sobota, 18. april 2020

Papež za The Tablet o izzivih koronadobe


27. marec 2020, papež pred praznim Trgom sv. Petra.
Med drugim je tisti dan v molitvi dejal:
"Mislili smo, da bomo ostali zdravi sredi bolnega sveta."

8. aprila 2020 je angleška revija The Tablet objavila intervju, ki ga je s papežem Frančiškom naredil novinar Austen Ivereigh (link), sicer znan publicist, specialist za verska vprašanja, pisec papeževe biografije. Postavil je 6 vprašanj o zdajšnji koronavirusni situaciji. Papež je odgovoril v španščini. Iz izvirnika, ki ga je objavil španski časnik ABC (link), prevajam nekaj zanimivih papeževih misli.


*

Ni enostavno biti zaprt v hišo. Na misel mi pride verz iz Eneide, nasvet sredi poraza: Ne smeš pobesiti rok. Potrebno se je ohraniti za boljše čase. Kajti v boljših časih nam bo spomin na to, kaj smo preživeli, pomagal. Ohranite se za prihodnost, ki prihaja. Ko bo ta prihodnost prišla, vam bo spomin na preteklost dobro del.

*

Gotovo so nekatere vlade vzorno ukrepale in dobro postavile prioritete za zaščito prebivalstva. Toda ob tem spoznavamo, kako se vsa naša misel, pa če nam to odgovarja ali ne, strukturira okrog ekonomije. V svetu financ se zdi, da je normalno žrtvovati /ljudi/. Gre za politiko, ki temelji na kulturi odmetavanja /the throwaway culture/. Od začetka do konca – politika kulture odmetavanja. Mislim, na primer, na prenatalno selekcijo. (…) Vidimo selekcijo glede na sposobnost proizvajati – kar je spet kultura odmetavanja. Brezdomci ostajajo brezdomci. Objavljena je bila fotografija iz Las Vegasa, kjer so brezdomci bili postavljeni v karanteno na parkirišču. Hoteli pa so ostali prazni.

*

Poznamo pregovor: Bog vedno odpušča, človek včasih, narava nikoli. Delne katastrofe niso bile vzete k srcu. Kdo danes govori o avstralskih požarih? Kdo o tem, da je pred letom in pol neka ladja preplula Severni tečaj, saj se je led stopil? Kdo govori o poplavah? Ne vem, če gre za maščevanje narave, vem pa, da gre za njen odgovor. Naš spomin je selektiven – to hočem poudariti.

*

Spet mi pride na misel Vergilijev verz: meminisse iuvabit /spominjati se bo godilo/. Obuditi je potrebno spomin, kajti spomin nam bo pomagal.

*

Ta kriza se dotika vseh: bogatih in revnih. Je opozorilo proti hinavščini. Zaskrbljen sem zaradi hinavščine določenih politikov, ki govorijo, da jih kriza skrbi, govorijo o lakoti v svetu, hkrati pa proizvajajo orožje. Čas je, da se spreobrnemo od te pragmatične hinavščine. Zdaj je čas za koherentnost. Ali bomo koherentni ali pa bomo izgubili vse.

*

Ta kriza je priložnost, da se izognemo nevarnosti. Mislimo, da moramo danes upočasniti določen ritem proizvodnje in porabe ter se naučiti razumevanja in kontemplacije narave. Ponovno se moramo povezati z našo naravno okolico. To je priložnost za spreobrnjenje.

*

Videti uboge pomeni, vrniti jim človeškost. Niso stvar, niso odvržen predmet, so osebe.

*

Razmišljam v teh težkih trenutkih o svetnikih, ki živijo v naši soseščini. Junaki! Zdravniki, redovnice, duhovniki, delavci, ki skrbijo, da družba deluje. Koliko zdravnikov in bolničark je umrlo! Koliko duhovnikov in redovnic je umrlo! Ko so služili bližnjemu. Spomnim se, kar je dejal krojač, preprost in pošten lik iz romana Zaročenca. Rekel je: Non ho mai trovato che il Signore abbia cominciato un miracolo senza finirlo bene. Prevedeno: Nikoli nisem videl, da bi Gospod začel nek čudež in ga ne bi dobro končal. Če bomo videli ta čudež svetnikov, ki živijo v naši soseščini, čudež teh junaških mož in žena, in če jim bomo znali slediti, se bo ta čudež dobro končal, v dobro vseh. Bog ne pušča zadev na pol dovršenih. Mi smo tisti, ki jih puščamo in odidemo.

