ponedeljek, 24. april 2023

406.000 glasov (povolilni komentar, april 2022)

V torek, 26.4. 2022, ob 9. uri zjutraj, dva dni po državnozborskih volitvah, ko sem oddajal ta tekst za nosilni Družinin komentar (link), je spletna stran Državne volilne komisije podajala število 405.903 glasov za Gibanje Svoboda. Leto dni zatem lahko vidimo, kje sem zadel in kje, če sploh, brcnil v meglo... Vabljeni k branju takratne komentarja, nelektoriranega sicer - kot je šel iz mojega računalnika).

---------------------------------

406.000 glasov
Branko Cestnik

Analitiki in komentatorji nam v teh dneh dostavljajo ogromno misli o fenomenu dr. Roberta Goloba in Gibanja Svoboda. Strinjati se je s tistimi, ki poudarjajo, da Golobov triumf kaže na željo po spremembi v slovenski politiki. Strinjati pa se je tudi s tistimi, ki menijo, da je zelo vprašljivo, če je Golob sposoben to spremembo nasloviti (idejno razčleniti in formulirati) ter jo udejanjiti. 

Pojdimo po vrsti. Dejstva, da je za Goloba glasovalo 406.000* volivcev, se na da razložiti z: češ »strici iz ozadja«, češ »favorit medijev«, češ sploh in oh zvita propaganda. Drži, to troje je prispevalo k veliki zmagi. A zgodilo se je nekaj več, nekaj, česar v toliki meri ni pričakoval niti Golob.

Se je na belo nedeljo zgodilo ljudstvo? Zdi se, da je široka množica v Robertu Golobu začutila človeka, preko katerega lahko močno udari po etablirani politiki, se pravi, hkrati po opozicijskem KUL-u in hkrati po Janševi vladi. KUL-u ni pomagalo, da se je s peno na ustih boril proti Janši. Janši ni pomagalo, da je kovidno Slovenijo briljantno popeljal med gospodarsko uspešne države, ob vojni v Ukrajini pa jo kot pozitivno junakinjo postavil na naslovnice svetovnih medijev.

Povedano drugače, množičen glas za Goloba si lahko razlagamo kot množičen protestni glas zoper dozdajšnjo slovensko politiko in kot močan impulz k spremembi. Med ljudstvom in Golobom se je na belo nedeljo zgodil nekak »čarni moment« (prim. nauk Maxa Webra o karizmatičnem voditelju), ki ga verjetno že čez nekaj mesecev ne bo več. Z »ljudstvo« tu seveda ne mislimo na znan buržujski pomladek, ki si to besedo lasti, vsakič ko potiska pedale.

Zadeva spominja na triumf Mira Cerarja iz leta 2014. Tudi takrat smo zaznali željo sredinsko usmerjenega volivca, da bi se slovenski politični prostor etično prečistil. Miro Cerar se je zdel misiji primeren človek. Bil je priljubljen, na trenutke je nastopal kot nekak guru etike,  njegova zmaga z naskokom je bila dobra popotnica. Po drugi strani je sodstvo Janeza Janšo, njegovega tekmeca, diskreditiralo in strpalo v zapor. 

A v opozorilo nam bodi rezultat. Politični prostor se je v letih Cerarjeve vladavine dodatno »zaciklal« v pogubno kulturo spopada. Za nameček nam je prinesel oblike radikalizacije, za kakršne smo mislili, da se po letu 1991 več ne morejo pojaviti.

Eno je namreč razglašati »očiščenje in pomlajenje«, drugo je biti dovolj sposoben, suveren in svoboden, da ta toliko želeni demokratični ambient višje kakovosti tudi pravilno nasloviš in ustvariš.

Te dni iz okolice Roberta Goloba slišimo vznesene besede o »zmagi demokracije«, podnožje njegovih nog cveti od dobrih namenov. 

Obenem vidimo, kako za silhueto z beethovnovsko frizuro iz polteme izstopajo velika usta onih, ki so bili desetletja dolgo tako ali drugače vajeni na obilne kose proračunske potice. Ob njih se sučejo spretni jeziki onih, ki so bili desetletja dolgo vajeni na svojo dominacijo v medijih, v kulturi, v akademskem prostoru. Tu so še ideološki radikalci, ki spominjajo na maoiste iz časov kitajske kulturne revolucije; tu so v rajnki Jugoslaviji obtičani don kihoti, razni kripto-putinovci, celo antivakserji. Vsi ti čakajo, da bodo jih bo »mesija« ugledal in potrdil. 

Bo dr. Robert Golob dešifriral belonedeljsko sporočilo slovenskih množic? Njegovi prvi koraki in izjave kažejo, da mu dešifriranje ne gre najbolje od rok in da je vsaj polovico od 406.000 glasov, ki jih je dobil, že potisnil na stranski tir.


* foto: B.C.

4 komentarji:

 1. 1.Branko, tale tema pa je prehudo toksična. Naša država in družba. In vera in prihodnost. Škoda drezati v tisto rjavo na tleh, ker v tej atmosferi ni popolnoma nič pozitivnega. Ker ni več ljudi, ki bi se vsaj malo trudili Ljubiti Boga.

