petek, 20. september 2019

1.000.000 obiskov mojega bloga



5. septembra 2019 je moj blog dočakal 1.000.000 obiskov. Ko sem 6. oktobra 2012 v Milanu, navdušen nad neko pesmico, ki jo je napisal pokojni David Maria Turoldo (link), začel pisati te spletne strani, 1.000.000 obiskov ni bilo ne v namenu, ne v želji, ne v pričakovanju. Sprva sem hotel le obveščati svoje slovenske prijatelje o svoji poti v Španijo in o sobotnem letu, ki sem ga preživel v Madridu.

Kaj naj rečem sedem let kasneje?
Bogu hvala za internet!
Bogu hvala za pametne telefone!

V jeseni leta 1993 sem na rimski Salesiani začel poslušati različna predavanja iz komunikologije. Profesor Franco Lever je takrat dejal, da ni več daleč čas, ko bomo imeli v srajčnih žepih majhno napravico in bomo telefonsko dosegljivi kjerkoli na planetu. »Tehnično si to predstavljati ni več problem. Zaenkrat je še problem predstavljati si stroške take mreže,« je povedal. Študenti in študentke smo ga čudno gledali, a že deset let kasneje se je njegova napoved uresničila. Stroški so padli, mobilni telefon je postal dosegljiv delavskemu razredu. Nadalje je z izumom pametnega telefona z ekrančki na dotik od Leverja prerokovana mobilna napravica »za v srajčni žep« postala del internetnega vsakdanjika.

To navajam, ker iz analize obiskov mojega bloga vidim, da 1.000.000-ti obisk ni le sad svobodnega interneta, temveč je tudi sad mobilnih pametnih telefonov. Dobri 2/3 obiskov strani branenacesti.blogspot.com je namreč opravljenih s pametnega telefona in slaba 1/3 z računalnika.

Bogu hvala torej za svobodni internet in Bogu hvala za pametne telefone.

Bo rekel kdo, da se duhovniku ne spodobi Bogu zahvaljevati za tehnologijo, ki je za povrh dvoumna in ustvarja odvisnost. Odgovoril bom, da se potemtakem tudi apostolu Pavlu ne bi spodobilo Bogu zahvaljevati za cestne in morske povezave, ki jih je vzpostavilo pogansko Rimsko cesarstvo, ali za atenski Areopag, trg, na katerem so lahko vsi prišli do besede. Toda če apostol Pavel ne bi uporabljal cestnih in morskih povezav, češ, »pogansko kraljestvo jih je gradilo, praznim malikom jih je posvetilo«, in če ne bi hotel ali smel govoriti na Areopagu, bi ga slišalo precej manj ljudi. Morda le tisti iz okolice Damaska in Antiohije.

Resnica je ta, da je še vsaka nova komunikacijska tehnologija v zgodovini prej ali slej služila evangeliju, da je bil hitreje in bolje slišan. Kakšna komunikacijska tehnologija (npr. porisane stene, slikani prizori z besedami v balončkih, ki so jih kasneje imenovali strip) je celo nastala z namenom, da bi bil evangelij bolje slišan in razumljen. Tako tudi doživljam svoj blog. Kot priložnost, da je na tej mega-tržnici glasov, ki je internet, slišan tudi glas vernega kristjana.

Moj blog ni komercialen niti v najmanjšem bitu, ki ga sestavlja. Je katoliški, ni pa posebej poduhovljen. Zna biti intelektualno zapleten, a tudi aktivistično prozoren. Ima vrline in ima napake, slednje vključno s slovničnimi. Jaz pišem blog, blog pa mene uči pisati in biti navzoč na virtualni celini.

Kako naprej? Gotovo je pisanje bloga tudi breme. Ne drži, da besedila stresam iz rokava. Vsak zapis zahteva določeno bralno, včasih kar študijsko pripravo. Ker poleg bloga pišem tudi druge zadeve (za tednik Družina, za revijo Cerkev danes, za to ali ono publikacijo, ob tem, da s celjsko Mohorjevo pripravljam nekaj leposlovnega, ...), me ima, da bi manj blogal in se bolj posvetil tiskovinam. Po drugi strani je jasno, da napisano v tiskani publikaciji, ki je za povrh katoliška, torej nekoliko interna, ne seže do vseh, ki so odprti za soočenje in dialog.

Tudi zdravje ni več takšno, kot je bilo pred sedmimi leti. Stres se kot pijavka plazi za aktivno in ažurno pišočim človekom. Pisanje zahteva koncentracijo, koncentraciji godi samota. Na koncu se ti zlahka zgodi, da zaradi dela za virtualne ljudi, ki so tam nekje onkraj ekrančkov in tiskovine, nimaš časa za žive ljudi, ki živijo v hiši zraven tvoje.

Kakor koli bo v prihodnje, hvala vsem, ki me berete. Včasih mi vzame sapo, da kdo od mojih znancev sploh ne ve, da pišem blog. Toda večkrat mi vzame sapo, ko zvem, kdo vse ga v zavetju internetne anonimnosti bere.

8 komentarjev:

  1. Čestitam Branko, velika številka je to! In vse si dobro ocenil, ni kaj. Tole je prav dohtarska diagnoza: "Moj blog ni komercialen niti v najmanjšem bitu, ki ga sestavlja. Je katoliški, ni pa posebej poduhovljen. Zna biti intelektualno zapleten, a tudi aktivistično prozoren."

    Ves dan sem delal zunaj, ko pridem v kuhinjo, pa zacvili sms, da si nalepil nov blog. In sem ga pogledal na tapametni dilci, ki jo imam šele mesec dni, čeprav sem bil vedno proti. A zakaj? No, povem: ker je šel mimo hiše ilegalni migrant, Arabec. Na sebi je imel majčko, kavbojke in teniske. Nič drugega! Z roko je pokazal v pravo stran, povedal, da je tam železniška postaja, le po kateri od poti naj gre, da bo hitro tam? Bil sem poražen. S seboj je imel menda le pametni telefon, jaz pa sem v Kr v dežju noro iskal Qlandijo, da nekomu kupim hlače ... Kaj vse sem moral delati, da sem jo našel! Konec zabitosti - vsak mulc in vsaka pupa sta bolj izobražena od mene, v nekaj sekundah, če samo želita. Pa nič ne evangelizirata. Nihče ne evangelizira s temi telefoni. Kdor se izgovarja, da rabi pametni telefon za evangelizacijo, laže. No, jaz pa ga bom skušal uporabljati tudi za to.

    Kaj pisati. Samo ena je naloga: kako priti bližje k Bogu. To je zelo lahko pisati, če je človek blizu Bogu in Gospod njemu. Mislim, da je to jedro, bistvo kristjana, kaj šele duhovnika! A v tej Dolini smrti ni nič Živega za slišati. Le malokdo se tam iz peska malo ven oglaša. Recimo ti. Če ima njegova beseda kaj kvasa in soli, kar norim od veselja, še posebej pa, če kakemu škofu kdaj kak stavek o Ljubezni do Boga uide, potem pa poslušam kakšno leto, če bo še kaj rekel, a molči. Nič ni več.

    Dolina smrti.

    Vendar ljudje v ozadju, kot pišeš, le iščejo, raziskujejo ... Ker duše so LAČNE Živega. Sam sem pisal blog od takrat, ki mi je Martin rekel, naj svojega odprem, da tu ne težačim. Nek "škof" pa, da tu smetim in jemljem prostor komentatorjem. No, potem sem šel, komentatorjev pa ni bilo, itak, razen kak stavek, prej zoprn kot ne. Pisal sem leto in 10 mesecev, morda, zaključil tri bloge, a se čudim, da gre številka proti 80.000 obiskov - še sedaj bralci študirajo, kot je bilo tudi predvideno. Vesel sem, čeprav je ta črv 'niko i ništa', se vendarle dogaja. Sem pa videl te dni, da na Poljskem obstajajo neki "internetni misijonarji", pa sem enega začel slediti, a zadnji tvit je bil, da mu je mama umrla, zdaj pa ne ve, kako bo živel, in prosi za pomoč. Na TRR. Ja, tole pa ne bo šlo. Kajti:

    kdor je resničen, Gospod lepo poskrbi zanj, če je skromen, kajti nihče, ki je res misijonar, ni nikoli v pomakanju dveh stvari:
    - osnovnega preživetja ter
    - IDEJ, NAVDIHOV.

    Ko smo pa že pri misijonarstvu internetnem, vabim bralce in škofe, naj si dol zložijo tole knjigo Življenja, da bo Življenje prišlo v to Dolino smrti. Visoke čestite vabim, da jo preštudirajo in mi pošljejo nihil obstat štempelj, če si ga knjiga zasluži, in Dan bo začel prihajati v to dolino. Ja, Dan bo začel prihajati. In če je kdo poljskolog, naj se javi, da Kšjonžko prevede v poljščino. Saj ne bo zastonj. Tule je:

    https://jonov-bozji-koticek.blogspot.com/

    Oprosti Branko, sem nesramen? Ker se gre za Evangelij v Živo, boš zagotovo razumel. Sicer pa te Gospod blagoslavlja, ker gostiš kakšnega reveža, če ga pa ne, pa le pazi, Čigav je. Duša takoj čuti, kako je kaj Gospodu všeč ali Mu ni.

    Pa na zdravje! Mrekaj na zdravje in Gospod bo merkal na tvoje zdravje! Česar nam je veliko mar, je tudi Njemu.


    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro jutro, milijon svečk! Včeraj je prišel še en sms: da se Branko morda poslavljaš, ker da sem enkrat omenil, da te imajo za škofa ogledanega. Tudi v Nm si belijo glave glede novega škofa, sam pa si mislim: Pameten tega ne sprejme, razen če ga Gospod osebno ne obišče, vrže po tleh in mu to ukaže. Samo v tem primeru mu bo dal tudi Milosti, da bo stvar šla v nebeško smer, ne pa le v neko preživetje z linijo navzdol.