*

Institucionalizirana Cerkev pomeni Cerkev, ki jo institucionalizira Sveti Duh. Napetost med neredom in harmonijo – to je Cerkev, ki mora iziti iz te krize. Moramo se naučiti živeti v Cerkvi, ki je v napetosti med neredom in harmonijo, ki ju ustvarja Sveti Duh. Če me vprašate, katera teološka knjiga najbolj pomaga, da to razumemo, vam povem, da so to Apostolska dela.

*

Napetost med mladimi in starimi se mora vedno steči v srečanje. Kajti mladenič je popek, poganjek, ki pa potrebuje korenino; če je nima, ne obrodi sadu. Starec je korenina. Dandanašnji bi starejšim rekel: Vem, da čutite smrt blizu in vas je strah, a glejte na drugo stran, spominjajte se vnukov in ne nehajte sanjati. To je, kar Bog od vas pričakuje: sanjati sanje. In kaj bi rekel mladim? Tole: Glejte malo bolj naprej in bodite preroki. Naj sanje starejših ustrezajo vašemu preroštvu. To najdemo pri preroku Joelu (3,1-5).

6 komentarjev:

  1. Lepo je povedal papež. Res je mojster človeške besede. Vendar - kako že rečejo v našem Faktorju?: "A ne pozabite: ni vseeno, KDO kaj reče!" Z vztrajnim ponavljanjem človek spozna, kako zelo resnično je to dejstvo.

    Vem, da mi dobri papež ne bo zameril, ko mu tole prevedejo: on govori iz nuje v sebi, tale nula tukaj pa tudi.

    Torej; zamudil je priložnost, da bi povezal svetovno covid-karanteno s samostanskim in puščavniškim življenjem naših svetnikov. In tudi z Jezusom Gospodom:

    "Ko je Jezus to slišal (da je dobro biti v karanteni npr.), se je v čolnu umaknil od tam v samoten kraj, sam zase."
    "On pa se je umaknil v puste kraje in tam molil."

    Zakaj papež tega linka ne zmore? Ker ga nima, ali pa si ne upa. Torej ta Frančišek le ni resnično revolucionaren v Jezusovem pomenu besede - kar dela je le premikanje pohištva po pisarni, vedno znova. A tu ni rešitve.

    Zakaj dobri papež boleče pozablja VEDNO IN POVSOD omenjati Jezusa in Ga častiti kot Zdravilo za tegobe sveta, je njegov genjo-koan, bi rekel zen mojster. Oseben problem. A pri papežu s tem postane problem vseh današnjih katolikov in torej vsega sveta.

    Na koncu poziva, naj bomo preroki. Žal prerok nisi, če se sam tako odločiš. Npr, ali veste, kako postaneš resničen šaman, ki jih naš papež ljubi? Začne se z neko težko boleznijo, na katero noben zdravnik, zdravilec ali šaman nimajo odgovora. Oseba pade in je na robu smrti - lahko zelo dolgo časa. V tem času se mora v svojem pol-zavednem odločiti, ali bo sprejela duha šamanov, da jo bo začel vzgajati. Postati prerok je enako: pravzaprav je prisiljen biti prerok, skozi mučno stanje, lahko pa še vedno zavrne, kar pa ni pametno.

    Papež pa si preroštvo po otroško predstavlja: mladi, bodite preroki, pravi. Takšno preroštvo bo kvečjemu malo bolj samozavestna mladina ali pa še več predojdipalcev, kot jih je že tako na sceni Cerkve in družbe (zaradi predojdipalnosti je v Lombardiji v tem času strašen masaker). Biti pravi prerok pa je stvar smrtnega znoja, kajti:

    "Če so preganjali Mene, bodo preganjali tudi vas".

    "Zato je tudi rekla Božja Modrost: ›Poslala bom k njim preroke in apostole. Nekatere izmed njih bodo umorili in preganjali."

    Resnični preroki so torej duše s posebno močjo. Kot prvo so morali odvreči jaz/mene/moje, da je Gospodov Duh lahko trajno v njih. Zato so ljudje s popolnim zaupanjem vase resničnega; v Boga v sebi torej. A tudi to te še ne naredi za preroka; Gospod te mora sam pognati na to trnovo Pot. Ne moreš reči: Jezus, jaz bi bil Tvoj prerok! Ampak mora On reči: Pojdi in povej jim! Ti pa moraš v grozi to seveda zavrniti in se skušati skriti. Kar pa ne deluje, ker je Duh že v osebi, zato pač gre in pove. Bog naj jo pa varuje, in lastna previdnost.

    In prvo, kar se zgodi, ko prerok ljudem kakšno zine, je, da bo že prvo noč začutil poslance zla, ki so mu jih poslali "dobri ljudje", tudi kristjani. O tem govorijo mnoga pričanja o naših svetnikih (vsak resničen svetnik je tudi prerok). Seveda so te poslanice zlobe popoln nesmisel tako za preroka kot za pošiljatelja: nazaj poletijo, k pošiljatelju, in potem se ta nečesa na grozen način nauči. Ker je Gospod dober.

