sobota, 4. april 2020

Pesnik škofom: Dajte nam velikonočno mašo!


Davide Rondoni, Twitter 

»Velika noč, kot je še nikoli ni bilo,« ponavljamo vsi po vrsti. Velika noč z zaprtimi cerkvami, brez obredov, brez blagoslov šunke in hrena, brez svetih maš za ljudstvo, s hkrati klerikalnim in policijskim nadzorom, da ne bi slučajno prišlo do občestvenih srečanj in obredov.

Koronavirus je naredil svoje. Kakor da bi se na milijone kristjanov znašlo v scenariju, ki so ga za letošnje Vstajenje napisali dramatiki absurda à la Beckett in Ionesco, pisatelji à la Mroźek in Buzzati.

Imamo pomisleke. Je res potrebna tolika strogost? Se ne bi dalo vsaj malo sestopiti s tega absurdnega odra? … Toda pokorni smo oblastem. Kdo, če ne mi, kristjani, ki z apostolom Pavlom pravimo: »nulla potestas nisi a Deo / ni je namreč oblasti, ki ne bi bila od Boga« (Rm 13,1), bo v teh razmerah pokazal odgovornost in pokorščino. Nenazadnje tudi brez Kacinove hipnoze vemo: če se bomo za Veliko noč zdrenjali v cerkve, lahko v nekaj urah izničimo ves trud enomesečne karantene. Koronavirus čaka.

Pomislek ostaja: ni mogel papež s svojo ekipo liturgistov izumiti in dovoliti kaj vmesnega? Niso mogli tega škofje? … Te dni tako po italijanskem prostoru kroži in se prepošilja na italijanske škofe naslovljeno pismo pesnika Davida Rondonija. V njem prosi škofe, če bi se na nek način – brez kršenja epidemoloških zapovedi, seveda – za Veliko noč vendarle moglo k sveti maši in obhajilu. Četudi ni upanja, da bo Rondoni z akcijo #ridatecilamessa (#dajtenammašo) uslišan, je njegovo pismo lep primer letošnje velikonočne duhovne drame, ki nam jo je naprtil koronavirus.

Pismo v celoti prevajam in postavljam na ta blog. Spodaj dodajam italijanski izvirnik, ki sem ga dobil s portala Tempi.it.

***

Italijanskim škofom

Mnogim dajem glas, jaz, grešnik, ne da bi hotel ustvarjati delitve in pohujšanje, ko izrekam prošnjo, ki je hkrati krik: dovolite nam obhajati sveto mašo za Veliko noč. To prosim vas, škofje, ki ste varuhi vere, ne zakonov.

Nekaj posebnega je, da je po zakonu dovoljeno (z ustreznimi merami) stopiti do trafike ali po kozmetiko, ni pa dovoljeno približati se Kristusovemu telesu. Kakor da bi se tudi slednje – telo, ki je bolj kot vsako drugo ljubljeno in želeno od onih, ki so lačni življenja – moralo podvreči bolečemu jemanju teles, ki jih vidimo od daleč, v samotni smrti, v izginjanju.

Ali res ni mogoče organizirati večjega števila maš, pri katerih bi bilo malo ljudi? Cerkve, ki so običajno polprazne, ne bi bile nabito polne … Kaj takega je možno, ko gre za dobrodelnost, ali ne bi bilo možno za velikonočno bogoslužje? Z rezervacijo preko e-maila ali drugače? S popravki in omejitvami, ki bi jih vsak vernik sprejel, le da bi lahko poljubil, jedel Telo, ki je ljubljeno in božje; ki je vstalo Telo, medtem ko vse govori o mrtvih telesih?

Bi nastala zmešnjava, če bi to naredili na izmene, za malo ljudi, s ponavljanjem? Proseč duhovnike, da izpolnijo svojo prvo službo na skrajno nenavaden in poseben način. In kakšna tolažba bi to bila za mnoge, ki ne bi mogli biti zraven, bi pa vedeli, da so drugi lahko.

Ali temu odvzemu svete maše morda ne pripomore plazeča se, vendar močna »protestantizacija« naše vere in tega, v kar verjamemo? To krčenje na nagovor, ritual, celo na scenografijo. Kakor da bi bile dovolj besede, modre, razsvetljene.

Toda kot nam je pokazala papež s svojo ponižno molitvijo: v središču je Božje Telo. Škofje, ne odvzemite nam ga. Ne dovolite, da bi sveto mašo primerjali koncertu, konferenci, nečemu, ki je potrebno manj kot deset dek sira. Je kruh, vino, lačni smo ga  –  nevredni, a v teh okoliščinah tudi pretreseni.

Če najdete način, se bomo vsi potrudili, le ne ne odvzemite nam ga.

Velika noč je.

