sobota, 15. december 2012

VEČNO VRAČANJE ENAKEGA


Predsednik španske vlade Rajoy: "Hitro, zmuzni se zdaj, ko so zaposleni z debato glede jezikov."El Mundo, 13.XII.2012

V Španiji je trenutno v ospredju srdit spopad med Madridom in Barcelono glede potekanja pouka v španskem jeziku v katalonskih šolah. Madrid hoče več, Barcelona bi španščino v šoli kar ukinila. Obenem poteka dogovarjanje med vlado in škofovsko konference o verskem pouku (predmet "Religión") v šoli. Ta naj bi spet dobil več veljave tudi v javnem šolstvu. Na karikaturi predsednik vlade Rajoy pred javno šolo Bogu Očetu: "Hitro, zmuzni se zdaj, ko so zaposleni z debato glede jezikov."

Sam pa pravim: Večno vračanje enakega. Ko so na oblasti desni, verouk je, ko so levi, ga ni. Ko komandirajo eni, Bog ni problem, ko drugi, je Bog nezaželen. Kaj če bi enkrat vprašali Boga: Ti je všeč, da si enkrat povabljen v šolo, drugič pa Te napodijo z nje? Je to res Tvoja igrica?

Velik dan bo tisti, ko bomo verni in neverni, levi in desni, tudi Bogu dali svobodo, da ne bo "naš" ali "vaš", temveč svoj. Ko bomo osvojili ta stadij svobode in spoštovanja, se ne bomo vedno znova vračali v enako, se pravi, vedno znova nazaj v mentalno stanje državljanske vojne. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar