sreda, 3. junij 2020

Proto-religioznost pri živalih?


Eden izmed tujih internetnih portalov, ki ga rad pogledam in z njega kaj preberem, je španski poljudnoznanstveni Tendencias 21 (https://www.tendencias21.net/). Po vsebini je še najbolj podoben naši reviji Življenje in tehnika, s to razliko, da se redno ukvarja tudi z vprašanji religij in religioznosti. O tovrstnih temah ne piše toliko s teološkega in veroizpovednega vidika, kot z vidika družboslovja in naravoslovja.

Pred kratkim me je nagovoril članek oz. vprašanje, za katerega še nisem slišal, da bi ga kdo iz krščanskega miselnega kroga tako zastavil: Najdemo indice duhovnosti tudi onstran homo sapiensa? Lahko govorimo o nekakšni proto-religioznosti pri živalih? (link)

Avtor članka je Federico Gómez Costa, profesor religiologije, specialist za medverski dialog, ki poučuje na katoliških visokih šolah v Valencii in Barceloni. Ker je članek zanimiv, ga bom za tiste, ki ne berete špansko, povzel.


***

Načeloma velja, da je človek edino živo bitje sposobno duhovnega izkustva. Podobno kot velja, da je edino sposobno umetnosti, tehničnega razvoja in znanosti. Duhovno izkustvo in religioznost sta se skozi zgodovino človeštva spreminjali, tako da nam je mogoče razločevati med primitivnimi oblikami religioznosti ter kompleksnimi, med prvobitnimi in spontanimi ter intelektualno in estetsko obdelanimi. Ko opazujemo najbolj prvobitno in enostavno religioznost homo sapiensa, samo po sebi pride do vprašanja: Je takšne oblike, vsaj v kakšnem bežnem elementu, zmožno tudi kakšno drugo živo bitje? Lahko celo govorimo o proto-religioznih elementih pri živalih? (Gr. πρῶτος = prvi, pred drugimi, prejšnji)

Da bi kar prvega nenavadnega in inteligentnega obnašanja neke živali ne imeli za proto-religiozno, Gómez Costa uvaja dva kriterija:
- izkustvo/zavest o končnosti: npr. ko se živo bitje »zaveda« lastne omejenosti in smrtnosti;  
- izkustvo/zavest o neskončnosti: npr. ko se živo bitje »zaveda« preseganja/nadaljevanja samega sebe v potomstvu, v čredi, v kozmosu.

Avtor nato našteje pet manifestacij proto-religioznega v živih bitjih onstran homo sapiensa:

1. Homo neandertalensis, neandertalec, je bil sposoben uporabljati domišljijo in se estetsko izražati, kar dokazujejo poslikave v nekaterih iberijskih jamah. Pomnimo: simbolika je osnova religioznega jezika.

2. Elementi prosocialno naravnanega etičnega obnašanja pri nekaterih sesalcih (sloni, volkovi, opice, delfini,...). Mišljena je sposobnost za sodelovanje in za delitev dobrin. Ko se je neko bitje sposobno žrtvovati za drugo bitje, pomeni, da se je sposobno poistovetiti z drugim bitjem. Pomnimo: čutenje drugega kot uvod v čutenje Drugega.

3. Zavest o končnosti pri višje razvitih živalih, kot so sloni, opice, delfini, orke, kiti, vrani. To zavest razberemo iz njihove zmožnosti za žalovanje ob smrti drugega.

4. Določena obrednost ob smrti drugega oz. elementi pogreba. Te elemente najdemo pri neandertalcih, pa tudi pri nekaterih opicah (ko očistijo truplo mrtvega sodruga in ostanejo več ur ob njem, ne da bi uživale hrano) ter slonih (ko skupinsko žalujejo ob truplu in ko se po migraciji čez leto dni vrnejo na kraj smrti sodruga).

5. Nekateri sesalci (tudi psi in mačke) ter nekatere ptice znajo namenoma poiskati opojno substanco in jo zaužiti, kar kaže na željo po spremembi zavesti oz. po nekakšnem preseganju končnega.


* Foto: B.C..

8 komentarjev:

  1. Zakaj je nek krščanski zid med živaljo in človekom? Oba je Bog ustvaril. Sicer eni še vedno po Cerkvenem "zakoniku" trdijo, da žival nima duše, a to le zato, da jih lahko potem iz ZAVISTI jedo. Zavistni so jim mesa, kože, kosti in drobovine. In lepo hodijo k maši, nekateri celo k tradicionalni, potem pa znajo biti celo jagri, ki polnih vampov streljajo živali, četudi niso v pomanjkanju hrane za življenje. To je demonsko. V tem NI Ljubezni.

    Druga zmota je, ko duhovnik blagoslovi žival, ljudje mislijo, da je blagoslovil enako stvar kot je motor, avto ali bajta. Žival je zanje le neko orodje ali kaj. Pa je blagoslovljena žival res vredna le tega, da nam služi do smrti in da žival nima Božje dušice v sebi? Kdor tako misli, je najnižji od demonov, ker zanika Božjo kreacijo živih bitij in položeno Življenje vanje. Tak je enak slovenskim vernikom, ki že 80 let po sveti maši volijo komuniste, ker jim je tako lagodneje živeti, pa tudi kaj ukradejo ali povaljajo lažje, kot če bi bil v državi red. Gledajo samo na svojo korist.

    A je kdaj kak teolog pomislil na oslička, ki ga je Jezus Gospod jezdil ob prihodu v mesto? Še danes je na vseh slikah po svetu. Mar ta dušica ni bila odrešena? In ribe, ki jih je Jezus pekel za apostole, na obali? Ker "nimajo duše", so dobre le za v želodec in v latrino? Kako preprosta in demonska pojasnitev! Poglejmo: če duša izstopi iz telesa, telo takoj umre. Nobena posvetna znanost ne more več obuditi tega bitja. Napihovali so se, da bodo ustvarili živo bitje iz kemičnih elementov, pa še ene amebe ne zmorejo narediti, še ene travne bilke ne. Ker so bedaki. Torej imajo vsa živa bitja v sebi nekaj, kar jim daje Življenje. Pravi verniki vemo, kaj je to, lažni verniki pa se tešijo z razlagami materialističnih znanstvenikov: duše ni, žival nima duše, žival je stroj, dan nam na razpolago. In imamo klavnice, katerih strašna karmična (kar seješ, to žanješ) posledica so človeške klavnice = vojne. Več požrtega mesa - več mrtvih ljudi.

    Mera, ali neko bitje začenja presegati svojo živalsko naravo, je ravno v tem, kar je naštel Branko: ALI ZNA DO NEKE MERE KONTROLIRATI SVOJE OSNOVNE NAGONE, INSTINKTE? Strah, pohlep, jezo, zavist ... Če to do neke mere zmore, je v tolikšni meri tudi odprto Višjemu, ki je Ljubezen in je nasprotje sebičnosti.

    In potem živali, ki živijo ob svetniških osebah. Vsi lahko na spletu najdemo te primere; od svetega Frančiška do indijskih svetih mož. Te živali imajo poleg svoje živalske še eno naravo. Tej naravi se povprečen vernik ne more približati niti v sanjah. V njih se da zaznati Mir, toleranca, strpnost, potrpežljivost in zvestoba.

    Pa če dodam še svojo izkušnjo: kjerkoli so bili nekoliko nevzgojeni psi, so se v mesecu ali treh popolnoma spremenili, če sem delal z njimi. Dobili so drugačen, bolj človeški pogled. Na to so me opozorili drugi. In postali so mirnejši, čeprav jaz nisem mirovnik. Gruntal sem, v čem je bila razlika? V tem: ko so potrebovali korekcijo, so dobili močno korekcijo, sicer pa so dobili objem in pohvalo. Lahko rečem, da je večina živali boljših od veliko ljudi našega časa. So le živali, ljudje pa smo vse bolj demoni. Krščeni ali ne, način življenja je v naši civilizaciji vse bolj demonski. Kako se lahko nekdo spravi na nedolžno in zaupljivo žival? Taki enako delajo tudi ljudem. In delajo.

    Vrata pekla pa so širooooooooooooko odprta. Naj bodo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
      Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

      Polno ime .................

      Leta ..............

      Država ..................

      Znesek posojila. ..................

      Trajanje ..........................

      Izbriši
  2. Bi pa še tole dodal, ker je Branko čebelar ali čebelarski pomočnik. Kakšnih 20 let sem bil družbeno koristen radiestezist. Kar nekaj hiš je zgrajenih na mestih, primernih za življenje in ljudje so zdravi, kar nekaj otrok se je rodilo, ki se sicer ne bi nikoli, in kar nekaj od medicine odpisanih se je pobralo, ko smo uredili nekatere stvari. Če so se ljudje le držali nasvetov in postopkov.

    Čebele. Niso le navadne živali. Podobne so osam, a nimajo z osami ničesar skupnega. Ose se parijo kot mi, kot živali, čebele pa se razmnožujejo kraljevsko. Ose najraje jedo meso, kadar imajo zalego, čebele nikoli. Od os zimo preživi le matica, pri čebelah pa vsa družina razen troti. Itd ...

    Vsako živo bitje ima določeno vibracijo, energijo. Frekvenco. Če pogledamo čebele v letalni sezoni, imajo vibracijo enako cvetoči lipi in zdravemu človeku!! (Apiterapija!) Pozimi pa gredo bolj v yin, tja, ker so običajno žuželke in rastlinje in mački - ne pa psi. Torej so zdravje človeka ter čebele na paši in lipa v zelenju ter cvetju, ena in ista vibracija.

    In zdaj: ko imajo čebele polno shrambo medu nad seboj, se zgodi čudež. Pa pojdimo prej še malo naokrog: vsi vemo, da obstajajo sveta mesta. To so mesta, kjer je vibracija energije tako visoka in čista, kakršna je v duhovnem svetu, kjer je Gospod. Na sakralnih podobah je znamenje za takšno energijo tisti krogec okoli svetniških glav ter Luč, Svetloba. Takšna mikro mesta se lahko odkrijejo domala na vsaki lokaciji, kjer živimo ali ne živimo. Včasih so zelo majhna, le nekaj kvadratnih decimetrov, včasih pa so to določene skale ali deli travnikov ... Ali pa so Lurd, Fatima ...

    In poglejte to čudo: ko je čebelnjak poln čebel in je zaloga medu polna, panj dobi to sveto vibracijo!! Ki pa jo izgubi, ko čebelar ta med ukrade. Malo se povrne, ko shrambo v sili napolnijo s predelanim sladkorjem, da lahko preživijo zimo, a to ni več To.

    Čebele so nam od Boga poslane kot nekakšna VEZ. Ker so zares čudežna in posebna bitja. Povsem drugačna od čmrljev, os, muh in sršenov. Seveda običajen čebelar gleda le na med, vse ostalo pa je nekaj sentimenta v stilu Slakovih čebelic, čebelic. A to je zelo slabo za njegovo dušo. Čebele je treba gledati kot dar, kot nekaj, kar nas povezuje z nečim, kar je sicer na tem svetu neizrekljivo in neotipljivo, je pa zaznavno, če smo umirjeni in brez nizkih strasti. S čebelami je treba delati kot s sodelavci, ne kot s sužnji. Vedno jim je treba pustiti vsaj dva polna sata njihovega medu, da ne padejo v preveliko stisko, in jih takoj dohranjevati, če ni več spodobne paše. Podobno je z vsemi živalmi, s katerimi živimo in jih srečujemo. Vsak piščanec na farmi šteje, vsak osebno je pomemben. Vsaka žival ima svoje dostojanstvo, svojo pot, svojo vlogo. Kdor se tega zaveda in tako ravna, ni daleč od Boga. In če mora kdaj pobiti tisoče mravelj, ki mu udarijo v kuhinjo, ali kakšnega komarja, ki ga nažira vso noč, se je treba tem dušam opravičiti in tudi Gospoda prositi za njihov Mir in Rešenje.

    To pa je že nivo, ki razbesni mesojede in pravoverne krščene duše, ujete v strasti sveta, kaj ne? Kajne. Kdor se ne more odpovedati mesu, če ima dovolj druge hrane; kdor čebelam vzame ves med in kdor na živali gleda kot na stvari in meso njemu v ugodje, je itak od hudega. Pa naj je krščen, obhajan, birman in maziljen: ni mu rešitve, dokler se ne spametuje. Spametovanje pa je najkvalitetnejše skozi lastno trpljenje. Če nekaj časa trpimo, kot trpijo živali v naši civilizaciji, nam morda uspe razviti nekaj tiste empatije, ki jo Branko omenja pri slonih, orkah in krokarjih.

    OdgovoriIzbriši
  3. ZDRAVO; Potrebujete posojilo?
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev: osebno posojilo, poslovno posojilo, hipotekarno posojilo, avto posojilo, konsolidacijsko posojilo, posojilo za plačilo računov in še veliko več.

    Ali potrebujete posojilo za financiranje vašega projekta?
    Lahko vas podpremo s posojilom za izvajanje vaših projektov, kot so: gradnja hiš, pisarn, kmetij, pa tudi financiranje vaših potovalnih projektov, vašega podjetja ali projekta, za katerega potrebujete zunanje financiranje.

    Potrebujete investicijski sklad?
    Lahko vlagamo v vaše velike projekte. To je rezervirano za podjetja, ki iščejo vlagatelje za financiranje njihovih raziskovalnih projektov, nepremičninskih projektov, prevzemov in drugih poslovnih potreb.

    IZBERITE NAJBOLJŠE MOŽNOSTI KREDITA ZDAJ
    Za več informacij o naših storitvah nas kontaktirajte preko tega e-poštnega naslova: novaglobalfinances@gmail.com

    Kaj ponujamo;
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev. Nudimo zavarovana in nezavarovana posojila, prav tako pa lahko zaprosite tudi za dolgoročne in kratkoročne posojila po zelo ugodni obrestni meri. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Lahko si pomagamo!
    NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES je podružnica ene najmočnejših finančnih skupin v Evropi in po vsem svetu z velikim kapitalom. Sledimo strategiji prisotnosti, kjer najdemo rast, povezujemo kupce z možnostmi, ki jih ustvarja, pomagamo rasti podjetjem, gospodarskemu razvoju in posameznikom, da uresničijo svoje ambicije. Trgovali smo že več let in v današnjem času dajali nešteto posojil .

