torek, 25. februar 2020

Kurent - plišasti medvedek št. 2?


To, kar pišem na sam pustni torek, je spodbujeno od odličnega intervjuja z etnologom Alešem Gačnikom, ki ga za Večer opravila Slavica Pičerko Peklar (link). Dr. Gačnik strokovno in natančno formulira, kar sam nisem znal povedati, izraža pa moje večletne dušne muke glede vsem nam ljubega kurenta oz. koranta.

Po očetu sem iz Hajdine, po mami iz Lancove vasi. Hajdina je po pustni tradiciji pač ena izmed vasi iz okolice Ptuja, medtem ko je Lancova vas eno izmed žarišč prvega reda, kar se tiče izvirnih mask oz. pustnih likov, šeg, starodavnih obredov za končanje zime.


Kurent - strašen in skrivnosten

Kurenta smo se otroci bali na poseben način. Čeprav ni bil hudoben kot hudiček, je bil strašljiv, sveto spoštovan, naddojemljiv. Nikoli - pozor, nikoli! - ga nismo videli brez "čake" (maske) na glavi. Kurent ni smel sedeti, kurent ni smel pasti, kurent je v tvojo hišo lahko vstopil samo ritensko. Zakaj ritensko? Ne zaradi preprečitve zapletanja peres v vratni okvir, temveč ker bi kazanje rogov na vratih pomenilo, da ti hoče slabo - se je reklo. Skratka, kurent se je izmed vseh pustih likov najbolj približal konceptu numinoznega Rudolfa Otta, se pravi, definiciji "mysterium tremendum et fascinans" (strašen in očarljiv misterij) - o čemer sem se kasneje poučil med študijem v Rimu.

Mali kurent sem bil enkrat tudi sam. Neko zimo se je moj stari oče Jurij Cestnik namreč odločil, da bova izdelala kurentijo in me za fašenk oblekla vanjo. Maska: škatla za čevlje, obdelana, pobarvana, z nosom iz kartona, s fižolom za usta, z brki iz metlinih bodik, z jezikom iz rdečega blaga. Peresa: dvoje sračjih kril, ki jih je poskrbel stari oče - lovec, in na polju najdena fazanja repna peresa. Kožuh: od stare mame narobe obrnjeni zimski plašč. Ježevka: s ceste, od povoženega ježa. Zvonci: ... Ah, zvonci! Pri nas ni bilo proste paše govedi, zato tudi zvoncev nismo imeli. Od nekod sem vendarle dobil enega, dalo pa bi se pomagati tudi s starimi piskrčki, v katere obesiš večji šrauf. 

Na usodni dan sem dal vse to nase. Nepozabno.


Kurent-navijač in karnevalski kurent

Potem so prišla osemdeseta. Na smučarskih tekmah so se kot navijači Bojana Križaja začeli pojavljati ptujski kurenti. Lepo. Vpraševali pa smo se: Kdo so ti kurenti-navijači? In zakaj se pojavljajo tudi izven svetega kurentovega časa, ki je od vekomaj med Svečnico in Pepelnico? Zakaj tako hitro snemajo "čako" z glave oz. se pustijo televizijskim kameram snemati brez maske? Ljudski glas je rekel, da so to "ptujski direktorji", ki so si zrihtali kurentijo in imajo tudi dovolj pod palcem, da hodijo na smučarske tekme v tujino. No, ni važno, kdo so bili in koliko denarja so imeli, važno je, da sem takrat prvič začutil, da se kurent spreminja, sekularizira, urbanizira, spektakularizira.

A - kot spomni Aleš Gačnik - veliko vlogo v tem spreminjanju kurenta je imel Ptujski karneval. Karneval je kurenta strateško preselil iz podeželja v mesto. Kot pravi Gačnik, kurent se je "karnevaliziral". 

Karneval ni problem. Ptujski karneval je velik dosežek, na katerega mora biti ponosna vsa Slovenija. Tudi kurent na karnevalu ni problem. Prav tako ne moti poimenovanje karnevalskih dogodkov s pojmom "kurentovanje". Da so "obhodi kurentov" od 2017 na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine, pa je sploh čudovito (link). Problem je, da kurent ob vsem tem izgublja svoj izvorni podeželsko-obredni nadih.


Namesto grotesknega puhasti kurent

Kurent se spreminja tudi stilsko, vizualno. Gačnik na tem mestu spet najde pravo besedo - grotesknost. Kurent izgublja grotesknost. Po mojem precej k temu pripomore novodobni kožuh z dolgo dlako. Kurentova silhueta ni več podolgovata in groba, kakršna je navdihovala slikarja Franceta Miheliča (prim. Miheličeva slika Ples kurentov), ampak postaja okrogla in puhasta.