  Vojna v Ukrajini nam je razkrila vso patološkost slovenske družbe. In tudi vere. Človek sprva ni mogel verjeti, kako zelo sprevržen narod smo, a zdaj se vse sestavlja na pravo mesto: smo brez-narodna mešanica genov polovice sveta in zato po Zakonu narave (ki je Gospodovo orodje), obsojeni na životarjenje in propad.

  Genetika pa je MOČNEJŠA in odločilnejša od tega, v kateri narod si se rodil, kako si bil vzgajan, kateri jezik govoriš in kakšne vere si. Znanost to dokazuje. Enako kot pri psih.

  Nimamo po naključju ruske zastave, Rusija pa je danes brez-narodna država, ker je mešanica tisočev azijatskih in bližnjevzhodnih plemen plus nekaj sprevržene evropske linije. Nemške na primer. Rusija je že od nekdaj samo demonski imperializem, vse druge teorije in trditve so popolnoma mimo. Zato je daleč največja država sveta.

  Mi pa smo njeni statisti.

  Slovenci smo od pobojev med in PO (!) 2. svetovni vojni vse bolj genetska zmešnjava tega, kar smo bili, Balkana, Vzhoda in vsega drugega mogočega. Ostaja samo še nekaj zunanje forme »slovenstva«, ki pa je le še kulisa, ki bo v nekaj desetletjih razpadla do konca.

  Saj se niti ne razmnožujemo več, zato je že Janez Janša kot PV uvažal po 30.000 ljudi z Balkana letno. Danes pa je ta številka zagotovo še mnogokrat večja. Poleg tega k nam preko Beograda prihajajo še dodatni Rusi, ki so v deset-tisočih zbežali od vojaške obveznosti. Pa da migrantov od od 'zamorja' zdaj ne omenjamo.

  Smo torej samo še kulisa. Kot so kulisa naše »vere« (haha!) v Gospoda vse prazne cerkvice po hribčkih, praznoverje šunke, jajčk in potice ter vse ostalo. Gospod Oče Nebeški je na to že nekajkrat reagiral po naši »veri«, in narod pometal po vseh mogočih luknjah domovine, ter odobril neureditev in nepokop. Okoli 800 morišč imamo, nova prihajajo v toku nekaj desetletij

  Poleg tega nam je Oče za vedno nabil BREZVERNO vodstvo in uredil, da komije večinsko volimo predvsem kristjani, ki nas je menda še danes 70% v državi. Kristjan je postal zvodnik samega sebe v propad. Ker ni bil VZGOJEN v dobro-slabo.

  Tega pa je kriva predvsem Cerkev.

  In tako se je zaredila rdečkasta varoja med čebele do te mere, da družine ne morejo več preživeti.

  Po naši sprevrženi veri (notranjih prepričanjih) se nam je torej zgodilo.

  Zato nam zdaj vladajo ljudje, ki so do potankosti naštudirali psihologijo in manipulacijo verstev, Cerkve, in so »Kristusovim« mužikom perfidno podtaknili svojo vero. V katero zdaj »Slovenec« verjame že podzavestno.

  Zato mora sovražiti nekoga, najbolje tistega, ki vzgaja, ki daruje in dobro gospodari. Zavistni mužik se je tisoče let sicer klanjal pred gospodo, ki mu je vladala in ga branila, a v sebi jo je vedno sovražil zaradi svoje neizpolnjene zavisti.

  Kdo bi krivil lažnega goloba in lažno svobodo? Varoja in lubadar morajo biti zavrti dokler je še zgodaj. Torej je gospodar kriv. Ker osebno Cerkev smatram za posrednico z Bogom, uverturo, bi morala biti tudi vzgojiteljica. Ko se je temu odrekla tudi ZNOTRAJ same sebe, se je začel dolgotrajen in mučen pogin.

  Kako se vzgaja sinove? Kako se nekega rojenca vzgoji v človeka? Človek se namreč ne rodi kot človek, v človeka (Človeka), ga je treba na nek primeren način PRISILITI. Sicer gremo vsi po poti živali: jesti, spati, se pariti in se pretepati/prepirati. Truditi se k lastnemu užitku, tudi na račun drugih. Danes le malokdo postane človek, kajti ustvarjeni smo tako, da mora biti vsakdo šele (po principih primerne vzgoje), PRISILJEN v to, da postane vesten človek, ki obvladuje svoje nagone. In ve, da je tukaj zato, da se daruje drugim, ne pa da je zajedavec, varoja.

  Če se daruje Dobremu, bo Miren in Srečen, če pa dela le za svoje ugodje, bo vedno nesrečen. Bo komi. Slovenc.

  OdgovoriIzbriši
 2. 2. Tega narod lahko učijo samo očetje, mame ne. Mame pa lahko očetom pomagajo, če so zdrave. Če pa so očetje (zaradi ne-očetovske vzgoje)ostali na ženskem tiru in nikoli niso postali MOŽJE, takemu narodu, po skoraj 100 letih, ni več pomoči. Slovencem, Rusom, Berlinčanom, Bruseljčanom, Newyorčanom … Ni pomoči. Ker ko vse pasje sorte zmešaš skupaj, dobiš - zmešanca. Čeprav to zmešanost Cerkev spodbuja, je prav ta vzrok za razpad narodov in vere.

  V to patologijo spadajo prav tako TLM »staromašneži«, klečalci na jezik, ki so pravzaprav mešanica protestantske luteranske srditosti in pravoslavne bradate državne posvetne ceremonialnosti. Zaradi tega niso nikakršna rešitev. Komaj čakajo, da se zalezejo nekemu močnemu avtokratu v …, zato odobravajo Putina in zavračajo ukrajinski boj in Zmago. Tudi medicina jim smrdi.

  Dosti te toksike. Naj vam v 'znamenje časa' dodam svežo novičko. Ko jo preberete malo podrobneje, boste na koncu natančnega študija odkrili, kaj se je res zgodilo:

  Avto-reli na Hrvaškem.
  Na veji je sedel Slovenec s piksno pira v roki,
  ta mu je ušla iz nežne rokice in padla na glavo Čehu spodaj.
  Sloven'c se je menda opravičil (najbrž posprdno, v znamenju svobode),
  Čehu, dedcu, to ni bilo dovolj,
  prišlo je do prerivanja,
  vključili so se še drugi,
  vsi so šli na cesto,
  tudi naša ruska pohojena, zbrcana zastava,
  in komaj so varnostniki in morda Poljaki stvar toliko umirili,
  že je mimo prirjovel božji angel po zraku,
  grozovito,
  in strahovito zagrozil vsem norcem na sceni.
  Kazen so plačali Hrvati.

  Strašno, kako bedast in zahojen je ta balkanski lonec. Gospod nas nenehno opozarja, a ko je mera prepolna, dopusti varoji in lubadarju, da uničijo would be narod in njega zalego.

  Reši se, kdor se more! Posameznik se še vedno lahko reši, če vzljubi Gospoda, ki je Odrešenik, in je Jezus Kristus.

  Aleluja! Gospod je strašen, aleluja!


  Poglejte posnetek skorajda usodnega ravsa:
  https://siol.net/avtomoto/novice/skoraj-tragedija-trem-hrvatom-po-750-evrov-kazni-605009  OdgovoriIzbriši
 3. Prav si slutil Branko, "SVOBODA" se nam je že skisala !!!
  Ko smo pred leti volili Cerarja sem že nastavila svinčnik, da bi na volilnem listku obkrožila njegovo ime. tako sem verjela v njegovo"MORALO", pa se zadnji hip premislila in ohranila mirno vest, ko se je njegova PRAVIČNOST sesula v prah. Svobode imam dovolj za zmeraj. Ko so nas prvič osvobodili (l. 1945 )smo bili presrečni, ker se je vojna končala, Svoboda nas je že v prvih dneh kaznovala z množičnimi poboje, ki so zaznamovali več, kot polovico Slovencev. Sedanja Svoboda pa nas vodi v slabe čase!!!
  ZATO; HVALA SVOBODA , POJDI PROČ IN NAS PUSTI PRI MIRU !!!

  OdgovoriIzbriši
 4. Pozdravljeni, dame in gospodje, ali potrebujete finančno pomoč? Jaz sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

  Potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo, hipotekarno posojilo ali posojilo za dokončanje vašega projekta? Če je vaš odgovor pritrdilen, vam priporočam, da kontaktirate moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojilnih storitev, vključno z dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili, zavarovanimi in nezavarovanimi posojili in še veliko več. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ali mi pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447360502110 in v trenutku prejmite odgovor.

  Za dosego cilja potrebujete posojilo pri zanesljivem in kompetentnem podjetju. Smo podjetje za celovite finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izpolniti vse vaše želje. Specializirani smo za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev posameznikom in podjetjem na najučinkovitejši in najhitrejši način.

  * Za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
  * Prilagodljiv znesek - sami se odločite, koliko si želite izposoditi.
  * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
  * Prilagodljiva obrestna mera 3 %.
  * Visoke stopnje odobritve
  * Prilagodljivo odplačilo - Izbrati morate datum odplačila, bodisi tedensko, mesečno ali letno za obdobje od 1 do 30 let.
  * Enostavna spletna aplikacija.
  * Prilagojeno vodenje in strokovno znanje.
  * Brez skritih stroškov

  Ne zamudite priložnosti zaradi pomanjkanja financ. Obrnite se na moje podjetje zdaj, lahko vam pomagamo s posojilom, saj smo pomagali številnim posameznikom in organizacijam, ki so se soočali s finančnimi težavami po vsem svetu

  Za več informacij o naši ponudbi posojila nam pošljite zahtevo za posojilo prek
  E-pošta: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp: +447360502110

  Posredniki/svetovalci/posredniki so dobrodošli, da pripeljejo svoje stranke in so 100 % zaščiteni. V popolnem zaupanju bomo sodelovali v korist vseh vpletenih strani.

  OdgovoriIzbriši