torek, 9. junij 2020

Mesojedci, a šele od Noeta naprej


Ob zadnjem zapisu sem opazil, da je kar nekaj zanimanja za vprašanje krščanskega pojmovanja živali in s tem povezanega vprašanja vegetarijanstva. Pobrskal sem po svojem arhivu in našel tekst na to temo, ki sem ga konec leta 2007 objavil v Družini na mladinskih straneh kot odgovor na vprašanje, kakšna je razlika med človekom in živaljo in zakaj ljudje smemo jesti živalsko meso. Tematika je vse bolj zanimiva tudi v tem našem času post-humanizma, ki teži k izravnavi človeka in živali. Tekst iz 2007 sem opremil z mednaslovi in mu dodal celotne svetopisemske citate. Zgoraj je fotografija 900 let starega mozaika iz bazilike sv. Klementa v Rimu; križ in okolica sta "poseljena" s pticami.

***

Človek je več kot žival

Živali razvijajo določene psihološke procese, vendar zato še nimajo duše, kot jo razumemo pri človeku. Živali - zlasti tiste, ki jim pravimo “pametne” (konj, pes, delfin, šimpanz,...) - pomnijo, čustvujejo, se učijo in razvijajo določeno taktiko, da bi prišle do hrane in preživele. Vendar so ti procesi po razsežnosti in kakovosti neprimerljivi s človeškimi. Tako je že po evolucijski razlagi. 

Sveto pismo razliko med živaljo in človekom poudari in pojasni. V Genezi beremo:
Gospod Bog je iz zemeljskega prahu izoblikoval človeka, v njegove nosnice je dahnil življenjski dih in tako je človek postal živa duša. (1 Mz 2,7)

Medtem ko Bog ustvarja vesolje in  živali z besedo, človeka ustvari z besedo in s svojim dihom. Božji dih človeka naredi “živo dušo”. Te “božje” duše živali nimajo. V živalih je odtis Stvarnika, so lepe in na svoj način pojejo hvalnico stvarstva, nimajo pa tiste “podobnosti  in sličnosti” s Stvarnikom, ki odlikuje človeka. Tudi ko človek umsko popolnoma opeša (npr. Alzheimerjeva bolezen) in je morda v vegetativnem stanju, bo še vedno neskončno več kot najpametnejša žival. Saj od Boga dani življenjski dih človeka neprestano in ne glede na zunanje okoliščine povzdiguje nad stvarstvo. Človek je namreč “le malo nižji od Boga”: 
Ko gledam nebo, delo tvojih prstov, luno in zvezde, ki si jih utrdil: Kaj je človek, da se ga spominjaš, sin človekov, da ga obiskuješ? Naredil si ga malo nižjega od Boga, s slavo in častjo si ga ovenčal. Dal si mu oblast nad deli svojih rok, vse si položil pod njegove noge ... (Ps 8,4-7)
Ker živali nimajo duše, tudi nimajo posmrtnega življenja. Žival je del minljivega stvarstva, medtem ko je življenjski dih, ki ga je Stvarnik dal človeku, naša nesmrtna duša. Po Kristusovem posredovanju je ta duša tudi dejansko zmožna večno živeti v bližini Boga.

Da človek sme in mora gospodariti z živalmi, prav tako piše na začetku Svetega pisma. Adamu in Evi je naročeno:
»Gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji.« (1 Mz 1,28)