    Pošljite zahtevo za posojilo zdaj !!!
    Ime: Camilla Karlsen (uradnica za posojilo)
    Kontaktna pošta: novaglobalfinances@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  4. KAKO sem dobil posojilo od te velike družbe

    Pozdravljeni, dragi moji, jaz sem Linda McDonald, trenutno živim v Austinu Texas, ZDA. Trenutno sem vdova s ​​tremi otroki in sem aprila 2020 obtičala v finančni situaciji in potrebovala sem refinanciranje in plačilo računov. Poskušal sem iskati posojila pri različnih posojilnih podjetjih, zasebnih in podjetniških, vendar nikoli z uspehom, in večina bank mi je zavrnila kredit, ne polni plena tistim vražam tam, ki jim pravijo posojilodajalca, vsi so prevara, vse kar želijo je vaše denarja in od njih ne boste več slišali, da so mi to storili dvakrat, preden sem spoznal gospoda Davida Wilsona, najbolj zanimiv del tega je, da mi je posojilo preneslo v roku 74 ur, zato vam bom svetoval, da se obrnete na gospoda Davida, če vas zanima posojilo in ste prepričani, da mu boste lahko pravočasno odplačali, se lahko obrnete nanj po e-pošti ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Brez kreditnega preverjanja, nobenega ponudnika, ki ima samo 2% obrestno mero in boljše odplačilne načrte in Če se morate obrniti na katero koli podjetje glede zavarovanja posojila brez zavarovanja, se danes za svoje posojilo obrnite na gospoda Davida Wilsona.

    Ponujajo vse vrste posojil.
    Kratkoročno posojilo (5_10 let)
    Dolgoročno posojilo (20_40)
    Posojilo za medijski termin (10_20)
    Ponujajo posojilo
    Posojilo za dom ............., Poslovno posojilo ........ Dolžniško posojilo .......
    Študentsko posojilo .........., Posojilo za zagon podjetja
    Poslovno posojilo ......., posojilo podjetja .............. itd
    E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
    Ko gre za finančno krizo in posojilo, potem je posojilo David Wilson finančno, prosim, povejte mu, da vas gospa Linda McDonald usmerja v dobro srečo ................... ….

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni, moje ime je Claudia Klein, posojilodajalec sem in tudi finančni svetovalec.

    Ali nujno potrebujete finančno okrepitev? Potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker zagotavljamo odlične posojilne storitve po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojilnih storitev (osebno posojilo, poslovno posojilo in še veliko več), ponujamo tako dolgoročne kot kratkoročne posojila, poleg tega pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velik problem Posamezniki, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo rešitev, veliko ljudi zaradi visokih obresti tako težko pridobi posojilo za lastniški kapital od svojih lokalnih bank ali drugih finančnih institucij. stopnja, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizek kreditni rezultat ali kateri koli drug razlog.

    Ni več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24/7 - dobite lahko posojilo in dokončate svoje transakcije, kadar koli in kjerkoli jih potrebujete.

    Nudimo 24 urne storitve posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | & Prejeti odgovor v trenutku.

    Tvoja družina, prijatelji in sodelavci ne potrebujejo vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši

  6. POSEBNA PONUDBA POSOJIL

    Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila.
    Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med
    kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do
    vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v
    realne potrebe, obrestna mera je 2% na leto.

    Kontakt: leydifinance@gmail.com

    To pocnem noter
    naslednja podrocja:

    - financno posojilo
    - Hipoteka
    - Naložba v posojilo
    - Posojilo za avto
    - konsolidacija dolgov
    - Odkup kredita
    - Osebno posojilo
    - Ste v arhivu itd.

    Prijavljeni ste, prepovedano je bancništvo in vam ni naklonjeno
    banke ali bolje, ce imate projekt in potrebujete financiranje,
    slaba kreditna zgodovina ali potrebujete denar za placilo racunov,
    sredstva za vlaganje v podjetja. Na voljo sem, da zadovoljim svoje
    stranke v najvec 3 dneh po prejemu
    vašo prijavnico.
    moj e-poštni naslov je: leydifinance@gmail.com

    Za vse dodatne informacije vam ostajam na razpolago.
    Se že veselimo vašega sporocila, se kmalu vidimo
    prisrcno

    MARIA LEYDI

    OdgovoriIzbriši
  7. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši