torek, 11. december 2012

DUHOVNA KAMRCA MADRIDA JE SLOVENSKA


Kot tujec v tuji deželi, si v stiku z "domorodci" pomagaš z različnimi opornimi točkami. Ena izmed njih je, da najdeš kakršnokoli sled ali povezavo med deželo, iz katere prihajaš, in deželo, katere gost si. Prav pride vse. V mojem primeru celo Luka Modrić, igralec moštva Real Madrid, čeprav je Hrvat - naš sosed. Ampak med Madridčani že lahko nastopim kot "sosed Modrićeve Hravške". To je dovolj. Radi me imajo. Prihajam približno od tam nekje, od koder je njihov novi ljubljenec Modrić... Ko gledamo fuzbal, sem strokovnjak za Modrića jaz.



hrvaški OLE, OLE...

Kaj boste v teh razmerah rekli na tole. Hodim po velikem tujem mestu. Grem v katedralo - k Almudeni. Hodim po katedrali, ki jo mnogi madriski duhovniki šinfajo kot "grdo", ker nima dodelanih poslikav in oken. In res. Okna niso lepa. Povprečna slovenska farna cerkev ima lepša.


Almudena je zadnja evropska katedrala. Posvečena je bila "šele" l. 1993.
Škofija Madrid namreč obstaja "samo" od l. 1885.
Glavno cerkveno središče Španije je vedno bil Toledo.

Potem pa mi je dovolj turističnega ogledništva. Rečem, grem molit. Vstopim v kapelo z Najsvetejšim. Tja turistov ne puščajo - samo molivce. Vstopim torej in.. vzame mi sapo... LEPOTA PO SLOVENSKO.


Rupnikova kapela z Najsvetejšim v madridski katedrali Almudena.

Cela kapela, levo-desno, spredaj-zadaj, sredi te "grde" katedrale je oblečena v mozaike patra Markota Ivana Rupnika. In je fantastična in je lepa. Kruhovsko pastelne barve in linije do taborsko-spremenjenega tabernaklja. Žar vstajenja v kruhu. Prepovedano je slikati, a kot oni grešniki, ki so v templju prodajali ptiče in menjavali denar in jih je Jezus napodil, si sredi svetega tudi jaz privoščim nekaj profanega. Stisnem par fotk.


Najbolj sveta madridska kamrca je slovenska (pa naj mi p. Marko oprosti, ko ga tako nacionaliziram). Je možna kakšna boljša referenca za Slovenca v Madridu?



Ni komentarjev:

Objavite komentar