petek, 28. avgust 2020

Večni Avguštin – nekaj aktualnih komentarjev

Danes (28. avgust) goduje sv. Avguštin, severnoafriški škof iz Hipona (današnja Alžirija), ki je umrl leta 430. Je največji krščanski mislec prvega tisočletja in eden največjih sploh. Njegov vpliv je tolikšen, da smo danes vsi kristjani in post-kristjani po malem »avguštinski«, pa če se tega zavedamo ali ne. Pomislimo samo na njegove nauke tipa vera / razum, božja milost / človekova volja, cerkev / država, ... Pomislimo na Martina Lutra in prvi protestantizem, v katerem je nemalo avguštinskega. Nenazadnje je bil Luter član avguštinskega reda, preden je šel po svoje.


V počastitev godu sem izbral nekaj Avguštinovih misli, ki jih bom na kratko aktualiziral in pokomentiral. Spodaj dodajam slikico gorečega srca, ki je Avguštinov ikonografski atribut.


In teipsum redi, in interiore homine habitat veritas.
Ponovno stopi vase, v notranjem človeku prebiva resnica.

Danes smo izrazito odprti navzven, v svet, v kariero, v produkcijo, v zadovoljevanje materialnih potreb. V zreli dobi, tam po abrahamu, začutimo praznino in se spomnimo notranjega človeka. Sledi potrošnja denarcev za guruje, transcendentalno meditacijo, hojo po žerjavici in druga pretiravanja …. Velik in za vse koristen duhovni obrat bi bil, če bi znali iz notranjega človeka, iz naše hrepenenjske biti, iz naše iskre božjega, že od mlade dobe graditi naš pohod navzven, v svet, v kariero, v produkcijo …


Quoniam fides si non cogitetur, nulla est.
Kajti če vera ni premišljevana, je nična.

Mnogi se oddaljijo od vere, ker so v svojem otroštvu naleteli na preveč nerazumnih stvari povezanih z vero, bolje povedano, na preveč nerazloženih in nepreučenih stvari. Že starševski ukaz »moraš k maši!« je dvoumen, če starši otroku ne znajo razložiti, zakaj se gre k maši. Žal pa smo v katolištvu iz strahu pred protestantizmom teologijo, ki je razumsko premišljevanje o veri, povsem klerikalizirali in je v mnogih katoličanih blokada, da bi vero premišljevali samoniklo in jo premišljevano spontano podali naprej. Ko otrok vpraša »zakaj?«, dobi odgovor »ti bo že župnik pri verouku povedal«.


Si potes, cape; si non potes, crede.
Če lahko, razumi; če ne moreš, veruj.

Če Avguštin za vse čase spusti razum v vero, prav isti Avguštin tudi pove, da je vera vendarle različna od razuma in da zahteva korake, ki jih razum ne more dojeti. Zgodi se, da je najvišja vera korak v temno noč, sposobnost verovati, ko ni nobenih opornih točk v obliki čustvene tolažbe in razumskih razlag. Kot duhovnik opazim pri nekaterih ljudeh na smrtni postelji prav to vero, ki presega razum.


Impia mens odit etiam ipsum intellectum.
Hudobni pameti je mrzko celo samo razumevanje.

Ste se že kdaj vprašali, zakaj kakšnemu rasistu ne moreš dopovedati, da so vse rase enake po dostojanstvu, ali pa kakšnemu komunistu, da je Tito kriv za poboje tisočih in tisočih nedolžnih ljudi? Lahko mu predložiš trdne argumente, zgodovinske dokaze, statistiko in grafe, a on bo vztrajal na svojem. Zakaj? Ker je v oblasti politične in ideološke strasti in ne razmišlja racionalno. Moralna nezrelost si je podvrgla intelekt, fanatizem oblikuje intelekt po svoje. Včasih bi morali za koga moliti, namesto da se gremo z njim »racionalne« debate, ki jo on v bistvu itak zavrača.


Dilige et quod vis fac.
Ljubi in delaj, kar hočeš .

Ljubezen preobrazi um in voljo. Kdor resnično ljubi, bo zdravo razmišljal in pravilno deloval. Zelo pomembno je to vedeti, saj to pomeni, da so kraji, kjer se učimo ljubezni in smo je deležni, najbolj strateški kraji. Na prvem mestu je družina, kjer ima največjo vzgojno moč še vedno starševska ljubezen.


Pedes tui, caritas tua est.
Tvoje noge so tvoja ljubezen.

Ljubezen ni abstraktna. Ljubezen se mora videti in poznati v konkretnih dejanjih. Zato so tvoje noge (kam hodiš, koga obiskuješ, kaj prenašaš, ko hodiš,...) poved o tvoji ljubezni.



4 komentarji:

  1. Ljubi Gospod, dovoli že enkrat, da utihne ta jonež, saj je svoje naredil, mar ni, zakaj bi komentiral nenehno 'mrtvo, mrtvo'?? - je tale težil, pa je začel Gospod pošiljati neke kapljice Živega, in spet smo tu. Malo z enim palcem na nogi miga oča Ljubljanski +SZ (ni Stara zaveza na steroidih), in malo je dobro pomignil Brane. Lepo.

    Morda bi bilo tole dovolj o razvoju notranjega Človeka in o Gospodu v njem:

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1299210739186573312?s=20

    Ko pa se javi nekdo, da je našel Gospoda, in kaže dela o tem, pa naš trdovratni kler reagira z velikim prezirom, napuhom, namigih o gnozi in jogi - in se pogrezne še nekaj sežnjev v Mrak. Zato že 1700 let nimamo nobenega svetnika, čeprav smo imeli mnogo svetnikov.

    Zadnjič sem mislil komentirati Brankov prejšnji blog, pa je dopustil mamonu, da je tam zavladal (znamenje!), potem pa sem naletel na njegov zadnji nastop na Radiu Ognjišče in moram reči, da je precej zanimive analize razložil našem stanju, čeprav je pravzaprav socialist (glede na katoliško predvolilno stanje v ZDA). Vredno poslušanja. In tudi tu je namignil: levičarska ideologija je pravzaprav ne-razumna, zato jo nobene številke in kosti in jame ne morejo prepričati v patološko jalovost njihovega stremljenja, KER SE GRE TUDI PRI NJIH ZA VERO, čustveno vero v neke ideale, da bi z njo prekrili razumska dejstva in dokaze njihove 'hoje za Satanom'.

    Komentarji na zgornje točke:
    1. Bog je v nas, ob nas in nad nami. VES ČAS. Ni Ga težko začutiti (Mir, Milost, vroče srce), a to ni mogoče, če koga sovražimo, če smo ga dali v nek končni predal. Ali če zavidamo. Ali če nismo rekapitulirali naših starih grehov, četudi že pozabljenih!!!!!! Ne bo šlo. Block! MARŠ!

    2. Dobro je Brane komentiral. "Razum" je obsedel tudi ves sodobni kler, ravno protestanizirani razum, pa še ta hudo osiromašen! Razum je današnji Cerkvi BLOCK, ščit pred Resnico. Ne smejo kapirati, da je Pot le LJUBEZEN, duhovna Ljubezen, ta pa je ČUSTVO. Boje se čustva, zemeljskega čustva, s tem pa zavrnejo duhovno Čustvo, ki je Sveti Duh. Ostane jim samo blodnjavost filozofskih knjig, padla teologija in najnižji predeli vic tik ob peklu!! OK.

    3. Dobro, a nepopolno. Ko pade razum (že po eni dobri klofuti), in čez čas pade tudi vera, kaj ostane? Upanje? Upanje je prav tako krhko kot vera, srednje fleksibilno, a še vedno zlomljivo. Kaj potem? Vidite, OD TU NAPREJ je pa v Cerkvi mrak. Čeprav so veliki svetniki povedali pot od tu naprej, pot, ko odpovedo razum, vera, upanje in Ljubezen. Kaj potem? Pa vsak dan to potrebujemo!
    Govorim o Gospodovi Moči. Jezus prihaja z Ljubeznijo, Pravičnostjo, Oblastjo in Močjo. Če ni Moči, ni Jezus, ampak domislek, iluzija. Sveta Tereza Avilska, sveta Favstina, VSI svetniki so mojstri brezmejne VOLJE. NAMERE. Ki jo je treba vsak dan vaditi, tudi telesno!! (askeza). Brez nje ni čudežev, kajti Oče Nebeški ne sliši ničesar - brez MOČNEGA klica. Kilav kler pa tone v Mrak in narodi z njim. Nimajo Moči, ki edina rešuje, ko VSE ostalo odpove: Svetega Duha ni, Ljubezen se izmegli, vera dvomuje, upanje uveni, telo hira. Kaj pa potem, teologi mrtvih knjig? Duševni judoisti? Obupanci.