    Glede "tapametne dilce" in zdravja. Kolega je umrl od tumorja na glavi, ker je vsak dan tiščal dilco na tisto stran. Takoj, ko sem jo kupil, sem z indikatorjem magnetnega sevanja zmeril dejavnost. Katastrofa! Tudi ko je telefon ugasnjen, nenehno seva in to zelo; nenehno se nekaj nalaga in odlaga, najbrž Kitajci vklapljajo vašo prednjo kamero, hehe? No, jaz sem jo prebarval, da ne bo sama selfala tega starca - za koga? Ostala zaščita pa je tale:

    1. Kadar niste v internetu, ga izklapljajte (internet)! NUJNO!
    2. Po daljši uporabi spleta in tudi sicer vsak dan, telefon resetirajte (ponovni zagon). To ga kar dobro očisti, tudi RAM, celo za 20%.
    3. Naložite si kak cleaner (npr. CCleaner), in redno izbrišite vso nesnago, ki se je doložila na telefon brez vaše vednosti.
    4. G4 je mnogo hujši glede sevanja kot G3. Zato si za normalno uporabo preklopite na G3. G5 pa bo pobijal ljudi: antene bodo šle v naselja, snopi bodo zelo močni in ostro usmerjeni. Pogrebi mladih bodo pogostejši, čakalne vrste v bolnicah pa daljše. Čeprav to zanikajo, merilniki sevanja povedo vse.
    5. Poleg tega si naložite še kak firewall brez potrebe po rootingu; če imate android, naložite kaj izven Googlove trgovine play.

    To sem se naučil v dveh tednih. In telefon miruje, ko mora mirovati, pa tudi prisilno nalaganje je pod kontrolo. Ko telefonirate, dajte na zvočnik, če ste sami, in držite telefon vsaj 25 cm od glave. Ne nosite ga vedno na istem delu telesa, ker tam bodo zdravstvene težave. Po surfanju vsak dan glejte v zeleno daljavo, sicer boste hitro morali menjati dioptrijo.

    Sam se Gospodu za ta aparat ne bom zahvaljeval. Sveti Pavel je vse opravil brez njega, tudi Slomšek, kaj šele Baraga. Brez dvoma je pametni telefon delo mamona, peklenščka torej. Še posebej če ne veš, kaj ta lisica pokvarjena počne v ozadju. Firewall vsaj malo umili to delovanje, saj nastavite, katere aplikacije lahko delujejo, katere pa nikamor ne, in jih blokirate. Ostale morajo vprašati (aplikacij je veliiiko več, kot vam jih prikaže proizvajalec!). Brez tega je človek le ena lutka v rokah pokvarjenih trgovcev in vohunov v ozadju. Kdor teh stvari ne upošteva, bo oslabel; tako v duhu kot v telesu. Posvečen gor ali dol, telo potrebuje kaj drugega za svoje zdravje kot to hudičevo dilco. Lahko pa jo prisilimo, da deluje za Gospoda, a moramo pred tem sami biti res taki.

    Pa še zadnji stavek glede jonove knjige o sv. sestri Favstinki: mnogi govorite, da ljubite papeža Frančiška; pa če ga res ljubite, ne samo govorite, zakaj mu kdo, prosim, ne prevede knjige v italijanščino in mu jo ponudi v branje? Da mu bodo lažja zadnja leta in ure. Potem pa knjigo ponudi še Italijanom, izgubiti ne morejo ničesar, lahko pa veliko dobijo. In če bodo kaj dobili, bo tudi prevajalec deležen Božjih ugodnosti na kvadrat. O tem ni nobenega dvoma. To je stvar Obljube.

    Kakorkoli, take care. Tebi Gospod pa čast in hvala, na veke vekov! Brez Tebe in Tvoje Obljube bi bila ta Dolina smrti ena sama jama večnega obupa. Tako pa ni.

    OdgovoriIzbriši
  3. Cestitam za intelektualno in duhovno zelo bogate bloge! Upamo, da jih bo vsaj se enkrat toliko.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ker je brat Brane lepo opisal "razštrkanost" na mnoge konce, katera na koncu koncev služi le Hudemu, Vabim prebrati tale kratka vodila. Mnoge bodo vrnila na Pot Miru:

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1175639803016220674

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1175643565755686913

    Pa pojasnilo posnetka:

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1175690448393953281

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1175690989513707520

    Mislim, da lahko kar neham twitat. Ker to je TO; vse je v teologiji ENEGA SRCA. Morda sledi kakšna knjiga, če bo Gospod pokazal zanimanje. Ne bojte se, brezplačna bo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jona, a ste vi tudi duhovnik? Sladkosnedno je brati vaše komentarje :)

    OdgovoriIzbriši
  6. POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 URAH
                        Priložnost za resne ljudi
    Pozdravljeni gospod / gospa
    Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
    soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
    finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
    certifikat in hitro od 2000 do 10.000.000 EUR za obdobje od
    odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
    Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
    Moj e-poštni naslov  : leydimaria37@gmail.com
    WhatsApp: +33757910768

    OdgovoriIzbriši
  7. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com,Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
    Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com

    OdgovoriIzbriši