Buckasti kožuh vpliva tudi na uporabo maske. Ker fantje in možje pod izolacijo iz dolge dlake komaj dihajo, si že zavoljo svojega zdravja morajo pogosto snemati maske - prepogosto. 

Sprememba je ta: kurent postaja buckasta dobrodušna pošast, ukročen demonček, politično korektna figura, nekaj puhastega za cartat kot mačka, plišasti medvedek št. 2.. Grotesknost, nadnaravna strašljivost, dvoumnost, ritualnost, ta "tremendum&fascinans", ... so v drugem planu.


V obrambo kurentove duhovne podstati ...

Reakcije na vse to niso izostale. Izstopa intelektualno delo Štefana Čelana, bivšega ptujskega župana in zapriseženega kurenta. Dr. Čelan se že dolgo trudi, da kurent ne bi izgubil samega sebe, da bi torej ohranil svojo prvinskost, ki je vendarle duhovna, obredna, tesno vezana na kozmološki cikel. Pred kratkim je izšla njegova knjiga Kurent – korant: ali veš kdo si?, ki bo gotovo pripomogla k zajezitvi erozije kurentove prvinskosti (link).

Izziv ni majhen. Kurenta "napadajo" tudi drugi veliki dejavniki. Tu je podnebna sprememba in zime, ki simbolnega preganjalca vse manj potrebujejo. Tu je opuščanje kmetijstva in izguba tipično kmečkega strahu glede nove poljedelske sezone, s tem pa zmanjšanje psihološke potrebe po dotičnem obredu oz. šegi. Če se bo kurent oddaljil od menjave letnih časov in kmečkega čutenja, bo od njega resda ostal zgolj karnevalski približek, zgolj spominsko-etnografska maska.


... a previdno

Naj na tem mestu dodam: kot kristjan bi se seveda pretiranega poduhovljenja ali celo šamaniziranja kurenta izogibal. Kurentovanje nam ne bodi povratek v poganstvo, v neko čislanje muhavih nadnaravnih sil. Pomnimo, krščanstvo nas je strahu pred demoni osvobodilo. Po velikem Henriju de Lubacu je bila odprava strahu pred demoni celo tisti odločilni psihološko-religiozni moment, zaradi katerega so naši poganski predniki zapustili svojo prvotno religijo in se stisnili h Kristusu. 

Kurentovanje nam torej ne bodi dvorezna re-poganizacija, bodi pa spomin na naše prednike, domoljubno negovanje izročila, izražanje skozi posebno simbolno kozmološko govorico, samo ptujskemu koncu lasten način veselja nad življenjem.


Fašenk je še fašenk

Poleg branja Večerovega intervjuja z Alešem Gačnikom me je k temu zapisu spodbudil še točno določen prizor. Na letošnjo pustno nedeljo (23. februar 2020) je naneslo, da sem se s skavtskega tabor iz vzhodnih Haloz vračal prav ob uri zaključka Ptujskega karnevala. Da ne bi rinil v bližino zabasanega mesta, sem se odločil priti do avtoceste po liniji Cirkulane - Leskovec - Videm - Lancova vas.

V Pristavi pri Cirkulanah sem naletel najprej na pokače, nato na orače, prave orače, najstnike iz višjih razredov osnovne šole. Precej utrujeni in snetih mask so sloneli na nekem osamljenem mostu čez potok Belane. S čel so svetili znojni lasje. Razdalje med kmetijami niso majhne, tukajšnji hribi so strmi ...

Haloški prizor, zrel, da ga ovekoveči fotograf Stojan Kerbler! - me je obšlo. In: Hvala Bogu, fašenk je še fašenk!


* Foto na vrhu: B.C.

7 komentarjev:

  1. Zakaj me ta zgodba o preobrazbi srditega kurenta v nekaj puhastega in buckastega takoj spomni na sedanjega papeža? Kar je nastalo iz kurenta, je nastalo tudi iz papeža. Ostrina, jasnost in Odrešilnost Jezusa in Njegove besede je s pomočjo novoteologije postala samo en krof, v katerega dandanes namesto nekaj marelične marmelade tlačijo čokolado, razne džeme, kmalu bo notri še burek-pica. Burek-pica Vatikan torej.

    Kurent je demon. Izvira iz svetu znane potrebe izganjanja nekaterih demonov z "dobrim demonom". Namreč, veliko demonov razume le govorico demonov, torej kdo je močnejši, zato vse religije sveta uporabljajo tudi moč za izganjanje, ne le sočutja in ljubezni. Tak demon je tudi policaj na cesti. Ves ovešen z orodjem in orožjem ter državo, v hipu pomiri demone mimoidočih na pravo mero.

    Zato zdaj potrebujemo tako silo tudi na naši južni meji, kajti nekaj milijonov napačno vzgojenih ne bo sprejelo ničesar drugega. Tudi pri velikem in dominantnem psu ne dosežeš nič le s priboljški. Zanj postaneš osel, ki ga je treba gnjavit.

    Cerkev je včasih te stvari vedela. In pretiravala v svojem kurentovanju (klerikalizmu). Zdaj pa je prešaltala na novo pasjo šolo vzgoje samo z dobrikanjem in priboljški, zato so pasja zavetišča polna zavrženih norih psov, od katerih mnogi čakajo na usmrtitev. Psihiatrija pa primerov.

    Kurentovanje tu, kurentovanje tam ... Celo ženske so kurenti, kar je v popolnem nasprotju iz izvornim smislom. Namreč, preko zime se v človeških glavah, domovih in naravi nabere ogromno jin-kislobe in zlobe, ki jo lahko razžene le moška-yang sila sončnega žarka, zvoncev, veselja do postavljanja, pretepov z zoprnijo in navsezadnje pomerjanja, kdo bo primernejši partner kateri prinčipesi.

    Cerkev pa je postala v celoti yin narave. To je kisloba, mrak, zakotnost, greh, je kot hladna in mrzla zemlja, ki ne daje ničesar, dokler jo sonce ne obsije. Cerkev sebi pravi mati, torej je papež upravičeno matrona, škofje pa so babice. Vsi v kiklah. Kako naj tak kader vzgoji fante Sonca? Može Luči?

    Noro, vse je noro ...

    Le Ljubezen do Gospoda je Živa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Minil je še en teden in moje zgornje pisanje, da je Cerkev ena matrona, se potrjuje tudi tukaj, v tem yin-izdelku Družine:

    https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/vloga-zenske-v-katoliski-cerkvi-v-sloveniji20?Open

    V čem je problem? Mar ženske ne držijo sveta skupaj? Ne skrbijo, da ima krof več marmelade, da je kavč mehkejši, da imamo nov avto, osveženo fasado in rožaste rjuhe? Seveda, a le Sonce daje življenje, zemlja pa ga potem naredi, in Sonce ga spet vzgaja.

    Članek se že s teološkega stališča začne porazno: "V krščanski teologiji in verovanju ima najvišjo čast Devica Marija ...". Ta izjava je seveda papa-heretična, razen če govorimo o neki stranski sekti. Kar se Božjega Nauka tiče, in tudi krščanstva, vsaj kar se mojega razumevanja dotika, ima najvišje mesto Bog Oče/Gospod Jezus. Gospod je glavni. Potem pa imamo VODNIKE h Gospodu, to pa so Najčistejši in Najsvetejši: Mati Marija, Jožef, apostoli, in tisti svetniki, ki so z vso silo in ves čas izražali in živeli svojo Ljubezen do Jezusa, kot npr. sveta Marija Favstina Kowalska Najsvetejša.

    Nikoli ne morem doumeti, kaj je to teologija. Zame je teologija poznavanje Jezusovega delovanja in navodil ter opozoril. Vera pa je DRŽATI se tega z vso močjo volje in Ljubezni. Mislim, da vsi krščeni mislijo tako, a sem le en bedak v tej veri. Počasi se staram in dojemam, kaj je pravzaprav teologija. Papeževa, kardinalska, škofovska, cerkvena: obračanje Svetopisemskih dejstev in Evangelijskih smernic tako, da bi človeku sprotnega časa Evangelij priredili do te mere, da bi lahko:

    - še vedno grešil (saj je Jezus itak trpel zate in te že rešil, pa naj še naprej),
    - živel dvojno življenje nekakšne vere in spolnega sladostrastja, tudi v Vatikanu,
    - iz spolnosti delajo nekakšno katoliško tantro, ko gredo seksat brez namena, da rodijo otroka, in še Boga "povabijo zraven", da je vse "čisto",
    - zametujejo svetnike in svetniško življenje, češ da so svetniki prav tako grešniki, isti bedaki kot mi sami. Toda: svetniki odhajajo v nebesa, večina današnjih kristjanov pa v glavnem nekam blizu hudiča. O tem je Mati povedala fatimski pastirici, in stvar je jasna še marsikomu.

    Itd, itd ... Moderno kato-kurentovanje torej. Dan na dan. Krščanska vera le v nekih miselnih potičkah. Iluzije glede lastnega Odrešenja, Resnica pa gre znotraj nas svojo pot: kar je čisto v Ljubezni do Gospoda, to se tudi žrtvuje in Gospod to žrtev blagoslavlja, oči se Mu solzijo in srce Mu skače. Vse ostalo pa vodi v mrak in tesnobe. Vera v Jezusa je NAČIN ŽIVLJENJA: tudi umaknjen, z mnogo tišine, manj praznega druženja, je spoznavanje smernic Ljubezni do Gospoda, je sprejetje vic na Zemlji, da se pripravimo za Nebesa.

    Na tviterju sem video spotek za nakup nekakšnih postnih tarot-kart (je videti). Mešata jih dve naličeni dlani ženske, s temnimi nohti in neko posebno uro. To zdaj naša Cerkev trži. Roman Vodeb in vsak pameten bi jasno prepoznal sporočilnost naši podzavesti: post je povezan z žensko, ona odpira svojo vrečko, našminkana kot so muslimanske pod burko, ter nudi neke postne čarovnije.

    Torej Cerkev ni samo stara matrona, tudi nekakšna zvodnica bi rada bila, v svojem "trudu" k evangelizaciji? Današnji kurent je proti njej še vedno svetnik.

    Vrata pekla so odprta. Ker se ne Ljubi Gospoda.
    Amen.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljene dame in gospodje.
    Moje ime je Susan Benson, posojilodajalec sem in tudi finančni svetovalec. Če potrebujete finančno stabilnost, sem prava oseba, s katero se lahko obrnete, denar ne posojam samo, finančno svetujem vsem. Moja najpomembnejša prednostna naloga je vaša finančna stabilnost, prosim, sporočite mi in na voljo vam bom 24 ur.

    Če nujno potrebujete finančno okrepitev, sem prava oseba, s katero se obrnete, posojam vse vrste posojila, ne glede na to, ali gre za osebno posojilo, komercialne posojile ali potrebujete posojilo iz kakršnih koli drugih razlogov, vam svetujem, da se obrnete na moj podjetje preko {Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali mi pošljite sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998} in prejmite odgovor v trenutku.

    Moje podjetje je celovito podjetje za finančne storitve, ki je zavezano, da vam pomaga izboljšati dolgoročno finančno uspešnost.

    Lastnosti in ugodnosti;
    ✓ Za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    ✓ Lahko si izposodite od 1.000 EUR do 20 milijonov EUR.
    ✓ Posojilo prejmite v 24 urah.
    ✓ Znatna obrestna mera 3,0%.
    ✓ Dobite možnost, da izberete datum vračila, bodisi tedensko, mesečno ali letno v trajanju 1-30 let.
    ✓ Enostavna spletna aplikacija.
    ✓ Prilagojeno vodenje in strokovno znanje.
    ✓ Finančno svetovanje.

    Se vam zdi tako težko dobiti posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih? In vas skrbi, da ne boste mogli dobiti posojila? ne skrbi več, ker je moje podjetje pomagalo številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše potrebe po financiranju. V celotnem postopku boste poskrbeli.

    Za več informacij o naši ponudbi za posojilo nam vljudno pošljite zahtevo za posojilo preko:
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Kar zadeva financiranje, smo trenutno najboljša možnost. Ne bodite napačni, če nas ignorirate, če želite začeti, nas kontaktirajte.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav vsem!
    Ha, ne morem verjeti, da ste zopet tu! Namreč razmišljal sem nekaj trenutkov prej, zakaj precej ljudi me more sprejeti Jezusa za Boga mislim na utelešenje Njega samega v mesu. Morda se to besedilo, ne tiče tako prejšnjih komentarjev, ali pa morda se?
    Zakaj eni moji bivši bratje po Bogu, nikakor ne sprejmejo tega dejstva, da je za kristjane pač Gospod Jezus, Bog Oče v zemeljski podobi Jezusa? Zakaj je tako slepeča ta samovšečnost? (jaz sem najboljši).
    Toliko je zapisov o tem, ko Jezus sam podaja dokaze in to s Svojimi lastnimi besedami, ko deluje skozi svoje služabnike, ki so prosojni kot steklo. Na primer: Jakob Lorber, Marija Valtorta, Favstina Kowalska in še veliko drugih, ki imajo karizmo pisanja o Bogu.
    Kljub temu da pokažeš s prstom na ta besedila, izrezana in poudarjena in rečeš, poglej, kaj je rekel tukaj Jezus ter zakaj je govoril v prilikah (prispodobah). Ne, ne gre, še vedno je težko to sprejeti. Morda mi je sedaj postalo jasno, kaj je Frančišek Asiški mislil s tem, ko je rekel Ljubezen, ni ljubljena. In Jezus je poosebljena Ljubezen in nič več kot to, kajti to je Največ, kar je sploh lahko, pa čeprav je še verjetno veliko več, pa se tega ne zavedamo. TO JE NJEGOVO USMILJENJE. In mi duše, smo Cvetni Prah na Cvetu Te Ljubezni s katerega nas veter raznese naokoli. Ali drugače rečeno, smo produkt Ljubezni- Boga, tj. Njega Samega.

    Moje mišljenje je, da dokler bomo živeli filozofijo računanja in trgovine, ne bo de duha in sluha o filozofiji v ljubezni do Boga. Oboje skupaj ne gre. Ampak je že tako, Bog že ve, zakaj.
    BPRJK
    Janez

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni, se soočate s pravočasnimi finančnimi izzivi?
    Sem Susan Benson, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Glede na gospodarsko stagnacijo, ki jo svet doživlja zaradi nastajajočega virusa Corone, s prisotnostjo denarnega presežka v naši instituciji želimo pospešiti kroženje denarja s financiranjem strank s posojilom v Evropi in zunaj nje.

    Ali potrebujete nujno posojilo za začetek podjetja, nakup hiše ali avtomobila? Potrebujete posojilo iz drugih osebnih razlogov? Če to berete in veste, da potrebujete finančno podporo, se obrnite na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, tako zavarovana kot nezavarovana posojila. Z nami lahko stopite v stik preko e-pošte: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali mi pošljete sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998 in prejmite odgovor v trenutku.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izboljšati svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje.

    Lastnosti in ugodnosti;
    * Udobnost - za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    * Fleksibilni znesek - Odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
    * Fleksibilna obrestna mera 3,0%.
    * Visoke odobritve
    * Dobite možnost, da izberete datum vračila, tedensko, mesečno ali letno, v trajanju 1-30 let.
    * Enostavna spletna aplikacija.
    * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Številni ljudje zaradi nekaterih razlogov tako težko dobijo posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih.

    Če resnično potrebujete rešitev za svoje finančne izzive, samo pišite mojemu podjetju, da vam bomo pomagali s posojilom. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše finančne potrebe, naša najpomembnejša prednostna naloga je vaša finančna stabilnost in za vas boste poskrbeli skozi celoten postopek.

    Za več informacij o naši ponudbi za posojilo nam vljudno pošljite svojo posojilo preko:
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ALI;
    WhatsApp: +447903159998

    OdgovoriIzbriši
  6. ZDRAVO; Potrebujete posojilo?
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev: osebno posojilo, poslovno posojilo, hipotekarno posojilo, avto posojilo, konsolidacijsko posojilo, posojilo za plačilo računov in še veliko več.

    Ali potrebujete posojilo za financiranje vašega projekta?
    Lahko vas podpremo s posojilom za izvajanje vaših projektov, kot so: gradnja hiš, pisarn, kmetij, pa tudi financiranje vaših potovalnih projektov, vašega podjetja ali projekta, za katerega potrebujete zunanje financiranje.

    Potrebujete investicijski sklad?
    Lahko vlagamo v vaše velike projekte. To je rezervirano za podjetja, ki iščejo vlagatelje za financiranje njihovih raziskovalnih projektov, nepremičninskih projektov, prevzemov in drugih poslovnih potreb.

    IZBERITE NAJBOLJŠE MOŽNOSTI KREDITA ZDAJ
    Za več informacij o naših storitvah nas kontaktirajte preko tega e-poštnega naslova: novaglobalfinances@gmail.com

    Kaj ponujamo;
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev. Nudimo zavarovana in nezavarovana posojila, prav tako pa lahko zaprosite tudi za dolgoročne in kratkoročne posojila po zelo ugodni obrestni meri. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Lahko si pomagamo!
    NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES je podružnica ene najmočnejših finančnih skupin v Evropi in po vsem svetu z velikim kapitalom. Sledimo strategiji prisotnosti, kjer najdemo rast, povezujemo kupce z možnostmi, ki jih ustvarja, pomagamo rasti podjetjem, gospodarskemu razvoju in posameznikom, da uresničijo svoje ambicije. Trgovali smo že več let in v današnjem času dajali nešteto posojil .

    Pošljite zahtevo za posojilo zdaj !!!
    Ime: Camilla Karlsen (uradnica za posojilo)
    Kontaktna pošta: novaglobalfinances@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši