četrtek, 24. september 2020

Umetnik kot jagoda vrh družbene torte


S čim se bo ukvarjal človek, ki bo osvobojen vseh notranjih in zunanjih spon, človek, ki ga Nietzsche imenuje Übermensch – nadčlovek? Nietzsche napoveduje, da z umetnostjo. Pravzaprav je lik umetnika najbližje temu, čemur Nietzsche pravi nadčlovek. Bil je čas socializma, ko sem profesorico psihologije na ptujski gimnaziji vprašal, kaj bomo delali v komunizmu, v tej bojda idealni družbi brez zla, da nam ne bo dolgčas. Odgovorila je, da bomo pisali pesmi in se ukvarjali z umetnostjo. Ptujski režiser Samo M. Strelec je lani izdal roman 69 : ne prav kratka zgodovina prihodnosti najstarejšega slovenskega mesta, v katerem beremo o Ptuju jutrišnjega dne. Futuristično mesto ob Dravi je dobesedno prepredeno z umetniškimi izdelki, instalacijami, dogodki; je nekakšna večna in turistično nadvse uspešna prestolnica kulture.

Skratka, v sodobni miselnosti in družboslovnih ideologijah dobivata umetnost in kultura mesto, ki je nekoč šlo religijam. No culture, no future, se glasi geslo, ki je več kot geslo. No culture, no future je resen idejni in tudi politični program. Umetnost torej kot jagoda vrh družbene torte; umetnost kot ničejansko-dionizična svoboda, po kateri naj bi vsi hrepeneli.

Epidemija novega koronavirusa je marsikaj postavila na glavo. Določeni poklici, zlasti seveda tisti v zdravstvu, so prišli zelo v ospredje, dobili herojski pridih, drugi so naenkrat postali manj pomembni, celo nepomembni. Sporočilo koronavirusa se je glasilo: najprej rešujmo telesa, duhovne potrebe človeka lahko počakajo. Med »naenkrat nepomembnimi« najdemo turistične delavce, duhovnike, avtobusne šoferje in pilote... ter seveda umetnike. Ni čudno, da se danes umetniki sprašujejo o sebi, o svoji vlogi v družbi in da so kakšni zelo glasni na protestih. Po ničejanski in tudi po novo-levičarski viziji bi morali biti prav oni jagoda vrh družbene torte (beri: duhovna elita), a se je pokazalo, da spadajo med tiste, ki »lahko počakajo«, ko gre zares.

Če nam kaj ne škodi, so to lekcije iz ponižnosti. Zalotim se v mislih, da katoliško duhovništvo dandanašnji doživlja krizo, kakršne že dolgo ni doživljalo, ker se je v minuli dobi nosilo previsoko. Duhovnik kot jagoda vrh družbene torte se je svojega položaja prepogosto prevzel. In kaj se dogaja zdaj? Jagoda se je morala skotaliti k vznožju, da se bo bolj zavedala, da je jagoda, in da je položaj v torti ali na njej drugotnega pomena. Jagoda, najprej bodi dobra jagoda – drugo pride potem!

Umetnikom privoščimo uspeha in ugleda. Pa tudi državne pomoči. A nič nas ne ovira, da se ne bi vprašali, če nemara tudi njih ne čaka lekcija iz ponižnosti, po kateri bodo malo padali, malo vstajali, vmes pa vzpostavili njim samim koristen nadzor nad ničejanskimi prišepetavanji.


* Besedilo je naprej izšlo 30. avgusta 2020 v tedniku Družina v rubriki Logos pod naslovom O jagodi vrh torte.

7 komentarjev:

  1. Pozdravljeni, dame in gospodje, ali potrebujete finančno pomoč? Sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali za dokončanje projekta potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo, hipotekarno posojilo ali posojilo? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, vključno z dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ali nam pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447903159998 in v trenutku prejmite odgovor.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in zavzeto smo vam pomagali izboljšati vaše dolgoročne in kratkoročne finančne cilje. Specializirani smo za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev za posameznike in podjetja na najučinkovitejši in najhitrejši način.

    Tu je nekaj razlogov, zakaj bi se morali obrniti na nas za posojilo;
    * Udobje - za posojilo lahko zaprosite kadar koli in kjer koli.
    * Prilagodljiv znesek - odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - posojilo prejmite v 24 urah po odobritvi.
    * Prilagodljiva obrestna mera 3%.
    * Visoke stopnje odobritve
    * Prilagodljivo odplačilo - dobite priložnost, da izberete datum odplačila, bodisi tedensko, mesečno ali letno v trajanju od 1 do 30 let.
    * Preprosta spletna aplikacija.
    * Prilagojene smernice in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Ne izgubite priložnosti zaradi pomanjkanja sredstev.

    Za več informacij o naši ponudbi posojila nam prosimo pošljite zahtevo za posojilo prek:
    E-naslov: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Posredniki / svetovalci / posredniki so dobrodošli, da pripeljejo svoje stranke in so 100% zaščiteni. V popolnem zaupanju bomo sodelovali v korist vseh vpletenih strani.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
      Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

      Polno ime .................

      Leta ..............

      Država ..................

      Znesek posojila. ..................

      Trajanje ..........................

      Izbriši
  2. 1. Ničeja sem spoznal, ko sem prišel iz vojske: s kolegom sva šla domov s treninga bojevništva in med potjo mi je govoril o njem in neki 'volji do moči'. Kljub temu, da smo trenirali, da bi ne bili kilavi, sem se sredi mostu čez reko skoraj ustavil, nekaj me je preblisknilo, bil je že mrak ali celo noč, in mu rekel: "Če boš takole nadaljeval, boš kmalu mrtev." Odgovoril mi je po Zupančičevo: "Če sem kremen, naj se iskrim; če jeklo, bom pel; če steklo - naj se zdrobim!" 200 metrov naprej sva se poslovila. Nikoli več ga nisem videl. Živega. Čez nekaj dni je umrl od noža, jugović ga je nekajkrat napičil, sam smatram, da skorajda upravičeno. Preveč močan je želel biti, na napačen način. Tragedija, vsi v jok. Jaz pa sem bil miren. Karma.

    Odtlej sem se požvižgal na Ničeja, zame je bil nihče.

    Par dni nazaj pa spet naletim nanj. Ravno sem razmišljal svoje strahovito in tragično spoznanje, da krščanstvo pretirava z idealizmom, da so lahko vse duše odrešene, le Jezusa se je treba s srcem okleniti, sam pa sem dokončno spoznal, DA JE VSE PREDVSEM STVAR GENETIKE. 80% je odvisno od genetike, le genijalci lahko manipulirajo z ostalimi 20 % in nekaj naredijo iz svojega življenja, v plus. Ostali pa ostanejo kjer so, oziroma padejo, ali pa uporabijo le nekaj % od 20 možnih. Tako to je. Pri psih in pri ljudeh. Zato Slovenskega naroda ni več moč reševati, samo še posameznike. Ker je bila zdrava genetika ubita, zmetana po jamah, zametana s skalami in dinamitom. Množi se pa ne, abel, nima pogojev za to. In sem naletel spet na demona Ničeja, reveža: a zakaj da je izgubil vero? Kot otrok je bil dober učenec svojega luteranskega očeta, ko pa je Bog očetu odvzel velik del možganov, potem pa še življenje, je nadarjeni fant izgubil vero. Dokaj razumljivo seveda, glede na Lutrove mahinacije Resnice in sovraštvo do svetnikov in Matere. In glej ga zlomka, kako nas Oče uči: mož je želel biti močan, zato mu je dal vse življenje polno groznih bolezni, ves čas je bil kilav, na koncu pa je umrl menda prav od možganskega raka. Genetika, saj sem povedal. In seveda odhod v očetova Lutrova »nebesa«. Ki so enaka Mohovim nebesom. To vidi vsakdo, komur je v duhu dano videti, če Gospod to želi.

    In je Hitler Mussolinija obdaroval s knjigami tega ubogega genija, in tudi ona dva sta končala tam kot moj kolega in Niče in Moha in Luta. Nekaj so se zmotili. Moč, že moč, tudi moja moč je OK, a če ne služi Gospodovi Moči in Usmiljenju, je to drsalnica v pekel. Ta pekel pa ti modeli, ta genetika, občutijo že dolgo pred smrtjo telesa, po njej pa še 1000 x bolj.

    Ne delaj zla, delaj dobro, Ljubi Boga in Boj se Boga!!! Sicer te bo lastna sestra za denar kazala naokoli kot lutko, bolnika z najedenimi možgani, umetniško atrakcijo, kot neko opico, kar se je Nihčeju pred koncem godilo. Tragično, tragično, katastrofa.

    Vse je genetika. In ker so slovenski ljudožerci (slavni predniki današnje SD in Levice), rdeči kmeri, pobili ves cvet slovenskega življa, je današnji rod vsaj 70 ali celo 80% demonske narave. Kajti abeli so že odšli Domov, v nebesa Gospodova, kajni pa bodo vladali tu do konca sveta. Takšen je red, namenjen Zemlji in zato smo ljudje iz generacije v generacijo slabši. In to navkljub novoromantični katoliško – protestantsko - levičarski teologiji, ki je puhloglavo izpraznjena svetniškega Božjega Življenja, zato je, konec koncev, le navadna laž.

    OdgovoriIzbriši
  3. 2. In imamo umetnike, ki v 90% zavračajo Boga, čeprav je umetnost namenjena prav podajanju in slavljenju Boga, ko Ga beseda ali fotka ne moreta. In imamo voditelje Evrope, ki zavračajo Božja navodila, čeprav so namenjena prav temu, kar si oni želijo: blagostanju in miru. In imamo svetovno duhovščino, ki je tatemae, zunanja šema, njihov honne (notranja resničnost) pa je enaka levi brezbožni množici na ulicah Zahoda: polna golote, sprevržene spolnosti, dvomov, pametovanjskega filozofiranja in lažne dobrote.

