nedelja, 2. december 2012

VEČ KUHAMO, MOLIMO IN NORIMO PO GOŠAH


 1. decembra smo se cel steg Claret z dvema avtobusoma odpeljali v madridske hribe, naselje Navacerrada (1200 m nad morjem), za počitnikarje preurejena posest Almochones. Imeli smo, kar pri nas imenujemo, jesenski izhod, čeprav je zaradi močnega mrzlega vetra bil boljkone zimski.

Pozor, volčiči!

Ker sem do zdaj bil že na dveh izhodih madridskih skavtov, evo prvega poskusa primerjave med njimi in povprečnim slovenskim stegom.

Slovenski skavti več:
- kuhamo: tukaj so si vsi udeleženci morali prinesti s seboj hrano (sendviče, soke,...) za dva dni. Mi iz kuhanja naredimo program in veselje (včasih tudi žalost) skoraj na vsakem izhodu. Madridski kuhajo samo na največjih taborih.
- kurimo: mi zelo pazimo, da je na naših dejavnostih prisoten ogenj, tukaj je to redkost (morda zaradi večje požarne ogroženosti Španije).
- molimo: saj tudi tukaj molijo pred jedjo in pred spanjem, a mi iz molitve in kateheze radi naredimo rdečo nit dogajanja. Tu pravijo, da imajo kateheze dovolj v šoli in župniji. Tudi skavtske maše so bolj redke. Tudi danes, na prvo adventno nedeljo, je ni bilo, saj naj bi šel vsak doma h kakšni od večenih maš.
- norimo po gošah: slovenski skavti smo bolj survivig style. Radi se gibljemo po naravi, malce jo izzivamo, v gozdovih (in koprivah) imamo tudi kakšne strašne nočne igre (ko je treba na primer v gatah prebrodit muljasto reko, da bi ukradel zastavico). Tu bolj pazijo na varnost in so bolj stacionirani. Narava, se mi zdi, da jim je bolj prijeten prostor kot izziv.

Madriski skavti imajo več:
- pripadnosti stegu: izhodi so izhodi stega, čeprav ima potem vsaka veja večino časa svoj program.
- mirnih voditeljev: naši voditelji kar naprej nekaj tulijo, tukajšnji so bolj v izi.
- točnih datumov: načrtovanje je bolj natančno, datumi za celo leto in poletne tabore so postavljeni takoj na začetku leta.
- več soli pri klanu: v klan vstopajo kasneje; ne vztrajajo na velikih klanih in takoj ustvarijo majhne enote; se ne sekirajo preveč, če ni udeležbe na rednih srečanjih, zadeve raje prilagodijo nizki udeležbi in težišče bolj prenesejo na večje projekte, kjer klanovci vseeno pridejo do izraza; klanovci so že neke vrste sodelavci SKVO-ja, kar se vidi tudi po tem, da na skupnih izhodih jedo vedno v krogu z voditelji.
- pevskih in plesnih for: čeprav bi se to dalo debatirati... naši odštekani bansi kar dobro parirajo španskemu flamenco style.

... in še, če mi je dovoljeno pristaviti piskrček:
- več spoštovanja do duhovnega asistenta: pri nas DA-ji včasih delamo kot tovorne živine, na koncu pa spimo v zadnjem kotu, ki je ostal fraj, tak da si ti zgodi (in se mi je že zgodilo) da po tebi ponoči plešejo podgane. Tu pa - lepo vas prosim - včeraj sem dobil svojo sobo, po kosilu pa je bobrčkom v sobi zraven bilo zabičano naj dajo mir, "ker bo Branko zdaj imel siesto". No, nisem je imel, ampak te pozornosti do mojih starih kosti tudi ne bom pozabil... ;)

Še galerijica slik...
Navacerrada - Almochones

4 komentarji:

  1. Branko, tole sem C/P s tvojega bloga na SkavtNET. Lahko?

    Odlično si tole napisal. Poučno, zanimivo in v tvojem stilu. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Branko, to zadnje je samo zato, da ste duhovniki bolj utrjeni in vas nič ne more presenetit. Kaj bi bilo če bi v Španiji moral spat med podganami? Sedaj si prišel pa že utrjen, na luksuz se pa tako in tako ni težko navadit =)

    OdgovoriIzbriši
  3. Saj se ne pritožujem. To, da so po meni plesale podgane (bilo je zraven nekega gradbišča v Ankaranu), si štejem v čast. Zelo redkim Gospodovim služabnikom se namreč to zgodi. Ampak včasih pa naša skavtska mladina kar pozabi, da si po 45ih, denimo, malo bolj dovzeten za revmo... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. :) ono o boberckih mi je vsec.... jih imamo zdaj v mb1, bi lahko navezali stike z vasimi voditelji za kako idejo, izkusnjo, modrost ;) hvala ;))))))

    OdgovoriIzbriši