petek, 20. marec 2020

Smrt, si to ti?


Barbari so pritiskali na meje civilizacije, mejo prekoračili in prišli vse do grških otokov, ki so jih oropali in opustošili. V njihove roke so padle Atene, hkrati so vdirali v notranjost Balkana. To je bila ena nesreča. Druga je bila huda virusna epidemija, ki je jemala življenja znotraj civilizacije, ki se je sicer ponašala s svojo organiziranostjo, redom in čistočo.

Ne, nismo v letu 2020. Barbari niso revni migranti, temveč izurjena vojska. Virusna epidemija ni covid-19, temveč verjetno epidemija črnih koz, kasneje imenovana Ciprijanova kuga. Smo namreč leta 267, barbari so strašni Goti, civilizacija, o kateri teče beseda, je Rimski imperij.

Leta 268 vajeti imperija prevzame cesar Klavdij II., sicer rojen v Sremski Mitrovici. Leta 269 njegove legije v veliki bitki pri Nišu premagajo Gote in jih vržejo preko Donave v današnjo Romunijo. Rim sicer izgubi provinco Dakijo, a vsiljivcev na svojem ozemlju več nima. Tudi kuga se umirja. Cesarju Klavdiju dajo triumfatorski naziv Gotski, nastopil naj bi čas praznovanja in miru.

Vse se obeta čudovito in lepo, ko tam, na levem bregu Save, na vrata cesarske palače v Sremski Mitrovici potrka virus, eden zadnjih v obtoku. Legionarska formacija, ščit, sulica in katapult zoper tega sovražnika ne pomagajo. Lahko si predstavljamo trenutek, ko mož, ki na glavi nosi svež lovorov venec zmagovalca nad barbari, ob prvih simptomih okužbe vpraša: "Smrt, si to ti?"

*

Proti večeru se z balkonov italijanskih, španskih, po novem pa tudi slovenskih mest in vasi sliši glasba. Razumljivo, covid-19 nas je spravil v hišni pripor. Albert Camus, pisec romana Kuga (izšel leta 1947), bi dejal, da nas je vse pognal v pregnanstvo. Prečudno pregnanstvo, saj smo doma in s svojimi, a pregnanstvo, ker smo za nekaj časa morali zapustiti veliki svobodni svet naših ulic, trgovin, gostilnic, šol, igrišč, templjev. Z glasbo z balkonov torej hočemo pokazati, da radi živimo v velikem svobodnem svetu in da bomo v njem še živeli. Usoda nam je namenila koronavirus in tesnobo, skakanje prstov po tipkah diatonične harmonike je naš upor zoper usodo.

A kako je bilo z glasbo na balkonih v trenutnih epicentrih epidemije? Kako in kaj so peli in igrali v italijanskem Bergamu, kjer krste pokojnih zlagajo v pokopališko cerkev Vseh svetih, ker v mrtvašnicah ni prostora? Kako in kaj so peli in igrali v občini Nembro, ki leži severno od Bergama? Časopis Corriere della Sera navaja besede Claudia Cancellija, župana občine Nembro, ki je konec prejšnjega tedna povedal, da so lani v celem letu imeli 120 pogrebov, v zadnjih dvanajstih dneh pa 70. Občina Nembro je po številu prebivalcev primerljiva občini Ormož. Predstavljajte si, da koronavirus zavlada po Prlekiji in da ima občina Ormož v dvanajstih dneh 70 pogrebov. Kdo v Ormožu bi v takih razmerah na balkonu igral Avsenikovo Golico?

Epidemija koronavirusa ni igrica – z določenim suspenzom, a igrica, v kateri smo mi nekaki hitri Pac-Man, hudobni virus pa nas lovi po hodnikih gor in dol. Ko pride nevarna epidemija, pride z njo tudi smrt. Kuga in smrt sta apokaliptična jezdeca, ki prihajata vštric. Ko nevarnega virusa ali bacila na določenem geografskem območju ne obvladamo več in obnemore zdravstveni sistem, je vseeno, ali smo antični Rimljani, srednjeveški dninarji, postmoderni japiji. Vprašanje bo vedno isto: "Smrt, si to ti?"