    Gospod Oče nebeški in Jezus Kristus, daj-ta nam preroške duhovnike, škofe in papeže! Zakaj nam pošiljaš predvsem lepe in blage besede???? Teh znamo sami zadosti, pa nismo ne Odrešeni, ne preroki. Tako besedje je kot da bi jedel čips ali smoki - ješ in ješ in ješ, pa si še vedno lačen.

    Ta svet je lačen. BOŽJE Besede, ki je Milost, a je tudi Moč. Verniki jo čakajo od duhovščine, ta pa od laikov. Zdi se, da je to vse skupaj k'r neki.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
      Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

      Polno ime .................

      Leta ..............

      Država ..................

      Znesek posojila. ..................

      Trajanje ..........................

      Izbriši
  2. Ps: Danes je nedelja Božjega Usmiljenja. Gospod jo je oznanil po sveti Favstini Kowalski (Najsvetejši). Končno so tudi na SŠK nekaj žlahtnega napisali o tem (blagoslov sledi in bo vedno sledil, ko bo kdo iskreno slavil delo te svetnice in Gospoda):

    https://katoliska-cerkev.si/bela-nedelja-nedelja-bozjega-usmiljenja

    Božje Usmiljenje pa je tudi, ko nam pošlje kakšnega glasnika, preroka, svetnika. A potem pa 'udri' po njem, kot je to v navadi? Poglejte si tale izjemen film v treh delih, kaj je to svetništvo in tudi ceno zanj. Nedelja je, tedni karantene so, ne se izgovarjati, da nimate časa za Boga. Ker potem ga tudi On ne bo mogel imeti za vas. Naj se vam film ne zdi naiven, starinski, ker ni. Neverjetno dobro je prikazano samo jedro boja med Božjim in demonskim v nas in v družbi. Kje je danes režiser, ki bi uspel kaj takega posneti?? Ni ga, ker bi ga že cerkveni teološki svetovalec zapeljal na krivo pot, zanašajoč se na posvetno novo-teologijo, ki danes hara po katolištvu in svetu. Vabljeni, dobri ljudje:

    1. https://www.youtube.com/watch?v=ZOQVwbD5o2M
    2. https://www.youtube.com/watch?v=bSX448v97ss
    3. https://www.youtube.com/watch?v=XrdFxs-eo9k

    OdgovoriIzbriši
  3. Ko smo že pri stebrih svetega Simona blizu Idliba v Siriji (film zgoraj), si lahko ogledate, kaj so te dni (papeževi naklonjenci) naredili z eno najstarejših cerkva iz 5. stoletja:

    https://twitter.com/BasedPoland/status/1251941759535534081?s=20

    Virus ni eden.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljeni, se soočate s pravočasnimi finančnimi izzivi?
    Sem Susan Benson, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Glede na gospodarsko stagnacijo, ki jo svet doživlja zaradi nastajajočega virusa Corone, s prisotnostjo denarnega presežka v naši instituciji želimo pospešiti kroženje denarja s financiranjem strank s posojilom v Evropi in zunaj nje.

    Ali potrebujete nujno posojilo za začetek podjetja, nakup hiše ali avtomobila? Potrebujete posojilo iz drugih osebnih razlogov? Če to berete in veste, da potrebujete finančno podporo, se obrnite na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, tako zavarovana kot nezavarovana posojila. Z nami lahko stopite v stik preko e-pošte: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali mi pošljete sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998 in prejmite odgovor v trenutku.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izboljšati svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje.

    Lastnosti in ugodnosti;
    * Udobnost - za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    * Fleksibilni znesek - Odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
    * Fleksibilna obrestna mera 3,0%.
    * Visoke odobritve
    * Dobite možnost, da izberete datum vračila, tedensko, mesečno ali letno, v trajanju 1-30 let.
    * Enostavna spletna aplikacija.
    * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Številni ljudje zaradi nekaterih razlogov tako težko dobijo posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih.

    Če resnično potrebujete rešitev za svoje finančne izzive, samo pišite mojemu podjetju, da vam bomo pomagali s posojilom. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše finančne potrebe, naša najpomembnejša prednostna naloga je vaša finančna stabilnost in za vas boste poskrbeli skozi celoten postopek.

    Za več informacij o naši ponudbi za posojilo nam vljudno pošljite svojo posojilo preko:
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ALI;
    WhatsApp: +447903159998

    OdgovoriIzbriši
  5. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši