torek, 13. september 2022

»Multi« je eno, »kultura« je drugo

 

Multikulturnost se rodi s civilizacijo, zlasti s trgovino in nastajanjem večjih mest. Multikulturnost se razvija z antičnimi religijami: rimska državna religija je izrazito odprta do novih bogov in s tem do novih kultur; misterijski kulti (npr. mitraizem) so prav tako znali povezovati pripadnike različnih kultur; svojevrstna multikulturnost kot znamenje dopolnitve časov je napovedana v Stari zavezi; v Novi zavezi se multikulturnost udejanji na binkoštni dan ter je ena izmed poant pri nastanku Cerkve.

Kajti če danes poslušaš zahodne politične in aktivistične elite, lahko dobiš zmoten občutek, da so multikulturnost malodane iznašle in svetu podarile prav one. Če se z njihovo vizijo in njihovo dikcijo o multikulturnosti ne strinjaš, si zanje malodane fašist.

Tem elitam je treba dopovedati, naj ne izumljajo in nam ne prodajajo tople vode. To je prvo. Drugo je bolj kočljivo: te elite bi morali strogo preveriti, ali so onstran lastne medijske napihnjenosti res sposobne razumeti in voditi multikulturno družbo.

Že pri razumevanju pojma se ustavi. Pojem multikultura je sestavljen iz »multi« in iz »kultura«. Elite so vznesene in pogumne predvsem pri poudarjanju »multi«, manj prepričljive so pri dojemanju »kulture«. Elite se skoraj topijo od navdušenja, češ kako lepo je, da smo pluralni; manj prepričljive so, ko se morajo s točno določeno kulturo soočiti, jo dojeti, jo resnično spoštovati in jo kdaj tudi sankcionirati (npr. »kultura« poroke z otrokom, »kultura« krvnega maščevanja).

Po Samuelu Huntingtonu je religija najgloblji določevalec velikih kulturnih okolij oziroma civilizacij. V tem pa je morda krovni problem evropskih elit: odraščale in izobraževale so se v atmosferi omalovaževanja religij. Kako naj zdaj delajo s kulturami priseljencev, ki so praviloma religiozne? Kako naj razumejo arabsko kulturo, če ne vedo (in ne čutijo dolžnosti vedeti), kaj je islam? Kako naj razumejo neko tipično vzhodnoevropsko kulturo, če ne vedo (in ne čutijo dolžnosti vedeti), kaj je pravoslavje?

»Multi« je eno, »kultura« je drugo. In prav krščanstvo je pokazalo, da je sinteza mogoča. V resnici je krščanstvu kot religiji fenomenalno uspelo, ker je v svoji zgodnji dobi bilo sposobno velike kulturne sinteze. Naj ponovimo, kar že dolgo vemo: krščanstvo je zvezalo Atene (filozofija, umetnost), Rim (pravo, državnost), Jeruzalem (vera v enega Boga).

Kristjani nove dobe nismo drugačni od kristjanov stare dobe: sposobnost za sintezo in multikulturnost nosimo v sebi, v svojem evangeljskem srcu. Čas mešanja ras in kultur je tudi naš čas.


* Kolumna je bila najprej objavljena v tedniku Družina (avgust 2022); foto: Dyana Wing, Unsplash 

2 komentarja:

  1. 1. Kaj je Temeljni kamen

    Mar nisi, Branko, zadnjič postavljal meje, limes, zdaj pa se vračaš v tovarniške nastavitve? Problem Cerkve in ateistov, novodobnih socialistov Zahoda je, da ne vedo kaj je Temeljni kamen in kakšna moč prihaja od njega. Jedrni komunizem pa ta temeljni kamen pozna, ga nenehno ubija in vzpostavlja svoj, lažni in satanski, »temeljni kamen« kaosa.

    Vzemimo poroko. Še posebej cerkveno, ki naj bi temeljila – poleg medsebojne zaobljube – tudi na Božjih smernicah, zaobljubah oz. zapovedih. Tudi če je nekdo neveren, mu je lahko hitro jasno, da so te zapovedi lahko prišle tudi s človekovo izkušnjo hudega trpljenja, skozi tisoče let, ko je spoznaval, kakšne nadloge doživi, če dela določena grda dejanja.
    Poroka. Javnost poroke jo še okrepi, a glavna je INTIMNA medsebojna ZAVEZA ZVESTOBE v dobrem in hudem, med poročencema. To je TEMELJNI KAMEN. Skozi vse življenje. Če se ta kamen ignorira in krši, pride do vsesplošnega kaosa in razpada. Midva sva se srečala in zavezala pri TEM kamnu, in če nanj pozabiva, bo tudi vse drugo odšlo.

    Drug primer: nekdo pride k mojstru v uk, ujameta se in začne se učenje, trdo učenje, če pa se karakterja ujameta, čez čas pride tudi do dostojanstvenega prijateljstva. To prijateljstvo lahko vsebuje karkoli: družinsko druženje, hobije, medsebojno pomoč, molitev – karkoli. VENDAR: če tisti, ki je prišel, postane malomaren do veščine ali obrti, bo tudi vse drugo prijateljstvo hitro ovenelo in umrlo. Če se dva torej srečata ob recimo borilni veščini, bo skupno prijateljstvo trajalo vse življenje, če bosta trdo vadbo te veščine vzdrževala. Ker imata TEMELJNI KAMEN.

    Itd, itd … Cerkev pa misli, da je lahko temeljni kamen narodov Kristus, a to tako ne gre, iz take miselnosti vedno vzcveti samo komunizem, skrit v socializmu. Ker narod je širok pojem in vsebuje najrazličnejše osebke. Ti potrebujejo bolj viden, simbolen in materialen Temeljni kamen. Angleži monarhijo, Japonci še malce cesarstva, zdrav narod nacionalnost, državo, zastavo, ekonomijo …

    In glej ga hudiča: krščanstvo in komunizem družno sesuvata ravno te temeljne kamne narodov! Prvi jih želijo raztopiti v medeni besedni 'ljubezni' (ki je mamonska); drugi pa - ki se od Cerkve in papežev učijo medene govorice – v kolhozni državnosti pod vodstvom nekega 'svetega hudiča' in mega lažnivca.

    Cerkve mislijo, da bo skupna točka naroda in narodov Kristus, a ker jim negirajo njihovo genetsko temeljno jedro, ki je starejše od vere, s svojim »Kristusom« samo povečujejo Kaos. Kdo pa je oče kaosa, če ne Mrki? Kako zelo npr. italijanski škofje navijajo za migracije iz Afrike!! In papež Frančišek, oče Cerkve, kako zelo ljubi poganske obrede, a zavrača TLM maše. ??? Sicer me staromašje ne privlači, ker so mi dedje povedali, kako mučne so bile za otroke in odrasle, a ubijati TLM pomeni ubijati enega od Temeljnih kamnov Cerkve; spodbujati migracije pa pomeni drobiti Temeljne kamne vseh narodov: gostiteljeve in od gostujočih.

    In tako imamo Zahodna velemesta, centre kali-yuge oziroma mamona oz. Sodome in Gomore.

    OdgovoriIzbriši
  2. 2. Zato fo, prijatelji, s tem. Jaz pa vem, kaj je moj Temeljni kamen, na katerem stoji oltar Gospodov in na njem prijateljstva. Nikdar in nikoli me ne bo neben medenousti spravil v stanje ubijanja tega Temeljnega kamna Življenja, pa če gre vsa civilizacija k hudiču, moj Kamen ostaja, ker ga je Gospod potrdil skozi življenje Njegovih, tudi Mojzesa in Abrahama.

    Kje živite, medenousti kristjani in levaki? Pri nas namreč ni desnice, noben kandidat ni desnica, ker noben nima Temelja. Imamo samo dve sorti levice: moskovsko (sem spada tudi naša skrajna desnica), ter puhasto bruseljsko. Zato tu ni kaj voliti. Kdor ima Kamen, ne reagira na te puhlice, te suhe liste v vetru, liste brez Drevesa in brez Korenine.

    Kultura je torej - kaj? Je današnja kultura Zahoda in Rusije/Kitajske sploh kakšna kultura? Vse je že raztreščeno, zato 'kultura' ne more biti več temeljni kamen ničesar. Vsi so poskrbeli za to, zdaj pa bodo na svoji poti v pekel javkali? Le kdo jih bo slišal, krščene volivce 'svobode'? Gospod vse sliši in vse ve, a nekih stvari noče slišati, ker bi bilo poslušanje zaman. Ljudje so se odločili, in zdaj prihaja čas, da bodo morali sprejeti svoj multimix.

    OdgovoriIzbriši