torek, 26. februar 2019

Duhovniki sporočamo: Ne bomo vaš grešni kozel!


Katoliških duhovnikov v Sloveniji nas je malo nad 1000, naša povprečna starost je okrog 60 let (vir: katoliska-cerkev.si). Ne lenarimo. Obratno, bolj kot bomo stari, več dela nas bo čakalo, saj nas je vse manj, župnij pa enako kot prej. Smo sveti in grešni, kdo izmed nas zelo svet, kdo zelo grešen. Kakšen je storil tudi kriminalno dejanje spolne zlorabe mladoletne osebe. Sprejmemo, da se nas kritizira, preverja; sprejmemo, da se kriminalce izmed nas strogo kaznuje. Ne sprejmemo pa vloge grešnega kozla!

Zakaj ne? Ne toliko zaradi sebe kot zaradi preštevilnih otrok, ki so žrtve spolnih zlorab - zlorabili pa jih niso duhovniki. V Sloveniji imamo preko 100 spolnih napadov na otroke na leto, k čemur prištejemo skoraj toliko zlorab otrok na spletu (vir: rtvslo.si). Med temi storilci je komaj kaj duhovnikov, če jih je v zadnjih letih sploh kaj. Če bomo dovolili, da se po mehanizmu grešnega kozla na duhovnike obesi breme vseh spolnih zločinov zoper otroke, bomo dovolili, da velika večina žrtev ostane brez ustreznega glasu, velika večina storilcev pa brez ustrezne stroge obravnave.

Otrok, ki bo žrtev duhovnika, bo poslej imel veliko orodij, s katerimi se bo lahko rešil iz primeža zla. Ta orodja bo poslej, zlasti po zaslugi papeža Frančiškabolj kot kadarkoli v zgodovini dala na razpolago tudi sama Cerkev. Tu so še osveščeni mediji, policija, politika, civilna družba. Žrtev bo imela odločno boljšo podporo, pedofilskemu duhovniku se bo odločno slabo pisalo. 

A vprašajmo se: bo enaka orodja ter enako podporo javnosti in struktur imela tudi žrtev spolne zlorabe s strani starega očeta, očeta, strica, soseda, trenerja, učitelja? Ne bo mehanizem grešnega kozla dosegel, da bomo s ponižanjem duhovniškega stanu v celoti, s pljuvanjem po Cerkvi v celoti, dosegli to, da bo 99 % pedofilov ostalo tam, kjer so? Duhovniki torej linčani pod žarometi, 99 % pedofilov pa na preži v poltemi.

Mehanizem grešnega kozla je po Renéju Girardu in Gianniju Vattimu eden izmed osnovnih mehanizmov moralnega očiščevanja v družbi (o tem bloga Mehanizem grešnega kozla na delu in Vsi mi). Mehanizem je ves čas aktiven. Z izbiro nadomestnih tarč (v našem primeru duhovnikov) sprošča nasilje (zgražanje) vseh nad enim (ali nad eno skupino), s tem pa nekako preprečuje nasilje vseh proti vsem.

Da je mehanizem grešnega kozla uspešen, mora biti dano nekaj pogojev:
  • nadomestna tarča mora sprejeti vlogo grešnega kozla;
  • konsenz okrog tarče mora biti popoln;
  • postopek mora teči na nezavedni ravni.

K prvemu. V dani situaciji v katoliških krogih obstaja nevarnost, da s prekomernim posipanjem s pepelom sprejmemo vlogo nadomestne tarče oz. grešnega kozla. Tudi papeževa ostra obravnava klerikalizma kot sokrivca za pedofilske duhovnike lahko gre v napačno smer – to je, da se kleriški stan kot tak razume kot nagnjen k pedofiliji. Na tej točki slovenski duhovniki veliki skupnosti slovenskih grešnikov, zlasti onim, ki so grešili na področju 6. božje zapovedi, sporočamo: Ne, ne bomo vaš grešni kozel!

K drugemu. Mediji delajo na izgradnji popolnega konsenza glede grešnega kozla, katerega vlogo naj bi prevzel malodane ves kler. V Sloveniji je motivacija dodatna. Poleg političnega antiklerikalizma, ki ga imamo tudi na Zahodu, je pri nas na delu velika potreba ateističnih elit, ki so svojo pozicijo moči zgradile na krvavi revoluciji in povojnih pobojih, da je Cerkev prikazana kot prvi negativec slovenske družbe, skorajda kot absolutno zlo. Ta potreba udarja vedno znova na dan.


Poglejmo likovno ozadje, ki ga je o poročanju o duhovniških pedofilskih škandalih večkrat uporabljal TV Dnevnik državne RTV. Imamo ranjenega plišastega medvedka, ki sedi v cerkveni klopi, na slednji so v slogu holivudsko-transilvanskih grozljivk nafotošopirani črni križi. Za primerjavo: ob poročanju o islamističnih atentatih nismo na ozadju TV Dnevnika nikoli videli notranjosti mošeje z nafotošopiranimi polmesci in s krvavimi medvedki na molitveni preprogi, čeprav vemo, da so atentatorji pred atentatom poklekali na molitveno preprogo.

K tretjemu. Ne obsojamo kar s prve naše RTV. Domnevati moramo, da so bila likovna ozadja TV Dnevnika, s katerim se kriminalizira katoliški sakralni prostor, se pravi, celotno katolištvo, ustvarjena po nezavednem vzgibu. Mojster na fotošopu in uredništvo so »enostavno vedeli«, kaj jim je storiti, da bo likovna reč za hrbtom voditeljice »ta prava«. Ostroumne semantične analize niso bile potrebne. 

V mehanizmu grešnega kozla se namreč obnašamo kot v nekakšnem kolektivnem transu: vsi vemo, kje nam je mesto v ritualu; vsi enako kanaliziramo našo siceršnjo frustracijo in naš siceršnji gnev; vsi vemo, kdo je kriv in zakaj mora biti od vseh nas preklet. 

Grešni kozel nastrada, mi se počutimo očiščene in boljše. Toda ali smo s tem rešili naslednjih 100 otrok, ki bodo v tekočem letu žrtve spolnih zlorab?


* Foto: printscreen rtvslo.si

21 komentarjev:

  1. Ko bo Cerkev znala spet pokazati pot v duhovnost, kako priti do žive izkušnje Boga, potem bodo drugi problemi odpadli. Dokler pa se bo osredotočala samo na osebno vero brez te nad-osebne izkušnje, problemov ne bo konca. Upati je, da lahko sedanja kriza v Cerkvi sproži tak preobrat, ki lahko edini vodi v duhovno preobrazbo. V nasprotnem primeru sledi kaos in razpad sistema.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je..nedopustno je..kot je nedopustno, da je policaj kriminalec ali zdravnik izkoristil svojega pacienta..to ne gre! Da nekdo piše o grešnem kozlu ob taki temi kaže, da je prizadet, zaščitniški do svoje poklica, ampak istočasno ne vidi v globino problema. Frančišek..edino pravilno..samo resnica vas reši!

      Izbriši
  2. Hvala za vaše korektno sporočilo. V želji, da bi ga prebralo čimveč ljudi, sem prispevek delila na FB.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisem vidla kje dam ime..zdaj pa ne morem popravit lp

      Izbriši
  3. Del problema je tudi v katastrofalnem piaru Cerkve? Zakaj Cerkev ne zavrne obtožb o prikrivanju pedofilskih dejanj? Cerkev teh dejanj ne more prikrivati, saj ne more namesto žrtev prijaviti dejanj policiji. Če žrtev ne prijavi zločina policiji, potem prikriva ona, ne Cerkev.
    Bojim se, da si s temi orodji Cerkev nalaga odgovornost kateri ne bo in tudi ne more biti kos. Cerkev ne more kaznovati storilcev, njene preiskovalne sposobnosti pri ugotavljanju dejstev (dokazovanju obtožb) pa so omejene, ker pri svojem delu ne more uporabljati prisilnih sredstev. Ali ne bi bilo zaradi tega bolje napotiti žrtve na državne organe, ki bi v tem primeru prevzeli vso odgovornost za sankcioniranje in preprečevanje teh dejanj. Vem, da so ta orodja zamišljena kot pomoč tistim žrtvam, ki iz raznih vzrokov ne želijo svojega primera spraviti v javnost, toda ali se z njimi pri žrtvah ne ustvarjajo nerealna pričakovanja, ki nato vodijo v razočaranje, kadar/ker od Cerkve niso dobile to kar so pričakovale. In ne manj pomembno, ali ukvarjanje Cerkve s preiskovanjem spolnih zlorab klerikov, ki zaradi omenjenih skromnih pooblastil lahko doseže le omejene rezultate ne postavlja Cerkev na permanentno zatožno klop. Kakorkoli se bo namreč Cerkev trudila da prepreči ta dejanja, vedno bodo kritizerji lahko trdili, da ne stori dovolj, da ne ukrepa, da prikriva, da ščiti storilce itd. Bojim se, da bodo čez nekaj let, ko bo spet prišlo do kakega škandala, v katerega bodo vpleteni katoliški kleriki, ti kritizerji govorili kako papež ni bil iskren ko je napovedoval ta "orodja", kako so bile visokoleteče obljube s te konference le pesek v oči, predstava za javnost, ki naj ustvari vtis, da Cerkev nekaj počne, v resnici pa nima volje, da bi izkoreninila ta pojav.
    Kako bi morala Cerkev ukrepati? Po eni strani bi se morala odreči ukvarjanja s temi zadevami. Cerkev ima dovolj (in kot ste napisali vedno več) drugega dela, naj to opravljajo ustanove, ki so za to usposobljene in plačane. Domnevne žrtve torej dosledno napotiti na pristojne civilne ustanove. To ni pilatovsko umivanje rok in bežanje pred odgovornostjo, marveč zgolj uskladitev delokroga in odgovornosti z razpoložljivimi sredstvi in kompetencami. Saj tudi druge organizacije ne preiskujejo kaznivih dejanj svojih uslužbencev.
    Po drugi strani pa bi morala Cerkev rigorozno nastopiti proti klerikom, katere bi civilna sodišča obsodila zaradi spolnih zlorab. Prav nič pretirano se mi ne zdi pričakovanje, da bo Cerkev take duhovnike izključila iz duhovniškega stanu. Kakšne ukrepe predvideva papež proti duhovnikom, ki so dokazano storili spolne zlorabe? To je ključno vprašanje in način sankcioniranja takih duhovnikov bo najpomembnejši preizkusni kamen iskrenosti Cerkve, da se bo spopadla s temi zlorabami, bolj kot ostala "orodja" v korist žrtev. Cerkev bo svoje obveznosti do žrtev v celoti izpolnila s tem, da bo zločince iz cerkvenih vrst, ki jih bo obsodila država, dodatno kaznovala tudi ona. Vse kar je več od tega pa pomeni spletanje pasti, v katero se bo Cerkev nujno ujela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zelo dober zapis,sploh na zaključku,da naj zločince kaznuje država in dodatno storilce iz cerkvenih vrst,naj kaznuje tudi cerkev. To pa je največji preizkusni kamen iskrenosti cerkve.

      Izbriši
  4. Zelo sem žalosten, ko na vsem svetu in v Sloveniji ne slišim duhovnika, ki bi obžaloval pedofilske svinjarije, in ne bi istočasno govoril še o vseh drugih grehih celega sveta. To ni krščansko, to je klerikalno oz. posvetno. To prizadene.

    Zelo se je sramotil pater Juhant pri Štefančiču, kjer mu je FDVjevec v eni sami minuti argumentiral 1000-letno zlorabo otrok (to je v dokumentih), mu v eni minuti obrnil mišljenje od ne-sistemskega prikrivanja v sistemsko prikrivanje pedofilskih zločinov v Cerkvi. Juhant ni neumen, in je moral sprejeti pravzaprav neovrgljive, Jezusove argumente. Seveda pa je potem hudič na koncu dodal svoj kvas, in zahteval še žensko duhovništvo ipd, Juhant pa je vsemu prikimal. In ves čas obračal besedo na grozne grehe, ki jih dela ves svet.

    Hudič je pač na vasi.

    Če nekdo naredi prometno težavo, se na sodišču zagovarja za ta greh, in nič mu ne pomaga govoriti, kaj vse drugi počno po vsej državi. Če govori take nesmisle, se sodnica zdera nanj in mu podvoji kazen. Mislim, da je to OK.

    Primerjati se z drugimi grehi kaže na dejstvo, da kler pojma nima o svetosti in poslanstvu duhovništva, ne pozna Gospoda v živo, in po hudem duhu mu ni dano poznati svetosti tabernaklja, kot tudi svojih rok. Če je človek res Božji, tudi njegovo telo začne služiti Bogu, tudi njegov spodnji organ torej paše zraven. In jezik tudi, ki bi rad relativiziral greh. Ki pa zgleda takole grozno, današnji citat:

    "Georgea Pella je sodišče obsodilo, ker je leta 1996 kot 55-letni nadškof v Melbournu zalotil 13-letna dečka iz otroškega zbora stolnice sv. Patricka, ko sta vzela mašno vino, in jima dejal, da sta v neprijetnem položaju, zatem pa izkoristil škofovsko avtoriteto ter v zakristiji enega posilil, drugega pa spolno zlorabil. Dejanje je še štirikrat ponovil. Na sodišču je pričala ena žrtev, druga namreč ni več živa. Danes 35-letni moški je na sodišču povedal, da je bilo petje v zboru pogoj, da je imel deček plačano šolnino na kolidžu sv. Kevina, elitni zasebni šoli v melbournski četrti Toorak. Šolnina mu je veliko pomenila, zato je o zlorabi molčal."

    Ne jokate, če res poznate Jezusa? In če ima človek vsaj 5 gramov čistega v možganih, se vpraša, zakaj je drugi deček kmalu umrl, koliko let se je mučil s hudimi duhovi, ki mu jih je tretji človek Vatikana nabijal v telo; ali pa je umrl iz nekega drugega vzvišenega vzroka?

    Cerkev kakršna je, bo razpadla. Takšna je Božja volja. Takšne Cerkve ni moč podpirati in tudi Bog je ne podpira. Mora razpasti, da vsaj zdravo jedro ostane čisto.

    Krivda nedolžnih duhovnikov? Je pa v tem, da se DRUŽIJO z volkovi, in molčijo oziroma so molčali. Tega ne Jezus ne Pavel ne Peter ne odobravajo (prijateljskega druženja z demoni), a to spada že v probleme zmaterializirane teologije sodobnega časa. Papež Frančišek je borec proti pedofiliji, a podpira sprejem desetin milijonov muslimanov v Evropo, ti pa se "poročajo" (včasih le za nekaj mesecev) z desetletnicami. To je skregano z neko Božjo logiko.

    V dobro Cerkve in ljudstva, na vsak klerik pazi, ko govori o pedofiliji: tisti hip, ko pokaže na grehe drugih po svetu, zagovarja grehe svojih. Zato bo nosil mlinski kamen za vratom.

    Pravičnim pa se že dogaja Cerkev?:

    https://reporter.si/clanek/slovenija/spolne-zlorabe-v-cerkvi-vodstvo-lazaristov-meni-da-je-zupnik-janez-cerar-obrekoval-688921

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tole je rekel kolega:

      Rimsko cesarstvo je bilo bilo prek pol sveta, kot je katoliška Cerkev danes. In Rimljani so se začeli utapljati v razvratu pedofilije, homoseksualnosti in podobnega razvrata, se opijali z vinom in prenažirali ... S tem je bilo hudim duhovom germanskim dovoljen vdor v cesarstvo in njega razbitje.

      Kaj je danes drugače? Pedofilija, homo, razvrat, bogatenje, laž - in pa hudi duhovi germanski, ki vabijo milijardo muslimanov v Evropo. Papež pa dokazuje, da je res Božji človek: sodeluje pri tej kazni, ki jo Oče pošilja, ker je njegov rod izgubil vero, čistost, skromnost, hvaležnost in predanost do Njega. Rodila se je nova vera: lažna-vera, ki je le v oblačilih.

      Prihajajo torej duhovi, ki bodo razblinili to, kar danes poznamo, mnogi teološki heretiki pa trdijo, da je sprejem vseh hudih duhov sveta Jezusova pot Ljubezni.

      Ta laž je neizmerna, še sedemletni fantič ti v evangeliju najde dokaze, da to ni pot Jezusovih učencev.

      Izbriši
  5. Poglejmo še tale prispevek: nadškof Zore pri Peskovi. Kaj lahko pozoren opazovalec vidi?

    OK, ni veliko govoril o tujih grehih, le malo, vidi pa se, da je vsak greh Cerkve tudi greh vsakega člana Cerkve. To je kot tista skrajna zadrega, ko eden od staršev pije, otroka pa je v šoli neizmerno sram - posledice greha so na vseh članih družine.

    In to je opaziti pri g. nadškofu: samo neprofesionalni nedojemljivosti ali pa uvidevnosti Peskove se lahko zahvali, da je ta nastop preživel, kajti samo še eno nadaljevalno vprašanje prejšnjega vprašanja, bi gospoda škofa strlo. Vzrok je v služenju Cerkvi in pravilom Cerkve, kar je tudi omenil. Lahko se skrajno zgraža nad zločini, a mora istočasno upoštevati dosedanjo Cerkveno politiko glede pedofilije, ki pa je bila PORAZNA. In je moral tudi on tako delovati "v skladu s pravili", pove. Taka oseba skorajda zajeclja - kot otrok, ki ima pijanega starša in ga v šolo pobarajo o tem. To je sicer dokaz, da ima vest zdravo, a rešitve ni na vidiku.

    Iz vsega videnega je jasno, da je rešitev problema še zeeeeelooooo daleč, tudi zaradi obrobnih laičnih članov Cerkve, ki živijo od Cerkve na tak ali drugačen način, zato mesarijo po občestvih in portalih z napadanjem tistih, ki govorijo o dejstvih teh grozodejstev.

    Klerikalizem je tako zelo zarit v Cerkev, je tako zelo neempatičen, surov, hinavski in ledeno neusmiljen, kot kak hudičev robot je, da človek, ki ima že nekaj izkušenj z demoni sveta, ne najde razlike med tem demonom in demonom komunizma.

    Vrag je na vasi. Taki so časi.

    Reši se le posameznik, ki izstopi iz tega kroga. Samo takega lahko Gospod res reši.

    https://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174598347

    OdgovoriIzbriši
  6. Duhovniko je tisoč,oglasil se je eden?
    »Prvi sem javno napisal, da je postala Cerkev največji distributer pornografije v Sloveniji. V Družini, mislim, da leta 2007. Podjetje T2 je takrat ponujalo največ pornografskih kanalov. Zame je bilo to povsem jasno znamenje, da je Boga zamenjal drug Bog – denar. Zato pravim, da so kršili prvo božjo zapoved. Kasneje so se izgovarjali na holding, pa na zapletene lastniške povezave… Sami izgovori. Cerkev v čem takem, kot je pornografija, pač ne sme sodelovati.«
    Pater Branko Cestnik
    https://www.portalplus.si/2073/bog-ali-denar/
    http://www.seniorji.info/POKOJNINE_IN_FINANCE_Pohlep_-_drugi_smrtni_greh,_je_pokopal_cerkvene_holdinge

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličen prispevek. Žal, je takih premalo oziroma ne pridejo do "navadnih" ljudi v našem zmedenem prostoru.

    OdgovoriIzbriši
  8. Stekli psi liberalcev potrebujejo Cerkev kot dežurnega krivca. Odličen prispevek. lahkotno porogljiv ob duševnih travmah sodobne Slovenke, ki kar ne more iz okupirane psihe privzgojene z rdečimi ruticami ter navideznim pozitivnim pogledom na svet.
    Res pa je, da bi Cerkev z kakovostnim PR (Goebelsovo službo) lahko priskočila na pomoč ter razkrivala pedofile v vrstah telovadnih učiteljev in nasploh učiteljic in učiteljev, ki se zakrivajo pod preprogo najmodernejšega učnega sistema ter sindikalno pretvezo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Če hoče cerkev spet posttai moralna in etična avtoriteta bo pač morala ugrizniti v to kislo jabolko in se šosuti s pepelom. Ves problem s posameznih župnikov ,ki s eje sedaj apliciral na vse župnike , je pač nastal zaradi dosedanjega doslednega zanikanja cerkve kot inštitucije, da se to sploh dogaja. Pfrvi korak je sedaj narejen. Pravi korak! Sedaj pa naprej!

    OdgovoriIzbriši
  10. Prav ničesar ne očitam patru Branetu, v smislu pedofilije. Vse ostalo pa ni več v njegovih rokah in je brezveze, da se oglaša. Ljudje bomo svoje sodbe sprejeli sami in ne potrebujemo niti Česnika ni kogarkoli drugega.

    OdgovoriIzbriši
  11. Spoštovani g.Cestnik, redno berem vaš blog, pohvaliti vas moram, da imate res dobre zapise, tokrat ste pa mahnili mimo.

    ZAKAJ ??? Prvič zato, ker o tem , ali boste Slovenski duhovniki grešni kozli, ali ne, ne boste odločali sami, pač pa bomo to odločali Slovenski verniki, ki smo globoko prizadeti zaradi divijaci, ki se dogajajo med vami.
    Lahko pa stvar vzamete v svoje roke, vendar na drugačen način kot ste ga zavzeli vi. Če so že naši škofje in redovni predstojniki tako slabotni, da ljudem s temi težavam, ne morejo povedati, da zanje ni prostora med duhovniki, jih tisti ki pošteno opravljate svoj poklic, sami izločite iz svoje vrst (brez dvoma jih poznate) in ljudje vas bomo spoštovali.
    DRUGIČ; vaše skrivanje za civilnimi grešniki s tega področja, je prav tisto, kar pravite, da nočete biti, iskanje GREŠNEGA KOZLA !
    Duhovnik je posvečen človek, sam se je prostovoljno odločil darovati življenje Bogu, poleg tega je visoko izobražen, da lahko razume vso globino tega greha, zato ga ne morete primerjati z zmedenim učiteljem, razpuščenim trenerjem, ali celo z alkoholom zasvojenim "fotri" in razuzdanimi dedki, naj bo njihov delež pri tej grdobiji še tako majhen, ne more biti sprejemljiv.

    Duhovniki ne pozabite tistega;
    VELIKO VAM JE BILO DANEGA IN VELIKO SE BO OD VAS ZAHTEVALO !!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aleluja, govoriš Božjo Besedo, Lk 12,47-48:

      "Kajti tisti služabnik, ki spozna voljo svojega Gospodarja, a ničesar ne pripravi in ne dela po Njegovi volji, bo HUUUUUDOOOOO tepen.
      Tisti pa, ki je ne spozna in stori kaj takega, kar zasluži udarce, bo malo tepen. Od vsakega, ki mu je bilo veliko dano, se bo VELIKO ZAHTEVALO, in komur so veliko zaupali, bodo od njega TOLIKO VEČ TERJALI."

      Ni več poti nazaj; tudi nedolžni duhovniki, ki so vedeli za zločine, a so konspirativno molčali, so pedofili. So mrtve duše, so ljudje brez Kristusa - namesto srca imajo le želodec. Take Cerkve ni moč podpirati, tudi Bog je ne.

      Če bi škof slišal za zlorabo, in bi mu bilo onemogočeno poseči vsem ali obsoditi, bi moral zlesti na turn, se vreči dol, ter se razleteti po vsem dvorišču kot lubenica. To je edini način, da se plača: samo s krvjo, kot Jezus. Prazne besede so ničevost, pa naj so od papeža ali pa od kogarkoli dotičnega.

      Izbriši
    2. Avtor je odstranil ta komentar.

      Izbriši
  12. Pozdravljeni!"Babica",do pikice se strinjam z vasim odgovorom,in se vam zahvaljujem za napisano,v imenu vseh vernikov ki enako mislimo.

    OdgovoriIzbriši
  13. Prvi približno, oz. vsaj kanček objektiven prikaz stanja. Imamo cel kup katoliških medijev, ki se pri pedofiliji gredo protikatoliške propagande. Jaz pa pričakujem samo objektivno informacijo, ne pa samo "mea culpa". Pričakujem informacijo v stilu: V Sloveniji letno odkrijejo okrog 140 primerov pedofilije. To je v 50 letih ..., od tega je ... primerov v javnih šolah, .... v športnih društvih, ... med socialnimi delavci, ... med katoliškimi duhodniki, ... med imami, ... Tega doslej še nisem doživel in očitno tudi ne bom. Te informacije ne pričakujem od državnih medijev (vsi vemo zakaj) a tudi katoliški mediji spijo. Vsak primer pedofilije je preveč, toda državnega proračuna se ne rešuje pri lastnem plačevanju kave, ampak drugje.

    OdgovoriIzbriši
  14. Na svetu imamo največ nedolžnih pravnomočno obsojenih v zaporih prav zaradi spolnih deliktov. Vsi so bili obsojeni zaradi obtožbe, ki je ni bilo mogoče preveriti. Me zanima koliko obdolžitev bi bilo, če v takih primerih ne bi šlo za odškodnine ali kakšne druge koristi.
    Vem, da žal zločini obstajajo, ampak tudi kriva obdožitev je zločin.

    OdgovoriIzbriši
  15. Hello,
    Many thanks to you Martine for telling me about Mr Jacques DELAROSIERE. He is truly the messiah just as you have said so well. He granted me in less than 48 hours

    a loan of 180,000 euros on a low interest rate of 3% per year that I will repay over a period of 5 years and I have several colleagues who also received their

    ready at his level.
    I thank you again because it is because of you that I arrived there, and I owe you a service since I was in a financial stalemate with three

    children because my husband died last year in a traffic accident and I was crumbling under debts but today thanks to your testimony, my children and

    I have been smiling again and we are currently living in our house. I am posting this message because I promised to give it also as a testimony if I received

    my credit. I strongly advise you to address him and you will be satisfied but attention to you who do not like to repay the credits has good date.
    I can leave you his contact address email / banque.generale@gmx.it


    I apologize for the inconvenience and thank you for your understanding

    OdgovoriIzbriši