torek, 17. marec 2020

Bergamo in koronavirus - še enkrat!


Število okuženi s COVID-19 po lombardijskih provincah.
Vir: lombardijska Civilna zaščita in Giornale di Brescia
Ne morem verjet! Še vedno kdo zanika resnost položaja. V prejšnjem blogu sem opisal, kaj se dogaja z epidemijo koronavirusa v lombardijski provinci Bergamo (beremo s poudarkom na e - Bèrgamo). In že so se našli kakšni, ki so rekli, da širim paniko in celo da objavljam nepreverjene podatke. 

Predvidevam, da jih je stresla in zmotila slika s krstami v bergamaški cerkvi Vseh Svetih. Seveda, naši mediji te slike še niso objavili. Kdo bo zato zaupal nekemu blogecu, kajne?

Drži, blog je blog, blog ni profesionalni medij, tudi jaz nisem profesionalni novinar. Vsekakor pa se potrudim, da navajam zanesljive vire – v tem primeru etablirane lokalne medije. Poleg tega mi Milano in Bergamo nista tuja, saj sem svojo prvo kaplansko službo opravljal v župniji Segrate, v predmestju Milana. Od Segrat do Bergama je le dobrih 30 km zračne linije.

Skratka, dovolj je tega tiščanja glav v pesek! Situacija je resna. Ko koronavirus vstopi v skupnost, sesuje zdravstveni sistem in ubija. Smrtnost zaradi okužbe s COVID-19 v Lombardiji se trenutno ocenjuje na okrog 8%. Res je, da v Sloveniji ne dihamo tako slabega zraka kot v Lombardiji; res je, da je naša zdravstvena slika, kar se tiče dihal, boljša, in bi v primeru hudega izbruha verjetno odnesli z manjšim odstotkov mrtvih kot Lombardi - toda ne zanašajte se na to!

*

Zaradi nejevernih tomažev bom tokrat še bolj neusmiljen kot v prvem blogu. Enako kot so neusmiljene številke o mrtvih v Bergamu in okolici. Naštevam nekaj zadnjih novic:
  • Časopis Corriere della Sera (link) navaja besede Claudia Cancellija, župana občine Nembro (severno od Bergama), ki je konec prejšnjega tedna povedal, da so lani v celem letu imeli 120 pogrebov, samo v zadnjih 12  dnevih pa 70. Občina Nembro je po številu prebivalcev primerljiva občinam Idrija, Ormož, Rogaška Slatina. Zamislite si, da je v Idriji ali v Ormožu ali v Rogaški Slatini 70 pogrebov v 12 dnevih!
  • Današnji BergamoNews (link) podaja naslednje številke pogrebov v sami občini Bergamo: lani so jih v takem času (drugi teden v marcu) imeli 23, letos pa v istem tednu 330, kar je 14 krat več. Od sobote popoldan (14. marec) do ponedeljka popoldan (16. marec) je v občini Bergamo umrlo 88 ljudi.
  • Poleg cerkve Vseh Svetih, ki je ob glavnem pokopališču, je škofija Bergamo za začasno deponiranje krst s pokojnimi dala na razpolago še cerkev Sv. Jožefa v občini Seriate (nekaj km vzhodno od Bergama). Da krste s pokojnimi v cerkvi niso mit, poglejte na tem videu, ki ga objavlja portal Prima TreviglioVIDEO.
  • L'Eco di Bergamo (link) in tudi nekateri italijanski nacionalni mediji poročajo, da je minulo nedeljo za koronavirusom umrla Ivana Valoti (58 let), ki je delala kot babica v bolnici v mestecu Alzano Lombardo (nekaj km severno od Bergama). 29. februarja je za koronavirusom umrla njena mama Angela. Hči Ivana je do konca stregla materi Angeli, zdaj sta obe pri Bogu. Ljudje objokujejo pridno Ivano, ki je na svet pomagala številnim novorojenčkom iz Alzana.
  • Včeraj je portal BergamoNews objavil komentar (link), v katerem Davide Agazzi pove, da akcije petja in igranja inštrumentov na balkonih v Bergamu in okolici ni bilo. Preveč mrtvih imajo, da bi peli na balkonih. Agazzi meni, da se ostala Italija in svet ne zavedajo, kako hudo je v okuženi Lombardiji.
  • Ljudje v Bergamu in okolici se strogo držijo doma. Oblasti in pristojne službe poskušajo z nadčloveškimi napori nadzirati položaj. Dodajajo tudi nove ukrepe. Tako je občina Bergamo celo izklopila mestni Wi-Fi, da bi ljudje manj hodili na prosto, poroča L'Eco di Bergamo. (link)
  • Mimogrede: župan Nembra Claudio Cancelli je sam okužen s COVID-19 in je v domači karanteni. Ima blažjo obliko bolezni, ta gre h koncu, in takoj, ko bo negativen, bo na delovnem mestu, poroča danes Il Giorno (link).
  • Dodajmo: provinca Bergamo ni edina provinca v Lombardiji, kjer se bije huda bitka zoper koronavirus in se štejejo mrtvi. Zelo se ji približuje provinca Brescia, ki bi lahko v naslednjih dneh po številu okuženih in mrtvih celo presegla provinco Bergamo (slika zgoraj). Giornale di Brescia ima dobro info-stran (kakršne Slovenija žal še nima) z grafi in podatki za vso provinco in vsako občino posebej. Poglejte: link.

8 komentarjev:

  1. Kar ne morem verjeti da sem danes prvi, ki bo nekaj napisal. Realno poročanje podprto z dejstvi/viri, linki.. BRAVO. Upam, da vas ne bodo zablokirali in da boste mail tudi prejeli. Lp Korošewc

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, to so dejstva. Lombardija: 10% okuženih umre. Vsak deseti. Slovenka javlja, da krste s trupli čakajo na pogreb kar v cerkvah. Italijani so predojdipalčki kot mi, niso se držali zapovedi samoizolacije (upor vsakršni avtoriteti, navodilu) in cena bo strašna. Pri nas pa ne kaže kaj bolje, smo najeksplozivnješa korona država na svetu trenutno. A imamo šanse, da nam bo šlo bolje kot Italiji, ker smo manjši, imamo TO v krvi in je prišel Janša. Pa hvala seveda gospodu Šarcu, ki nas je z odstopom zadnjo sekundo rešil pred hudičem! Torej je vendarle kristjan, da se ga da nekako prenesti.

    A nekaj tednov, morda mesecev, bo hudo. Morda znamenje:

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1240157960984244225?s=20

    Sicer pa je bilo marsikomu marsikaj jasno že mesece vnaprej, celo meni, čeprav nisem razumel, za kaj se gre. 31.12.2020 sem napisal:

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1238906831759687681?s=20

    Upam, da moja napoved na tem blogu, koliko dobrega bo Gospod storim našim skritim škofom (morda se kdo spomni tistih dreves), ne bo obveljala, ker se bodo podali v raševino in postali Škofje v Svetem Duhu, ne pa le birokrati, suhobesedneži, zmuzneti izza nekih komisij. Ko bo EN SI škof postal Škof, in bo dal življenje v to, in bo Si videla, takrat bo Slovenija rešena. Aleluja!

    Sveti Baraga, prosi za naše škofe; sveti Slomšek, izgajžjlaj jih na dan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ps: svet sporoča, da umirajo tudi mladi ljudje, ki pred tem niso imeli nekih bolezni:

      https://twitter.com/AllisonFox4News/status/1240001658446385158?s=20

      Vedar, kdor je resničen kristjan, je miren, miren, miren, miren. Opravlja svojo samoizolacijo in delo, pomaga drugim po potrebi, z masko na obrazu in razkužilom v žepu, predvsem pa moli, moli, moli, moli. Mati je strašna nasprotnica vsem hudičevim pomočnikov, kar ta mikroorganizem je:

      https://twitter.com/jona_amitajev/status/1239060667149307904?s=20

      Po drugi strani pa Gospod že ve, kaj dela, ko je dopustil to zverinico, da nas popade: kooooliko ljudi se zdaj spet spomni Nanj, ki je edini pravi Dom!

      In: bolje je moliti en trden stavek vere ves dan, kot zmoliti neko dolgo molitev in fertik. Po naši veri se nam bo godilo, in NIČ drugače.

      Izbriši
  3. Sveže: Lombardija ima 11% umrlih od okuženih. Eden od devetih! Italija 8,3%, svet povprečno 4,1%.

    https://twitter.com/PeterSweden7/status/1240331655220465671?s=20

    https://twitter.com/PeterSweden7/status/1240337959662084097?s=20

    Samo danes v Italiji 4207 okuženih in 475 mrtvih.

    = Slovenija čez 14 dni. Ali pa ne.