Davide Rondoni

------ IZVIRNIK -----

Ai Vescovi italiani

Dando voce al cuore di molti, peccatore e senza voler creare divisione o scandalo, rivolgo una supplica che è anche grido: lasciateci celebrare la Messa di Pasqua. Lo chiedo ai nostri Vescovi che sono custodi della fede, non della legge.

È singolare che per legge sia consentito (con adeguate misure) andare dal tabaccaio o dal profumiere e non accostarsi al Corpo di Cristo, come se anche Lui, quel corpo amato e desiderato più di ogni altro da chi ha fame di vita, e quanta oggi ci invade, dovesse sottomettersi alla sottrazione dolorosissma di corpi che vediamo nella distanza, nella morte solitaria, nella sparizione.

Ma non è possibile davvero organizzarsi con molti turni di messe per poche persone? Chiese che sono sempre semivuote non strariperanno… Lo si sta facendo per le opere di carità, non si può farlo per la liturgia di Pasqua? Con mail di prenotazione o altro? Con accorgimenti che qualunque fedele accetterebbe pur di baciare, mangiare quel Corpo amatissimo e divino, Corpo risorto mentre tutto parla di corpi morti?

Quale scompiglio si creerebbe mai nel fare turni, in pochi, a ripetizione? Chiedendo ai sacerdoti di compiere il loro primo ministero in modo estremo, speciale. E anche che consolazione sarebbe per tanti, che non potrebbero farlo, sapere che altri lo fanno.

A questa sottrazione non concorre forse una strisiciante ma potente “protestantizzazzione” della stessa nostra fede e di ciò in cui crediamo? Ridotta a sermone, a rito, addirittura a scenografia. Come se bastassero le parole, sagge, illuminate.

No, come ha mostrato il Papa nel suo atto di umile preghiera, al centro c’è quel Corpo Divino. Non sottraetecelo, Vescovi. Non lasciate che sia equiparata la Messa a un concerto, a una conferenza, a qualcosa di meno necessario di qualche etto di formaggio. È pane, vino, ne abbiamo fame, indegni e anche scossi come siamo in questa circostanza.

Si può trovate il modo, faremo tutti dei sacrifici per questo, ma non sottraetecelo.

È Pasqua.

Davide Rondoni

9 komentarjev:

  1. "... ni mogel papež s svojo ekipo liturgistov izumiti in dovoliti kaj vmesnega?"

    1. Papež nenehno izumlja nekaj vmesnega, nekaj vmes med Bogom in mamonom, neko vmesno religijo vmesnosti. Zato pa je kot je.

    2. Za vmesne bo tole najboljše zdravilo:

    https://twitter.com/IWasCuredOK/status/1243580174131699713?s=20

    3. Celo "nihilisti" Daljnega Vzhoda pred 800 leti so vedeli več od današnjih "kristjanov": če hočeš Srečati Gospoda, moraš najprej odvreči svoje telo in um, kar pomeni svoje ideje in telesne diktate (shinjin datsuraku). To je bila Jezusova Pot v Getsemaniju: odvrgel je svoje želje in svoje telo, da je lahko opravil Očetovo Delo.

    4. Zakaj katere klerike žre dejstvo, da lahko Jezusa sledimo in tudi najdemo celo v obupnih okoliščinah frontnega jarka, umiranja v avtomobilski razbitini ali v bolnišnici sredi pandemije? Svetniki nam poročajo, da jih pride Gospod osebno obhajat, če je vse drugo odpadlo.

    Zato le mirno, krščeni preojdipalci, se je težko držati nekaj navodil? Je treba takoj nekaj nergati v ozadju? Kdor se ne more zadržati od svete maše v tem času, se tudi svojih pohot ne bo zmogel. Sicer pa bo svetih maš na televizijah in radijih več kot dovolj. Ne bodo dovolj sveta za vas?? Kdor bo na kolenih, in z Ljubeznijo do Jezusa, BO obhajan "na daljavo".

    Ja, pozunanjenim vernikom brez iskre Življenja v sebi je tale čas res anksiozen. Povedal sem že, da so zato slabši od ateistov; bolj so smrtonosni sebi in svojim bližjim in narodu, kot zmerni "levaki". Zato sem že napisal, da so v tem času mnogi brezverni blagoslovljeni, mnogi "kristjani" pa bodo tepeni. Od sadov lastne neučakanosti.

    Mar Gospod ne obljublja še več, ko pride čas? Verujmo, saj nismo mladi psički. Ki se tresejo, bevskajo in lulajo - ne vedoč, da so v dobrih rokah.

    Pa ne zamerite.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Menda so nekateri med nami tako presneto sveti in zato varni pred virusom, da bi iz zdravstvenih delavcev delali kar pašteto:

      https://twitter.com/BasedPoland/status/1245438015637463048?s=20

      Paradoks kvazi-vernih: Imam tako izjemno vero, da ne morem verovati, da Gospod to Veliko Noč BLAGOSLAVLJA LE TISTE, KI OSTANEJO DOMA.

      Berite malo sveto Favstino: Jezus ji velikokrat pove, da od vseh svetih karizem najbolj ljubi preprosto pokorščino.

      Demoni pa po svoje ...

      Izbriši
    2. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
      Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

      Polno ime .................

      Leta ..............

      Država ..................

      Znesek posojila. ..................

      Trajanje ..........................

      Izbriši
  2. Dobro jutro. Nedelja. Nevernim katolikom, ki rinejo v smrt, ker da so zelo verni - govori sveta Favstina Najsvetejša.

    Dal sem že navedek, v enem od prejšnjih Brankovih blogov, da je bila sveta evharistija Favstini VSE. Ker je Gospod osebno. Primer:

    1350 O bela hostija, ti ohranjaš belino moje duše. Bojim se dneva, v katerem bi opustila sv. obhajilo. Ti si angelski kruh in zato tudi deviški kruh.

    Ko pa je prišla na smrtno posteljo, zaradi neozdravljive tuberkuloze (in začetnega napačnega zdravljenja s strani medicine), je prišel dan, ko ni mogla sprejeti obhajila. Takrat se je zgodilo osnovno pravilo hoje za Kristusom:

    TAM, KJER SE ČLOVEK USTAVI, GOSPOD NADALJUJE:

    1676 Zvečer je prišla sestra, ki je skrbela zame: »Sestra, zjutraj ne boste prejeli Gospoda Jezusa, ker ste zelo utrujeni. Pozneje pa bomo videli, kako bo.« To me je zelo zabolelo, vendar sem odgovorila popolnoma mirno: »Dobro«. V popolnem ZAUPANJU v Gospoda sem se trudila zaspati. Zjutraj sem opravila premišljevanje in se pripravila na sveto obhajilo, čeprav naj ne bi prejela Gospoda Jezusa. Ko sta moje hrepenenje in Ljubezen dosegli najvišjo stopnjo, sem ob postelji zagledala serafa, ki mi je podelil sveto obhajilo, rekoč: »Glej, Gospodar angelov.« Ko sem prejela Gospoda, se je moj duh potopil v Božjo Ljubezen in začudenje. To se je ponavljalo trinajst dni. Vendar nisem bila prepričana, ali mi naslednji dan prinese Jezusa, toda prepustila sem se Bogu in zaupala Božji dobroti. Nisem pa si upala pomisliti, da bom tudi jutri na tak način prejela sveto obhajilo.

    A vidite. Na koncu koncev se vedno vse zgodi le v duhu: romanja, fizični obiski cerkve, prejem fizičnega obhajila, orglanje, mikrofon in govorance - to so le triggerji, stikala, da naš duh "prime" pravo frekvenco in se poveže z Jezusom.

    Če se dogaja v duhu, se resnično dogaja - a le, ko je prisotna Ljubezen do Jezusa. Če pa te ni, in se dogaja le "v naravi", se pravzaprav nič ne dogaja, le čas beži naprej. Takrat so šunke, potice, jajca in hreni, pa vsa žlahta za mizo, le mašilo za telo in wc. Potrata torej.

    Aleluja! Bodite doma, ker Gospod vam sporoča: "Letos bom blagoslavljal le tiste, ki bodo ostali doma, in Mi zaupali!"

    Sporočite to mestu in svetu!
    Amen.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni

    Hvala za napisano in za komentarje g. Jona. Se povsem strinjam z napisanimi komentarji.
    Morda če mi dovolite, bi dodal samo nekaj reči. Res je, ostanite doma in bodite poslušni.
    Ne želim kritizirati pesnikovega pisma, toda naredil bi greh, če bi bil tiho in ne bi povedal svojega komentarja, v korist vas ljudi, ki boste to prebrali.

    Vemo, da Bog ni samo v Cerkvah, ampak je vsepovsod. Lahko Ga vidimo v vsaki najmanjši stvari v nas samih ali zunaj sebe. Predvsem se pa zavedajmo, da je v srcu vsakega človeka. In Mašo lahko imamo doma vsak dan od zgodnjega jutra in do večera. Tj. Mašo v našem srcu. Tudi »Hostijo« si lahko naredimo sami, tako da se za vsako hrano, ki jo zaužijemo prisrčno, in iskreno zahvalimo. Oče nas, ki si v Nebesih … daj nam danes naš vsakdanji »Kruh« … Že samo s to molitvijo si naredimo Hostijo, kajti ne gre tukaj za navaden kruh, ampak gre za Kristusovo Telo, ki se daje za nas. Torej vidimo, da Gospod Kristus je vsepovsod. Če ne bi bil, potem Bog ne bi bil Stvarnik vsega, kar obstaja.
    Res pa je, da nekateri tega še ne vidijo tako in mislijo, da je Bog samo v Cerkvi. Ampak sedaj ti krizni časi so priložnost, da spregledajo z višjo zavestjo in se poskušajo poistovetiti z Božjim Sinom, vsaj na to temo. Jezus je rekel: podrl bom ta Tempelj in vam novega postavil v treh dneh. Saj vemo, kje je ta Tempelj. Ta Tempelj je v naših srcih, in tukaj ga zgradimo v teh kriznih dneh.
    Ja, hudo mi je za ljudi, ki tega nikakor ne sprejmejo, tudi če poskušajo, na koncu nočejo. Bistvo je v srcu, vse je v srcu, in če srca ne sprejmejo teh dejstev, je trud zaman. Duša bo iskala užitek v svetnih stvareh in obtičala ali celo nazadovala.
    Bodite dobro in v miru vsi.
    Vs.Janez

    OdgovoriIzbriši
  4. Gospod nadškof zorijo. Aleluja!!

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1247044603989147648?s=20

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni, se soočate s pravočasnimi finančnimi izzivi?
    Sem Susan Benson, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Glede na gospodarsko stagnacijo, ki jo svet doživlja zaradi nastajajočega virusa Corone, s prisotnostjo denarnega presežka v naši instituciji želimo pospešiti kroženje denarja s financiranjem strank s posojilom v Evropi in zunaj nje.

    Ali potrebujete nujno posojilo za začetek podjetja, nakup hiše ali avtomobila? Potrebujete posojilo iz drugih osebnih razlogov? Če to berete in veste, da potrebujete finančno podporo, se obrnite na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, tako zavarovana kot nezavarovana posojila. Z nami lahko stopite v stik preko e-pošte: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali mi pošljete sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998 in prejmite odgovor v trenutku.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izboljšati svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje.

    Lastnosti in ugodnosti;
    * Udobnost - za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    * Fleksibilni znesek - Odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
    * Fleksibilna obrestna mera 3,0%.
    * Visoke odobritve
    * Dobite možnost, da izberete datum vračila, tedensko, mesečno ali letno, v trajanju 1-30 let.
    * Enostavna spletna aplikacija.
    * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Številni ljudje zaradi nekaterih razlogov tako težko dobijo posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih.

    Če resnično potrebujete rešitev za svoje finančne izzive, samo pišite mojemu podjetju, da vam bomo pomagali s posojilom. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše finančne potrebe, naša najpomembnejša prednostna naloga je vaša finančna stabilnost in za vas boste poskrbeli skozi celoten postopek.

    Za več informacij o naši ponudbi za posojilo nam vljudno pošljite svojo posojilo preko:
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ALI;
    WhatsApp: +447903159998

    OdgovoriIzbriši
  6. Zdravo vsi ,
    Jaz sem Rebeka iz Ljubljane in želim samo izraziti globoko zahvalo Cooprative Rosselli za njihovo iskrenost, odprtost, preglednost, resnicoljubnost, ljubezen in podporo med in po tem, ko so od njih dobili posojila. Precej sem bil v rokah teh prevarantov in čas mi ne bo dovolil, da bi povedal vse, kar sem v zadnjih nekaj mesecih šel po spletu pri gostu ali dobil posojila, da bi se tukaj domoval v slovenščini, ampak Bog mi je odgovoril molitve s podporo in ljubezni gospe Rosselle Riccardo, ki me je sprejela in razumela z menoj kljub mojemu prvotnemu dvomu in nezaupljivosti ter s svojim dobrim srcem in ljubeznijo, zdaj sem lastnica doma prek svojih 2-odstotnih posojilnih skladov in sem se zaobljubila širite to novico in tudi svetu sporočite, da je še vedno pristnih in nekaj dobrih spletnih posojilnic, ki lahko pomagajo in oživijo suho kost, kot sem bila prej. Ne poslušajte in preberite tega pričevanja, ker je to resnična izkušnja, ki spreminja življenje, in vsakdo, ki potrebuje to vrsto obračanja, ne sme oklevati ali dvomiti v to, ker sem dokazal in prisegam na nebesa, da je ta zgodba resnična in tudi zgodba moje izkušnje z njimi. Oglejte si jih po e-pošti, če potrebujete finančna sredstva! email: rossellacooperative@hotmail.com, ali pa jo lahko pokličete prek njenega e-poštnega naslova: rossellacooperative@hotmail.com za hiter klic klepeta ali whatsapp / +35677926593

    Hvala
    Rebeka

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Leta ..............

    Država ..................

    Znesek posojila. ..................

    Trajanje ..........................

    OdgovoriIzbriši