    Nietzsche jih je vesel - ne bo sam v peklu. Pa je bil vsaj iskalec Odrešenja od trpljenja in iskalec Lepote. A tega kajnov rod ne more najti nikoli. Lahko ždi celo v cerkvah, od porodnišnice do Žal, pa se ne približa Rešitvi niti za centimeter, ker je narava njih genetike tako strahovito zaprisežena materiji, tako strahoviti skoncentrirana le na svoje meso: da bi ja pozabila Boga. To je genetično, ljudje; vem da bodo mnogi skočili v zrak, a Sloveniji ni več pomoči gledano na sto let naprej, ker je kajnov rod v totalni premoči, in le kajnov rod se na novo priseljuje, ne glede na vrsto vlade - kdo od abelov bo pa hodil v tako deželo, polno krvavih jam in lažnih svetnikov??? Slovenska Abelova genetika pa navidezno odhaja, umira in se izgublja, a to seveda ni res - samo abeljanske dušice v nebesa odhajajo, Domov, to je. Red torej obstaja.

    Gospod nam nenehno, vsak dan, pošilja ZNAMENJA, ki jih nihče noče videti: mlajši brat ugonobi dobrega starejšega brata, s taktiko islama, ter narodu prinese žalost v veselju, a nič več čistega veselja. Ker je naravni red podrt. Ker se tako med RESNIČNIMI BRATI ne dela. Razen v demonskih civilizacijah.

    Zato naj se vsakdo, ki ima resnično vero v Odrešenika, stokrat dnevno kot mrtev v čelo zadet vrže na tla predenj, in se Mu GOREČE zahvali za to vero!! Ker ima dragulj bližnje večne Sreče, ki pa ga ne more dati nikomur, če tisti že sam nima Božjega gena v sebi, in če že sam ne rine za Gospodom s tako silo, kot se oni tepe po glavi, ki mu gorijo lasje. Amen.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ps: tistim, ki bodo odslej bolj pozorni na genetiko, tudi pri duhovnih kandidatih, torej duhovno genetiko, bi rekel, da je treba gledati ne le starše, ampak predvsem stare starše: fantič deduje po enem od dedov in deklica po eni od obeh babic. Tu govorimo predvsem o dedovanju namere, življenjske usmerjenosti, tudi karakterja. S tem pa o dedovanju karizem in grehov.

      In ker je že v Pismu zapisano, da pridejo posledice velikih grehov in blagoslovov na dan celo v tretji in četrti generaciji, je jasno, da je bila preteklost klerikalizma v Sloveniji očitno pošastna - po zakonu krvnega maščevanja/recipročnosti ali karme (kar seješ to žanješ) - zdaj trpimo že 80 let komunizem, potem pa se bo spet obrnilo, kot se delajo premene v gozdovih med listavci in iglavci skozi stoletja. V današnjem Berilu Pridigar pove, da se zgodovina ponavlja, da izhoda ni (le pri Gospodu je izhod), tale tukaj pa pove, da je naša zgodba o dveh bratih, ko mlajši sesuje dobrega starejšega, in narod žaluje v skaljenem veselju, ker je naravni red porušen, Gospodova napoved za nadaljevanje stanja žalosti v Sloveniji. Zaenkrat.

      Pridigar 1,2-11 pa:

      "Nečimrnost čez nečimrnost, vse je nečimrnost!" Kaj koristi človeku ves njegov trud, s katerim se muči pod soncem? Rodovi odhajajo in drugi prihajajo, zemlja pa vedno ostaja. Sonce vzhaja in sonce zahaja, hiti k svojemu kraju, od koder spet vzhaja. Veter veje proti jugu in se obrača proti severu, vrti se okrog, piha in se vrača k svojemu kroženju. Vse reke tečejo v morje in morje se ne prenapolni; v kraj, kamor reke tečejo, tja vedno zopet tekó. Vse reči so utrudljive, bolj nego se more dopovedati; oko se ne nasiti z gledanjem, uho se ne napolni s poslušanjem. Kar je bilo, bo zopet; kar se je zgodilo, se bo zopet zgodilo; nič ni novega pod soncem. Ali je kaj, o čemer bi se reklo: "Glej, to je novo!"? Zdavnaj je že bilo, v vekih, ki so bili pred nami. Ni spomina na prejšnje; tudi ne na poznejše, ki še bodo: ne bo spomina nanje pri tistih, ki bodo še pozneje živeli."

      Kakšen nesmisel, ničejanski nesmisel!! Groza! Zato sledi odpev na Pridigarja:

      "Gospod nam je pribežališče od roda do roda!"

      Kakor komu.

      Izbriši
  4. Kadar koli se lahko obrnete na našo ponudbo posojil GVM. Hiter kredit od 1.000 do 5.000.000 EUR z obrestno mero 3% v primeru potrebe ali finančnih težav. Imate popolno garancijo in manj postopkov.
    Prosimo, pišite nam ‌za več informacij;

    E-naslov; georges.matvinc@gmail.com
    WhatsApp; + 33 755434117

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Leta ..............

    Država ..................

    Znesek posojila. ..................

    Trajanje ..........................

    OdgovoriIzbriši