Pa vendar sta Adam in Eva bila vegetarijanca


Ni pa povsem jasno, če sme človek žival tudi jesti in jo v ta namen pokončati. Glede hrane Stvarnik namreč naroča, naj ljudje in živina jedo zelenje:
Bog je rekel: »Glejta, dajem vama vse zelenje s semenom, ki raste po vsej zemlji, in vse sadno drevje, katerega sadje nosi seme. Naj vama bo v hrano. Vsem živalim na zemlji, vsem pticam na nebu, vsemu, kar se giblje po zemlji in ima v sebi življenje, dajem v živež vse zelene rastline.« (1 Mz 1,29-30)
Prva priporočila glede prehrane so torej vegetarijanska. Slednje z veseljem citirajo nekateri sodobni vegetarijanci (denimo, Christian Vegetarian Association), ki pravijo, da mesojedosti ni v božjem načrtu. To, da človek za svojo prehrano ubije žival, je  posledica izvirnega greha, menijo. Ob tem citirajo še Izaija, ki napoveduje dobo miru, za katero bo prav tako značilen vegetarijanski način prehranjevanja. 
Volk bo prebival z jagnjetom in panter bo ležal s kozličem. Teliček in levič se bosta skupaj redila, majhen deček ju bo poganjal. Krava in medvedka se bosta skupaj pasli, njuni mladiči bodo skupaj ležali in lev bo jedel slamo kakor govedo. Dojenček se bo igral nad gadjo luknjo in odstavljeni bo iztezal svojo roko v modrasjo odprtino. Ne bodo škodovali ne uničevali na vsej moji sveti gori, kajti dežela bo polna Gospodovega spoznanja, kakor vode pokrivajo morsko globino. (Iz 11,6-9)

Biblično pra-vegetarijanstvo kot simbol idealnega (rajskega) stanja


Kako si razlagati vegetarijansko usmeritev na prvih straneh Svetega pisma? Te strani opisujejo idealno harmonijo na zemlji, ki je prepredena z navzočnostjo Boga. V opis take harmonije seveda ne spadajo kakršnekoli oblike agresivnosti, ubijanja, škodovanja. Čeprav se v teoriji evolucije učimo, da je evolucija bila klanje in neusmiljena bitka za preživetje, Sveto pismo govori o prvotni naravi kot nebeško harmonični in umirjeni. 

Razlog za tako govorico oz. za poudarjanje rajskega vegetarijanstva je torej teološki. Sveto pismo tudi skozi sliko narave in živali hoče prikazati stanje človeka pred izvirnim grehom.

Od časa Noeta imamo dovoljenje za uživanje mesa

Ker smo v polju simbolne govorice, iz prvih strani Svetega pisma ne moremo na vrat na nos zaključiti, da je ubijanje živali za potrebe prehranjevanja greh. Povrh za časa Noeta človeštvo dobi nedvoumno dovoljenje, da sme jesti živalsko meso: 
»Vse živali zemlje in vse ptice neba naj se vas bojijo in trepetajo pred vami. Tudi vse, kar se giblje po zemlji, in vse ribe morja, vse to bodi v vaši oblasti. Vse, kar se giblje in živi, naj vam bo za živež, tudi vse zelene rastline vam dajem.« (1 Mz 9,2-3)
V skladu s svetopisemskim izročilom vegetarijanstvo vendarle ostaja kot znamenje pokore, očiščevanja in nenasilja. Večina kristjanov se tega znamenja poslužuje občasno, ob zapovedanem postu, nekateri, na primer kartuzijani, pa redno. 

13 komentarjev:

  1. 1. Problem mesnega prehranjevanja ljudi se začne pri posamezniku. Nekoč, ko sem opravljal težka dela, s pijanci, so v neki gostilni klali pujske. Stopil sem pogledat. Gospodinja je v solzah odšla, gostilničar je bil bled in povožen kot na pogrebu svojih sinov, napol pijani mesar jim je dajal šuse v glavice, pred tem pa jim koruzo potresel po tleh, da so mirno jedli. Vsak se je zvrnil in še brcal naokoli, zato je mojster vzel žico in skušal zadeti luknjico, da je malo 'pobezal'. Spomnil sem se na Kočevski Rog in šel ven.

    Problem mesojedstva je problem UBIJANJA. Vsaka oseba, ki duhovno dozori do stopnje empatije in spoznanja, da so živali kot majhni otroci, ter da večina človeštva živi na stopnji živali (= jesti, lenariti, seksati in se prerivati/braniti), se začne odmikati od izvora tega mesa, torej od UBIJANJA. In od zavisti živalim, da imajo meso, kožo in rogove.

