sreda, 18. november 2020

Migracije, pluralizem, Bog

Pluralizem je dejstvo, priložnost, problem

Zaradi migracij sodobna družba postaja nezadržno pluralna. Da to ugotovimo, niso potrebne sociološke ekspertize. Dovolj je pogled na najbližje gradbišče. Enega takih je že drugo leto povsem zraven župnišča na Frankolovem, kjer se gradi nov vrtec z dodatnimi prostori za šolo. Na gradbišču delajo Slovenci, Bošnjaki, Srbi, Albanci; po verski pripadnosti pa kristjani katoličani, kristjani pravoslavci in muslimani suniti. Gradbeništvo in sploh gospodarstvo je že dolgo »multi-kulti« in »versko pluralno«. Spomnim se, ko so že v sedemdesetih in osemdesetih slovenski »gastajbajterji« pripovedovali, kako so tovarniške hale na Nemškem polne različnih narodov. S padcem Berlinskega zidu, s prihodom daljnoazijskih delavcev, se je ta raznolikost na evropskih tleh občutno povečala.

Nacionalni in verski pluralizem je dejstvo, je priložnost in je tudi problem. Ko razmišljamo o njem, moramo imeti vso troje pred očmi. Dejstvo, ker tako je in nič drugače; priložnost, ker se »mi, ki smo bili nekoč daleč«, zdaj srečujemo od blizu; problem, ker je zgodba vse prej kot enostavna, saj se kdo v pluralizmu ne znajde, kdo ga načrtno zavrača.


Trije igralci v areni pluralizma

V osnovi imamo v Evropi v areni pluralizma tri igralce. Liberalno-sekularno silo, ki jo tvori evropska intelektualna, medijska in politična elita; ljudsko-krščansko čutenje, ki gnezdi v evropskem srednjem in nižjem sloju; in priseljence, ki se do samega kulturnega jedra Evrope zelo različno pozicionirajo. Med priseljenci imamo od južnoameriških in vzhodnoevropskih, ki se z lahkoto integrirajo v osrednjeevropsko sredino, do radikalnih islamistov, ki evropsko kulturno jedro zavračajo, četudi nekateri v Evropi živijo od svojega rojstva.

Zgodba, ki nam jo podaja vrhnja sila, t.j. liberalno-sekularna elita, pravi, da bodo dogma človekovega dostojanstva, dogma človekovih pravic in stava na razsvetljensko izročilo razuma same po sebi pripeljale multi-kulti procese do srečnega konca. Če se srečni konec odmika, se rado krivi ljudsko-krščansko čutenje in politične opcije, ki izhajajo iz njega (dežurni krivki sta trenutno Poljska in Madžarska), ki da znajo biti »ksenofobne« in »populistične«.

Liberalno-sekularna elita se pri tem nekako sramežljivo vede do islama, vere, ki jo s seboj v Evropo nosijo mnogi migranti. Ostra kritika religije, kakršne se poslužuje v odnosu do domorodnega krščanstva, je do prihajajočega islama ublažena. Pa bi ostrina uma bila potrebna. V Evropi imamo opravka z »islamskim« terorizmom in ne denimo s »kitajskim« ali »filipinskim«, pa so se mnogi Kitajci in Filipinci prav tako priselili v Evropo. Ko znotraj članov islamske skupnosti vznikne nek čuden vzgib sovraštva do Evrope in štejemo mrtve na ulicah, ki bi morale biti varne in svobodne, se ta elita rada zateka k na videz strokovnemu pojmu »radikalizacije«, ne da bi točno pojasnila, kaj to je.

Naštel sem tri igralce in mislim, da so vsi trije del rešitve evropskega multi-kulti vozla, a pod pogojem, da se bodo znali soočiti s četrtim igralcem, ki je Bog.


Evropski ateist: Priznam, tudi Bog je igralec

Pretežno ateistična liberalno-sekularna elita bi morala pod nujno revidirati svoj odnos do religije. Ker, če ga ne bo, ne bo več ne razumela, ne obvladala procesov, ki se dogajajo pred njenimi očmi. Kako boš razumel tako medversko napetost kot medverski dialog, če zviška gledaš na vero v Boga? Kako boš razumel grožnjo verskega fanatizma, če ne razumeš religiozne psihologije, predstav o Bogu in znaš le aseptično reči, da pri tem pojavu gre za neko »radikalizacijo«, ki so jo zakrivili »hujskaški pridigarji«?

