petek, 14. avgust 2020

Pred praznim župniščem

Ta uvodnik pišem, če se pošalim, dopustniško. Da bi imel mir in da bi malo spremenil okolje, sem se zjutraj odpeljal v bližnjo župnijo, gor, v hribe z razgledom. Avto sem postavil na parkirišče, od koder gledam na župnišče in cerkev. Sedim na sovoznikovem sedežu in na prenosnik pišem, kar pišem. Moj pišoči dopust bo trajal največ tri ure, potem moram domov. Popoldan imamo dva pogreba.

Tu sem z razlogom – prazno župnišče kot navdih za pisanje. Prazno je že poldrugo desetletje, v cerkvi so maše kdaj med tednom in ena v nedeljo. Nič posebnega, bomo rekli, še ena odmaknjena podeželska župnija v soupravi. Posebno je to, da so tu ljudje precej verni. Obisk nedeljske maše je še vedno med 30 in 40 odstotki. Tudi od njih je kdaj slišati grenko opazko: Zakaj ravno mi, ki smo najbolj verni, prvi ostanemo brez duhovnika?

Pred dvajsetimi leti smo obhajali Plenarni zbor Cerkve na Slovenskem oz. slovensko sinodo. Sinoda je bila polna optimizma. Slovenskega človeka je videla kot »na novo religiozno prebujenega« (prim. PZ 18), veselila se je samostojnosti domovine in rasti demokracije ter stavila na dialog. Malokje pri nas najdemo lepše misli o dialogu kot v tem sinodalnem besedilu. V sami Cerkvi je vzpostavljala strukture dialoga, usmerjala k aktivnemu laikatu, nagovarjala k prostovoljstvu. Sadovi niso zamujali. V letih po sinodi beležimo velik porast zakonskih skupin, močno okrepitev župnijskih Karitas in pastoralnih svetov, na mladinski sceni se zgodi gibanje oratorijskih animatorjev, na svetovnih dnevih mladih (Köln, Madrid, Krakov) je udeležba Slovencev in Slovenk lepa in opazna.

Po drugi strani pa se sinoda ni mogla otresti nekaterih tabujev. Glavni tabuji – ocena je moja – so bili trije:
1. na sinodi se ni smelo razpravljati o ustanovitvi novih škofij, do katerih je prišlo nekaj let zatem;
2. sinoda se je v velikem loku izognila analizi stanja duhovništva;
3. sinoda ni zagrizla v reformo interne cerkvene ekonomije.

Vsi trije tabuji imajo danes učinek bumeranga. 
Gremo po vrsti. 

1. ustanovitev novih škofij na nesinodalen način (ljudstvo in nižji kler sta bila izključena iz razprave – in to ravno v času poveličevanja sinode) je dala občutek, da glavni dogovori v slovenski Cerkvi še vedno potekajo »po starem«, po možnosti z nekoliko konspirativnosti;
2. ne moreš analizirati stanja vlaka, če ne analiziraš lokomotive; ostra analiza stanja duhovništva (ki je lokomotiva) bi že takrat razkrila, da klasično duhovništvo na Slovenskem številčno peša in da bo Cerkev v nekaj desetletjih imela polno praznih župnišč;
3. prazna župnišča bi lahko napolnili z življenjem in s pastoralnimi vsebinami, a tu je vprašanje, kdo naj te vsebine izvaja, saj ni denarja, da bi za kaj takega plačevali laika; hrbtenica cerkvene kadrovske ekonomije so mašni darovi, ki gredo duhovniku.

Sedim na sovoznikovem sedežu, gledam na župnišče, ki samuje na robu vasi. Je obnovljeno, čedno, staro tristo let, na vse razglednice tega kraja ga pristavijo. V resnici samuje. Ves ta čas, ko sem tu in  pišem, se v njegovi bližini ne zgodi prav ničesar. Tudi bližnja farna cerkev je tesno zaprta in brez obiskovalcev. Pomnim, da so mi povedali, da je še po drugi svetovni vojni v župnišču živelo več ljudi. Od dejavnosti župnišča, ki je bilo obenem kmetija, so poleg župnika živeli še trije. Kuhalo se je vsak dan, skupaj so jedli in molili, pazili so na cerkev, ki je bila seveda ves dan odprta. Veliko se je spremenilo od takrat. In večina sprememb (industrializacija, urbanizacija, porabništvo, splošna sekularizacija ...) ni bila odvisnih od Cerkve.

Kakor koli, pred praznim župniščem se vprašam: je morda čas za drugo sinodo? Takšno, ki bi nadaljevala optimizem prve, obenem pa brez tabujev in olepševanj pogledala v notranjost cerkvenega sistema in nas v moči Duha pripravila na dobo majhnega števila duhovnikov.


* Besedilo je bilo najprej objavljeno kot uvodnik v revijo Ognjišče (avgust 2020). Foto: B.C., podružnica sv. Trojice na Gojki pri Frankolovem.

23 komentarjev:

  1. In pri Sv. Jerneju tudi sameva, kar boli duša in srce, le dobri pridni ljudje ohranjajo bilko življenja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
      Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

      Polno ime .................

      Leta ..............

      Država ..................

      Znesek posojila. ..................

      Trajanje ..........................

      Izbriši
  2. In pri Sv. Jerneju tudi sameva, kar boli duša in srce, le dobri pridni ljudje ohranjajo bilko življenja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Je prišlo sporočilo, da je Brane vendarle živ! In "retrospektivno otožen", karkoli to že pomeni. Neka razstava menda. In vedno, ko kaj tukaj napišem, si zaželim, da bi bilo tokrat zadnjič, saj gre pri klerikih žal vse v prazno. Gospod pa bo poračunal, na dva dela.

    Po branju sem še sam odšel z dogotom tja proti eni osiroteli cerkvici. Ki enkrat letno gosti piškotarje, in to je to. Res je otožno stanje našega naroda. Komunizem je iz njega izbil še tisto nekaj vere, ki jo je imel, in jo zamenjal z zabavami, na Hrvaškem poleti in v Srbiji ob koncu leta. Sem razmišljal: Branko, nisi tudi ti del krivde? Ves ta trdni zid okoli Cerkve, da resnični Sveti Duh ja ne pride noter; mar nisi tudi sam, nehote menda, prispeval nekaj šajtrg skal?

    In mar Gospod ne pošilja vsako obdobje svoje trobentače? A kaj delate z njimi že stoletja? Gledam te stotine cerkvic na gričkih in spoznavam: Slovenski narod pravzaprav nikoli ni bil res veren! Te turne je gradil tudi zaradi prisile, moči Cerkve, tako klerikalne kot z državo sprežene. Brez nje se še roditi ni smelo, dati ime, niti pokopati nekoga, in vse vmes. A kakorkoli, Cerkev je v svojem otožnem in betežnem vzdihovanju vendarle edina ohranjala sliko Jezusa v tej deželi. In dala kar nekaj svetniških ljudi, čeprav jih Cerkev ne prepozna – kako le??? No, ampak to njeno delo – oznanjanje vsaj podobe Jezusa in Matere – šteje: kdor je hotel, je lahko rinil naprej in Srečal Gospoda, ki Ga sicer brez cerkvenega pedigreja ne bi.

    Tudi sam sem še čisto moker od sprehoda, ko tole pišem. Nazaj grede sem tam ob gozdu slišal rafale, prikradla sva se, in trije fantje so sprobavali brzostrelko. Uh, sem si oddahnil, nekaj vere pa je vendarle še ostalo! Radi so mi dali par šusov spustiti v polenje, in oblika in teža železa je bila kot taprava, čeprav je le plastične kuglice bruhala. Juhu, tile pa morda vendarle ne bodo pometani v jame, aleluja! Premalo so poslušali omledih duhovnikov spravno teologijo s hudičem, da bi se pustili kakor ovce pometati v brezna. Upam. Kilava Cerkev je včasih boljša kot napihnjena od kmečkih klobas, šunk in vina, ter ponosna na 15.000 romarjev na kak praznik, nekoč, ko pa pride vojna vihra, ne ve več kaj je prav in kaj ne in kako se stvarem streže, da se narod in družino lahko obdrži živa.

    Padre Branko, sinoda ne bo naredila NIČ. Samo eno je bilo potrebno: da bi TI, pa oča Zore, pa še kdo, SPREJELI SVETEGA DUHA. Da bi v vas gorel Ogenj. Ogenj pa daje pogum, daje Mir. Daje besede v usta, žive besede. In če je treba zanje in za Delo umreti, daje tiho noro veselje v srce. Spoštovani gospodje, Sveti Duh ni kolajna za zmeraj, ni obred, ni maziljenje, ni obleka niti tista raketa na glavi. Sveti Duh pride in gre, pride in gre, če sploh pride, kajti zatohle kamre niso Zanj, smrdijo Mu. Sveti Duh ni posvetna stvar, ni kler, ni cerkev, ni oltar in ni bratsko druženje. Ni papež, kaj šele papež brez tega Duha. To se vidi TAKOJ: ni zmožen častiti Jezusa, Ga dati v center, Ga oznanjati iz svete norosti. Vse je pregrnil hudič,

    ker če ni Duha, je hudič.

    Nič ne sodim, samo vidim. Ker gledam. In ko povem, da jim bo Gospod kmalu dvojno, trojno porcijo zaračunal za to stanje, je vse bob ob steno. Ničvredni joneži pa vidijo, katerim je dano videti: kurbe, pijanci in zgube prihajajo v nebesa, ni tako težko, če zanje moli nekdo, ki je res Njegov - škofje pa ne pridejo. Ne pridejo vsem ceremonijam in množicam navkljub. Zakaj ne? 1. Ker niso nikoli Gospoda Ljubili kot norci. 2. Ker jih nihče res ne Ljubi: 3. Ker nihče res ne Ljubi Gospoda in njih, ko bi molil zanje. Če pokvarjen škof ne gre v nebesa, kaj šele dober škof, je jasno, da v Cerkvi Svetega Duha ni na domovanju. Slepim pa to govore rezultati.

    In si kak jonež najbrž misli: "Kdo pa sem jaz, da bi te vlekel iz te mrakobe? Saj se spomniš?" V mrakobi si se rodil, v mrakobi si živel, v mrakobi si umrl. Ter se vmes izogibal in smehljal. Izvajal duševni ples. A zdaj bi se pa na Soncu grel? Vidite, tako to deluje Očetova Pravičnost, ko je bila Ljubezen zavrnjena. 10.000x.

    Pa ne zamerite.

    Hineni, hineni!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. PS: pride še eno sporočilo od kolega: da je v času mojega zgornjega pisanja začelo siloviti pihati in vršati, ko pa je pogledal, da je komentar objavljen, se je strašno ulilo in sekale so strele. Tu pri meni je bilo povsem enako, čeprav je nekaj deset km vmes. Sto strel na minuto, bliskanje in grmenje kot na soški fronti. Izvrglo je internet in dalo telefon na 3G.

      Pa sem se spomnil teologov, tudi Branka, ki se smehljajo, češ da Oče nima moči, da bi kdaj naravo za svoje namene uporabil. Hehe, hehe ... A bogatin iz zgodbe je potem zaman prosil iz pekla ven, naj Gospod opomni njegove bližnje na Zemlji, naj ga ne s.rje.o, kot ga je on. Vendar je bilo grenko tooooo late ...

      Izbriši
    2. Nevihta je bila že mimo, ko pa sem tole zgoraj poslal, sekundo za tem, je usekala strela, da se je vsa gmajna stresla...

      Velik Si Gospod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Izbriši
    3. Spoštovani g. Jona, pravilno opažate, da so bile narejene napake. Zanimivo je, ker se v svojih (pre)številnih (res jih je VELIKO :) ) komentarjih posvečate psihološkemu (?) ozadju krize.