*

Huda epidemija je čas za osmišljanje biti, za metafiziko. Izgnani v svoje domove, hlastajoč po zadnjih informacijah o širjenju virusa, prekladajoč se sem in tja, na tiho vsi postajamo metafiziki.

No, ne ravno vsi. Albert Camus se metafiziki upre. Razume jo kot skušnjavo in motilca pozornosti. V odličnem romanu Kuga nas prepričuje, da kuga pride povedat, kar sicer ves čas vemo: to je, da bomo vsi umrli in da naše življenje ves čas teče pod obnebjem absurda. Absurd je vedno tu, nočemo gledati vanj, a kuga poskrbi, da skoči pred nas naenkrat in v vsem svojem srhljivem razkošju. Pogumni se z absurdom soočijo brez olepšav, manj pogumni se gredo metafizike oziroma osmišljanja nečesa, kar nima smisla. Tako nobelovec Camus, med drugim pisec filozofskih spisov Mit o Sizifu in Uporni človek.

Je potemtakem bil rimski cesar Klavdij II. med manj pogumnimi? Ko je namreč kuga potrkala na vrata njegove palače v Sremski Mitrovici in ko je z razvojem bolezni postalo jasno, da smrti ne uide, naj bi šestinpetdesetletni cesar storil nekaj ultra metafizičnega. V skladu s starodavnimi sibilinskimi prerokbami, naj bi se bil zavestno predal črni smrti; češ, če že moram umreti, naj umrem kot odrešenik; v zameno za mojo velikoduhovniško cesarsko smrt pa naj bogovi cesarstvu odvzamejo šibo kuge in vojne. Klavdij II. je tako svoj poraz pred smrtonosnim virusom spremenil v metafizično trgovino. Umrl je, pokopali so ga, kuga je potem resda nehala, senat in ljudstvo sta se cesarju zahvalila z lepimi spomeniki.

*

Povprečni Slovenec se v času novega koronavirusa, ki vendarle nima uničevalne potence kakšnih črnih koz ali ebole, seveda ne bo šel upornega premišljevalca absurda po vzoru Camusa ali izpolnjevalca sibilinskih prerokb po vzoru cesarja Klavdija II. Pregledoval bo zaloge konzerv pod kuhinjsko klopjo in toaletnega papirja na vrhu omar, krvavih oči bo sledil vsakovrstnim ekranom, če je muzikant, bo kdaj stopil s svojim inštrumentom na balkon. Ostro misel na smrt bo praviloma odganjal vse do tistega dne, ko ne bo resno okužen kdo iz njegove ulice. Nič narobe ni v tem. To je v skladu z našim obrambnim mehanizmom. Če bi se ob vsaki novi gubici na čelu in ob vsakem kihanju na prepihu vprašali "Smrt, si to ti?", bi ne mogli normalno živeti. Zapadli bi v labirint apokaliptične psihologije.

Po drugi strani tudi velja, da če se v svojem duhu ne bomo nikoli postavili pred obličje smrti, bomo živeli plitko in brez vsebine. Karantena naj ne bo namenjena čehljanju svojega popka in sočasnemu zatiranju globljih misli.

Bodimo zreli ljudje in bodimo v dneh koronavirusa in karantene sposobni več drž hkrati: tako disciplinirano ostati doma kot solidarno prispevati, da pandemijo preživimo kot pleme in ne le kot posamezniki; tako več ur skupaj igrati tarok kot zmoliti očenaš za zdravje tega sveta; tako na balkonu zaigrati polko kot se zamisliti ob verzih Daneta Zajca, temnega pesnika, mojstra besede o smrti.


* Razmišljanje je bilo najprej objavljeno v Večeru. Foto: Branko Cestnik, Angel s trompeto na pokopališču Almudena v Madridu

10 komentarjev:

  1. Vsi smo umrljivi in to nam daje pravico do žalosti,
    vsi smo živi in to nam daje pravico do sreče! Branko Gradišnik

    Dan jasni, dan oblačni v noči mine,
    srce veselo, in bolno, trpeče,
    vpokoj'le bodo groba globočine. France Prešeren.

    Nič se ne boj! Verno prilivaj večni luči,
    ki je v tvojem srcu;
    v njenem mirnem, zvestem plamenu,
    v tvoji ljubezni in tvojem zaupanju bodo živeli vsi,
    ki so bili mladi, lepi in blagi! Ivan Cankar.

    O, saj ni smrti, ni smrti!
    Samo tišina je pregloboka,
    kakor v zelenem, prostranem gozdu. Srečko Kosovel.

    Ne bojim se smrti; odkar pomnim, umirajo drugi. Žarko Petan.

    Modrega smrt ne preseneti,
    saj vedno pripravljen na odhod. Jean de La Fontaine.

    Kdor umre letos,
    mu bo ta neprijetnost prihranjena drugo leto. William Sh3akespeare.

    Mrtvi nimajo nikoli prav. Italijanski pregovor.

    Kako bi poznali smrt,
    ko pa še življenja ne poznamo? Konfucij.



    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravjeni vsi!

    Res lepi verzi, ali resnice g. Renato. Hvala vam!

    Nekako velja, da se človeku dogaja v življenju po veri oz. v kar verjame, kar pa je posledično povezano tudi z njegovimi željami. Bojda, pa se človeku odvijajo stvari tudi po njegovem imenu, ki ga živi in mu je bilo dano ob rojstvu. Namreč zakaj to pišem, zato ker je menda (tako sem slišal) pomen imena "Renato" Ponovno rojen. Zanimivo kaj ne?

    Mene osebno je v zadnjem času ganilo nekaj stavkov izrečenih iz ust Jezusa in prebranih v Evangeliju kakršen mi je bil razkrit od avtorice Marije Valtorte.
    Jezus pravi iz konteksta: "Marija je tista, ki vam dá Jezusa. Ona je nositeljica Evharistije in Živi Ciborij. Kdor torej pristopi k Mariji ta najde Mene! Kdor Me pri Njej išče, Me bo tudi od Nje dobil. Kadar Moji Materi neko ustvarjeno bitje reče: »Daj mi Svojega Jezusa, ker Ga ljubim«! Takrat Njen nasmeh stori, da postanejo Nebesa še bolj živi sijaj veselja, tako zelo je srečna!
    Reci ji torej: »Dovoli mi, da poljubim Jezusove halje. Dovoli mi, da poljubim Njegove rane«. Drzni si še več: »Dovoli mi, da položim glavo na srce Tvojega Jezusa, da boš potem Ti ob tem dejanju blažena«.
    Pridi in začni in bodi kot Jezus v zibelki med Njima.
    Med Jezusom in Marijo – med Očetom in Materjo.

    vs.Janez

    ps. pohvale tudi avtorju bloga g.Cestniku za ves njegov trud pri ozaveščanju ljudi, da naj se končno obrnejo k Jezusovem Usmiljenju z vsem srcem dušo telesom in močjo.
    Hvala vam še enkrat!


    OdgovoriIzbriši
  3. Danes se prebudim zelo zgodaj z melodijo, ki mi je odzvanjala v duhu. Znana melodija iz starih časov. Nikoli nisem namerno poslušal tega avtorja in ni mi bil znan naslov te pesmi. Poiskal sem jo, ker mi ni dala miru.

    Hudo, kako resnično besedilo sploh takoj na začetku pesmi, ki mi je dalo jasno vedeti, zakaj je Bog, ki je Ljubezen, dovolil to, da se zgodi, kar se je s tem virusom.

    Kdor želi naj si zavrti in videl bo, kaj si Gospod od nas želi...

    https://www.youtube.com/watch?v=f8X9bzrEmHU

    OdgovoriIzbriši
  4. 1. Ta Branko, teolog, filozof, ki dušo draži s površinskostjo življenja, pa vendar ima v sebi skrito cev v globine, globine - sluti, ve, čuti - in malo namigne. Lepo. Najlepša tema za kristjana: smrt.

    Vedno sem se čudil, kako se kristjani bojijo smrti: kako za hudiča se je bojijo, saj jih vendar vodi h Kristusu, aleluja!! Pa so me zavrgli, tisti, ki se praskajo po čeladi, kadar jih srbi glava. Zdaj pa so v stiski duše.

    Brane je zadel: PRIHAJA SMRT nad narod(e), dobra smrt - znanilka Življenja; kosila bo s svojo koso na veliko, in duše se bodo zelo hitro spomnile, Kdo je Kdo in kdo so one. In kje je Mir. Gospod je EDINI dajelec Miru. Ni nobenega trajnega in odrešilnega Miru izven Gospod. Aleluja!

    In se je Brane dotaknil popka, popek je omenil, zato ga bom, v obliki vodnjaka človeške moči in povezanosti z ZDAJ, TUKAJ in tudi Njim, še enkrat omenil. In res: brez smrti, brez prehoda skozi lasten grob, ni Življenja, ni Miru, ni Odrešenja. Krščanstvo vodi v grob in ven iz njega, kristjani pa se groba boje kot če bi se riba vode bala. Kar je znamenje, da v glavnem služijo hudiču. Kajti strah in nemir sta hudičev odsev, Mir pa je Gospodov poljub na srce. In je trajen. Če Ga Ljubiš.

    Kdor ne sprejme (lastne) smrti, je vedno mrtev. Mrtev se rodi, mrtev živi, mrtev umre in je mrtev. Mrtev je v svoji tesnobi in mentalnih zablodah. IZVORNO svetniško krščanstvo in zen, tudi samurajski zen, imata skupno točko: smrt kot orodje Življenja. Oba z radostjo sprejemata smrt. Oba je ne priznavata. Ker smrt oživlja, trezni, očiščuje, razblinja mrak in duše vrača bližje svojemu izvornemu stanju. A le - če jo SPREJMEMO. V tem slučaju se rada pokloni pred nami in reče: V redu, nisem še prišla pote, a ker si me premagal, sem tvoja služabnica. Dajala ti bom pogum.

    Zaradi omejitve znakov, bom še en post dodal.

    OdgovoriIzbriši
  5. 2. Smrt, si to ti? Pridi, mrha, da nam služiš, in umakni se, ko ti tako rečem, kajti ne bojim se te; premagal te je Gospod in premagal te je vsak Njegov najnižji sluga, če je res Sluga.

    Zdaj pa bom vsem Slovencem, voditeljem, mladim in zdravstvenikom, vojakom in policistom prepisal Hakuinovo pesem z naslovom:

    SMRT

    O mladi ljudje, če je smrt odvratna, umrite takoj!
    Če umrete takoj sedaj, ne boste umrli nikoli več.
    Žalost in grenkoba tega sveta, bosta postala sreča.
    Pravijo vam samuraji. Mar ne bi morali biti pripravljeni na smrt?
    Navkljub pogumnim besedam, samuraj, ki ni umrl prav zdaj,
    bo, ko pride kriza, pobegnil ali se skril.
    Gospodar vam daje bela oblačila in beli riž zato,
    da se ob tisti uri lahko zanese na vas.
    Če se samuraj ne zaveda, da ima meč najboljšega kovača,
    je prav tako malo uporaben,
    kot če bi bil meč opasan na babico.
    Tistega, ki je enkrat umrl v globinah svojega popka (hare),
    se kopje mojstra kopja ne more dotakniti.
    Tistemu, ki je mrtev, a še vedno živ opravlja svoje dolžnosti,
    puščica mojstra loka ne more nič.
    Bojevnik, ki je umrl globoko v območju popka (hare),
    ne najde sovražnika na vsem svetu!
    Odvrzi vse, umri in glej:
    angel smrti in njegovi demoni stojijo zbegani.
    Na polju moči območja popka,
    se osredotoči na Gospodarja svojega duha, in glej:
    nenadoma je vse popolno, popoln raj.
    Čeprav nekdo ve, kako ostati trdno v vrlini,
    če ne zna biti zbran, še ni dosegel popolnosti.
    Zbranost je najgloblja skrivnost viteštva;
    dokler še živiš, vadi zbranost.
    Ne vadi le skrit v temnem kotu,
    ampak vedno: stoje, sede, v gibanju in počitku.
    Ko se tvoja zbranost nadaljuje skozi budnost in spanje,
    kjerkoli si, je to Nebo osebno.
    Če vadimo 30 ali 40 let,
    lahko vemo, da smo vadili malo.
    In če se kdo hvali: "Umrl sem!", a še vedno kaže sebičnost,
    je še vedno nerazsvetljen;
    kar pomeni biti zvest predpostavljenim
    ter ljubezen in čaščenje staršem.
    Če se kdo hvali: "Spoznal sem!", a je brezsrčen do živih bitij,
    pade naravnost v svet demonov.

    Koliko skupnega s krščanskimi mistiki, vsaj podstat! Le to stabilno, močno in mirno stanje odločne volje, je lahko podlaga za Ljubezen do Gospoda, kar je prva in najvišja Zapoved.

    Naj pride, kar hoče in kar mora priti. Če pa nas misli strašiti, bo izsmejano.

    NE BOJTE SE! Gospod je Usmiljen, mi pa smo večne duše. Smrt gor ali dol, duša mora zoreti - ZATO smo na tem svetu, dokler nam je dano.
    Amen.

    OdgovoriIzbriši
  6. 3. In Brane se je dotaknil Jone, preroka, ki se je dal v divje morje vreči, da se je morje umirilo in je bila ladja rešena. "Mistična zamenjava" torej. Znana v vseh resničnih religijah. Mnogi največji svetniki so jo prakticirali, po zgledu Jezusa.

    Neverjetno je, da ta zamenjava DELUJE. Samo-darovanje torej. Ne sina, ne kure, ne meča v reko, ampak SEBE.

    Mnogi v državi se že darujejo, žrtvujejo. HVALA JIM! Kaj lahko storimo vsi drugi, pozaprti po sobah, hišah, vikendih, čumnatah? Daruj se skozi molitev. molitev ubija virus, ker to je živ organizem s svojo izjemno močno voljo in tudi inteligenco. Naša molitev pa mora biti prav tako iz volje, pa še iz Ljubezni in Zaupanja Gospodu. In bo Gospod dodal. Rožni venec je ogrel srce Gospoda, da je okrepil vojske, ki so izgnale Turke. Virus je ista stvar.

    Nič novega se torej ne dogaja. Stare duše vse to nosijo v sebi že od pamtiveka. Zato so mirne. Ker poznajo Gospodovo Delo. Vedo pa tudi, da Gospod doda 1000x, če smo iskreni v prošnji. A računati moramo tudi, da bo sam presodil, če je večina človeštva prišla vsaj do minimuma pameti, da lahko umakne to nadlogo iz naših dežel.

    Nimamo kaj praskati, treba je Zaupati. Potem bo vse OK.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. https://twitter.com/jona_amitajev/status/1241681589354012674?s=20

      Izbriši
  7. Hvala vam Jona za te hudo poučne komentarje, da se lahko ob tem še bolj zazremo vase in se vprašamo, jav ... jav ... Le kakšni revčki smo mi.
    Ja kot ste rekli, življenje dati za nekoga, ali se zanj žrtvovati, iz ljubezni. To so res krepostna dejanja občudovanja vredna in vsa čast tem osebam, ki to storijo iz golega nemotiviranega služenja Bogu.
    Toda nekaj dni nazaj se mi je ustavilo pri spoznanju, ko sem že precej časa premišljeval o tem, kako močno nas Bog Oče ljubi. Kdaj bom to spoznal, da bom razumel, sem se spraševal itd.
    In kar naenkrat je prešinilo skozi srčni um ali bolje duh ...
    Tolikokrat sem to že slišal in tolikokrat se ponavlja, skozi razne povezave s Svetimi spisi in to je: da je Bog Oče dal Svojega edino rojenega Sina, da je umrl za nas.
    Dojel sem šele, ko mi je pokazal na Abrahama in njegovega edino rojenega sina, ki bi ga naj žrtvoval v ognju. A ni to, na las podobna zgodba Med Bogom Očetom in Sinom Jezusom, ki umre na Križu?
    Torej kaj sem spoznal in kaj želim povedati?
    Gospod Jezus mi je dal spoznati, na meni dojemljiv način, tam, ko najbolj boli, kako močna je Njegova Ljubezen do nas grešnikov. In to tako, da me je postavil v vlogo Abrahama, ki ima sina tako kot jaz.
    In sicer če ljubim Boga, bom Zanj vse pripravljen narediti, tudi žrtvovati svojega lastnega sina in zraven opazovati njegovo kruto smrt. To bi bila zame najhujša preizkušnja v ljubezni do Boga, hujša kot dati lastno življenje. Seveda ni namen tega pisanja, da bi to nekdo počel, ampak je samo prikaz silne Očetovske ljubezni, ki jo ima On do nas, nehvaležnih in neusmiljenih ljudi.
    Morda za razmislek staršem otrok, če se kdo sprašuje, kako zelo nas ima Bog rad …
    Res nepojmljivo je to Božje Usmiljenje, ki nam ga daje, vsa slava, vsa slava, vsa slava Bogu na Višavah in njegovim Božjim otrokom-svetim.
    vs. Janez

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdravljeni, se soočate s pravočasnimi finančnimi izzivi?
    Sem Susan Benson, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Glede na gospodarsko stagnacijo, ki jo svet doživlja zaradi nastajajočega virusa Corone, s prisotnostjo denarnega presežka v naši instituciji želimo pospešiti kroženje denarja s financiranjem strank s posojilom v Evropi in zunaj nje.

    Ali potrebujete nujno posojilo za začetek podjetja, nakup hiše ali avtomobila? Potrebujete posojilo iz drugih osebnih razlogov? Če to berete in veste, da potrebujete finančno podporo, se obrnite na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, tako zavarovana kot nezavarovana posojila. Z nami lahko stopite v stik preko e-pošte: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali mi pošljete sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998 in prejmite odgovor v trenutku.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izboljšati svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje.

    Lastnosti in ugodnosti;
    * Udobnost - za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    * Fleksibilni znesek - Odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
    * Fleksibilna obrestna mera 3,0%.
    * Visoke odobritve
    * Dobite možnost, da izberete datum vračila, tedensko, mesečno ali letno, v trajanju 1-30 let.
    * Enostavna spletna aplikacija.
    * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Številni ljudje zaradi nekaterih razlogov tako težko dobijo posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih.

    Če resnično potrebujete rešitev za svoje finančne izzive, samo pišite mojemu podjetju, da vam bomo pomagali s posojilom. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše finančne potrebe, naša najpomembnejša prednostna naloga je vaša finančna stabilnost in za vas boste poskrbeli skozi celoten postopek.

    Za več informacij o naši ponudbi za posojilo nam vljudno pošljite svojo posojilo preko:
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ALI;
    WhatsApp: +447903159998

    OdgovoriIzbriši
  9. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši