sobota, 14. marec 2020

Bergamo - ko se zavlada koronavirus


Trenutno je glede epidemije COVID-19 v Lombardiji posebej hudo v provinci Bergamo. Bergamo Slovenci poznamo po nogometnem klubu Atalanta, v katerem igra naš odlični Josip Iličič. Mene na Bergamo veže sošolec Pietro Biaggi, duhovnik, ki se je l. 1995 na mojo novo mašo na Hajdino pripeljal z razklopotanim golfom 1 in to po poti čez Tirolsko. Pietra sem nazadnje videl l. 2013, ko je meni in mojim prijateljem iz Milana razkazal bergamaško stolnico, vključno z njenim starodavnim podstrešjem in kupolo (s Pietrom na kupoli, slika spodaj).

Za ta blog sem se odločil zaradi:
- solidarnosti do Italijanov, ki jim je v teh dneh najhuje;
- opomina, kaj lahko doleti tudi nas, Slovence, čez teden ali dva.

Danes (14.3.2020) bergamaška provinca uradno beleži 2864 okuženih s COVID-19. V samem mestu Bergamo je 2,31 pozitivnih na tisoč prebivalcev. Najhuje je nekaj kilometrov severno od Bergama, kjer je v kraju Nembro 11,97 pozitivnih na tisoč prebivalcev, v kraju Alzano Lombardo pa 6,37.

Sanitarna struktura Bergama je pred kolapsom. Na udaru je zlasti glavna bolnica Papa Giovanni XXIII (po papežu Janezu XXIII., ki je bil doma iz okolice Bergama), ki povrh vsega beleži precej okuženih med svojim osebjem. Na celem področju Bergama je okuženih 50 zdravnikov, eden je že umrl. 

Epidemija je v Bergamu zdaj na vrhuncu. Smrtnost je velika. Tiskana edicija lokalnega časopisa L'Eco di Bergamo vsebuje te dni kar od 6 do 10 strani osmrtnic. Mrtvašnice v Bergamu ne morejo sprejeti vseh pokojnih, krematorij je zatrpan, zato krste s pokojnimi začasno zlagajo kar v cerkev Vseh Svetih pri pokopališču. Naenkrat je v cerkvi tudi do 40 krst, ki čakajo na kremacijo ali pokop (slika zgoraj, vir: it.aleteia.org). Pogrebi so vsake pol ure, je za časopis La Repubblica povedal župan Giorgio Gori.

Pregledal sem današnjo (14.3.2020) spletno edicijo časopisa L'Eco di Bergamo (https://www.ecodibergamo.it/). Da se bomo vsaj nekoliko vživeli v tamkajšnjo dramatično dogajanje, povzemam za tiste, ki ne znate italijansko, nekaj novic iz današnje in včerajšnje bergamaške kronike. 
  • Časopis L'Eco di Bergamo, škofijska Karitas in lokalna izpostava podjetniškega združenja so ustanovili poseben sklad za tiste okužene, ki so jih odpustili iz bolnice, morajo pa ostati v karanteni, ob tem pa nimajo nikogar, ki bi v karanteni za njih skrbel. Sklad bo nemudoma najel nekaj prostorov/stanovanj za takšne bolnike, za katere bodo skrbeli prostovoljci.
  • Karabinjeri iz Bergama poleg vsega opravljajo nujne prevoze medicinskega materiala. V noči iz 13. na 14. marec so opravili 90 takšnih prevozov.
  • Odvetnica Carmen Posillipo (rojena v Bergamu, deluje na jugu Italije) je izjavila, da nikoli ne bo branila tistih, ki kršijo uredbe glede karantene in izrednih razmer.
  • Za koronavirusom je včeraj umrl Diego Bianco, reševalec, star 47 let. Do bolezni je delal na centrali za nujne klice (klic 118) v bolnici Janeza XXIII.. Okuženi so bili tudi drugi sodelavci na tej centrali in reševalci. Centralo so morali zapreti in razkužiti.
  • Karabinjeri iz Bergama so tožilstvu prijavili dva moška, ki delata v nekem podjetju za sanitetni material. V firmi sta ukradla maske in jih delila svojim sorodnikom, nekaj pa tudi dostavila neki apoteki, ki jih je dajala svojim strankam. Vrednost tatvine je 100 €.
  • Da bi razbremenili glavno bergamaško bolnico, nekatere lažje bolnike s koronavirusom prestavljajo v ustrezno opremljene domove za starejše. V zadnjih dveh dneh so jih tako iz glavne bolnice prestavili 26.
  • Naftna družba IP vozilom bolnice Janez XXIII., ki so namenjena boju zoper koronavirus, daje zastonj gorivo.
  • Vzajemni sklad obrtnega združenja La Bilateralità Artigiana je poskrbel, da bo 630 delavcev iz Bergama in okolice, ki zaradi začasnega zaprtja obrata ne morejo v službo, dobilo plačo.
  • V Bergamu se je občinskim oblastem za pomoč starejšim in osamljenim prijavilo 400 prostovoljcev, ki so običajno člani kakšnih društev. V ospredju so zlasti mladi oratorijski animatorji.

Bergamaški duhovnik Pietro Biaggi in moja malenkost
na kupoli stolnice v Bergamu julija 2013

9 komentarjev:

  1. Spomnimo se na peto Božjo zapoved, zato upoštevajmo v največji meri vse preventivne ukrepe. Molimo za zdravo pamet. Duhovno dihati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sočustvujem s svojci pokojnih, pa vendar me pri teh primerjavah nekaj bega. Italijanov je cca 60 milijonov, nas pa cca 2 milijona, se pravi, da je razmerje 30:1. Tako, da so grožnje z Italijanskimi razmerami in številkami popolnoma zgrešene. In s temi primerjavami tudi vi pripomorete k paniki in brezupu. Kaj pa naj bi Kristjani prinašali v svet? Kristjani smo ljudje upanje in ne brezupa.
    P.Cestnik tudi vi ste s takimi primerjavami moralno odgovorni za sejanje panike.

    OdgovoriIzbriši
  3. Naslednjič preberi dobro, kar je napisal p Branko. ne glede na razmerje, je vse v deležih in je potrebno upoštevati na 2 milj prebivalcev. Razmere so primerljive, a ne v absolutnih cifrah.
    Torej, uporaba pameti ni prepovedana, ampak je zapovedana in upoštevajte 5. božjo zapoved in še nekatere druge, ...

    OdgovoriIzbriši
  4. Zelo dobro sem prebral kar je p.Branko zapisal z besedami in kar je zapisano med vrticami.
    Kaj ima peta Božja zapoved s premišljenim dvomom o nekritičnem poročanju oz. primerjavah? Zakaj nekritično poročanje? Poročanje o dogajanju je vedno prepojeno s čustvi, ki zameglijo razum - kritično razmišljanje. Če je v igri res epidemija, bomo lahko rekli, ko se bodo čustva umirila in nič prej.
    In še nekaj, na začetku Dekaloga so tri zapovedi, ki utemeljujejo naslednjih sedem, vključujoč peto zapoved.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni, se soočate s pravočasnimi finančnimi izzivi?
    Sem Susan Benson, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Glede na gospodarsko stagnacijo, ki jo svet doživlja zaradi nastajajočega virusa Corone, s prisotnostjo denarnega presežka v naši instituciji želimo pospešiti kroženje denarja s financiranjem strank s posojilom v Evropi in zunaj nje.

    Ali potrebujete nujno posojilo za začetek podjetja, nakup hiše ali avtomobila? Potrebujete posojilo iz drugih osebnih razlogov? Če to berete in veste, da potrebujete finančno podporo, se obrnite na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, tako zavarovana kot nezavarovana posojila. Z nami lahko stopite v stik preko e-pošte: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali mi pošljete sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998 in prejmite odgovor v trenutku.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izboljšati svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje.

    Lastnosti in ugodnosti;
    * Udobnost - za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    * Fleksibilni znesek - Odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
    * Fleksibilna obrestna mera 3,0%.
    * Visoke odobritve
    * Dobite možnost, da izberete datum vračila, tedensko, mesečno ali letno, v trajanju 1-30 let.
    * Enostavna spletna aplikacija.
    * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Številni ljudje zaradi nekaterih razlogov tako težko dobijo posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih.

    Če resnično potrebujete rešitev za svoje finančne izzive, samo pišite mojemu podjetju, da vam bomo pomagali s posojilom. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše finančne potrebe, naša najpomembnejša prednostna naloga je vaša finančna stabilnost in za vas boste poskrbeli skozi celoten postopek.

    Za več informacij o naši ponudbi za posojilo nam vljudno pošljite svojo posojilo preko:
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ALI;
    WhatsApp: +447903159998

    OdgovoriIzbriši
  6. PRIJAVITE NA HITRO POSOJILO 2% .NO REGISTRACIJE ALI PRENOSNIH NAKUPOV.

    Mi smo registrirani zasebni posojilodajalci, smo 100% zakoniti in pošteni. Dajemo posojila po zelo nizki obrestni meri 2% za več informacij ali zahtevo. Pišite nam danes po e-pošti {suntrustfinancialhome@gmail.com} ALI kaj številka: +1 716 6661324

    RAZPOLOŽLJIVE STORITVE VKLJUČUJE:
    * Komercialna posojila.
    * Osebni krediti.
    * Poslovna posojila.
    * Posojila za naložbe.
    * Posojila za razvoj.
    * Posojila za nakup.
    * Gradbena posojila.
    * Poslovna posojila in še veliko več: Za dodatne informacije in zahtevo nam pošljite po e-pošti na: (suntrustfinancialhome@gmail.com)
    WhatsApp številka: +1 716 6661324

    OdgovoriIzbriši
  7. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zdravo vsi ,
    Jaz sem Rebeka iz Ljubljane in želim samo izraziti globoko zahvalo Cooprative Rosselli za njihovo iskrenost, odprtost, preglednost, resnicoljubnost, ljubezen in podporo med in po tem, ko so od njih dobili posojila. Precej sem bil v rokah teh prevarantov in čas mi ne bo dovolil, da bi povedal vse, kar sem v zadnjih nekaj mesecih šel po spletu pri gostu ali dobil posojila, da bi se tukaj domoval v slovenščini, ampak Bog mi je odgovoril molitve s podporo in ljubezni gospe Rosselle Riccardo, ki me je sprejela in razumela z menoj kljub mojemu prvotnemu dvomu in nezaupljivosti ter s svojim dobrim srcem in ljubeznijo, zdaj sem lastnica doma prek svojih 2-odstotnih posojilnih skladov in sem se zaobljubila širite to novico in tudi svetu sporočite, da je še vedno pristnih in nekaj dobrih spletnih posojilnic, ki lahko pomagajo in oživijo suho kost, kot sem bila prej. Ne poslušajte in preberite tega pričevanja, ker je to resnična izkušnja, ki spreminja življenje, in vsakdo, ki potrebuje to vrsto obračanja, ne sme oklevati ali dvomiti v to, ker sem dokazal in prisegam na nebesa, da je ta zgodba resnična in tudi zgodba moje izkušnje z njimi. Oglejte si jih po e-pošti, če potrebujete finančna sredstva! email: rossellacooperative@hotmail.com, ali pa jo lahko pokličete prek njenega e-poštnega naslova: rossellacooperative@hotmail.com za hiter klic klepeta ali whatsapp / +35677926593

    Hvala
    Rebeka

    OdgovoriIzbriši
  9. Potrebujete posojilo???? Osebna ali poslovna posojila???? Pogovori se z mano o tem. KONTAKTNO IME: g. Petr Buzek, Če ste zainteresirani, nas kontaktirajte na::::::petrbuzekloanfirm@gmail.com
    Whatsapp zdaj: +639451256230

    OdgovoriIzbriši