      Lahko zaključimo, da gre pri slovenskemu kleru v zadnjih številnih desetletjih za naivnost? Ne škodoželjnost ampak za naivnost, nek stalni optimizem, vero v stalno rast, izboljšanje (samo po sebi morda)?

      Izbriši
  4. Župnišča bi lahko zelo skrbno uporabili za različne priložnosti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam a glede tega bi bilo potrebno razmišljati že 10 let nazaj.

      Izbriši
  5. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  6. https://twitter.com/jona_amitajev/status/1294351924150640641?s=20

    OdgovoriIzbriši
  7. Poglejte, kakšno hudo znamenje je dal Gospod v tej epizodi pisanja in strašnega grmenja/bliskanja: uresničuje zatajeno videnje sv. papeža Janeza Pavla II. glede "muslimanskih hord", ki bodo hujše kot kdajkoli v zgodovini:

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1294351924150640641?s=20



    OdgovoriIzbriši
  8. P. Cestnik je zelo dobro zaznal stanje, odgovor pa menim, da le ni čisto pravi. Čeprav se lepo bere :)

    Sinoda, 'sinodalnost' in še kar je te kvazi-protestantske (deluje družbeno protestantsko, brez hierarhije, ne-katoliško, predvsem pa se pojem 'sinode'zlorablja) navlake, to ne vodi NIKAMOR. Navsezadnje smo mi vsi KATOLIKI (točneje del latinskega dela cerkve znotraj Rimsko-katoliške cerkve), pokorni škofu, ki je pokoren papežu. In s tem se skrbi za APOSTOLSKO nasledstvo.

    Če nadaljujemo: O večji pastoralni vlogi škofov je pravilne zaključke pred časom ugotavljal tudi pater Branko Cestnik. Kako pa potem z zmanjšanim številom duhovnikov ter župnij? Kako to prebroditi???

    1. Po mojem mnenju je potrebno NUJNO ohraniti hierarhičnost katoliške strukture ter jasnost duhovniške službe. Torej NE kompromisirati z laiki, ki bi ''podeljevali'' zakramente.
    2. Potrebno je pomagati duhovnikom, da zaživijo v bolj urejenih razmerah - lahko po dva v župnišču. Na zveste in zanesljive (!) laike se v celoti preda gospodarsko upravljanje župnij. O tem je tudi že govoril p. Cestnik.
    3. Nujno je potrebno pastoralno okrepiti družine (npr. recimo promoviranje molitve rožnega venca po družinah) potem pa tudi duhovnikom (ki bi bili razbremenjeni gospodarskih opravil, glej točko 2) dati nazaj možnost soustvarjanja kateheze - trenutno svobodno maličenje kateheze s strani slabo pripravljenih katehistinj (katehetov je malo) je napaka z velikimi posledicami. Nameni so dobri, a rezultati slabi.
    4. Župnijsko življenje osrediniti okrog zakramentalnega življenja, kolikor je le-to glede na preobremenjenost duhovnikov možno (sv. maše, redna spoved!) ter oživitve starih molitvenih na
    župnijah, tradicij (rožni venec, čaščenje Najsvetejšega, devetdnevnice, litanije, pogosto postenje - tudi za kvatrne tedne, razne pobožnosti). Torej velik fokus na molitvi, ki se mora iz trenutnega stanja bedne črede dvigniti X 100.

    Iz tega bi nato lahko izšlo nekaj dobrega, kar bi pomagalo pri prebroditvi težkih desetletij, ki se nakazujejo za katoliško vero.

    OdgovoriIzbriši
  9. Veliko besed brez Besede ne pomeni kaj dosti. Resnično, da beseda brez Besede ne more biti posejana v srce, da bi vzklila in rodila sad. Ne more biti vsajena brez Sv.Duha, prinašala Ljubezni.
    Krivi smo vsi udje v Cerkvi, da ni poklicev v duhovnem vinogradu. Najprej mi, laiki, ki nismo vcepljeni v Kristusa. Koliko nas nameni vsaj stotinko dneva, da na naši duhovni poti, iz ljubezni prosimo Ljubezen za pomoč? Koliko?
    A lahko razumemo, da moramo najprej spoznati, da smo ljubljeni, še preden smo bili spočeti. Šele potem bomo vedeli, da je vse, kar je v Ljubezni, že v večnosti. Zato je potrebna vsaj stotinka dneva za Besedo in Ljubezen, da bo naša krivda manjša za stanje v Cerkvi. Brez spoznanja velikonočnega Kristusa, je vse zaman.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala mali delničar!

    To bi še rekel, a ta kolekcija voditeljev tega itak ne bo sprejela ali dojela:

    pred Gospodovo Ljubeznijo in Usmiljenjem mora vedno hoditi Njegova Moč. Če ni moči, je Ljubezen ubita. Ni varovana. Ni videna. Ni negovana. Zdajšnji protestantizirani teologi vzhičeno trdijo, da je vse Sveti Duh in da Ga imajo vsepolno, a ne ločujejo, da sta Sveti Duh in je Moč. 1 Tes 1,5:

    Kajti naš Evangelij ni prišel med vas samo z besedo, ampak tudi z Močjo in Svetim Duhom.

    Mt 24,30: ... Videli bodo Sina človekovega priti na oblakih neba z Močjo in veliko slavo.

    Če duševni kilavec sledi Jezusa, le kako bo uresničil tole:

    "Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, z vso dušo, z vso močjo in z vsem mišljenjem!"

    Brez moči, Moči TOTALNE ODLOČENOSTI (= namere), ne more nihče doseči svetniških ciljev. Veliko kasnejših svetnikov je bilo pred tem vitezov. Tudi sv. Frančišek.

    Tega današnji kler nima, zato je VSE ZAMAN. Zdajle je bil film o sveti Benedikti od križa, Edith Stein. Parkrat sem bil solzan, čeprav je režiser na čase nekaj vegetiral. Edith je imela to, kar pri naših škofih ni videti že desetletja: popolno odločenost najti Boga. Iz oči v oči in iz srca v srce. Savel Ga je iskal kot nor, da bi kristjane pobil, zato se mu je Jezus razodel. Ni pomemben vzrok, pomembno je, da iščeš kot nor. In potem te Gospod NAJDE. Zanesljivo.

    Tale tukaj že ve, kaj govori. In kdor ima vzrok, da ve, kaj govori, je kot izkušen dohtar: zlahka vidi pravo stanje ljudi. In je vedno znova izjemno osupel: kako je mogoča taka trdonjavost, taka trmasta zagovedanost, odločenost do smrti in do pekla biti GLUH in biti SLEP? Ko pa je vse tako zelo jasno, škofje.

    Človek bi kar umrl od groze, a Gospod Dobri Bog daje bednim jonežem eno izjemno stransko darilo - zraven spada: odmaknjenost. Biti tudi sredi bitke odmaknjen in zato miren. Svoje storiti, kaj pa ljudje s tem store, je njihova stvar. Let it be.

    Branko kaže neke znake iskanja rešitve, a v ozadju so le lepi spomini na tisto vzhičeno PIP-anje pred leti, ko je bil osrednja figura projekta, menedžer. A tako ne bo šlo, kot pove malidelničar.

    Za cerkvice po hibčkih bo kmalu poskrbljeno, nobenih skrbi ne bo treba več imeti z njimi:

    https://twitter.com/gofla8/status/1284464259485884419?s=20

    Super torej, bo že Bog vse uredil?? Pridi pridi Sveti duh, a ne k meni; pridi pridi Jezus, a ne v mojo faro; naj se zgodi Tvoja Volja Oče, a ne psihiraj preveč!

    Moč gre vedno pred Gospodom. Če ni Moči, ni Gospoda; 1 Kr 19:

    "In glej, GOSPOD je šel mimo, velik in silen vihar, ki kruši gore in lomi skale, je bil pred GOSPODOM; a GOSPOD ni bil v viharju. Za viharjem je bil potres; a GOSPOD ni bil v potresu. In za potresom ogenj; a GOSPOD ni bil v ognju. Za ognjem glas rahlega Šepeta."

    Cerkvi je enkrat zapasalo biti brez moči. Dala si jo je vzeti, komijem, kot prostitutka. Moč zdravljenja ljudi, moč vzgajanja otrok, moč šolanja, moč velikih romanj, moč izganjanja hudih duhov, moč jasne in poštene besede, moč svetništva, moč samozatajevanja, moč samožrtvovanja, moč dostojanstva ... Če bi to imela, ne bi bilo pedofilov ipd med kleriki. To je še ena rana naših škofov - molčečnežev.

    Nič torej od naštetega. Samo PIP-anje v temi. Lahko noč. Naj vam bo lahka ta trda, temna, težka, večna noč. Vsaj to. Saj kaj več itak noben ne išče. Naj zaradi tega crknem od groze? Ne bom! Vseeno sem dobre volje!! Ker ...

    OdgovoriIzbriši
  11. Boste želeli začeti s projektom, vendar banka noče, da vam posojilo? Na voljo smo vam osebni kredit od 2.000 do 10.000.000 evrov. Pokličite nas.

    E-pošta: simondurochefort@gmail.com
    WhatsApp: +33752366330

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdravljeni, Ali potrebujete nujno posojilo?
    Sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali potrebujete posojilo za ustanovitev podjetja, dokončanje projekta, nakup hiše ali avtomobila ali pa potrebujete posojilo iz drugih osebnih razlogov? če je vaš odgovor da, se obrnite na mojo firmo. Omogočamo vse vrste posojil, tako zavarovana kot nezavarovana posojila. Če to berete in veste, da potrebujete finančno podporo, nam lahko preprosto pišete po e-pošti: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali nam pošljete sporočilo neposredno na WhatsApp preko: +447903159998 in prejmemo odgovor v trenutku.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izboljšati svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje, saj je vaša končna naloga finančna stabilnost.

    Lastnosti in ugodnosti;
    * Udobnost - za posojilo lahko zaprosite kadarkoli in kjer koli.
    * Fleksibilni znesek - Odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro direktno financiranje - prejmite posojilo v 24 urah po odobritvi.
    * Fleksibilna obrestna mera 3%.
    * Visoke odobritve
    * Dobite možnost, da izberete datum vračila, tedensko, mesečno ali letno, v trajanju 1-30 let.
    * Enostavna spletna aplikacija.
    * Prilagojena navodila in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Veliko ljudi se sooča z nepravočasnimi finančnimi izzivi in ​​zaradi nekaterih razlogov tako težko dobi posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih zavodih.

    Če resnično potrebujete rešitev svojih financ, samo pišite mojemu podjetju in pomagali vam bomo pri posojilu. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se soočajo s finančnimi težavami po vsem svetu. Ko se prijavite pri nas, se prijavite pri zaupanja vrednem podjetju, ki skrbi za vaše finančne potrebe, naša največja prednostna naloga je vaša finančna stabilnost in za vas boste poskrbeli skozi celoten postopek.

    Za več informacij o naši ponudbi posojila nam vljudno pošljite zahtevo za posojilo preko:
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ALI;
    WhatsApp: +447903159998

    OdgovoriIzbriši
  13. Za vse vaše finančne težave
    Obrnite se na ALAIN FESTOR
    In imeli boste rešitve za vse svoje težave. Je zelo pošten gospodarski subjekt in zahvaljujem se Bogu, da ga je postavil na mojo pot.
    E-pošta: alainfestor1955@gmail.com
    Je odličen človek, ki živi med slovenijo in Italijo.
    Zahvaljujoč temu človeku sem lahko dvignil življenjski standard.
    Hvala vam

    ALAIN FESTOR FINANCIRANJE

    OdgovoriIzbriši
  14. Za vse vaše finančne težave
    Obrnite se na ALAIN FESTOR
    In imeli boste rešitve za vse svoje težave. Je zelo pošten gospodarski subjekt in zahvaljujem se Bogu, da ga je postavil na mojo pot.
    E-pošta: alainfestor1955@gmail.com
    Je odličen človek, ki živi med slovenijo in Italijo.
    Zahvaljujoč temu človeku sem lahko dvignil življenjski standard.
    Hvala vam

    ALAIN FESTOR FINANCIRANJE

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdravljeni in dobrodošli v Spotlight Global Financial Services, moje ime je Claudia Klein, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali močno potrebujete finančno okrepitev? Ali potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker nudimo odlične storitve posojanja po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojil (osebno posojilo, poslovno posojilo in še veliko več), ponujamo tako dolgoročna kot kratkoročna posojila, prav tako pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih produktov.

    Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velika težava. Za posameznike, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo, jih veliko ljudi zaradi velikih obresti tako težko dobi lastniško posojilo pri svojih lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah. obrestna mera, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizka kreditna ocena ali kateri koli drug razlog.

    Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu - lahko dobite posojilo in zaključite transakcije, kadar koli in kjer koli ga potrebujete.

    Ponujamo 24 ur posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 |

    Družini, prijateljem in kolegom ni treba vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši
  16. Dober dan,

    Poiščite takojšnje posojilo z nizko obrestno mero 2,5% pri svetovalcu za posojila Nortion, to je enostavno, hitro in zavarovano

    Kontaktni podatki

    e-naslov: nortionloanconsultant@gmail.com

    telefon: +17815611941 (SAMO BESEDILO)

    instagram: posojilo podjetja Nortion

    twitter: @LoanNortion

    linkedin: Svetovalka za posojila podjetja Nortion

    Obrnite se na nas za posojilo po vaših najboljših močeh

    OdgovoriIzbriši
  17. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Leta ..............

    Država ..................

    Znesek posojila. ..................

    Trajanje ..........................

    OdgovoriIzbriši
  18. Zdravo vsi ,
    Jaz sem Rebeka iz Ljubljane in želim samo izraziti globoko zahvalo Cooprative Rosselli za njihovo iskrenost, odprtost, preglednost, resnicoljubnost, ljubezen in podporo med in po tem, ko so od njih dobili posojila. Precej sem bil v rokah teh prevarantov in čas mi ne bo dovolil, da bi povedal vse, kar sem v zadnjih nekaj mesecih šel po spletu pri gostu ali dobil posojila, da bi se tukaj domoval v slovenščini, ampak Bog mi je odgovoril molitve s podporo in ljubezni gospe Rosselle Riccardo, ki me je sprejela in razumela z menoj kljub mojemu prvotnemu dvomu in nezaupljivosti ter s svojim dobrim srcem in ljubeznijo, zdaj sem lastnica doma prek svojih 2-odstotnih posojilnih skladov in sem se zaobljubila širite to novico in tudi svetu sporočite, da je še vedno pristnih in nekaj dobrih spletnih posojilnic, ki lahko pomagajo in oživijo suho kost, kot sem bila prej. Ne poslušajte in preberite tega pričevanja, ker je to resnična izkušnja, ki spreminja življenje, in vsakdo, ki potrebuje to vrsto obračanja, ne sme oklevati ali dvomiti v to, ker sem dokazal in prisegam na nebesa, da je ta zgodba resnična in tudi zgodba moje izkušnje z njimi. Oglejte si jih po e-pošti, če potrebujete finančna sredstva! email: rossellacooperative@hotmail.com, ali pa jo lahko pokličete prek njenega e-poštnega naslova: rossellacooperative@hotmail.com za hiter klic klepeta ali whatsapp / +35677926593

    Hvala
    Rebeka

    OdgovoriIzbriši