ponedeljek, 30. marec 2020

Pazi, planinec, občinska meja!

Zemljevid občine Vojnik, vir: HD inačica zemljevida
Dragi planinci, poglejte si dobro meje svojih občin, da ne bo potem kak »nisem vedel«. So hribovske točke, na katere ste čustveno navezani in za katere mislite, da so vsaj deloma v katastru vaše občine, a ste lahko v zmoti. Saj veste, smo v času koronavirusa in preko meja svojih matičnih občin po odloku vlade načeloma ne smemo.

Mi, planinci in pohodniki iz občine Vojnik, smo že eni taki osmoljenci. Komaj kakšen od vrhov, na katere radi lazimo, je katastrsko naš. Kaj se nam primeri, če smo avstroogrsko srtiktni? Tole:

Vrh Stolpnik (1012 m) je za pohodnike iz občine Vojnik VERBOTEN. Če ste doslej mislili (kakor jaz), da občina Vojnik sega do najvišje točke Konjiške gore, ki je Stolpnik, vedite, da temu ni tako. Že zadnji del markirane poti iz Črešnjic na Stolpnik poteka po katastru občine Slovenske Konjice. Torej do napisa GUGI, ki je nasprejan na neko bukev, še lahko greste, naprej ne. Antikoronavirusna zakonodaja vam to preprečuje.

Vrh Stenica (1091 m) je za pohodnike iz občine Vojnik VERBOTEN. Če ste doslej mislili (kakor jaz), da občina Vojnik sega do vrha lepe Stenice, vedite, da se morate kakšnih 50 m pred vrhom obrniti. Kataster je neusmiljen: vrh Stenice je v celoti v sosednji občini Vitanje. S tem, da se že po markirani poti po grebenu Stenice (mimo kmetije Novinšek), morate bolj levo držati, da ne bi slučajno vaš gojzerji tacali po ozemlju občine Zreče in kršili antikoronavirusno zakonodajo. 

Joj, veliko ni našega! Tudi vrh Zavrh (907 m) nad Socko je že v sosednji občini Dobrna. Sploh za pobočja Paškega Kozjaka velja, da nimamo kam. V tolažbo nam je morda, da sta v našem katastru vrh Male gore (924 m) nad Lindekom in Srobotni vrh (996 m) na zahodnem delu Konjiške gore, vendar nanju ni planinskih poti.

Kaj ostane? Najvišja gora občine Vojnik (če odmislimo greben Stenice), ki brez problemov za državljansko zavest vabi domače planince, je potemtakem Špičasti vrh oz. Kislica (994 m). Na ta vrh pa ne moremo vsi. Koronavirus bi bil vesel našega drenjanja ter oprijemanja kamnov in vej, ki se ga je potrebno posluževati tik pred vrhom. Prepustimo zato Špičasti vrh modrasom, njegovim natur stanovalcem - naj se v miru prebudijo. Mi OSTANIMO DOMA! Če pa v času karantene že hočemo laziti kam gor po naši občini, pojdimo sami.

Levo pobočje Špičastega vrha - Kislice (994), desno Stenice (1091),
zadaj Kurnikov vrh (948) in Paški Kozjak z Basališčem (1272)
Foto: Branko Cestnik, 22. marec 2020

P.S.: Kaj pa vodne površine? Povejmo takoj: Šmartinsko jezero je za sprehajalce iz občine Vojnik VERBOTEN. Celotno jezero leži v občini Celje. Natančen pogled na Geopedijo nam sicer razkrije, da vojniški kataster sega do obale jezera pri zaselku Lešje, vendar le na dveh mestih čisto do vode. Ne moremo se vsi Vojničani gnesti na teh dveh točkah, ki sta za povrh v privatni lasti. To bi bil prekršek zbiranja ljudi. No, koronavirus bi nas bil seveda vesel.

2 komentarja:

  1. Pozdravljeni, se soočate s pravočasnimi finančnimi izzivi?
    Sem Susan Benson, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Glede na gospodarsko stagnacijo, ki jo svet doživlja zaradi nastajajočega virusa Corone, s prisotnostjo denarnega presežka v naši instituciji želimo pospešiti kroženje denarja s financiranjem strank s posojilom v Evropi in zunaj nje.

    Ali potrebujete nujno posojilo za začetek podjetja, nakup hiše ali avtomobila? Potrebujete posojilo iz drugih osebnih razlogov? Če to berete in veste, da potrebujete finančno podporo, se obrnite na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, tako zavarovana kot nezavarovana posojila. Z nami lahko stopite v stik preko e-pošte: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali mi pošljete sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998 in prejmite odgovor v trenutku.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izboljšati svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje.

    Lastnosti in ugodnosti;
    * Udobnost - za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    * Fleksibilni znesek - Odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
    * Fleksibilna obrestna mera 3,0%.
    * Visoke odobritve
    * Dobite možnost, da izberete datum vračila, tedensko, mesečno ali letno, v trajanju 1-30 let.
    * Enostavna spletna aplikacija.
    * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Številni ljudje zaradi nekaterih razlogov tako težko dobijo posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih.

    Če resnično potrebujete rešitev za svoje finančne izzive, samo pišite mojemu podjetju, da vam bomo pomagali s posojilom. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše finančne potrebe, naša najpomembnejša prednostna naloga je vaša finančna stabilnost in za vas boste poskrbeli skozi celoten postopek.

    Za več informacij o naši ponudbi za posojilo nam vljudno pošljite svojo posojilo preko:
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ALI;
    WhatsApp: +447903159998

    OdgovoriIzbriši
  2. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši