torek, 30. marec 2021

Levo liberalno katolištvo


 
V Ameriki … 

Joe Biden je po J. F. Kennedyju drugi katoličan na čelu Združenih držav Amerike. Da ne misli biti katoličan samo po imenu, je pokazal, ko je na dan inavguracije zjutraj s svojo ženo in sorodniki šel k sv. maši v washingtonsko katedralo sv. Mateja Apostola. Mašo je daroval jezuit Kevin O’Brien, ki je v pridigi spregovoril o dolžnostih ljudi na vodilnih položajih. Nekaj ur po slišani Besedi in prejetem Zakramentu je Joe Biden prisegel kot predsednik ZDA.

V ZDA in po svetu so se nadaljevale razprave o tem, kakšen katoličan in kristjan je v bistvu novi ameriški predsednik. Tudi zaslužnega papeža Benedikta XVI. so v intervjuju za Corriere della sera vprašali za mnenje. Rekel je, da je Biden zagotovo prakticirajoči kristjan, ki osebno nasprotuje splavu; da pa je obenem lojalen načelom ameriške Demokratske stranke, ki je liberalno usmerjena, ter da je nejasno, kakšno je njegovo stališče do teorije spola.

Nekaj izjav pri nas

Zdi se, da je nekaj tovrstne debate pljusknilo na južno stran Alp. Tudi pri nas smo minulo zimo nekajkrat naleteli na zanimive izjave s strani levo liberalno usmerjenih kristjanov Zdi se, da jih je prav ozračje okrog Bidnove izvolitve spodbudilo, da so zlasti na Twitterju bolj odprto spregovorili. Izstopa izjava raperja Roka Terkaja Trkaja: »Rad jo imam, ampak menim, da si je Cerkev nakopala preveč bremena, da bi bila povsem reprezentativna predstavnica Boga na zemlji. Tudi to, da se meša spet s politiko, je stranpot od bistva. Spet in spet. Ista pesem.«

Tu je še izjava poslanca Levice Boštjana Koražije, ki jo je zapisal v polemiki s predsednikom vlade: »G. Janša, sem poslanec @strankalevica, kristjan, gej, član LGBT manjšine, drugače misleč in podpornik NVO-jev z Metelkove 6. In če kdo, potem vi in vaši poslanci z norčevanjem iz papeža in mene kot geja širite nestrpnost do kristjanov, drugače mislečih in LGBT!«

Spomnimo še na redne pro-papeške tvite, ki jih lansira levosredinsko usmerjeni Franci Kek.

V območju sredinske politike smo dočakali močno izjavo demokrščanske političarke Ljudmile Novak, ki je prav tako v polemiki z desnico, ki jo pooseblja Janez Janša, zapisala: »Ko se mi očita, da sem slaba kristjanka, ker kritiziram dejanja trenutnega predsednika slovenske vlade, se sprašujem, po kakšnih kriterijih ljudje pridejo do takšne sodbe in sklepov. Laganje, manipulacije, širjenje sovraštva in zla, namerne delitve, diskreditacije pod lažnimi profili in grožnje so manire, ki niso demokratične, še manj pa krščanske. (…) Zelo me žalosti, da so mnogi kristjani del črede, ki naseda takšnim manipulacijam in slepo sledi nekomu, ki ni ne demokrat, ne kristjan in tudi desnica ne, kvečjemu skrajni desničar.«

Izjave Trkaja, Koražije, Keka, Novakove in še koga običajno izzovejo polemične odzive na desni strani politike, pa tudi iz logov tradicionalnega katolištva. Najdlje je šel spletni Scutum Fidei, ki je pozval slovenske škofe, naj izobčijo raperja Trkaja.

Bolj zanimiv in dostojen je tvit poslanke Eve Irgl, v katerem se odziva na Novakovo s citatom papeža Frančiška: »Tako kot takrat za farizeje tudi za nas obstaja nevarnost, da bi se imeli za boljše kristjane od drugih, samo zaradi dejstva, da spoštujemo predpise in običaje, četudi ne ljubimo bližnjega, smo trdosrčni, naduti, ošabni. (Papež Frančišek)

Kaj reči?

Najprej to, da je dobro, da se takšna vprašanja odpirajo in da se katoličani, ki imajo srce na levi, oglašajo in izpostavljajo. S tem širijo prostor dialoga. V družbi in v Cerkvi je tako slišanih več glasov. Resnica je simfonična, nosi naslov ena izmed knjig velikega teologa Hansa Ursa von Balthasarja. Prav izvolitev papeža Frančiška je pokazala, da se je v Cerkvi potrebno več in bolj odkrito pogovarjati. Tudi kritični glasovi so dobrodošli. Bi bilo toliko klerikalne pedofilije, če bi bilo v Cerkvi v prejšnjih desetletjih več odprtega govora in notranje kritike?

Naslednje, zaradi česar je dobrodošlo, da se ob »fenomenu Biden« tudi naši levosredinski kristjani več oglašajo, je strateška politična preventiva. Zlasti na Slovenskem je zelo veliko tistih, ki katoliško enačijo s politično desnim. Politično desno pa na katolištvo rado gleda kot na nekakšno svoje duhovno krilo. Katoličan, ki je levo (ali pa, kot Novakova, izrazito sredinsko) usmerjen, je za tovrstne desničarje »slab kristjan« oziroma že kar »nekristjan«. Ko pa nekdo na levi reče, da se tudi on čuti kristjana in da tudi on sledi papežu, avtomatsko onemogoča enačaj med katolištvom in desnico.

Katolištvo zna biti kdaj desno, zna biti kdaj levo, ni pa nikoli povsem desno ali povsem levo, saj je njegovo bistvo drugačno: je Božje ljudstvo z nadpolitičnimi cilji.

V tovrstnih razpravah so umestne papeževe besede, ki jih je v svojem tvitu navajala Irglova: obstaja nevarnost, da se ena stran po farizejsko počuti boljša od druge. Zato: nismo slabši ali boljši, če smo levi ali desni kristjan. Ponujamo pa res oboji kdaj slabše in bolšje politične rešitve. Politične rešitve so stvar svobodne politične debate in ni nujno, da imajo vedno poseben ideološki, moralni ali celo duhovni predznak.

Sklenimo

Levo liberalno katolištvo je na nek način »težje katolištvo«. Ker se giblje na levi polovici političnega prostora, se pač giblje v polju, kjer je več bojevitega ateizma, nihilizma, relativizma, antibiblične antropologije. Že pri ameriškem predsedniku Bidnu se bo videlo, kako dolgo bo hodil po minskem polju, ne da bi mu počilo pod nogami.


* Ta tekst bo izšel v reviji Cerkev danes (2/2021); osrednja tema številke bodo sicer spolne zlorabe v Cerkvi. Foto B. C.: Pohorje, obcestni križ s poškodovano streho

35 komentarjev:

  1. Izredno, vredno Vas je brati, odstirate. Vse dobro Vam in vsem, ki bodo brali, srečno in lepe praznične dni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Menim, da bi vsak, ki pravi, da je katolik, moral zagovarjati osnovne etične norme.
    Nema tu kaj "relavizirati".
    Če je Bidnovo osebno stališče proti splavu, naj to jasno in glasno pove, ne glede na to, ali stranka misli drugače.
    Pri takih rečeh nimamo kaj špekulirati in se skrivati za stranko. Če politična stranka odločno zagovarja splav (ali evtananazijo, ...) potem se naj se kot katolik ne včlani vanjo. Če pa je že v njej, pa naj jasno pove in si prizadeva za katoliško stalčišče, ne pa da je tiho (ali pa celo njenega mnenja)...
    A ne gledamo v takih ljudeh v Faustovo zgodbo?

    OdgovoriIzbriši
  3. "Rekel je, da je Biden zagotovo prakticirajoči kristjan, ki osebno nasprotuje splavu; da pa je obenem lojalen načelom ameriške Demokratske stranke, ki je liberalno usmerjena, ter da je nejasno, kakšno je njegovo stališče do teorije spola."
    Komu sem torej bolj lojalen? Bogu ali stranki?

    OdgovoriIzbriši
  4. 1. Dobra tema. Mislim, da je treba najprej »nišanske sprave« skalibrirat. Najbolje pove sv. Pavel v Rim.:

    Kaj torej? Smo mar mi na boljšem? Nikakor ne! Saj smo pravkar obtožili vse, Jude in Grke, da so v oblasti greha, kakor je pisano:
    »Ni pravičnega, niti enega,
    ni razumnega,
    ni ga, ki bi iskal Boga.
    Vsi so zablodili, vsi skupaj so se izpridili;
    ni ga, ki bi delal dobro,
    ni ga, niti enega.
    Odprt grob je njihovo grlo,
    s svojimi jeziki pletejo zvijače,
    gadji strup je pod njihovimi ustnicami,
    njihova usta so polna kletev in grenkobe.
    Hitre so njihove noge, da bi prelili kri,
    uničenje in beda je na njihovih potih.
    Poti miru niso spoznali,
    ni strahu Božjega pred njihovimi očmi«.

    Nekaj osebnih opažanj. Brane najprej omeni Roka Trkaja, gnostika, katarja, nekam luteranskega budista (upor Cerkvi za vedno, reinkarnacija, Bog Oče jim ni krščanski Oče), ki je vere, katera Boga še ne pozna kot Osebo, Najvišjo Osebo, ampak kot to počno budisti in hindujski sledilci Šankarja, mayavadiji, ki poznajo Njegov Sij, Luč torej, in jo zmotno razumejo za Boga. Ta stopnja vere je torej prirejena za ateiste, da so postopoma pritegnjeni k Bogu kot Osebi. A Luč ni Izvor, ampak je Gospodovo transcendentalno telo izvor Njegovega Sija, Luči. Katera pa je brezosebna, vendar zdravilna, kot sončni žarek ni sonce, a je blagodejen. Katoliški Nauk uči, da so to vse poti do Cija. Sicer pa totalna herezija. Normalno. Ker za ateiste so ti nauki Ok, če pa se jih loti kristjan, bo izgubljen, ker se vrača nazaj v jamo.

    Koražije ne poznam, le podatek, da deluje v ateistični in skrajno razdiralni Levici, za Francija Keka pa sem slišal, da je bil kot mulc ministrant, župnijske tete so računale, da bo duhovnik, pa se je raje vrgel v duhovno glasbo Roka Otočec in v blato. Kasneje pa v sodelovanje z levico (fičenki), ki še danes razbija domovino. Bidnov tip.

    Ljudmila Novak ni nikakršna sredinka, ampak je po prakticirajočih stališčih, grožnjah in sovraštvu pravzaprav evropska skrajna levica, povsem enaka kot razdiralna FaTa, kolegica iz kafiča. Zato so njena stališča za odrešenje duše povsem kontra-produktivna za vsakega normalnega vernika.

    Scutum Fidei sem sledil slaba dva meseca, tudi stare posnetke, ker me je prijatelj prosil za mnenje. Ideja nekega zelo ponižnega slavljenja Boga pri latinski maši je sprva privlačna, ko pa vidiš pljunek proti škofom, izjave glavnega kolovodje, da se mu gabi ves modernizirani kler, ki se vlačuga, pa mahanje s steklenicami whiskeya in vina sredi 40-dnevnega posta; pitje whiskeya pred kamero, četudi je obljubil, da tega v postu ne bo počel, a je zdržal le nekaj minut, in to v času, ko se prakticira 40 dni brez alkohola (tu sodelujejo celo totalno levi ateisti RTV tipa!!); pa grožnje škofom: Sploh ne veste, s kom imate opravka!, ter zajedljivo odbijanje mnogih naklonjenih komentatorjev; z nenehnim žicanjem za nekaj denarja od gledalcev ali da bi kdo vsaj njihovo šalico kupil, na kateri piše, da so notri solze modernistov, torej solze škofov, duhovnikov in vseh, ki so tem padli v past. Ufff …
    Prijatelju sem rekel: Kdor je v srcu prevarant, naseda prevarantom. Sam se odloči in plačaj ceno. Ni se odločil. Pravi, da mu je škoda svoje duše.

    Potem pa klerikalna pedofilija, in kar je še huje: tisti, ki jo potuhnjeno še danes skrivajo. Mnogi od naših počasi odhajajočih škofov so vse življenje vedeli za te bobi-igrice v Cerkvi, pa niso storili popolnoma nič proti temu, ker bi sicer dobili od glavnih bobbyev zelo žarke čez hrbet.

    S kom se torej pogovarjati? Z nikomer. Če ne najdeš svetniškega duhovnika, kakšne stare mame ali strica, ti preostane samo še prebiranje življenja svetnikov, potem pa izbereš enega, kateri te udari v srce, in začneš s poskusi duhovne askeze po njegovem/njenem zgledu. Če tega svetnika tudi Ljubiš, te pride obiskat osebno, ker pa ga/jo Ljubiš, s tem Ljubiš seveda Jezusa, On pa je dal trdno zagotovilo:

    »Če Me kdo Ljubi, se bo držal Moje Besede in Moj Oče ga bo Ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem.«

    To je hoja za Kristusom. To je VSE.

    OdgovoriIzbriši
  5. 2. Potem pa je stik s Cerkvijo lahko bolj miren in varen, ker taka duša zlahka spozna vse demonizme in se jim izogne, jih zavrne. Ljudje pa se gredo kristjane zaradi nekih tusvetnih koristi. Če jih ne dobijo, pa ali odidejo ali se razvodenijo ali pa postanejo militantni kot Scutum Fidei (vse je na YouTubu) in začno mahati s pištolo (naj bi bila plastična), zahtevati monarhijo, ukinjati demokracijo, se upirajo ukrepom vlade proti covid-19 in nameravajo ustanoviti katoliško stranko, ki pa bi se kasneje samouničila, ker bi dosegli absolutistično katoliško monarhijo.

    Šit, to pa me zelo spominja na Luko in njegovo druščino ter bližnjo preteklost Slovencev! Kamorkoli grem od doma, v nekaj minutah naletim na kraje, kjer so bili poboji, v glavnem kristjanov. Zato se strogo izogibam družbe ateistov, družbe levega skrajnega konca Cerkve (današnjih modernistov), ter družbe desnega skrajnega dela Cerkve, to je tradicionalistov, katere sem zasledil, da zelo sovražijo vse svetnike po 2. Koncilu, pa Medžugorje tudi.

    In spomnite se, vsi, ki ste se solzili nad Bidnovim katolištvom in to pisali v verskem tisku, kako zelo vas je nat…il že prvi dan: na ustoličenju mu je žegen dan protestantski pastor, v tisti divjaški maniri, ob katero se je celo Žitnik obregnil z dobrim sarkastičnim humorjem, da sem mu moral dati vsaj enkrat v življenju prav.

    V takem svetu ni težko najti Kristusa, obljubljajo prvi svetniki in mučenci. Takega sveta ni težko dati na čevelj in se, malo odmaknjen, veseliti vsakega dne sproti, hvaležen za vse, kar ti je bilo DANO, ponavljajoč Gospodovo Ime med opravljanjem preprostih del in del v pomoč drugim. Tega nas učijo resnični svetniki naše vere.

    Aleluja!

    PS: Pozabil sem povedati, kako preverite kristjane, ki se napihujejo s svojo vero. Omenite jim Prvo Božjo zapoved o totalni Ljubezni do Gospoda, ki je Kristus, in začeli bodo jezikati o ljubezni do ljudi, (da je treba tudi jesti in kavsati), katera pa je brez Ljubezni do Boga le POŽELENJE;
    ko pa boste citirali sv. Terezo Avilsko: SOLO DEUS BASTA, pa bodo totalno popenili in vas napadli s hudimi žaljivkami ter kato-teološkimi satanizmi. Ta test sem povedal trem kolegom in vsi mi poročajo, da vedno deluje: krščeni demoni ponorijo.

    Pa izveš. Da si govno, oni pa so zveličani.
    Sam vem, da sem govno, a vem tudi, da oni niso niti odrešeni, kaj šele zveličani. Ker služijo mračnemu.

    Ooo Bog nam pomagaj!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jona, kje si? Ali smo samo še Janezi?

    OdgovoriIzbriši
  7. Pa ima levo liberalno katolištvo prihodnost? Verjetno se kaj hitro raztopi v družbeno-kulturnih silnicah modernega sveta......

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja, liberalno na koncu ni liberalno, ampak prav tako na nek način postane skrajno. Če otroku ali psu dopuščaš vse, kar si zmisli in vidi nekje, na koncu postane tiran, potem pa razvalina.

    Ne vem, če smo si dobro ogledali zgornjo naslovno fotko. Jaz sem jo sprva spregledal. Potem sem dobil sms, kjer je pisalo: "Fotka bloga: na levi jih je odpihnilo stran. Mt 25,33 in 41."

    Pa sem se spomnil, kako je čudodelni Primskovški župnik gospod Jurij Humar kdaj kakšno blagoslovljeno deščico nastavil v hlev, kjer so živali čudno zbolevale (zaradi uroka), pa je ponoči zaropotalo in so zjutraj našli odprtino v zidu ali mreži, ker je hudič naletel na Gospoda na preži, in zbežal, da je kar luknjo storil. Podobno zgodbo govori fotografija zgoraj. Pa poglejmo, kaj piše Matej:

    "Ovce bo postavil na svojo desnico, kozle pa na levico."

    "Tedaj poreče tudi tistim, ki bodo na levici: ›Proč izpred mene, prekleti, v večni ogenj, ki je pripravljen hudiču in njegovim angelom!"

    Mejdun, to pa so zadetki! No, hudi angeli so pač demoni. V skrajno katoliško levico spada tako imenovani skrajni modernizem zadnjega obdobja. Niso vsi današnji kleriki in živelj skrajni modernisti, kajti liberalni kato-skrajneži so tisti poširkani in zmanikirani kravatarji, tudi na Teo-faksu, ki govorijo delno protestantizirano sprevrženi nauk, z dodatnimi lažnivimi domislicami. Npr. da pekel najbrž je, a je zagotovo prazen, ker je Gospod tako zelo dober, da tudi najhujše barabe sprejema v nebesa. Zato ga lahko serjemo še naprej, otroke pa to, saj je Jezus itak za nas na križu umrl in plačal za naše grehe. Pa da je resničen Bog drugačen od Jezusa in Očeta, ki sta se nam predstavila in razodela. Ja, to en model uči na teologiji!! Prekleti, prekleti, prekleti, ki na tak način zavajajo duše še nedolžnih in duše prihajajočih grešnikov! To so zelo uglajeni ljudje, ki pa so se zavestno odločili za satana, v njih je satan, njegov ledeni hlad in manipulacija, zato molitev za takšne ne pomaga nič, uporabiti bi morali metode prvotnih kristjanov in jim vzeti dostop.

    Na skrajni desni je povsem enako. Tudi tu se vse skupaj zavija v mormonsko urejenost, pozunanjeno popolnost, popolnost obredja in janzenistični red, a vse to popevanje, najraje v latinščini, je pogosto ledeno hladno, teološko argumentiranje je kot mahanje s katano in grožnja s pištolo. Vse temeljijo le na hudo treniranem materialnem umu. Pravzaprav imajo prav, da je Bog človeško družbo zasnoval na kšatrijah (resnicoljubnih, a bojevitih kraljih, ki ščitijo red in občestvo), kateri pa se podrejajo od Boga navdahnjenim (!!!) duhovnikom. Pod njimi so obrtniki in potem delavci. Delavci so najnižji po rangu, ker pa brez njih ni življenja, vsi ljubeče skrbijo zanje. Takšna je bila vedska kultura, začetek vsega. A ker se na tem planetu, ki je kaznilnica norcev, vse sfiži,

    zdaj šudre, delavci, po nalogu CK Levice skušajo vladati, pobijejo kralje in duhovščino in vsako državo pripeljejo v popoln kaos in propad. YU, Venezuela pa to ... In imamo danes skrajno Levico, kjer pa se že porajajo zametki "krščanske demokracije", hehe - kaj to dela satan, da bi zlezli v zelje NSi, krščanskim demokratom, ki pa postajajo vse bolj socialisti po nalogu gospe Novakove.

    Ja, 'dič tle, 'dič tam, kot so povedali dedje. Glede na to, da gre današnja Cerkev in trenutni papež v smeri skrajno levo, v hudo liberalnost razlag Nauka, istočasno pa se obnaša fašistično znotraj Cerkve same, pa do Kataloncev in do domačinov Evrope, katerim skupaj z EU nasuva islamski nauk in živelj v milijonih,
    glede na vso to zažgano godljo zmešane krvi, je jasno, da bo prihodnost prekleto slaba.

    Rodimo se posamezno, umiramo posamezno in v pekel ali raj letimo posamezno. Zato se posameznik lahko reši, če Ljubi Kristusa, tale civilizacija pa je že preveč okravatana na tistega, ki je kralj sveta, ker so ljudje tako hoteli. Ne pa Bog.

    Ljubi Gospod, usmili se!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Napisal sem: "obnaša fašistično znotraj Cerkve same", tole je malo prehuda dikcija, se opravičujem, hotel sem reči, da je vijak primeža kar hudo zategnjen na nekaterih področjih, katera nasprotujejo liberalizaciji razlag Nauka.

      No, to so moja osebna opažanja.

      Izbriši
  9. Po vaše, če si katoličan, potem edino, kar še nekako šteje, je da si liberalen kristijan. Vse ostalo je druga liga. Predlagam, da si pogledate tole, pa boste videli, od kje prihaja nestrpnost do kristijanov https://twitter.com/KraljMatja4/status/1377512065653424130?s=20

    OdgovoriIzbriši
  10. A. Branko res včasih daje tak občutek, a ga je treba vzeti v bran. Namreč, katoliškost pomeni tudi vseobsežnost, na duhovnem in telesnem področju, in samo pomislimo, kdaj že bi bil Jezusov Nauk izgubljen v času, če Cerkev ne bi sprejemala takratnih heretikov, ateistov, agnostikov in celo takratnih komunistov, k sebi? Saj je to bolnišnica za bolne, ne za zdrave, Odrešene. Še posebej njih kliče Jezus k sebi, njim je poslal apostole v razodetje.

    In po drugi strani je treba vsakega duhovnika jemati tudi osebno, ne le kot en šrauf v mašini Cerkve. Sam vse bolj cenim tiste, ki so na dolge roke potrpežljivo tolerantni. Brane je vsekakor takšna ljudina. Vse bolj vidim, da je oznanjevanje in spreobračanje stvar velike potrpežljivosti in postopnosti, v kateri pa mora biti oznanjevalec sam zgled te dobrodušnosti na prvem mestu. In Brane to ima. Sicer je lahko nagnjen rahlo v levo - človek se tak že genetsko rodi in vzgoji - a nikoli v tej meri, da bi škodilo ravnotežju razlag Nauka. Je bolj mladostniško uporništvo nekemu pretrdemu janzenizmu oziroma nekemu redu brez srca. Kar pa je naravno in zdravo.

    Zadnje čase sem bil na vožnji ravno, ko je imel na Radiu Ognjišče tisti intervju 'Spoznanje več, predsodek manj', in čudil sem se, zakaj več tega ne daje tudi v svoje zapise. Tam pogosto zelo natančno diagnosticira današnje stanje v družbi in Cerkvi, tudi na 'desen' način, zelo poglobljeno kritično do bolnih in patoloških pojavov slovenskega levičarstva.

    Ker pa je ljudina, kar dokazuje tudi s tem, da tukaj že leta dolgo prenaša nergača joneža, zna prenašati tudi druge, zato ga mnogi ogovarjajo. Levaki ga ne morejo biti hudo veseli, ker jih kar dobro in realno oceni, ter že samo zato, ker je "prekleti far", milijonar torej z obsežnimi zemljišči in gozdovi; zmerni v Cerkvi ga tolerirajo, a ker težje razumejo normalnega intelektualca, so bolj kot ne mlačni do njega; verski skrajneži v Cerkvi, tudi tisti na robu odpada, kot je Scutum Fidei, pa ali ga odkrito napadajo in žalijo ali pa se mu prikrito posmehujejo, češ: modernist z mavričnim šalom, ki mašuje na travniku, torej je heretik, ker če je prahec s hostije padel v travo, bo gnil na dnu pekla. Haha, pijmo njegove grenke solze (v resnici pijejo viski, med 40-dnevnim postom, pred kamero), ker mi smo Odrešeni, on pa že skoraj v peklu!! Kakšna sreča, da mi nismo taki grešniki kot je on, juhuhu, hehehe!!

    Zaradi skrajnežev levo in desno, pa tudi vritleznikov na sredi, ki pa niso iskreni, se je Brane elegantno izognil škofovstvu Celjske škofije, s tem, da se je vrgel v pisateljevanje, v katerem je najbrž zelo dober glede na talent, ki ga ima, moram kdaj kaj njegovega prebrati.

    Tudi mene je vsa leta provociralo njegovo malo bolj levo stališče, ki pa ni levo-politično, ampak levo kot svobodnjaško, kar ima vsakdo v sebi, tudi vsak mladostnik - in je imel tudi Jezus. Prav to nekaj večjo odprtost pa dovoljuje tudi drugim. Dobro ve, kje so dogme, meje Nauka, a zna biti toleranten do šele razvijajočih in k Jezusu prihajajočih. Seveda je Rok Trkaj s stališča Odrešenja kristjana popoln heretik, z njegovo totalno pripadnostjo heretičnemu in nesmiselnemu nauku Pelagija, o katerem je Brane tukaj že parkrat pisal kot o usodni zmoti, pa ga je vseeno uvrstil med "liberalne katolike", torej je sprejel Rokovo reinkarnacijsko upanje, z računico: v enem od naslednjih življenj bo Rok zagotovo katolik in s tem Odrešen in Zveličan. :-))

    OdgovoriIzbriši
  11. B. Brane je po Božji Previdnosti vse leve in desne kalkulante in fanatike dobro zaj…, kajti vsi so se nadejali, da bo vendarle postal novi "rdeči škof", pa da ga bodo lahko oboji nabijali na križ ob vsaki njim primerni priložnosti. Poglejte: v zgodovini so bili mnogi duhovniki, ki so bili manj duhovniki kot pomočniki ljudstvu na druge načine. Npr. zdravitelji, pa čebelarji, ki so premikali znanost in prakso čebelarstva preko vseh do takrat znanih meja. Pri nas je bil to npr. Peter Pavel Glavar, pri Poljakih izjemen genij Dzierzon, tvorec modernega čebelarstva, mi smo imeli tudi danes pozabljenega dobrodelnika človeštva Kočevarja Georga Jurija Jonkeja ( https://www.kocevskibrlog.com/sl/georg-jurij-jonke/ ), Francozi Émile Warré-ja. Itd. To je samo kar se čebelarstva tiče. Tudi Brane je čebelar, a predvsem pisatelj. To je način, kako služi narodu še drugače kot duhovnik, istočasno pa se izmakne pastem slovenske patologije z leve in desne. Sicer bi že zdavnaj odšel v kakšno Katalonsko ali palestinsko pokrajino. Z vso pravico. Pa kakšno devo s seboj vzel. Ker pa zna nositi svoj križ in poslanstvo, potrpežljivo vztraja. In tudi ZORI. Kar pa je bistveno v tem času, ko vsa družba in skrajneži pospešeno gnijejo.

    OdgovoriIzbriši
  12. Jezus je neki ženi med drugim rekel, pojdi in ne greši več. Cestnik pa če karikiram v tem blogu: saj to ni nič kaj takega, živi kot ti paše. Je res vse ravno? Ali so nam osebe ki jih avtor navaja res za vzgled. V komur ni resnice in občutka za pravičnost, kako se lahko ta na ves glas deklarira za kristjana? Prilizovati se kulturnim marxistom je prodajanje resnice za srebrnike in ugled. In kdor je živel krivično in se ne pokesa ta.. Glavna naloga marxizma je rušiti cerkev od znotraj in eni tega nočejo videti, celo ploskajo jim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uporabnik, kakšne sumljive rabote pa se greš? Ta komentar si napisal že včeraj, zgoraj sem si drznil odgovoriti na tvoje pomisleke, pa si ga takoj zbrisal in še enkrat nalepil pod moje pojasnilo.

      To je nečista manipulacija. Čudno obnašanje. Kot kak Scutum Fidei?

      A Bog že vidi in ve. In nagrajuje. Lepe praznike želim.

      Izbriši
    2. Mogoce je tako zgledalo, a ko sem še enkrat prebral za sabo, sem videl da bi lahko Cestnik mislil da sem pisal o njemu. V mislih sem imel bolj razne keke, ki kot Delo, papeża uporablja zgolj za rušenje Cerkve na slovenskem, se pravi zvijačno. Kdor spremlja Keka in njegovo nenehno norčevanje ic cerkve in vernikov, bo vedel o čem govorim. Jona, ni bila zvijača, vsebina je enaka in sedaj bolj poudari kar sem zelel

      Izbriši
    3. Jona, nisem vedel da odgovarjaš meni, drugic mogoče odgovori pod komentar, ki je namenjen komentiranju komentarja.

      Izbriši
  13. Zakaj Ljudmila ne mara Janeza in obratno? Ljudmila prihaja baje iz progresivne družine vojnih "zmagovalcev", Janez pa iz družine katerega oče je bil vržen v kočevski rog in po božji Previdnosti pobegnil iz jame, podobno kot oče Pedra Opeke. Takle mamo. Udinjati se kulturnemu marxizmu je zmota, ki so jo obsojali papeži, ker so se zavzemali za preživetje Cerkve in za rešitev duš. Danes pa večna poguba več ne obstaja, je samo še svetopisemsja simbolika?

    Ljudmili dam prav glede opozarjanja na nivo izražanja desnice, ne morem ji pa dati prav da se udinja kulturnim marksistom, ki jim je edini cilj zrušiti krščanske vrednote, tako doma, Eu in svetu. Njihovo najmočnejše orodje: z lažjo do oblasti.

    OdgovoriIzbriši
  14. Pisati konsistentne bloge. Mnogi Cestniku očitajo nekonsistentnost vsebin. Mogoče to izvira iz tega, ker bi moral npr. Keka najprej opozoriti, naj ne udriha pavšalno po Cerkvi in naj se vernikom opraviči za početja v preteklosti. Šele nato naj ga daje za zgled s propapeškimi tviti vzetimi iz konteksta, katerih glavni namen je norčevanje iz slovenskih kristjanov, ki so mnogi trpeli. Premnogo. Podobno npr. novinarka rtvslo piše propapeške clanke, a nedolgo nazaj je pisala, da so bili zmagovalci po vojni premalo učinkoviti, ker da je desnica danes premočna...

    OdgovoriIzbriši
  15. Hitim delat. Kek je po nesreči Brankov znanec, kaj naj zdaj, se mu na glavo ... Kek je provokator, skrita kamera, kot Jorg Heider s provokacijami potem golta poslano mu energijo tistih, ki se dajo sprovocirat, ker mislijo nanj, ne pa na Jezusa, ki je Kristus. Torej itak niso neki verniki. Seveda vsa leva stran veselo citira tokrat levega papeža, in celo namerava ustanoviti novo krščansko demokracijo pri nas, smešno, ampak, ali ne vidiš, da s tem počaaaasi lezejo k Nebu, v nekaj inkarnacijah (po Trkalju) bodo njihove dušice pripravljene za vnebohod. Kdor se v božje zaletava, ga Bog vzame v obzir. Kot je Savla-Pavla.

    Kek rabi denar. Možak je pragmatičen. Morda je zato že v mladosti tako rad pobral s pušico, med mašo?? Leva stran je zavistna Cerkvi, ker ta nekaj ima, to pa je 80% dobila od kraljev ter njihovih vdov in podobno. Levičarji bi Kat. Cerkev pustili povsem na miru, kot puščajo Protestantsko in mohamedance ter budiste, če bi bila tudi ona praktično "na psu", brez npr. gozdov.

    Ne razburjaj se, ne pusti se potegniti v vojne tukajšnjega sveta. Kdor Ljubi Jezusa Kristusa kot le zmore močno, dobi Mir in distanco. Potem pa se lahko spusti v kakšno bitko, če je nujno, a vseskozi oddvojen od zla, ki posvetne vojne, tudi v Cerkvi in do nje, spremlja.

    Slovenski narod ima neko čudno lastnost: brez nasilja asimilira tujce skozi vso svojo zgodovino. Počasi jih pretopi vase. Vsaj do sedaj je šlo, če le naval prišlekov ni prevelik. Podobno lastnost ima duhovni in pristni del Katoliške Cerkve, na dolge roke mu je do sedaj uspevalo asimilirati raznorazne duše h Kristusu. Seveda so te duše sprva, prvih nekaj inkarnacij, po Trkaju, še bolj agnostične kot verne, a Bog že ve kaj dela. Dandanes so mnogi spreobrnjenci že umrli, prišlo pa je ogromno novih atiestično-agnostičnih kristjanov, katere bo treba postopoma (skozi stoletja) pozdraviti, drugače bodo res razrušili Cerkev do temeljev. A temelji bodo ostali.

    Potrpežljivost torej, gledanje s srcem in vseobsežno razumevanje potrebujemo, da bi res razumevali, kaj dogaja. In ne delali škode. Bogu in sebi.

    OdgovoriIzbriši
  16. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  17. Ne razumem, kaj ste hoteli povedat??

    Mislim, kako lahko sodiš o drugih, če nisi sposoben presoje o samemu sebi?

    Za začetek bi lahko katoliki začeli z zadnjim prevodom Svetega pisma, ki meji na mentalno masturbacijo in je zrelo za ustavno obtožbo zaradi zavajanja naroda?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti si pa res en krščen levak s KUL-virusom. V Cerkvi se stvari ne urejajo z nesmiselnimi ustavnimi obtožbami, ampak se loti dela in naredi boljši prevod. Če pa tega ne zmoreš, si najdi stare prevode izpred desetletij, v vsaki spodobni hiši lahko najdeš kak primerek, pa ga beri.

      Zdi se mi nemogoče, da Brane ni sposoben presoje o Cerkvi in samem sebi. Poslušaj minule oddaje na R. Ognjišče, vsak mesec ima eno. Če bi desnjaki to poslušali, bi želeli Branka za svojega škofa :), čeprav so pretežno bolj kot ne ateisti. Ateist v vedskem pomenu pa je le eno: demon. Res pa je, da je oster le do skrajne levice, ter strpen do manj skrajne, zato bi ga tudi ta imela rada za škofa, čeprav so vsi asure, torej ateisti, torej prepirljivi demoni, po vedsko. Rdeča barva ni naključna, je barva asur, izzivalcev vojn. Vendar je manj divjim med njimi treba dati neko priložnost, da se počasi približajo Gospodu in Cerkvi. Recimo v 500 letih življenja duše. Kajti naša duša je večna, človeško življenje ji je le hipec, zato je nemogoče pričakovati, da bi se večina spreobrnila hitreje kot v nekaj sto ali tisoč letih. To zmorejo le tisti, ki se jih neposredno dotakne Bog, direkt v center srca.

      Način govora v tvojem zadnjem stavku pa kaže, da bolj študiraš gnusni Talmud kot Evangelij. Kot so Scutum Fidei pravzaprav oboleli z vsemi vrstami modernizma, proti kateremu se borijo, je pri tebi še slabše, pornografija je začetek vsega Zahodnega zla in razpada Cerkve. Spreobrni se, janez.

      Izbriši
  18. Jona, zakaj tak negativizem do Scutum Fidei?
    Meni je ta scena zanimiva, sam jo v tujini spremljam že najmanj desetletje in mi je v bistvu zelo sumljivo takaj v ''katoliški'' Sloveniji, ki ima ''katoliški'' narod in ''katoliško'' izročilo, tega ni bilo. Pa tako smo ''katoliški''. Tega je veliko v ZDA, Franciji, VB, na Poljskem, tudi v Italiji, še v ateistični Češki, pri nas pa ...nula koma Jozef.
    Imajo pač nek svoj način, niso idealni, so pa malce razburkali to slovensko katoliško zatohlost; poglej še p. Branko Cestnik jih je vključil v članek za revijo Cerkev danes. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tu se gre za nesporazum. Mislim da se motiš, da je Scutum Fidei v vseh teh naštetih državah, ne vem, sem neizobražen glede tega? Tam najbrž opravljajo tradicionalni latinski obred in se nemara zgledno obnašajo. Kot jaz razumem, je znamka SF projekt nekaj ljudi v Sloveniji. Njih sem študiral dva meseca ali koliko. Pa ne sam. Vse ostalo sem že napisal, ne bi še enkrat po njih.

      Sama ideja tradicionalnega obredja, spoštljivega, mi je blizu. Pač eden od načinov čaščenja in občenja z Gospodom. Ko pa je tu zraven še toliko drugih stvari, in moralno skrajno sporno obnašanje in zgled, pa vsakomur predlagam, naj zbeži na varno razdaljo čim hitreje, ker sem se tega hudega duha nagledal na nekaj krajih sveta in v nekaj religijah. Povsod so enaki. "Grešni, padli in zločesti škofje" so proti takemu gibanju pravi angeli Gabrieli in gentlemani. Ker imajo v sebi potrpežljivo vztrajnost, ne pa ... zadržal se bom.
      SF je videti druga stran modernistične skrajnosti. Sebe imenujejo za skrajneže, dobesedno "radikalne". Jezus pa je na sredini. Križa. Jezus ne visi ne levo, ne desno, njegovo srce je točno na sredini križa. Ni skrajnosti v Njem, le totalna gorečnost.

      In še enkrat: vsakdo sreča tiste, kakršen je sam v srcu. Le če imaš Jezusa in njegove najbližje svete služabnike v srcu, ne moreš biti prevaran.

      Zdaj pa vsak kakor želi. Naj moje mnenje ne obvezuje nikogar. Naj sam skusi. Pametne pa opominjam, saj je to moja katoliška dolžnost.

      Izbriši
    2. PS: prepričan sem, da je Branko dosti bolj strpen do SF kot je SF strpen do njega, in kot sem jaz strpen do SF in levakov v Cerkvi.

      Izbriši
  19. Trdim, da je današnji nauk Cerkve v nasprotju z Jezusovim naukom, da Cerkev Jezusovega nauka ne razume dovolj dobro in da je zadnji prevod Svetega pisma čisto skropucalo, ki zavaja narod. Sicer pa pred tem ni bilo dosti bolje, tako da ni bistvene škode.
    Kdo in kaj je Branko Cestnik, je tu vseeno. Blog religioznega človeka, ki komentira dnevno politiko, je apriori zgrešen. Amen.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tu ti ne bo najbrž nihče oporekal, a po drugi strani si slep, ker sredi teme ne vidiš Luči. Ti pač ni dano. DANO.

      Saj poznaš postopek. Zato ne zgubljaj časa na takih zgrešenih blogih. Branko ni mistik, ni Vianei ali p. Pius. Je pisatelj, razumnik, duhovnik in komentator tega zablodelega časa. Zveličanje pa išči pri Zveličarju. A najprej je Odrešenje.

      Budistično nirvano mnogi veliki katoliški teologi in komentatorji smatrajo kot nekakšno drogo, nek trans, nekaj nekrščanskega, v resnici pa nirvana = Odrešenje. Pol Poti torej. Odrešenje pomeni biti odrešen tega sveta, čeprav živiš in deluješ v tem svetu. Rešen si vezi, verig, strasti, ker si jih prenesel na Jezusovo srce. A to še ni Zveličanje, vhod v nebeško Kraljestvo, ki je Gospod. To študiraj, za to ni zadolžena Cerkev, ampak ti sam.

      Kdor bo zaveden z zadnjim prevodom Pisma, ima prevaro že v lastnem srcu. Padel je na Očetovem testu.

      Nekaj takega.

      Izbriši
  20. "Mašo je daroval jezuit Kevin O’Brien"
    Branko, kolikor vem se maše plačajo. Tako, da o kakšnem darovanju ne more biti govora.

    OdgovoriIzbriši
  21. Rado + janez: "What's Love got to do, got do do with it?"

    Sam sem poden od katolika, če gledamo kulturnega katolika, od zunaj, sem sramota, a ko naletim nekak protestantizirane itd nasprotnike in nergače Cerkve, ki še enkrat ne kliknejo na kakšno župnijsko stran, kaj je to darovanje pri sveti maši, mi v prsih srce postane težko kot tonski kamen. Takrat si za nekaj dooolgih hipov želim umreti in oditi končno Domov, kajti najhujši je nož od "domačih" 'izdajalcev'.

    Kot vem, duhovnik DARUJE kruh Gospodu,
    Gospod ta kruh spremeni v svoje Telo,
    potem pa se Gospod osebno DARUJE prisotnim skozi evharistijo.
    Ljudje Gospodu DARUJEJO še hvalnice, čaščenje, svoj čas, molitve,
    župniji pa pomoč pri obredu in v denarju, in kasnejšem delu, da župnija lahko živi naprej.
    Tako je stvar zastavil že Jezus, zato so imeli pri sebi vedno tudi še enega našim podobnega levaka, da je skrbel za denar in ga po malem kradel, potem pa še Jezusa prodal za 30 srebrnikov, v svoj propad in Njegovo večno Slavo.

    Sveta maša je torej totalno vsesplošno medsebojno telesno, materialno in duhovno DAROVANJE. Enkrat več, drugič manj.

    A pri vsem tem slavju krščene levake žre samo tistega nekaj malo denarja. Samo to jim je dano videti, namreč. Samo denar vidijo. Torej so mamonovi. Za vse drugo jim je Oče oslepil oči, ker so se odločili služiti mračnemu.

    What's Love got to do, got do do with it?

    Na tem svetu sta samo dva rodova ljudi. Kajnov in Abelov.
    Prvi vidi le denar, drugi pa le darovanje za nebesa.
    Prvi vidi le kar nima, drugi pa hvali, kar mu je bilo DANO.

    To je Kristusov Evangelij. Hvala Tebi Jezus!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jona,
      sprenevedaš se kar se da hudo.
      Maše se plačajo po ceniku. Navadna maša toliko, pogrebna maša malo več. Dobiš listek brez podpisa, žiga.
      Tu ni nobenega darovanja.

      Vse skupaj me malo spominja na pravno sprenevedanje. Pred časom sem bil na sodišču in je sodnica govorila o NAGRADI odvetniku.
      A tako, običajni ljudje delamo za plačo, za denar. Odvetniki pa so NAGRAJENI.

      Družbena elita (kleriki, odvetniki in podobni) denar za preživetje dobijo v dosti bolj sofisticirani obliki kot ga dobimo navadni smrtniki.

      Izbriši
  22. Tukaj ima Jona zelo prav ! Že Jezus je rekel;Vsak delavec je vreden svojega plačila ! Tudi duhovnik ne more živeti samo od Božje milosti.

    Že pred leti sem nekje prebrala da za hostije porabijo 7 ton moke na leto (mislim, da je šlo samo za Slovenijo). Če prištejemo še to, koliko časa se je porabilo, da so iz te moke izdelale hostije, zelo dvomim, da bi tisti centki, ki jih zmečemo ob nedeljah v puščico to plačalo. Da o vseh ostalih stroških,ki jih ima duhovnik in župnija sploh ne govorim !

    OdgovoriIzbriši
  23. Poglejte si zadnji izdelek Scutum Fidei na račun slovenskih škofov. Že res, da se jih lahko nekoliko kritizira, opozarja, spodbuja, ampak takšne mazaške akcije, popolnoma levaškega tipa, pa gredo preko črte zdravega razuma, ker ne prinašajo čisto nikakršnega razvoja, ampak so vsiljivo nasilne in žaljive.
    Škoda. Ker gibanje za latinske maše samo po sebi najbrž ni slaba stvar, SF pa ima očitno v ozadju povsem druge načrte in latinščino uporablja le za kuliso, javno poklekvanje pa za vabo. Zato je njihov nivo 7 km pod škofovskim. In pozabljajo na bistvo, da le škofje odločajo o stvareh v Cerkvi, zato latinskim mašam delajo kvečjemu škodo s takimi nesmiselnimi maščevalnimi potezami.

    https://twitter.com/ScutumFideiNews/status/1379539275411304456?s=20


    OdgovoriIzbriši