Ne pričakujemo od ateista, da bo veroval v Boga, pričakujemo, da bo z večjim spoštovanjem obravnaval vero v Boga, zlasti če je na odgovorni funkciji v medijih in politiki. Sliši se epohalno: toda evropski ateist, če bo hotel v času velikega pluralizma sodelovati pri gradnji skupne hiše, bo moral psihološko in intelektualno preseči ničejanski (Bog je mrtev), marksistični (religija je opij) in freudistični (religija je nevroza) pogled na verujočega človeka. Kar ne pomeni, da se bo moral odreči sami kritiki religije, ki je vendarle del evropskega duha.

Predstavljate si evropskega ateista, ki reče: Priznam, tudi Bog je igralec. Ker sem koga od takšnih že srečal, vem, da to ni iluzija.


Evropski kristjan: Moj Bog je tudi njegov Bog

Drugi igralec je evropski domorodni kristjan. Tudi on je del rešitve. Lani preminuli nemški teolog Johann Baptist Metz (1928-2019), ki so mu celo nasprotniki priznali, da je eden najboljših diagnostikov našega časa, je do globin raziskal razmerje med Bogom in pluralizmom. Še dva meseca pred smrtjo je v nekem predavanju v Španiji spodbudil sodobne kristjane, da ponovno odkrijejo »Boga Abrahamovega, Izakovega in Jakobovega«, da se torej približajo izviru »mehkega monoteizma«, kot mu pravi, in tam srečajo judovske in muslimanske brate.

Predstavljate si evropskega kristjana, ki se zaveda svojih abrahamičnih korenin in reče: Ni me strah muslimanov, moj Bog je tudi njihov Bog.

Oblika monoteizma, o kateri govorimo, ni v nasprotju z vero v Božjo trojiškost in v Jezusa kot Mesija. Pravzaprav nas sam Jezus s tipično judovskim spominom na »Boga Abrahamovega, Izakovega in Jakobovega« ter naukom o Očetu uvaja v izvorni monoteizem.

Monoteizem pri izviru, zaznamovanem z beduinsko kulturo gostoljubja, je monoteizem povezovanja in sočutja, uči Metz. Drugega (muslimana, juda, priseljenca, kristjana, ...) gledaš skozi njegovo zgodbo trpljenja in se poistovetiš z njo. Medverski dialog, ki je danes potreben tudi za ohranitev svetovnega miru, tu ne more zgrešiti.


Priseljenec v Evropo: Prihajam v deželo mojega Boga

Tretji igralec in del rešitve je priseljenec, tujec, često musliman, nov Evropejec. Evropo ta priseljenec že gradi, saj bi se brez njega marsikje gospodarsko ustavila; če ne bi bilo njegovih otrok, bi marsikateri evropski park bil mrtev.

Seveda mora priseljenec dopustiti, da tudi Evropa gradi njega. Bodisi po njenem krščanskem izročilu, bodisi po njenem liberalno-sekularnem ustroju. Krščansko izročilo priseljencu muslimanu omogoča, da je prihaja v deželo, kjer domuje isti »Bog Abrahamov, Izakov in Jakobov«, ki domuje tudi v njegovi domovini. Protireligioznih refleksov očiščen liberalno-sekularni ustroj priseljencu zagotavlja neideološko in demokratično dojemanje države ter njeno profesionalno asistenco.

Predstavljate si muslimana, ki pride v Evropo in reče: Ni me strah te dežele, v njej so kristjani, znak, da prihajam v deželo mojega Boga. Teološko zrela oseba z osebnim verskim izkustvom kaj takega vsekakor zmore.


Zaključek

Ne mižimo pred skušnjavami in zdrsi. Vsak od treh opisanih igralcev jih ima. Prvega hitro pograbi nadutost, drugega užaljenost, tretjega frustracija in jeza. Z velikim Metzom verjamemo, da je vsak udeleženec v veliki zgodbi pluralizma priložnost, ne grožnja. Isto velja za Boga, ki je bil najprej Bog bližnjevzhodnih puščavskih očakov. Bog je v tej zgodbi priložnost, ne grožnja. Bog Stvarnik je vir pluralizma, ne njegov sovražnik.


* Besedilo v krajši obliki izide v decembrski št. revije Cerkev danes z naslovom: Pluralizem ter Bog Abrahamov, Izakov in Jakobov. Foto: B.C. ,2015, Judejska puščava, Izrael.


8 komentarjev:

  1. Dobro si napisal Branko, a pojdimo še dlje, izven NAS, ne pozabi na Ključnega Igralca. Takole nam pove danes:

    SODBA

    A. Včeraj sem bil že za v posteljo, a od zaspanosti še malo obsedel, in bil je film na RTV, o veterinarki, ki jo vara mož, ima raka na dojki, njena mama vara moža že 25 let, potem pa še ona skoči čez plot, NIHČE PA SE NE MENI ZA OTROKE, dva fanta! Za bruhat TV kultura. Spoznal sem, da je prišel čas SODBE nad gnusom zahodnega človeštva, pluralno grešnega po svoji odločitvi. Modrec g. Boštjan M. Zupančič je kdaj omenil, da ga fascinira kvaliteta filmov na TVSlo, ne spozna pa, kako nategnjen je od teh pokvarjenih sociopatov, ki narodu nenehno pod kožo vstavljajo ali feminizem ali moralno sprevrženost. Z vsakim Dnevnikom tudi. In sem šel spat, pobit, s spoznanjem dveh psalmov in Pavla: Ni ga, niti enega …

    Zelo zgodaj, še v postelji, pred molitvijo, sem pogledal današnji evangelij in kar je zraven, in današnjo svetnico MATILDO (!!), in vedel sem, da je Branko objavil tekst. Kajti prišel je čas sodbe. Ker je povedano, Rim 3:

    Ni pravičnega, niti enega,
    ni razumnega,
    ni ga, ki bi iskal Boga.
    Vsi so zablodili, vsi skupaj so se izpridili;
    ni ga, ki bi delal dobro,
    ni ga, niti enega.

    Odprt grob je njihovo grlo,
    s svojimi jeziki pletejo zvijače,
    gadji strup je pod njihovimi ustnicami,
    njihova usta so polna kletev in grenkobe.
    Hitre so njihove noge, da bi prelili kri,
    uničenje in beda je na njihovih potih.
    Poti Miru niso spoznali,
    ni strahu Božjega pred njihovimi očmi.

    Napisal sem knjigo o sveti Favstinki, glasnici Ljubezni do Boga in Božjega Usmiljenja, tisoči so kliknili tja, a odziva v škofovskih dušah ni - ni Luči v njih, ko so zunanje okoliščine bedne, ampak so duše vseh enake tistim pred blagajnami trgovskih centrov: potuhnjena asura - to smo danes Slovenci. Ker, povem vam: Ni ga, niti enega, ki bi Ljubil Gospoda.

    So pa vsi skregani, a vendar soglasni v pozabi Boga in v obsojanju še zadnjih nekaj moških odločitev in odločevalcev. Od vlade zahtevajo rešitev Problema, ne sprejemajoč, da imamo vlado in ukrepe kot so v tej situaciji NAJBOLJŠI, po Božji volji, in tako se lovi ravnotežje. Zato prihaja SODBA. Čas je zanjo, prihaja čas treznjenja.

    Kajti narod je nezrel v svoji padlosti, s Cerkvijo vred je duhovno mrtev, ljudje ne sprejemajo nasveta svetnikov: SPREJMI VSE, POTEM PA SE BORI. Te čase se veliko govori o petih fazah sprejemanja, a jih je v resnici sedem, ne pet:
    1. ZAVRAČANJE dejstev (nesreče, bolezni …),
    2. JEZA, bes (upor proti dejstvom, npr. petkova kolesarjenja),
    3. sledi BARANTANJE, faza poskusov trgovanja, da bi vseeno bilo po naše in po starem,
    4. Ker to ne uspe, pademo v fazo DEPRESIJE, ki se samo stopnjuje in je lahko dokončna faza z vsemi psihičnimi posledicami in boleznimi.
    5. Če se kdo prebije iz depre, kar je redko, pride v stanje SPREJETJA dejstev in situacije (npr.: OK, izgubil sem roko, zdaj pa grem naprej).
    6. Sledi faza NOVEGA ROJSTVA, aleluja, Novega Rojstva!! Življenje si lahko zastavi nanovo, če ni melanholiral predolgo in mu je ostalo še kaj energije.
    7. Novo rojstvo, ki je veselje in Upanje, pa postane stanje NOVEGA ŽIVLJENJA.

    Vsi ljudje si želijo Novega Življenja, a ker ne sprejemajo dejstev samih sebe in svojega greha, se, kot Slovenci, zataknejo v eni od spodnjih faz, običajno za vse življenje. Tam pa jih razmesari satan in njegove oprode. Kajti Novo Življenje je lahko trajno in za večno Odrešilno le ob Gospodu, ki je Kristus in je Oče. Ker se Slovenec, z vodilnimi Cerkve vred, nočejo odpovedati grešnim vezanostim, ne morejo vstopiti v Novo Življenje Miru, pod patronatom Enega, Zvestega, Dobrega, ki je Bog. Zato nam zdaj pošilja začasno sodbo, v spomin, kdo je Kdo in kdo smo in kje je Novo Življenje. Prišla je sodba, na ta dan, na evangelij današnjega dne; Luka 19,41-44 (Berite vendar: Jezus joče nad jeruzalemsko prihodnjo usodo). Boj se, Slovenec, ker Gospod ti pošilja križ Zdravila, da se naučiš najprej SPREJETI, kot je rekla sveta Tereza Avilska: SPREJMI VSE, če želiš kdaj zaživeti Novo Življenje.

    OdgovoriIzbriši
  2. B. Ko sem kot mulc hodil k maši, so bile izrekane Rimljanove besede:
    "Gospod, nisem vreden, da prideš k meni, ampak reci le besedo, in ozdravljena bo moja duša". Po srečnem Navdihu sam tega bednega samoprogramiranja nisem nikoli sprejel, kajti moja stiska je bila velika. Zato sem (kot na JLA zakletvi), z močjo volje, uma in srca v mislih vedno preglasil duhovnikove besede z:

    "Gospod, NISEM VREDEN, da prideš k meni, ampak VSEENO PRIDI K MENI (! A SLIŠIŠ?), in ozdravljena bo moja duša!"

    In glej, po nekaj desetletjih se je nekega dne pojavil, vrgel to revo po tleh, pretresel, razjokal od Milosti in Spremenil za vedno. Odtlej je vse Jasno in je Mir. Smrk …

    Zato z vso pravico kličem: ne dajte se programirati v polovičko, v četrtinko, kajti ostali boste na pol, na enčetrt, to pa pomeni v eni od spodnjih faz razvoja duše. V zanikanju, jezi, barantanju ali depresiji (= apatiji, melanholiji). Ostali boste bolni Slovenci.

    Sprejme pa lahko le tisti, ki ima duha bojevnika.

    Zato, komur je dano, naj zdaj sprejme: ne bo dobro Slovencu v tem in skorajšnjem času! Kajti ne zasluži si Gospodovega Milostnega Obličja, zato nimamo svetnikov in zato zdaj prihaja Pravičnost. Čas Pravičnosti je čas žetve kar smo sejali, brez da bo na Njega mislili z Ljubeznijo in hvaležnostjo:

    Gospod bo zdaj skril Svoje obličje Miline,
    ker ni niti enega, ki bi Ga imel rad, ko ga neka težavica stisne;
    ker vsi dopuščajo razrast nemorale in zla, češ, saj smo vsi Božji otroci,
    Gospod pa je neskončno Usmiljen,
    zato Ga le izkoristimo za mirno grešenje še vnaprej.
    Barabe. Ker tako se ne dela, ampak se že malo zlo kaznuje na veliko, tako da malo nikoli ne postane veliko. Kot pri ognju.

    Pastirji so torej zvodniki, ker ne delajo tako.

    Zaradi tega bodo grobovi v tem času nenehno odprti, in zemlja se bo stresla, in nemirni bodo sejali še več zlega nemira, in otroci bodo padali, pošteni obupavali, narava nagajala, in mnogi škofje z duhovniki odhajali v brezno. Eden nevoljni med njimi pa bo izbran, da plača ceno in šele tedaj bo sodba pomirjena. Torej naj bo vesel.

    Zdravilo Pravičnosti je tu. Ker ni bilo nikogar, ni bilo niti petih vsaj malo Čistih, ki bi dojeli in vodili. Zdaj pa bomo pluralno dojeli vsi. Aleluja! Gospod je vedno le dober, aleluja!

    Ta jonež pa je do takrat končal s svojim gluhim kvakanjem v to brezmejno puščavo, ker ne bo nasprotoval Njegovi Volji, kot to radi počno lažni glasniki. Držite se, ljudje! Držite se, ker tisti, ki bodo Sprejeli, bodo Živeli. Gospod že ve, kaj dela!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. PS: Tebi Branko pa hvala in oprosti za nadlogo tukaj, a tudi tako si dobival svoj Delež! Dobival pa si tudi delež kletve nad menoj, kadar so se zli in lažni vrači ujezili, in pošiljali svojo gnusobo (zaman seveda), a zaupal sam, da mašuješ z vso silo svojega srca, duha in telesa, in si sam sposoben hudiča ne le odvračati, ampak tudi nagnati in pretepati.

      Pa spreobrni se tudi. Tvoj jona.

      Izbriši
  3. Pozdravljeni, ali potrebujete finančno pomoč? Sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali za dokončanje projekta potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo, hipotekarno posojilo ali posojilo? če je vaš odgovor pritrdilen, vam priporočam, da se obrnete na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, vključno z dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ali mi pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447903159998 in v trenutku prejmite odgovor.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in zavzemamo se, da vam bomo pomagali izpolniti vse vaše želje. Specializirani smo za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev za posameznike in podjetja na najučinkovitejši in najhitrejši način.

    Tu je nekaj razlogov, zakaj bi se morali obrniti na nas za posojilo;
    * Udobje - za posojilo lahko zaprosite kadar koli in kjer koli.
    * Prilagodljiv znesek - odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - posojilo prejmite v 24 urah po odobritvi.
    * Prilagodljiva obrestna mera 3%.
    * Visoke stopnje odobritve
    * Prilagodljivo odplačilo - dobite priložnost, da izberete datum odplačila, bodisi tedensko, mesečno ali letno v trajanju od 1 do 30 let.
    * Preprosta spletna aplikacija.
    * Prilagojene smernice in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Ne izgubite priložnosti zaradi pomanjkanja sredstev. Zdaj se obrnite na moje podjetje, lahko vam pomagamo s posojilom, ker smo pomagali številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami

    Za več informacij o naši ponudbi posojila nam prosimo pošljite zahtevo za posojilo prek:
    E-naslov: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Posredniki / svetovalci / posredniki lahko vabijo stranke in so 100% zaščiteni. V popolnem zaupanju bomo sodelovali v korist vseh vpletenih strani.

    OdgovoriIzbriši
  4. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši
  5. Žao mi je što sam ovo stavio na internet, ali ne preostaje mi ništa drugo nego ispuniti obećanje dr. ALABI, moćnom bacaču čarolija koji mi je pomogao vratiti svog bivšeg supruga koji je već bio odsutan dva tjedna bez pozdrava meni. tako bolno iskustvo za mene jer je on moja prva ljubav i moj se život vrti oko njega, ali kad me ostavio zbog druge dame, dijelila sam suze i pokušavala sve da zaboravim na njega, ali duboko u srcu bilo je tako nemoguće jer sam ga voljela toliko unatoč boli od koje sam patila. Jedne vjerne večeri pročitao sam komentar o dr. ALABI, moćnom bacaču čarolija koji može pomoći vratiti bivšeg ljubavnika ili okupiti slomljeni dom i još mnogo toga, u početku je to bilo poput šale jer nikada nisam vjerovao u magiju. i Dr. ALABA mi se dokazuje dovodeći njezina muža kući kući nakon dva dana njegove ljubavne čarolije na mog supruga. hvala dr. alabi što me ponovno učinio kompletnom ženom i vratio mog izgubljenog ljubavnika, nastavit ću dijeliti ovo kome će možda biti važno popraviti sve u braku, umjesto da dijelim suze ili prolazim kroz srčani udar, samo ljubazno kontaktirajte dr. ALABU NA njegovoj kontakt e-adresi u nastavku (dralaba300@gmail.com), samo ga kontaktirajte i pogledajte što može učiniti. WhatsApp možete nazvati i putem njegovog broja +2349071995123. Sretno vama onima koji ikad daju ovo suđenje. Pozdrav, samo ljubazno kontaktirajte dr. ALABU na njegovu kontakt e-adresu ispod (dralaba300@gmail.com), samo ga kontaktirajte i pogledajte što može učiniti.
    WhatsApp možete nazvati i putem njegovog broja +2349071995123 sretno vam bilo.........,,,,..,.,.,.,.,.,.,.,.,

    OdgovoriIzbriši
  6. Moje ime je Lilian N. To je zelo vesel dan v mojem življenju zaradi pomoči, ki mi jo je pomagal dr. Bila sem poročena 6 let in bilo je tako grozno, ker me je mož res varal in iskal ločitev, ko pa sem na internetu naletel na e-pošto Dr.saguru, kako je pomagal toliko ljudem, da so dobili nazaj svojega bivšega in pomagajo popraviti odnos. in naj bodo ljudje srečni v svojih odnosih. Pojasnila sem mu svojo situacijo in nato poiskala njegovo pomoč, toda na moje presenečenje mi je rekel, da mi bo pomagal pri mojem primeru in zdaj praznujem, ker se je moj mož popolnoma spremenil za vedno. Vedno hoče biti ob meni in ne more storiti ničesar g brez mojega darila. Res uživam v zakonu, kako čudovito praznovanje. Še naprej bom pričeval po internetu, ker je Dr.saguru resnično pravi urok. ALI POTREBUJETE POMOČ, PO KAJ POZNITE ZDRAVNIKA SAGURU ZDAJ PO EMAILU: drsagurusolutions@gmail.com ali WhatsApp +12098373537 On je edini odgovor na vašo težavo in v vašem odnosu se počutite srečni. in njegova tudi popolna v
    1 LJUBEZEN ČOVEK
    2 ZMAGAJTE NAZAJ
    3 SADJE MAJKE
    4 PROMOCIJA ČASOPISA
    5 ZAŠČITA ČAROVOVA
    6 POSLOVNI ČASOPIS
    7 DOBRA ČLANKA
    8 LOTERIJSKI PRAVOPIS in SODNI PRIMER

    OdgovoriIzbriši
  7. Susisiekite su mūsų klientų aptarnavimo tarnyba:
    ĮMONĖ: Iskandar Lestari paskolų bendrovė
    el. paštas:[[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]]
    Mūsų paslaugos... 100% garantija

    AR JUMS REIKIA FINANSINĖS PAGALBOS?
    AR JŪS PATEKO KOKIA FINANSŲ KRIZĖ?
    AR REIKIA LĖŠŲ SAVO VERSLUI PRADĖTI?
    AR JUMS REIKIA LĖŠŲ SKOLAI ATSImokėti?
    AR JUMS REIKIA LĖŠŲ SĄSKAITĄ APSImokėti AR PADĖTI GERĄ VERSLĄ?

    AR JŪSŲ KREDITO BALAS ŽEMAS IR JUMS SUNKU GAUTI KAPITALO PASLAUGAS IŠ VIETINIŲ BANKŲ IR KITŲ FINANSŲ INSTITUTU?

    TAI YRA JŪSŲ ŠALIA GAUTI FINANSINIŲ PASLAUGŲ IŠ MŪSŲ ĮMONĖS. SIŪLOME ŠIUS FINANSUS ASMENIMS-

    *KOMERCINIAI FINANSAI
    *ASMENINIAI FINANSAI
    *VERSLO FINANSAI
    *STATYBOS FINANSAI
    * VERSLO FINANSAI IR DAUG DAUGIAU:

    DĖL DAUGIAU INFORMACIJOS SUSISIEKITE MUMIS PER
    .
    Susisiekite su mūsų klientų aptarnavimo tarnyba:
    ĮMONĖ: Iskandar Lestari paskolų bendrovė
    el. paštas:[[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]]
    Mūsų paslaugos... 100% garantija

    OdgovoriIzbriši