilo objavljeno v tedniku Družina, julija 2023. Foto: arhiv B.C., evropska (višivanka), azijska (batik) in afriška srajca.

4 komentarji:

  1. Branko, Branko, brišeš mi resničen komentar. George Orwell je dejal, da je znak svobode to, da nekomu pustiš povedati kar je resnično.

    Kaj ni bilo?

    Pa zbriši še tega in - adijos.

    Vsak je svoje sreče kovač.

    "Poglejmo se v ogledalo, in se vprašajmo: Kdo v resnici danes vodi svet in Cerkve, religije? In nek glas nam bo zašepetal v levo uho:

    »Svoboda, enakost, bratstvo.«

    In ga imamo, naš odvečni um. Doinštaliran. Od predatorja. In skrbno skrit v lastni glavi.

    Izvirni greh torej OSTAJA.

    Bližji ti je kot lasten nos.

    Odgriznil ti ga bo.

    Take care bro."




    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni, dame in gospodje, ali potrebujete finančno pomoč? Jaz sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo, hipotekarno posojilo ali posojilo za dokončanje vašega projekta? Če je vaš odgovor pritrdilen, vam priporočam, da kontaktirate moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojilnih storitev, vključno z dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili, zavarovanimi in nezavarovanimi posojili in še veliko več. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ali mi pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447360502110 in v trenutku prejmite odgovor.

    Za dosego cilja potrebujete posojilo pri zanesljivem in kompetentnem podjetju. Smo podjetje za celovite finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izpolniti vse vaše želje. Specializirani smo za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev posameznikom in podjetjem na najučinkovitejši in najhitrejši način.

    * Za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    * Prilagodljiv znesek - sami se odločite, koliko si želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
    * Prilagodljiva obrestna mera 3 %.
    * Visoke stopnje odobritve
    * Prilagodljivo odplačilo - Izbrati morate datum odplačila, bodisi tedensko, mesečno ali letno za obdobje od 1 do 30 let.
    * Enostavna spletna aplikacija.
    * Prilagojeno vodenje in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Ne zamudite priložnosti zaradi pomanjkanja financ. Obrnite se na moje podjetje zdaj, lahko vam pomagamo s posojilom, saj smo pomagali številnim posameznikom in organizacijam, ki so se soočali s finančnimi težavami po vsem svetu

    Za več informacij o naši ponudbi posojila nam pošljite zahtevo za posojilo prek
    E-pošta: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Posredniki/svetovalci/posredniki so dobrodošli, da pripeljejo svoje stranke in so 100 % zaščiteni. V popolnem zaupanju bomo sodelovali v korist vseh vpletenih strani.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zdravo; Ali potrebujete nujno posojilo? Moje ime je Emily's Janssen, sem posojilodajalec in finančni svetovalec pri Novelty Finance. Ugotovil sem, da posamezniki in podjetja tako težko dobijo posojilo pri bankah ali drugih finančnih institucijah. Moje podjetje (Novelty Finance) je tu, da vam zagotovi in pomaga pri posojilu, ki ga potrebujete

    Ne glede na to, ali želite izboljšati svoj življenjski slog ali pa imate nepričakovan strošek, je posojilo pri NOVELTY FINANCE stroškovno učinkovit način, da to uresničite.

    NOVELTY FINANCE je prilagodljiv: izposodite si lahko do pet milijonov evrov (5.000.000,00 €) z ustreznimi odplačilnimi dobami od 6 mesecev do 30 let. Ponujamo široko paleto osebnih posojil, poslovnih posojil, stanovanjskih posojil in posojil za konsolidacijo dolgov, ki jih je mogoče prilagoditi vašim spreminjajočim se potrebam in okoliščinam po 3-odstotni obrestni meri.

    Kaj dobite:
     Takojšen dostop do vaših sredstev po odobritvi
     Konkurenčne obrestne mere
     Prilagodljivi pogoji odplačevanja
     Možnost hitrejšega odplačila posojila (dodatna plačila zmanjšajo glavnico posojila)
     Enostavna odobritev, če potrebujete dodatna sredstva
     Vaše prvo odplačevanje posojila se začne šest mesecev po odobritvi.

    Kako se prijaviš:
    Vloga za posojilo je hitra in enostavna!
    Podjetja ali posamezniki, ki se zanimajo za zaprosilo za posojilo pri Novelty Finance in potrebujejo več informacij o ponudbi posojila, naj POŠLJEJO E-POŠTO na: noveltyfinances@gmail.com

    Veljajo pogoji in pogoji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gospod Cestnik, jaz bi tudi take komercialne oglase, kot sta zadnji dve ZBRISALA !!!
      LP.

      Izbriši