petek, 22. marec 2019

Post 2019: Bog ≠ demonski sodnik


V začetku maja 2007 je takratni celjski škof Anton Stres obiskal frankolovske birmance z namenom, da jih sreča in opravi klasično »birmansko skušnjo«, t.j. da preveri njihovo versko znanje. Med drugim jih je nekoliko po filozofsko vprašal (navajam po spominu):
Postavil bom tri trditve o Bogu. Vse tri so pravilne. Vi boste pa povedali, katera je najbolj pravilna. Trditve so naslednje: 1. Bog je vsemogočen; 2. Bog je pravičen; 3. Bog je ljubezen. Katera je torej najbolj pravilna?

Škof in moja župnikova malenkost sva pričakovala, da bodo birmanci, novozavezno ljudstvo, rekli, da je najbolj pravilna trditev o Bogu tista, po kateri je Bog ljubezen. Tako učimo, tako bi moralo biti. Motila sva se. Otroci niso »rekli«, pač pa so v en glas skorajda zagrmeli: »Bog je pravičen!«

Njih trditev je bila »zaklicana« na način, da je stala trdna kot granit. Spreletelo me je: »Od kod jim to?«

Odgovor sem našel v silni človekovi potrebi po pravičnosti. Ta je tolikšna, da je tudi kristjan pripravljen dati na stran resnico o Bogu, ki je ljubezen, in pričakovati predvsem, »da je Bog pravičen sodnik, ki dobro plačuje in hudo kaznuje« - kakor nenazadnje narekuje druga od znamenitih 6 resnic.

*

Kljub sveti potrebi človeštva po pravičnosti je gojenje sodniške podobe Boga zelo tvegano, kdaj za vero tudi usodno. Karl Frielingsdorf v knjigi Podobe Boga. Kako povzročijo bolezen – kako ozdravljajo (Ognjišče, 2016) postavlja boga sodnika na prvo mesto med »demonskimi« podobami boga. Po Frielingsdorfu je bog sodnik nekak »grozo vzbujajoči superbog«, ki je navzoč tudi v drugih popačenjih božje podobe.

Demonskega sodnika, ki z nebes deli predvsem kazni in pogubo, lahko ustvari tako cerkveno pridiganje (strašenje s peklom), kot družbena paradigma (tiranija), kot osebna travma (nasilje v družini). 

Vernik, ki ga obsede podoba boga hudega sodnika, zaide v samokaznovanje in samozatiranje. Frielingsdorf piše:
Davek vere v to demonsko podobo Boga je visok. Ljudje živijo svoje življenje iz negativnega ključnega izhodišča z občutkom, da je njihovo bivanje brez vrednosti, in zato ne dosežejo življenja, ki je zasnovano tako, da vsebuje svobodno darovanje in poteka iz usmiljenja.

Redno se najdejo oni, ki pred tovrstnim bogom sodnikom pobegnejo s pomočjo distanciranja in zanikanja. Duhovno travmo na videz rešijo: ali ko hudega sodnika pretvorijo v sladkega neškodljivega bogca z dolgo mehko brado; ali ko ga z opustitvijo duhovnega boja in verske prakse enostavno zanikajo. Rečejo si: »Kaj se sekiram! Saj Boga itak ni.«

Danes so mnogi ateisti in verskih brezbrižneži pravzaprav begunci, ki so zbežali pred spako »grozo vzbujajočega superboga«. Danes so lahko mnogi verniki, tudi tisti cerkveno najbolj lojalni, okuženi s to podobo. Namesto da bi poleteli, stopicajo na mestu in tiho trpijo. Pa še kdo zraven njih.

Ni še konec posta 2019. Dajmo pravemu Bogu priložnost, da nas očisti mračnih podob in bolnih vzgibov!


* Slika (wikimedia): William Blake, Bog sodi Adamu, 1795.

6 komentarjev:

  1. الحشرات من الجبيل
    يتدفق الماء في ملابسهم
    يجب شراء الحفاضات ،
    لا الكاميرات.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kaj je s komentarji, na more se jih prebrati ???

    OdgovoriIzbriši
  3. "Odgovor sem našel v silni človekovi potrebi po pravičnosti."

    Jaz pa v religiji, ki Boga bolj skriva kot oznanja.

    OdgovoriIzbriši
  4. Bog se učloveči v vso človeško bedo,preda se človeški nepopolnosti, ne pobegne pred trpljenjem, pusti se umoriti zaradi svojega učenja, pripravlja nam prostor v nebesih. Iz potrebe po obvladovanju človeka po človeku počasi Boga institucija spreminja v pravičnega sodnika, ki bo sodil po človeških merilih, ki so v korist institucije in pogubljenje ljudstva. Tako ljudstvo postane vodljivo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Različne so poti samoprekletstva, posledice pa so znotraj Božje volje, v korist spametovanja duš:

    1. https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=5+Mz+27%2C+11-26&id13=1&pos=1&set=2&l=sl

    2. Od danes:

    http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBbil-sem-mrtev-in-sem-pristal-v-peklu%C2%AB?Open

    3. Sveta Favstina Kowalska je bila poslana v pekel, da lahko priča, da je resničen (nekateri sodobni demonski teologi namreč to zavračajo. A podajmo drug navedek, ki pove še več:

    "1556: Ko sem za trenutek stopila v kapelo, mi je Gospod dal spoznati, da ima med izvoljenimi osebami še posebej izvoljene, ki jih vabi k višji svetosti, k izjemni združitvi s seboj. To so serafske duše, od katerih Bog pričakuje, da ga BOLJ ljubijo kakor druge; kljub temu, da ene kot druge živijo v samostanu, Bog vendarle želi, da bi ga nekatere osebe še bolj ljubile kakor druge. Taka oseba razume povabilo, ker ji ga Bog daje na znotraj spoznati; ostane pa svobodna, da povabilu sledi ali ne.
    Od osebe je odvisno, ali bo zvesta navdihom Svetega Duha ali pa se bo Svetemu Duhu uprla. Spoznala sem, da je v vicah prostor, kjer bodo duše Bogu plačevale dolg za to vrsto krivde; to je najtežje trpljenje med vsemi vrstami muk. Oseba, ki jo je Bog posebej zaznamoval, za vedno ostane zaznamovana, tako v nebesih kot v vicah ali v peklu. V nebesih se bo od drugih oseb odlikovala po večji slavi, jasnosti in globljem spoznanju Boga; v vicah – z globljo bolečino, ker globlje spoznava Boga in močneje koprni po njem; v peklu bo bolj trpela kot druge osebe, ker globlje spoznava, KOGA JE IZGUBILA. Ta pečat izključne Božje ljubezni se na njej ne more zabrisati.

    1557: Jezus, ohranjaj me v SVETEM STRAHU, da ne bi zapravila Milosti! Pomagaj mi, da bom zvesta navdihom Svetega Duha. Naj mi raje iz ljubezni do tebe poči srce, kakor da bi opustila eno samo dejanje te Ljubezni."
    ____________________________________________

    Nekateri levi novinarji zelo želijo, da Branko na vsak način postane škof,
    "ker je še mlad in bo tako dolgo mir", je ena Večerova Vanesa dejala. Moder kristjan priporoča čimveč Božjega strahu. To je strah pred lastnimi grehi zmotnega govorjenja, pisanja in delovanja, katerim sledijo huuuudiii padci v temino stvarstva. Trpljenje. Bog je Ljubezen, a je kot dober državnik: iz same Ljubezni do duš in naroda ima po vsem stvarstvu tudi mnogo zaporov v spametovanje. TO JE IZ LJUBEZNI.

    4. VSAK DAN LAHKO ČLOVEK VIDI, KAKO padajo IZJEMNO NADARJENE BOŽJE DUŠE. To se dogaja, ker pozabljajo na recept za popolno SREČO, ki ga je predpisal Gospod:

    SO STVARI, KI SO PAMETNEMU ČLOVEKU PREPOVEDANE.

    P R E P O V E D A N E

    Kdor se teh prepovedi drži, zlahka LJUBI Jezusa Kristusa, zato je vedno poln tihe Sreče. A satan omahljivcem govori: "VZEMI VSE, kar ti svet nudi, pa boš srečen!" VZEMI SI TUDI PREPOVEDANO!" In se ljudje lotijo tega smrdljivega posla, ki se po navadi vedno začne z nečistostjo in željo po svojem velikem uživanju. Ti norci ne vedo, da bodo uživali do neke sekunde, naslednji trenutek pa se zbudijo v peklenskih stanjih duha, polni enormnega dušnega dolga, obupa, in popolnoma prekriti z odejo duhovnega neznanja - karkoli so pred tem poznali in vedeli o Bogu, je zdaj le še SANJAŠKA varianta, ki jo sanjajo demonski verniki.

    Pazite, škofje!!!!!!!!!!!! Hoja s Kristusom je povezana z Božjim strahom pred pogubljenjem lastne duše in tistih, ki vas poslušajo. Kdor ne oznanja Gospoda, kakršen se nam je predstavil skozi Besedo in osebno (torej On ni tišina, kot pravi Branko v prejšnjem zapisu - neslišen je le za grešno-gluhe), tisti ima delež s hudimi duhovi, četudi ves dan čepi v kapeli.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hello,
    Many thanks to you Martine for telling me about Mr Jacques DELAROSIERE. He is truly the messiah just as you have said so well. He granted me in less than 48 hours

    a loan of 180,000 euros on a low interest rate of 3% per year that I will repay over a period of 5 years and I have several colleagues who also received their

    ready at his level.
    I thank you again because it is because of you that I arrived there, and I owe you a service since I was in a financial stalemate with three

    children because my husband died last year in a traffic accident and I was crumbling under debts but today thanks to your testimony, my children and

    I have been smiling again and we are currently living in our house. I am posting this message because I promised to give it also as a testimony if I received

    my credit. I strongly advise you to address him and you will be satisfied but attention to you who do not like to repay the credits has good date.
    I can leave you his contact address email / banque.generale@gmx.it


    I apologize for the inconvenience and thank you for your understanding

    OdgovoriIzbriši