    Tudi Božja zapoved je: Ne ubijaj! V praksi življenja bi to pomenilo, da ne ubijamo brez izjemne potrebe: obrambe svojih najbližjih in lakote svojih najbližjih. To sta edina popustka za eventualno ubijanje (kupovanje mesa), ki pa mu mora slediti molitev za ubite/ubito. Le tako je možno ostati v okviru Božjega, ki je nesebičnost in je Ljubezen.

    Torej nemesna prehrana ne more biti zapovedana, ampak je stvar duhovnega razvoja vsake osebe posebej. Na YouTube lahko vidimo tisoče posnetkov, kako demoni ubijajo živali le za zabavo, da preizkusijo svojo air/gas-gun, lok, lokostrel ali puško. Celo mladim ženskam zelo paše pobijati in se potem veselo smejati. Hvala Bogu, da za take obstaja pekel. Ker če pekla ne bi bilo, tudi Boga ne bi bilo.

    In tako pridemo do svetnikov. Ko je sveti Vianej že pešal od stotisočev romarjev in posta, mu je škof zapovedal jesti meso in piti vino. Ponižni se je prisilil, a še bolj oslabel. Ne gre, ko je duša Božja, meso ne gre skozi telo. Sveta Favstina Najsvetejša je napisala:

    D 546: Kar zadeva prehrano, ne bomo jedle mesa. Hrana bo takšna, da bi nam glede tega revni ljudje ne imeli kaj očitati.

    Meso spodbuja nizko vibracijo v človeku. Več mesa, več je fizične moči, prepirljivosti, spolne sle in bojevitosti. Potem pa je tu še karma, kar seješ to žanješ, in ker imamo toooliko klavnic, imamo tudi veliko nenehnih vojn. Ko so bili stari Izraelci le eno majhno neumno pašniško pleme, jim je Gospod zapovedal obrezo moškega uda in darovanje živalskega mesa Njemu, da so se dobro najedli, postali agresivni ter se zelo namnožili. Samo zato bodo do konca sveta, Slovenci pa le še 50 let, kot zgleda. "Veliko uho" Mohamed je to prevzel od Judov, muslimani se tega držijo, mi pa ne.

    Če hočeš biti še nekaj časa kajnov sin, jej meso, pij vino in seksaj. Če te kdo ogroža, ga sesuj. Če pa želiš biti res Gospodov, ne jej mesa in živi čisto. Med te dve skrajnosti je razpet vernik na tej Zemlji, ki je naša mačeha, in ni naš pravi Dom. Zato malo molčka, precej greši in precej mesa potolče. Potem ga spet nekaj zvije in se gre malo spovedat, če sploh, in ob petkih se posti ob ribicah, ki niso meso niti živali, ampak so posebna vrsta krščanskih alg. In je vse OK. Algae fishus catholicus.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
      Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

      Polno ime .................

      Leta ..............

      Država ..................

      Znesek posojila. ..................

      Trajanje ..........................

      Izbriši
  2. 2. Sam z muko nabavljam meso in kosti. Sprva me je bilo na blagajni kar malo sram. Blagoslovim to žalost, preden jo dam krkujžu. Krkujž rad je človeško hrano, tudi kaj zelenjave in sadja, a je srečen in živ le ob mesu. In če želim, da ponoči laja, ko temne sence hodijo mimo naših vasi in se bašejo v kombije, za njimi pa ostajajo kupi nesnage, moram podpirati mesarstvo. Kajti držim se rekla: 'Sam si pomagaj in Gospod ti bo pomagal'. Spoznal sem namreč, da če se sam ne potrudim, tudi z Gospodom ni nič, ker misli, da mi ni mar, pa se ne vtika. Nekoč je živel zen menih, ki je bil pred tem samuraj. Suzuki Shosan. Imajo strogo prepoved glede mesa. Ko je zbolel, mu je zdravnik rekel, da lahko umre, če nečesa ne spremeni. Človek je začel spet jesti meso, dokler ni ozdravel. In buuuum, vsi po njem! On pa se je tako odločil, ker je imel še par stvari za opraviti na tem svetu. No, danes lahko nabaviš whey proteine iz sirotke, ali pa MAP, master amino acid pattern, tako da danes mesojedstvo ne more biti izgovor glede zdravja. Prej obratno, glede na vso kemijo v mesu.

    In ne pozabimo zgodbe o Danielu in zelenjavni prehrani, ki lica dela rdeča:

    https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Dan+1%2C8-16&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

    Težka je Pot Gospodova za dušo, ki jo nase veže zemlja s svojimi verigami, četudi je preprosta in jasna kot beli dan.

    OdgovoriIzbriši
  3. Še enkrat sem šel brati ta dva najina izdelka, in ne morem se znebiti okusa'algae fishus catholicus', ko berem tole Brankovo 'petkovo vegetarijanstvo', ker četudi temelji na Zakonu, srcu ni dosledno:

    "Živali razvijajo določene psihološke procese, vendar zato še nimajo duše, KOT JO RAZUMEMO pri človeku." Tu torej puščaš možnost in celo pritrdiš, da dušo imajo, a potencialno ne tako razvito, kot je dano človeku.

    "Medtem ko Bog ustvarja vesolje in živali z besedo, človeka ustvari z besedo in s svojim dihom. Božji dih človeka naredi “živo dušo”. Te “božje” duše živali nimajo. V živalih je odtis Stvarnika, so lepe in na svoj način pojejo hvalnico stvarstva, nimajo pa tiste “podobnosti in sličnosti” s Stvarnikom, ki odlikuje človeka."
    Nek dih tudi živali naredi žive. In ko gre ta dih iz njih, jih noben kemik ne moreta več oživiti. Ta dih je nekaj kisika in drugih plinov, ali je to Božji dih? Seveda je to Božji dih. Bog ustvarja vsa živa bitja, On jim daje življenje.

    "Tudi ko človek umsko popolnoma opeša (npr. Alzheimerjeva bolezen) in je morda v vegetativnem stanju, bo še vedno neskončno več kot najpametnejša žival."
    Zelo dvomljiva trditev, če gledamo, kako zelo demonski so ljudje dandanes, celo na ulicah velemest. Niso le živalski, ampak tudi od hudega duha, HUDIČEVI, kakor živali skorajda ne zmorejo biti, nikoli pa ne v tolikšni množičnosti.

    Pa to ... Človek je le potencialno bližji temu, da Boga Sreča, ni pa rečeno, da bo ta potencial izkoristil. Večina ga ne. Večina se zadovolji s stanjem živalskega življenja, ko pa jim je tu dolgčas, gredo v perverznost, ki pa je demonska. Kljub "božjosti" raje poslušajo hudiča, česar živali ne počno.

    Navsezadnje imajo po predstavljenem strogem Nauku živali še srečo, da so le skupek kemije - sploh ne morejo priti v pekel! Aleluja, Gospod je dober, aleluja! Ljudje pa se vsakodnevno valijo vanj v stotisočih. Razen če se je Sveta Mati zlagala fatimskim svetničkom?

    Pa se ni.


    OdgovoriIzbriši
  4. Človek je "postal živa duša", ne "dobil je dušo".

    OdgovoriIzbriši
  5. Problem je ravno v tem:

    https://laughingsquid.com/wp-content/uploads/1348851747-8.jpg

    OdgovoriIzbriši
  6. ZDRAVO; Potrebujete posojilo?
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev: osebno posojilo, poslovno posojilo, hipotekarno posojilo, avto posojilo, konsolidacijsko posojilo, posojilo za plačilo računov in še veliko več.

    Ali potrebujete posojilo za financiranje vašega projekta?
    Lahko vas podpremo s posojilom za izvajanje vaših projektov, kot so: gradnja hiš, pisarn, kmetij, pa tudi financiranje vaših potovalnih projektov, vašega podjetja ali projekta, za katerega potrebujete zunanje financiranje.

    Potrebujete investicijski sklad?
    Lahko vlagamo v vaše velike projekte. To je rezervirano za podjetja, ki iščejo vlagatelje za financiranje njihovih raziskovalnih projektov, nepremičninskih projektov, prevzemov in drugih poslovnih potreb.

    IZBERITE NAJBOLJŠE MOŽNOSTI KREDITA ZDAJ
    Za več informacij o naših storitvah nas kontaktirajte preko tega e-poštnega naslova: novaglobalfinances@gmail.com

    Kaj ponujamo;
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev. Nudimo zavarovana in nezavarovana posojila, prav tako pa lahko zaprosite tudi za dolgoročne in kratkoročne posojila po zelo ugodni obrestni meri. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Lahko si pomagamo!
    NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES je podružnica ene najmočnejših finančnih skupin v Evropi in po vsem svetu z velikim kapitalom. Sledimo strategiji prisotnosti, kjer najdemo rast, povezujemo kupce z možnostmi, ki jih ustvarja, pomagamo rasti podjetjem, gospodarskemu razvoju in posameznikom, da uresničijo svoje ambicije. Trgovali smo že več let in v današnjem času dajali nešteto posojil .

    Pošljite zahtevo za posojilo zdaj !!!
    Ime: Camilla Karlsen (uradnica za posojilo)
    Kontaktna pošta: novaglobalfinances@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  7. KAKO sem dobil posojilo od te velike družbe

    Pozdravljeni, dragi moji, jaz sem Linda McDonald, trenutno živim v Austinu Texas, ZDA. Trenutno sem vdova s ​​tremi otroki in sem aprila 2020 obtičala v finančni situaciji in potrebovala sem refinanciranje in plačilo računov. Poskušal sem iskati posojila pri različnih posojilnih podjetjih, zasebnih in podjetniških, vendar nikoli z uspehom, in večina bank mi je zavrnila kredit, ne polni plena tistim vražam tam, ki jim pravijo posojilodajalca, vsi so prevara, vse kar želijo je vaše denarja in od njih ne boste več slišali, da so mi to storili dvakrat, preden sem spoznal gospoda Davida Wilsona, najbolj zanimiv del tega je, da mi je posojilo preneslo v roku 74 ur, zato vam bom svetoval, da se obrnete na gospoda Davida, če vas zanima posojilo in ste prepričani, da mu boste lahko pravočasno odplačali, se lahko obrnete nanj po e-pošti ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Brez kreditnega preverjanja, nobenega ponudnika, ki ima samo 2% obrestno mero in boljše odplačilne načrte in Če se morate obrniti na katero koli podjetje glede zavarovanja posojila brez zavarovanja, se danes za svoje posojilo obrnite na gospoda Davida Wilsona.

    Ponujajo vse vrste posojil.
    Kratkoročno posojilo (5_10 let)
    Dolgoročno posojilo (20_40)
    Posojilo za medijski termin (10_20)
    Ponujajo posojilo
    Posojilo za dom ............., Poslovno posojilo ........ Dolžniško posojilo .......
    Študentsko posojilo .........., Posojilo za zagon podjetja
    Poslovno posojilo ......., posojilo podjetja .............. itd
    E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
    Ko gre za finančno krizo in posojilo, potem je posojilo David Wilson finančno, prosim, povejte mu, da vas gospa Linda McDonald usmerja v dobro srečo ................... ….

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdravljeni, moje ime je Claudia Klein, posojilodajalec sem in tudi finančni svetovalec.

    Ali nujno potrebujete finančno okrepitev? Potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker zagotavljamo odlične posojilne storitve po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojilnih storitev (osebno posojilo, poslovno posojilo in še veliko več), ponujamo tako dolgoročne kot kratkoročne posojila, poleg tega pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velik problem Posamezniki, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo rešitev, veliko ljudi zaradi visokih obresti tako težko pridobi posojilo za lastniški kapital od svojih lokalnih bank ali drugih finančnih institucij. stopnja, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizek kreditni rezultat ali kateri koli drug razlog.

    Ni več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24/7 - dobite lahko posojilo in dokončate svoje transakcije, kadar koli in kjerkoli jih potrebujete.

    Nudimo 24 urne storitve posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | & Prejeti odgovor v trenutku.

    Tvoja družina, prijatelji in sodelavci ne potrebujejo vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši

  9. POSEBNA PONUDBA POSOJIL

    Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila.
    Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med
    kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do
    vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v
    realne potrebe, obrestna mera je 2% na leto.

    Kontakt: leydifinance@gmail.com

    To pocnem noter
    naslednja podrocja:

    - financno posojilo
    - Hipoteka
    - Naložba v posojilo
    - Posojilo za avto
    - konsolidacija dolgov
    - Odkup kredita
    - Osebno posojilo
    - Ste v arhivu itd.

    Prijavljeni ste, prepovedano je bancništvo in vam ni naklonjeno
    banke ali bolje, ce imate projekt in potrebujete financiranje,
    slaba kreditna zgodovina ali potrebujete denar za placilo racunov,
    sredstva za vlaganje v podjetja. Na voljo sem, da zadovoljim svoje
    stranke v najvec 3 dneh po prejemu
    vašo prijavnico.
    moj e-poštni naslov je: leydifinance@gmail.com

    Za vse dodatne informacije vam ostajam na razpolago.
    Se že veselimo vašega sporocila, se kmalu vidimo
    prisrcno

    MARIA LEYDI

    OdgovoriIzbriši
  10. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ste poslovnež ali ženska? Ste v finančnem položaju, imate stres ali potrebujete sredstva za ustanovitev lastnega podjetja? Ali morate poravnati dolžniško posojilo, odplačati račune ali začeti lep posel? Imate nizko kreditno oceno in težko najdete posojilo pri lokalnih bankah in drugih finančnih inštitutih? Ali potrebujete posojilo ali za kakršno koli financiranje, ki ga ponujamo
    Kot naprimer:
    a) Osebno posojilo, širitev poslovanja.
    b) Zagon in izobraževanje podjetij.
    c) Konsolidacija dolga.
    WHATSAPP: +1215660 7434
    E-poštni naslov: mrslindarobertloanfirm@outlook.comhttps://mrslindarobertloan.wixsite.com/website

    OdgovoriIzbriši
  12. caroline18@champlin.com wachtwoord: caroline7793h3
    kgorczany@windler.info wachtwoord: kgorczany7237
    okuneva.daniela@vonrueden.com wachtwoord: 27934madisyn
    gaylord.madisyn@dietrich.org wachtwoord: lordsky2882
    ldickens@hickle.biz wachtwoord: chickenengland7263
    grady.lura@schaefer.com wachtwoord: gradymiura27
    burnice.abernathy@hirthe.org wachtwoord: burnicenikki11
    marcia13@bartoletti.org wachtwoord: marcianolucky67
    dooley.benedict@sauer.com wachtwoord: dooleychick6599
    hpfannerstill@reichel.com wachtwoord: playboyrich98

    alle PayPal-accounts zijn gratis en het geld is nog steeds actief.Als u niet kunt inloggen, is het wachtwoord mogelijk gewijzigd door andere bezoekers. Om de laatste updates van de PayPal-hack te krijgen, kunt u een bladwijzer maken voor deze website

    Tags
    gelekte paypal, gelekte paypal 2020, gelekte paypal-accounts
    Neem contact op met Kelvin Ericksson (lee.jerry5555@gmail.com)
    WhatsApp +3197005033695

    OdgovoriIzbriši