    OdgovoriIzbriši
  4. Za tiste, ki so še vedno v fazi zanikanja (potem sledi faza jeze, potem faza barantanja, faza hude depresije in končno faza sprejetja dejstev): kolona umrlih odhaja iz Bergama, da najde druge krematorije (v enem dnevu skoraj 100 umrlih):

    https://twitter.com/BrankoGrims1/status/1240463106972794880?s=20

    Hvala Marjanu Šarcu, ki nas je z odstopom rešil hudiča. Ker pa je bil kasen, še vedno ne bo lahko.

    Gospod Usmili se nas grešnikov in nas reši nadloge, ko boš smatral, da smo se dovolj spametovali. Amen.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni, se soočate s pravočasnimi finančnimi izzivi?
    Sem Susan Benson, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Glede na gospodarsko stagnacijo, ki jo svet doživlja zaradi nastajajočega virusa Corone, s prisotnostjo denarnega presežka v naši instituciji želimo pospešiti kroženje denarja s financiranjem strank s posojilom v Evropi in zunaj nje.

    Ali potrebujete nujno posojilo za začetek podjetja, nakup hiše ali avtomobila? Potrebujete posojilo iz drugih osebnih razlogov? Če to berete in veste, da potrebujete finančno podporo, se obrnite na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, tako zavarovana kot nezavarovana posojila. Z nami lahko stopite v stik preko e-pošte: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali mi pošljete sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998 in prejmite odgovor v trenutku.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izboljšati svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje.

    Lastnosti in ugodnosti;
    * Udobnost - za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    * Fleksibilni znesek - Odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
    * Fleksibilna obrestna mera 3,0%.
    * Visoke odobritve
    * Dobite možnost, da izberete datum vračila, tedensko, mesečno ali letno, v trajanju 1-30 let.
    * Enostavna spletna aplikacija.
    * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Številni ljudje zaradi nekaterih razlogov tako težko dobijo posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih.

    Če resnično potrebujete rešitev za svoje finančne izzive, samo pišite mojemu podjetju, da vam bomo pomagali s posojilom. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše finančne potrebe, naša najpomembnejša prednostna naloga je vaša finančna stabilnost in za vas boste poskrbeli skozi celoten postopek.

    Za več informacij o naši ponudbi za posojilo nam vljudno pošljite svojo posojilo preko:
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ALI;
    WhatsApp: +447903159998

    OdgovoriIzbriši
  6. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši
  7. Moje ime je Mark, prihajam iz Slovenije. Vsem želim povedati, če potrebujete pravo posojilo. posojilo Credit Institutions je pravo podjetje za prijavo, saj sem nekaj dni potreboval denar in sem iskal posojilo na spletu. Videl sem podjetje in zaprosil sem za to. Moje podjetje me je 2-krat ogoljufalo za denar. Bil sem tako žalosten, ker Za to sem potreboval denar. Odločil sem se, da poiščem drugo podjetje in zaprosil sem pri drugem podjetju, ki mi je isto podjetje tudi reklo, naj položim denar, kar sem tudi storil, in nikoli nisem dobil posojila. Bilo mi je všeč, kaj se mi dogaja, ker potrebujem nujno denar za nakup hiše, ker če ne pridem kmalu domov, bo moj najemodajalec mene in mojo družino pregnal stran od njegove hiše, zato sem moral dobiti svojo hišo. Ko sem znova iskal, sem videl to podjetje Posojilne kreditne institucije. Videl sem, da je veliko ljudi pričalo o tem podjetju, da je podjetje res odlično, zato sem se sprva bal prijaviti, ker sem dvakrat goljufal, zato sem si rekel, naj poskusim in vidim če je bilo to podjetje resnično, sem se prijavil. Ko sem zaprosil, so mi povedali vse, kar moram storiti, še vedno sem bil prestrašen, vendar sem jim zaupal in zagotovili so mi, da bom v 5 dneh dobil posojilo. Od svoje banke sem prejel obvestilo, da je na mojem bančnem računu znesek 110.000 evrov in bil sem zelo vesel. To sporočilo pišem na spletu, zdaj pa je to podjetje pomagalo tudi dvema mojima bratoma, tako da vsakemu posebej, če potrebujete pravo posojilo. posojilne kreditne institucije je pravo podjetje, pri katerem lahko zaprosite. stopite v stik z njimi samo po e-pošti ali prek e-pošte: ( loancreditinstitutions00@gmail.com ) pošljite jim sporočilo na WhatsApp: +393512114999

    OdgovoriIzbriši