torek, 28. marec 2017

Zakaj je tajni simbol kristjanov riba? (prevod)



Krščanstvo je še vedno najbolj preganjana religija na svetu. Ker je sam Kristus bil križan, si ni težko predstavljati, da tudi začetki krščanstva niso bili lahki. In res niso bili: v prvih treh stoletjih je preganjanje kristjanov bilo pogosto in surovo. Svojo vero v Kristusa so mnogi spreobrnjenci morali izražati skrivoma, v ilegali.

Kako je v teh krutih razmerah kristjan vedel, če je kakšna druga oseba prav tako kristjan ali kristjanka?

Poleg tega, da so bili previdni in so se, kolikor je bilo mogoče, o drugih vnaprej informirali, so uporabljali tudi tajne šifre, s katerimi so lahko ugotovili, da se pred njimi nahaja oseba iste veroizpovedi.

Ena izmed teh šifer je bila beseda „Ihthys“ ali „Ihthus“ - beseda, ki v stari grščini (ἰχθύς) pomeni „riba“.

Resna domneva je, da je ilegalni kristjan, ko se je znašel pred nekom, za katerega je mislil, da je prav tako ilegalni kristjan, na tla narisal krivuljo oziroma polmesec. Če je druga oseba zraven te krivulje narisala drugi polmesec na način, da je iz obeh krivulj nastala riba, je bilo zelo verjetno, da ta oseba sledi Jezusu in pozna krščansko „tajno šifro“.

Toda zakaj ravno riba? Zato ker črke, ki tvorijo grško besedo „riba“, če jih napišemo z veliko, se pravi kot Ι Χ Θ Υ Σ, tvorijo akronim iz začetnih črk izraza Iēsous Christos Theou Yios Sōtēr, kar pomeni: Jezus Kristus Božji Sin Odrešenik (starogrško: Ἰησοῦς Χριστός Θεοῦ ͑Υιός Σωτήρ).

Na ta način je riba poleg podobe Dobrega Pastirja in križa postala eden od prvih simbolov krščanstva.

„Ihthys“ se je uporabljal tudi v krščanskih katakombah v času preganjanja skupnosti. S pomočjo tega znaka so kristjani vedeli, kje so grobovi njihovih bratov v veri.


* Nepodpisani članek na portalu Aleteia.org: http://it.aleteia.org/2017/03/27/perche-simbolo-segreto-cristiani-pesce/. Iz italijanščine sem ga prevedel in s svojo fotografijo opremil Branko Cestnik.

1 komentar:

  1. tako kristjan ali kristjanka?
    ==========
    p. Branko, tega s "kristjanko" pa ni v originalu. :)

    OdgovoriIzbriši