petek, 4. september 2020

Gnev nad lepo in uspešno žensko

Marsikdo je v korona razmerah prebral kakšno knjigo več kot običajno. Sam sem med drugim dal skozi odlično zgodovinopisno delo o Barbari Celjski, ki ga je napisala slovaška raziskovalka Daniela Dvořáková (Celjska Mohorjeva, 2019).

Cesarica Barbara Celjska seveda ni bila edina pametna, uspešna in vplivna ženska v XV. stoletju. Od manj znanih omenimo Alessandro Macinghi, italijansko pisateljico, in Christine de Pizan, francosko pesnico in filozofinjo, od bolj znanih pa Izabelo Kastiljsko, ki je združila Španijo, in Ivano Orleansko, kmečko dekle, ki je povedlo Francoze v osvobodilno vojno. Izabela Kastiljska in Ivana Orleanska kasnejšim rodovom prikličeta svetopisemski arhetip Judite, žene in bojevnice, ki polna vere v Boga reši svoje ljudstvo. Lik Barbare Celjske pa dočaka nasprotno usodo: namesto, da bi jo po njeni smrti ljudje povzdignili, jo sčasoma potopijo v črno legendo. Zdi se, da so jo toliko bolj blatili, kolikor odličnejša je v resnici bila; toliko bolj risali hudobno in grdo, kolikor lepša je v resnici bila.

Daniela Dvořáková nam v svojem delu natančno predoči cesarico Barbaro Celjsko, kdo in zakaj jo je sovražil; vzpon Habsburžanov in njihovih kronistov, ki niso marali spomina na Celjske, ter s tem povezani nastanek črne legende o Barbari. Kot bralca te preseneti nek poseben gnev, s katerim so nekateri politiki, duhovščina in pisci tolkli po Barbari Celjski po njeni smrti. Uspešno tolkli. V javnem mnenju je Barbara obveljala za razuzdanko, krivoverko, sleparsko alkimistko, celo vampirko.

Ta gnev ni slučajen. V družbi je namreč venomer navzoč mehanizem grešnega kozla, kdaj tudi protičarovniška histerija, obojemu prikladne žrtve pa so ženske, ki štrlijo iz povprečja. Dinamika gre takole: v svoji sredi imamo uspešno in vplivno žensko, po možnosti še lepo; občudujemo jo, vendar ji tiho tudi zavidamo; v teminah našega duha čakamo na njeno napako; ko napako stori, jo besno poteptamo v nič; s to žensko na tleh (ali na grmadi), se počutimo »boljši« od nje; naši »pravičnosti« je zadoščeno, saj je njo, ki je »plesala s hudičem«, doletela zaslužena kazen. (Op.: O mehanizmu grešnega kozla sem na tem blogu večkrat pisal. Prim. Mehanizem grešnega kozla na delu in Duhovniki sporočamo: Ne bomo vaš grešni kozel!)

Te dinamike, ki v veliki meri poteka na nivojih nezavednega, je bila deležna Barbara Celjska in tovrsten obračun z nadpovprečno žensko zna biti tudi danes na delu. Poglejmo nekaj domačih primerov.

Obča korupcija v gradbenih poslih se je pred desetletjem grešno-kozlovsko »očistila« na primeru Hilde Tovšak. Tudi drugi gradbeni baroni so končali v zaporu, a le Hilda Tovšak je doživela medijski pogrom, lov na čarovnico, podrobno in privoščljivo teptanje v nič. Drug primer: Melanija Trump je podobno kot Barbara Celjska rojena na zelenem Štajerskem, podobno slavna zaradi svoje lepote in podobno postavljena ob bok enemu najmočnejših politikov svojega časa. Melanijinega obiska v Sloveniji si ta hip skoraj ne upam predstavljati. Slovenski antifa feminizem bi tako ali tako norel po ulicah, a tu so še bataljoni »normalnih sodobnih« žensk, izobraženk, novinark in uradnic, ki bi ob pogledu na ameriško prvo damo bliskali od zavisti, ter bataljoni neuresničenih moških, ki jim je ženska Melanijinega tipa nedosegljiva. Dodajmo ideološki faktor, po katerem Melanijo obtožimo, da »pleše s hudičem«, to je s Trumpom in neoliberalizmom, pa se nam na začetku XXI. stoletja pripeti Barbara Celjska 2.0. Tretji primer: težko bo kdo rekel, da sveža politično-medijska norišnica okrog političarke Aleksandre Pivec nima nič opraviti z mehanizmi, o katerih teče beseda. Vsakega tretjega slovenskega politika in visokega uradnika se da s peno na ustih loviti na to, kako je trošil javni denar, kakšno majico je kje nosil, koliko pijače in jedače so mu častili na vaški veselici. A nima vsak tretji politik ali visoki uradnik karakteristik čedne in uspešne ženske, kot jih ima Pivčeva.

Draga Barbara Celjska, čeprav nisi bila svetnica in te mati Cerkev za svetnico nikoli ne bo razglasila, te prosim, da od tam, kjer si, opomniš nas, male zavistneže in opravljivce, ter pomagaš ženskam, ki so in še bodo žrtve naših početij.


* Zapis je bil najprej objavljen v reviji Ognjišče (september 2020). Foto: (verjetno) Barbara Celjska kot Venera, sličica iz 15. stoletja, Wikipedia.

9 komentarjev:

  1. 1.
    Dobro si zavil tako skrajno večplastno temo le v enobarvni celofan, Branko. Zadnjič si poslušal poljsko poezijo in v njej je bila zagotovo beseda kobieta – kaj pa bi bila poezija brez kobjet, ko se pa na Gospoda pozablja. Ker smo s Poljaki pra-bratje po skupni indijski krvi, beseda najbrž prihaja iz istega korena: kobila. ?

    Opažam, in kakšna mi pritrdi, da obstajajo trije osnovni tipi žensk, čeprav jih je v resnici toliko, kolikor je vrst hudih duhov. Prva je kobjeta, ženska po svoji naravi. Druga je konjeta: dobila je nek družbeni položaj in začne ritati naokoli – najraje konjarje med noge. V politiki jih je vse več in poznajo le dve črki življenja: A B. Tretja je redka, redkejša od najdražjih draguljev: Gospodova nevesta. Ki se je odločila biti Njemu zvesta. Ne mislim le na teoretičarke v samostanih, ampak tiste, ki so z Gospodom res na Ti. Te pretresajo. Bolj kot sveti možje. Ker je kontrast med naravno žensko in žensko-čarovnico na eni strani, ter svetniško žensko na drugi, prehud. Takšna je sveta Marija Favstina Kowalska Najsvetejša, na primer. Pa Sveta Mati. In tudi prva, ki je videla Vstalega Jezusa in Ga ogovorila, Marija Magdalena. In še mnogo drugih. Ravno danes goduje sveta Rozalija; na Hozana.si poslušajte kratek avdio zapis o njenem življenju za današnji dan. Takšne ženske so kvas in sol Zemlje.

    A narava naravne ženske je ravno nasprotna. Nasprotna dosledni čistosti. Ker ji po naravi ni dano ponotranjiti moralnih norm, ne more nikoli do konca dojeti, kaj je prav in kaj ne. Zato so ženske na tem svetu bitja KOMPROMISA med dobrim in zlim, med Bogom in hudičem, med komunisti in njihovimi nedolžnimi žrtvami … Ker pa ta kompromis seveda ni možen, gre svet hudiču v r.t, kajti da bi ženske to ugodje dosegle, uporabljajo vse vzvode, ki so jim na voljo. Teh pa ni malo. Najhujši vzvod je ta, da so ženske kot žoge - kakor je zapisal mojster samurajstva - ki se odkotalijo KAMORKOLI. Pridejo driskasti Italijančki v vas in župnik zaman že prvo nedeljo pri maši prosi dekleta, naj se distancirajo – čez nekaj mesecev so že trebušaste, krščanske vaške Slovenke pred desetletji. In vedno.

    Njihovo drugo smrtonosno orožje je, da jim ni mar za nič, le za svoje občutke. Izjemno dobre poslušalke so, ko pa moški ugotovijo, da sploh nikoli niso poslušale, končno dojamejo to pesem:

    Once upon a time I was falling in love,
    now I'm only falling apart …

    Duhovščina ima neko čudno sliko o ženski, kot bi jo vzel od Cankarjeve matere, čeprav ni imel njene slike, le skico, ki pa jo je prav tako nekam založil. Ali kako je že bilo. Zdajšnji papež je še prav posebej navalil nanje, za njim pa seveda po službeni dolžnosti tudi vsi ostali. Kričijo, zadnja leta: "Ženske bodo rešile Cerkev! Cerkev je ženska!" Če pa bi poznali resničnega duha večine današnjih mestnih žensk, bi se raje samokastrirali in samo postali vestni evnuhi-skrbniki svojih cerkva – lažje bi jim bilo, kot jim bo. Kajti svoje svete prednike proglasiti za osle in si prirediti neko novo teologijo telesa in seksa – to je današnja 'katoliška tantra' in nič drugega. Papeška tantra, ki bo iz Cerkve naredila dodatno beznico. Tega problema ni težko pojasniti: vse več je žensk s križci za vratom, ki pa so postale služabnice svetopisemske demonke Jezabele, katera je pobila stotine ali koliko že prerokov, ter vzpostavila stotine lažnih prerokov. Bila je častilka "boga" Baala, za katerega vemo, da je v resnici začetek islama in na katerega resnični Bog Jahve stresa ves svoj sveti bes, zdaj pa ga uporablja za kaznovanje Zahodnega dekadentnega sveta. Ker je današnji kler postal duhovno omleden in slep, ne vidi Jazabele, ki na tak način prihaja v Cerkev in jo je že vso omrežila. Smrt prihaja, in le peščica bo rešena, le zaradi svoje čistosti, ki jo brani z viteško močjo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
      Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

      Polno ime .................

      Zasebna telefonska številka ................

      Država ..................

      Naslov ................

      Država ...............

      Leta ..............

      Prijavili ste se prej ali ne. .............

      Država ..............

      Znesek posojila. ..................

      Obdobje izposoje ................

      Poklic .................

      Mesečni prihodek .....................

      V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
      Čakam na vaš hiter odgovor.

      Lep pozdrav

      Micheal Benson.

      Izbriši
  2. 2.
    Lepa in uspešna ženska je menda tudi Erika Žnidaršič, očitno nova svetnica lažnih RTV novic in razklanja naroda. Namesti si tarčo, da razkolje določene osebe in prek njih vlado. Odnos desnih in bojevitih možakov do nje pa je ravno nasproten od zgornjega naslova: ker je na hitro gledano čedna pupa, jo vsi kličejo Erika, Eričica, ne pa 'Žnidarca'. Če bi bila kakšna grša baba, bi bilo vse drugače. A ko pride čas takih žensk, da se za hip srečajo s Sodnikom, jim zemeljska lepota, ki bo itak že uvela, kot stara pomaranča, ne bo pomagala prav nič. Mi je rekla zelo stara gostilničarka: "Od spominov se ne da živeti, lepo smo se imeli: ohceti, plesi, slavnosti, dober posel. Zdaj pa samo še te kurje kolbe prodajam in komaj racam, vsa betežna in zatežena. Umreti pa se bojim." Take so tudi mnoge moje socialistične OŠ učiteljice, ki so bile takrat zelo korajžne in gobezdave, kar se naše vere, Boga in Cerkve tiče. Danes pa imajo samo še en cilj, ki jim uspeva: Ne umreti! Že vedo zakaj.

    Mi ena gospa reče te dni: "Ženske uničujemo svet!" Duhovno gledano je to res, ker so one tiste, ki nimajo meja glede iskanja ugodja in izpopolnjevanja užitka. Vsi pa vemo, kaj je vrhunec užitka: propad in smrt. O tem so že Lajbahovci govorili, kaj šele Sveto Pismo.

    To je le en drobec kobjetike, nauka o problemih z ženskami na tem svetu. Bog se usmili današnjih fantičev!


    In sveta Favstinka, prosi za nas!

    OdgovoriIzbriši
  3. Morda pa bi zdajle zjutraj rekel še besedo o tem, od kod tak bes do uspešnih (a potencialno zlobnih) žensk pri nas. Vzroka sta dva: kot prvo imamo v podzavesti še vedno nekaj krščanskega, zato nam je Mati nek vzor prave ženske in matere. Kar prehudo odstopa od te smeri, nam podzavestno dela težave, kar je tudi prav.

    Drugo vzrok je vedenje človeštva, da ženska zelo lahko premakne svojo zavest navzdol, v polje zveri in se tudi realno z lahkoto spremeni vanjo, zelo težko pa se vrne nazaj v normalo. Medtem pa moški to stori dokaj težko, z lahkoto pa se vrne nazaj v normalo. Zaradi tega se človeštvo »norih bab« boji. O tem izdatno govorijo tudi kočevarske zgodbe W. Tschinkela. Predvsem žensko čarovništvo namreč ni bila izmišljena zadeva, ampak je bilo večkrat odločujoč faktor, ker pa je vedno služilo zlu, se je v obrambo pretiravalo in kurilo tudi nedolžne ženske in moške. Danes najbolj znan in izreden izganjalec hudiča, Peter Glas, katerega izjemno poučna predavanja imate na Youtube v dveh jezikih, večkrat omenja knjigo 'Bila sem čarovnica', napisana od bivše strašne čarovnice, ki pa se je kasneje spreobrnila. Ženska tam opisuje svojo zmožnost popolne nevidnosti in ubijanja svojih tarč v trenutku ter osebnega občenja s osebo hudičem. Seveda je to počela skupaj s klanom, ne sama. Potem pa je nekoč naletela na duhovnika, ki jo je preganjal, a mu ni mogla nič. Ker je bil resničen v Bogu. Spoznala je, da obstaja Moč, ki je mnogo večja od hudičeve.

    A čarovništvo še vedno obstaja. Če ga razumemo kot podtalno delanje zla z vso svojo silo, bi lahko v to kategorijo dali tudi mnoge televizijske večerne voditeljice. Asurična agresivnost, s katero bičajo ušesa z novicami, ter prikrit sadizem v njihovih očeh in glasu, kadar govorijo o vladi Janeza Janše, razkriva njihova strašna srca in usodo. In naj vam odkrijem še eno njihovo skrivnost:

    tak način podajanja novic, mnogokrat tudi lažnih, v sebi vsebuje psihološko finto: ker je zdaj že večina naroda šla skozi roke socialističnih učiteljic – asur, nezavedno SPREJEMAMO način podajanja teh voditeljic, ki je v Tarči skoncentriran v podobi gospe E. Takšno obnašanje žensk, »mater«, sprejemamo kot nekaj, kar je treba pač sprejeti, ker za njimi stroji država. Zato so lahko vedno raz…dene, nič ne moremo proti temu, samo poslušati jih moramo pohlevno. Tako misli naša zavest, podzavest in nadzavest pa se jim upirata. Ja, tudi na tak način RTV trenira narod, in tudi to spada v nekakšno čarovništvo. Ostanek zdravega dela naroda pa se temu nagonsko upira in začenja ga grabiti sveta jaza.

    Kar pa pomeni, da je Gospod z njimi. Zlo ne more trajati večno, pa četudi je zavito v otroške oddaje, posnetke svetih maš, kmetijske oddaje, šport in izjave sumljivih znanih Slovencev, kako zelo podpirajo takšno nekorektno TV. Čarovništvo se vedno prikriva pod krinko dobrega. In tu sodelujejo tudi poženščeni moški. Npr. vsa ekipa 'zlobnih starcev Desusa', ki očitno delujejo po principu Kmerov, KGB in UDBE, proti ženstveni Aleksandri Pivec, je v naši podzavesti prepoznana kot kult starih čarovnikov. Zato večina ljudi drži z njo, a so mnogi tiho, ker se še vedno bojijo moči rdečega kulta.

    Slovenski narod je bolan. Kar bi moral častiti, ne časti, in kar bi moral zavreči, objema. Zato bo v nekaj desetletjih razredčen kot so danes Tibetanci v Tibetu in Indijanci v Ameriki. Naša zemlja ne bo več naša zemlja, najbolj pa bodo krivi ravno tisti, ki so financirali snemanje filma 'Na svoji zemlji', potem, ko so ukradli našo zemljo.

    Poljaki pa bodo do konca sveta.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljeni in dobrodošli v Spotlight Global Financial Services, moje ime je Claudia Klein, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali močno potrebujete finančno okrepitev? Ali potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker nudimo odlične storitve posojanja po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojil (osebno posojilo, poslovno posojilo in še veliko več), ponujamo tako dolgoročna kot kratkoročna posojila, prav tako pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih produktov.

    Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velika težava. Za posameznike, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo, jih veliko ljudi zaradi velikih obresti tako težko dobi lastniško posojilo pri svojih lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah. obrestna mera, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizka kreditna ocena ali kateri koli drug razlog.

    Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu - lahko dobite posojilo in zaključite transakcije, kadar koli in kjer koli ga potrebujete.

    Ponujamo 24 ur posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 |

    Družini, prijateljem in kolegom ni treba vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni, dame in gospodje, ali potrebujete finančno pomoč? Sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali za dokončanje projekta potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo, hipotekarno posojilo ali posojilo? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, vključno z dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ali nam pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447903159998 in v trenutku prejmite odgovor.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in zavzeto smo vam pomagali izboljšati vaše dolgoročne in kratkoročne finančne cilje. Specializirani smo za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev za posameznike in podjetja na najučinkovitejši in najhitrejši način.

    Tu je nekaj razlogov, zakaj bi se morali obrniti na nas za posojilo;
    * Udobje - za posojilo lahko zaprosite kadar koli in kjer koli.
    * Prilagodljiv znesek - odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - posojilo prejmite v 24 urah po odobritvi.
    * Prilagodljiva obrestna mera 3%.
    * Visoke stopnje odobritve
    * Prilagodljivo odplačilo - dobite priložnost, da izberete datum odplačila, bodisi tedensko, mesečno ali letno v trajanju od 1 do 30 let.
    * Preprosta spletna aplikacija.
    * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Ne izgubite priložnosti zaradi pomanjkanja sredstev.

    Za več informacij o naši ponudbi posojila nam prosimo pošljite zahtevo za posojilo prek:
    E-naslov: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Posredniki / svetovalci / posredniki lahko vabijo stranke in so 100% zaščiteni. V popolnem zaupanju bomo sodelovali v korist vseh vpletenih strani.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično! To je pravi primer ženske neenakopravnosti!

    OdgovoriIzbriši
  7. Kadar koli se lahko obrnete na našo ponudbo posojil GVM. Hiter kredit od 1.000 do 5.000.000 EUR z obrestno mero 3% v primeru potrebe ali finančnih težav. Imate popolno garancijo in manj postopkov.
    Prosimo, pišite nam ‌za več informacij;

    E-naslov; georges.matvinc@gmail.com
    WhatsApp; + 33 755434117

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Leta ..............

    Država ..................

    Znesek posojila. ..................

    Trajanje ..........................

    OdgovoriIzbriši