četrtek, 1. oktober 2015

Pet zdravil proti žalosti (prevod)

Foto B.C.
Duhovnik Carlo De Marchi, sicer odgovoren za Opus Dei v osrednji in južni Italiji, je v pripravah na letošnji 5. narodni cerkveni shod (Convegno ecclesiale nazionale), ki bo pod naslovom „V Jezusu Kristusu novi humanizem“ potekal novembra v Firencah, podal kratko in simpatično razlago petih zdravil zoper žalost, kot jih svetuje veliki Tomaž Akvinski (1225-1274). Zdravila so:
               1. užitek;
               2. jok;
               3. sočutje prijateljev;
               4. zrenje resnice (lepote);
               5. spanec in kopel.
Izvirnik „I 5 rimedi contro la tristezza“ najdete tukaj. Opombi sta moji. Prijetno branje!


-----------

Pet zdravil proti žalosti
Carlo De MarchiVsakdo je že izkusil dneve, v katerih ti ne uspe premagati določene notranje teže, ki okuži vsako duševno stanje ter moti medosebne odnose. Obstaja kakšen trik, da premagamo slabo voljo in pridobimo nazaj nasmeh? Sv. Tomaž Akvinski predlaga pet presenetljivo učinkovitih zdravil proti žalosti.

Prvo zdravilo je kakršni koli užitek. Zdi se, da je ta teolog pred sedmimi stoletji intuitivno dojel, kar je danes precej razširjeno, to je, da lahko čokolada deluje kot antidepresiv. Morebiti imamo pri tem opravka z materialističnim gledanjem, vendar je jasno, da kakšen dan poln grenkobe, lahko pridobi precej točk zahvaljujoč se enemu pivu. Da bi slednje ne bilo skladno z evangelijem, bi bilo potrebno v celoti še dokazati. Vemo, da se je Gospod z veseljem udeleževal kosil in gostij, tako pred kot po vstajenju, in da je cenil mnoge lepe življenjske stvari. Tudi v psalmih najdemo trditev, da vino razveseljuje človekovo srce (čeprav je treba tudi povedati, da Sveto pismo jasno obsoja pijančevanje).

Drugo zdravilo, ki ga predlaga sv. Tomaž Akvinski, je jok. Pogosto je melanholija hujša, če ne uspemo najti načina, da jo sprostimo in razbremenimo. Zgodi se, da se grenkoba nabira do točke, da je težko karkoli storiti. Jok je vrsta govorice, je način, da izrazimo in razvežemo vozel bolečine, ki nas duši. Papež Frančišek je dejal, da se „določene življenjske stvarnosti vidijo samo z očmi, ki so jih umile solze. Vsakega od vas povabim, da se vpraša: sem se naučil jokati?“

Tretje zdravilo je sočutje prijateljev. Spomnimo se Renzijevega prijatelja iz Manzonijevega romana Zaročenca. Prijatelj proti koncu romana pripoveduje o težkih nesrečah, ki so prizadele njegovo družino, in o veliki hiši, ki jo je kuga povsem izpraznila: „Hude reči so to, reči, za katere nisem nikoli verjel, da jih bom videl; reči, ki ti morejo za vse življenje odvzeti veselje. Toda pripovedovati jih prijateljem je že olajšanje.“ Poskusite in verjemite! Ko se počutite na tleh in ste naravnani, da vidite vse sivo, zelo pomaga, da odreagirate in se odprete kakšnemu prijatelju ali znancu. Včasih je dovolj kratko sporočilo, včasih telefonski klic, le da lahko prijatelju pripovedujete ali ga poslušate, in že se obzorje zjasni.

Četrto zdravilo proti žalosti je kontemplacija resnice*, zrenje sijaja resnice - fulgor veritatis, o katerem govori sv. Avguštin. Opazovati lepoto stvari, umetniškega dela, poslušati glasbo, pustiti, da te preseneti lepota krajine,... to je lahko balzam proti žalosti. Neki literarni kritik je povedal, kako je nekaj dni zatem, ko ga je prizadelo močno žalovanje zaradi izgube, moral nekje predavati o Tolkienovi pustolovščini: „Govoriti o lepih stvareh osebam, ki jih to zanima, je bilo pravo olajšanje.“

Peto zdravilo, ki ga predlaga sv. Tomaž Akvinski, je tisto, ki bi ga od srednjeveškega učitelja morda še najmanj pričakovali. Teolog namreč trdi, da je odlično sredstvo proti žalosti naspati se in se okopati. Da je ta nasvet učinkovit, je očitno. Razumevanje, da za odpravo nekega duhovnega zla lahko koristi kakšno telesno pomagalo, je globoko krščansko. Odkar je Bog postal človek, torej odkar je prevzel telo, je v vsem materialnem svetu bila presežena delitev na materijo in duha.

Razširjen je namreč predsodek, da krščanski pogled na človeka temelji na nasprotju med dušo in telesom. Telo naj bi bilo breme in ovira za „duhovno življenje“. V resnici pa krščanski humanizem gleda na osebo (duša in telo) kot v celoti „poduhovljeno“, kadar išče združenje z Bogom. Če povemo s Pavlom, obstaja duševno telo** in duhovno telo, mi pa ne bomo umrli temveč se spremenili, kajti potrebno je, da si bo to, kar je propadljivo, obleklo nepropadljivost, in to, kar je umrljivo, obleklo neumrljivost.

Naj nihče ne ima za čudnega nasvet, da je zaradi kakšne duhovne bolezni treba k telesnemu zdravniku,“ trdi sv. Tomaž More. Na tem mestu skoraj parafrazira svojega srednjeveškega soimenjaka, Tomaža Akvinskega, ki pravi: „Ker sta si duša in telo tako zelo blizu in združena, da tvorita eno osebo, distenzija ene od obeh včasih porodi distenzijo obeh. Zato, kot bi svetoval vsakemu, ki je kakorkoli bolan na telesu, da se spove in poišče pri duhovnem zdravniku gotovo zdravje svoji duši, tako včasih spodbujam, da se pri določenih boleznih na duši poleg duhovnega zdravnika poišče nasvet tudi pri telesnem zdravniku.“

Tudi v teh petih zdravilih se uresničuje Jezusova človeška in božja obljuba: Vi boste žalovali, toda vaša žalost se bo spremenila v veselje.* V filozofiji Tomaža Akvinskega sta si resnica in lepota veliko bližji, kot je to običaj v sodobni miselnosti, ki resnice v svojem diskurzu skorajda več nima, lepoto pa rada zamenjuje za dražljajskost. Po Akvincu je resnica lepa, lepo pa je lahko le nekaj, kar je resnično. (Op. B. C.)

** Prim. 1 Kor 15,44. Duševno telo bi glede na grški izvirnik (sōma psychikon) lahko prevedli tudi naravno telo ali živo (t.j. animirano, živalsko) telo. Angleški prevod uporabi natural body, italijanski pa corpo animale. (Op. B. C.)

82 komentarjev:

 1. Avtor je odstranil ta komentar.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Branko Cestnik Blog: Pet Zdravil Proti Žalosti (Prevod) >>>>> Download Now

   >>>>> Download Full

   Branko Cestnik Blog: Pet Zdravil Proti Žalosti (Prevod) >>>>> Download LINK

   >>>>> Download Now

   Branko Cestnik Blog: Pet Zdravil Proti Žalosti (Prevod) >>>>> Download Full

   >>>>> Download LINK 2v

   Izbriši
 2. 10 Right iEXplorer Registration Codes and Keys 2020 [Tested]


  We together with you and me cherish to try iPhone. It has a different allure in case you hold it inside your hand but with this particular, it will be a little elaborate to employ. You ought to have a right knowing of the iOS working system to benefit from it at optimum. Register Code For iExplorer is one of the greatest App for use in iPhone as well as in this article we're sharing tested and working registration codes for IEXplorer. It is usually wholly an iOS App and is not supported by Android or any other Operating system. As IEXplorer is not really present on App retail store, permit me tell you how you may get on your own registered to it. During the post underneath I'm going to inform you regarding the most popular IEXplorer Registration codes and Keys 2020. All of them are responsible and examined.

  OdgovoriIzbriši
 3. The relation around Spouse and Spouse is one of some of the most dazzling associations, and it calls for really enjoy, treatment, and figuring out. The appreciate relating to partner and spouse is one of the best form of take pleasure in with this total universe.
  Right here, we are offering you a listing of gud mrng wishes and sweet, Good Morning Quotes For Husband for your partner to generate him smile during the morning. Husbands prefer to indicate their cherish for their wives. Nevertheless they get so involved in do the trick they do not get good enough time to devote quality time with the wives.


  So, it will eventually be great if you should to be a spouse textual content him each day to remind him of you. It'll be the best solution to express your warm fancy towards your spouse. He will be noticeably satisfied on receiving your attractive good morning

  OdgovoriIzbriši
 4. I am a student and creat link. april fools jokes to text. I love to write on several social topics like Funny Graduation Announcements, Everyday Quotes and much more.

  OdgovoriIzbriši
 5. The Balsam Hill Artificial Christmas Trees Reviews Consumer Reports carries a excellent total condition that makes it appear similar to a live tree. This synthetic tree comes in a multitude of size options together with: 4.5, 6, 6.5, 7, 7.5, and 9 feet. Every single tree includes a stand for easy assembly.
  This tree from Balsam Hill is available with crystal clear lights, LED lights, or unlit. It's got quite a few branches to present it an entire and genuine appear. The tree arrives with every little thing that you must established up your tree for example cotton gloves for fluffing the branches without the

  OdgovoriIzbriši
 6. Photopia Director Crack is the latest professional multimedia slideshow program. Also; The free download of photopia Director offers many new functions compared to previous versions. Pro-show products such as mainframe as well as masking and tuning effects. These effects can be used for personalization. Photopia Director can be used reliably for professional multimedia applications for beginners and they can work graphically. Pro Show Producer also offers various tool modifications. So you can deliver your work with exceptional visual quality. You can also use multiple pictures, shows, and recordings that will affect the slideshow in a minute. Then you can test your skills in amazing ways. Photopia Director's stunning project is a great way to beautify and display your slides from any angle.

  OdgovoriIzbriši

 7. Cold weather! Some are very useful!
  Thanks for reading this article
  other sites are also good.
  storyboard pro crack
  virtual dj pro crack
  driver finder pro crack

  OdgovoriIzbriši
 8. Get help installing PC software on your computer, including installing software on Windows 10 devices, in this free lesson.
  prodad erazr review

  OdgovoriIzbriši
 9. Your source for fun, free mobile and PC download games. Thousands of free ... Download or play free online! ... Here is the Exact Arcade Version of Dig Dug!
  devil may cry 4 download for pc highly compressed

  OdgovoriIzbriši
 10. I really enjoy reading your post about this Posting. This sort of clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys, thanks for sharing
  pinnacle-studio-ultimate-crack

  OdgovoriIzbriši
 11. Download Kutools For Excel 2010 With Crack is a really useful and practical MS Excel add-in compilation intended to permit you to reduce the blank cells not to mention join lots of tables promptly. It could possibly merely streamline your workflow, thus lessening the directors of the workbooks as effectively as Excel material. However Excel serves as a handy, successful, https://freecrackbox.com/kutools-for-excel-24-00-crack/

  OdgovoriIzbriši
 12. I like your post. It is good to see you verbalize from the heart and clarity on this important subject can be easily observed.
  TC Games Crack
  TallyPrime Crack
  Tipard Video Converter Ultimate Crack
  Easy Duplicate Finder Crack

  OdgovoriIzbriši
 13. Hello Everyone this page has usefull information,as i found the content in post this also have the relative ideas, Thanks...!!
  NOD32 Antivirus Crack
  Prism Video File Converter Crack
  FileMaker Pro Crack
  Movavi Video Editor Plus Crack

  OdgovoriIzbriši
 14. I like your post. It is good to see you verbalize from the heart and clarity on this important subject can be easily observed.
  KeyShot Crack
  BurnInTest Professional Crack
  IntelliJ IDEA Crack
  GitKraken Crack

  OdgovoriIzbriši
 15. Free mobile and PC download games. Thousands of free . Download or play free online! . Here is the Exact Arcade Version of Dig Dug! please visit my sites.
  highly compressed pc games 2021

  OdgovoriIzbriši
 16. Wow.. Very informative article thanks for sharing please keep it up because there is no limit of information so I'm waiting for an awesome article just like that.
  Malwarebytes Crack
  Avast Free Antivirus Crack
  Avast SecureLine VPN Crack
  GSA Content Generator Crack

  OdgovoriIzbriši
 17. Keep your PC running smoothly with simple and advanced tools for all level of ... Remove stubborn apps, browser plug-ins, and injected programs promptly and safly download.
  mmd model maker

  OdgovoriIzbriši
 18. Good work at al. I really like this post very much. Keep it up and keep sharing this type of article with us. Also thanks for sharing it with us.
  quicktime pro crack
  beyond compare torrent
  netlimiter torrent
  airparrot license key mac
  transmac torrent
  Crack Like

  OdgovoriIzbriši
 19. Android Apks - is a place where you can find paid best android apk apps games to download free full version for mobile, tablets this is a place where you can download games free.
  streamkar old version for iphone
  tasker apk free download for iphone

  OdgovoriIzbriši
 20. Thanks for sharing your knowledge to install & crack the Time Tables, but you need to update
  it now. because there is a 2022 version available now.
  Topcrackfiles.com
  aiseesoft-video-converter-ultimate-crack
  rhinoceros-crack
  ld-player-crack
  encryptomatic-pstviewer-pro-crack
  telestream-switch-pro-crack

  OdgovoriIzbriši
 21. I am very impressed with your writing talents as well as your format
  blog This is a paid theme or you have changed it
  You? In any case, stay up to date with excellent, high-quality lyrics, that's it
  Today, I rarely see such a beautiful blog.
  snapgene crack
  ms office 2016 crack
  nano antivirus pro crack
  comodo antivirus crack

  OdgovoriIzbriši
 22. It's a great site! Have you made any changes to your theme, or did you get it from any other source?
  With a few easy changes, a design like yours might be created.
  It definitely brings out the best in my blog.
  I'd want to know where you obtained your assignment from, if possible.
  transmac crack
  tsmuxer crack
  teamviewer crack
  easeus data recovery wizard crack

  OdgovoriIzbriši
 23. Your website is fantastic. The colors and theme are fantastic.
  Are you the one who created this website? Please respond as soon as possible because I'd like to start working on my project.
  I'm starting my blog and I'm curious as to where you got this from or what theme you're using.
  Thank you very much!
  hotspot shield crack
  pazera free audio extractor portable crack
  razer surround pro crack
  easeus partition master crack

  OdgovoriIzbriši
 24. Hello, I'm delighted to notice some excellent content on your website.
  Do you want to come back to my site later? Posts, comments, and communities on my site are comparable to yours.
  removewat crack
  z3x samsung tool pro crack
  pixellu smartalbums crack

  OdgovoriIzbriši
 25. I really appreciate your clever writing as a design for your blog.
  Is it a payment problem or did you receive it yourself?
  In any case, it is best to stay in writing.
  It's rare to see a webpage as beautiful as this one.
  total av antivirus crack
  camtasia studio crack
  paintshop pro crack
  endnote x crack

  OdgovoriIzbriši
 26. Good day! I simply want to give you a huge thumbs up for your great info you’ve got right here on this post.
  I am returning to your web site for more soon.
  dr fone download crack
  divx pro crack
  ableton live crack
  hard disk sentinel pro crack

  OdgovoriIzbriši
 27. I truly adore this site.. Great colours & theme.
  Did you develop this site yourself? Please write back since I’m wanting to construct my
  own website and woud love to understand where you got
  this from or exactly what the theme is titled.
  Many thanks!
  abbyy finereader corporate crack
  window 11 product key
  window 11 product key generator

  OdgovoriIzbriši
 28. After looking over a number of the blog posts on your
  the site, I seriously like your way of writing a blog.
  I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon.
  Take a look at my website
  as well, and let me know what you think.
  scrivener crack
  parallels desktop crack
  gridinsoft anti malware crack

  OdgovoriIzbriši
 29. I guess I am the only one who came here to share my very own experience. Guess what!? I am using my laptop for almost the past 2 years, but I had no idea of solving some basic issues. I do not know how to Crack But Thankfully, I recently visited a website named Cracked Fine
  iExplorer Crack
  Pdf Annotator Crack

  OdgovoriIzbriši
 30. Excellent post! We will be linking to this great post on our site. Keep up the good writing.This is one of the best posts in the world I am very happy to you share this post was very impressive for the people.

  For Honor Crack
  microsoft flight simulator crack

  OdgovoriIzbriši
 31. And I appreciate your work, I'm a great blogger.
  This article bothered me a lot.
  I will bookmark your site and continue searching for new information.
  outbyte antivirus crack
  driver toolkit crack
  idm crack
  aiseesoft screen recorder crack

  OdgovoriIzbriši
 32. You have a great site, but I wanted to know if you know.
  Any community forum dedicated to these topics.
  What was discussed in this article? I really want to be a part of it.
  A society in which I can obtain information from others with knowledge and interest.
  Let us know if you have any suggestions. I appreciate this!
  imazing crack
  minitool power data recovery crack
  3dmark crack
  windows 8 enterprise crack

  OdgovoriIzbriši
 33. This is a large cup. On your website, keep up the good work.
  Your blog has a lot of potential, and I look forward to exploring it further.
  Thank you very much for your hard work. I'm going to go out and find it for myself.
  It's something I'd suggest to others. They will, I am certain.
  utilise this website
  x264 video codec crack
  reason crack
  avast pro antivirus crack
  toolstoo crack
  corel videostudio crack
  hitman pro crack
  cyberlink powerdirector crack
  easyworship crack

  OdgovoriIzbriši
 34. Thank you for the information.
  it has been quite beneficial to me.
  I'm hoping for a few more postings from you.
  hard disk sentinel crack
  careueyes pro crack
  fl studio crack
  iobit malware fighter crack

  OdgovoriIzbriši
 35. Hey! I know this is a bit off-topic, but I just had to ask.
  Is it difficult to maintain a well-known blog like yours?
  I am completely new to blogging but I write in my journal every day.
  Creating a blog allows me to express my thoughts and feelings in a public forum.
  We would greatly appreciate any advice or perspectives for potential bloggers, so feel free to contact me.
  Thanks!
  adobe acrobat pro crack key
  clion crack download 2022
  adobe premiere pro cc 2018 crack download

  OdgovoriIzbriši
 36. A big thanks to you for sharing this with everyone you know who may be interested in this subject matter.
  My website is also available for your reference.
  We might be able to work together on a link trade deal.
  charles proxy crack
  beyond compare crack
  divx pro crack
  substance alchemist crack

  OdgovoriIzbriši
 37. Your work is great it provides me great knowledge.
  https://crackjin.net/granny-crack/
  https://crackjin.net/grand-theft-auto-crack/
  https://crackjin.net/geometry-dash-crack/
  https://crackjin.net/gas-station-simulator-crack/
  https://crackjin.net/garrys-mod-crack-2/

  OdgovoriIzbriši
 38. Hello! Please know how much I enjoy your site and how much I look forward to the new content you offer.
  Which of your blog posts should I pay attention to?
  Inquiring minds are invited to share their knowledge of other online resources that could be of interest to me.
  That's really kind of you.
  patternmaker pro crack
  patternmaker pro crack
  serif affinity designer crack
  magix video pro crack

  OdgovoriIzbriši
 39. I just wanted to let you know that your article is equally impressive.
  Your message is just outstanding in terms of clarity, and I believe you are an expert in this field.
  So, with your permission, I'd like to introduce you to the feed, which will keep you informed about future posts.
  easeus data recovery wizard crack
  ccleaner pro crack
  netflix video downloader 2022 crack
  wondershare pdfelement pro crack
  microsoft office 2011 crack

  OdgovoriIzbriši
 40. I guess I am the only one who came here to share my very own experience. Guess what!? I am using my laptop for almost the past 2 years, but I had no idea of solving some basic issues. I do not know how to Easy to Direct Download All Software But thankfully, I recently visited a website named vstpirate
  PDF Compressor Pro Crack
  Undelete Plus Crack
  iExplorer Crack

  OdgovoriIzbriši
 41. Branko Cestnik Blog: Pet Zdravil Proti Žalosti (Prevod) >>>>> Download Now

  >>>>> Download Full

  Branko Cestnik Blog: Pet Zdravil Proti Žalosti (Prevod) >>>>> Download LINK

  >>>>> Download Now

  Branko Cestnik Blog: Pet Zdravil Proti Žalosti (Prevod) >>>>> Download Full

  >>>>> Download LINK ls

  OdgovoriIzbriši
 42. I am a professional web blogger so visit my website link is given below! To get more information.
  Reflector Crack
  InPixio Photo Clip Pro Crack
  IsoBuster Crack
  Enfocus PitStop Pro Crack

  OdgovoriIzbriši