    OdgovoriIzbriši
  2. Drugi del:

    4. Hudobna pamet ima okoli pet stopenj, in najhujša je tista, ki se posmehuje veri, Gospodu, vernim, Cerkvi, Nauku in Zapovedim. Imamo tako umetnico in umetnike, ti so že danes v peklu, le Mojster iluzije jim na prsi vas dan kane nekaj ukradenega medu, da tega ne čutijo v polnosti, bodo pa nekaj hipov po odhodu iz njihovega grešnega telesa. Groza, a zaslužena.

    5. "Ljubi, in delaj kar hočeš." To je Zakon, a Ljubezen mora imeti uzdo, to je Voljo. Sicer zaide v stranpot, od tu pa v greh in potem pogubo.

    Ljubiti pa je treba Boga.

    Gospoda, Njegove svete, nebesa, Nauk, Njegova Dela. Ker kdor ljubi svet, je njegova ljubezen bežna, hipna, pogubna in ne-Božja. O tem pove svoje že Janez. Če se hoče duša res Rešiti, MORA duhovno Ljubiti nekaj ABSTRAKTNEGA posvetnemu umu, nekaj duhovnega, ne-zemeljskega, presežnega - to pa je Bog. Ker pa je satan iz krščencev naredil pohotne hinavce, tega ne zmoremo, zato zdaj posvetna Cerkev uči le še ljubezen do sveta, do ljudi, kar pa je absurd, ker posvetna ljubezen je vedno le prikrito POŽELENJE. Ta papež je absurd, a je še vedno Gospodov poslanec za ta čas, da bo kaznoval naša EU stranpota. Če se ne ...

    Ljubi in delaj kar hočeš, ima duhoven pomen: pomeni, da MORAŠ postati prešuštnik: živiš v tem svetu kot ti je dano, če se le da malo odmaknjen kadar je to možno, navzven si običajna človeška kreatura, skrivaj pa od znotraj Ljubiš Gospoda in Njegove! To je pravi pomen tega izreka. Ljubi Gospoda z vsem srcem, potem pa živi to bedno zemeljsko življenje kakor ti je dano in želiš, le slabega ne delaj, ne sovraži in delaj dobro! To dodajte, +SZ, +BC in drugi +, drugače ne bo Rešitve!!

    6. "Ljubezen ni abstraktna. Ljubezen se mora videti in poznati v konkretnih dejanjih."

    A Ljubezen mora biti do Gospoda, ta pa je naši zemeljski pameti ravno - abstrakten! Ni več abstrakten tistemu, ki je Gospoda res Srečal, a vsem ostalim pa je. Res, Ljubezen mora kazati tudi zemeljske dosežke, karizme, čudeže, Dela, da se dokaže, a največji del te Ljubezni je skrit in prikrit slepim, vidijo pa jo tisti, ki so Gospodovi skrivni intimni služabniki. Oni vse vidijo, kar se Duha tiče, ker Gospod vidi vse, oni pa tudi nekaj. In so takoj preskušeni: če so res Srečali, so res Spremenjeni in imajo neko veliko karizmo razvito, ta pa opravlja velika Dela. Če teh del ni, Srečanja ni bilo, duša pa se le spreneveda. Do odhoda k Sprenevedalcu, pa četudi je bil prej škof. Vsak Srečanec ima karizmo, ta pa je popolnoma individualna, posebna. En ozdravlja, drugi prerokuje, tretji opozarja, četrti piše, peti poje, šesti je asket, sedmi moli, osmi gradi, deveti molči in deseti daje. Itd.

    Ostali pa samo ponavljajo, kot papige, dajejo kar so ukradli, oblačijo kar jim ne pristoji, jado kar niso zaslužili, nastopajo zase, molčijo ko ne bi smeli in govorijo, ko bi morali molčati. Ja, take spake smo, če ni Boga V NAS.

    Pa Bog se nas Usmili, če smo tega vredni!

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni in dobrodošli v Spotlight Global Financial Services, moje ime je Claudia Klein, sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali močno potrebujete finančno okrepitev? Ali potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker nudimo odlične storitve posojanja po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojil (osebno posojilo, poslovno posojilo in še veliko več), ponujamo tako dolgoročna kot kratkoročna posojila, prav tako pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih produktov.

    Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velika težava. Za posameznike, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo, jih veliko ljudi zaradi velikih obresti tako težko dobi lastniško posojilo pri svojih lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah. obrestna mera, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizka kreditna ocena ali kateri koli drug razlog.

    Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu - lahko dobite posojilo in zaključite transakcije, kadar koli in kjer koli ga potrebujete.

    Ponujamo 24 ur posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 |

    Družini, prijateljem in kolegom ni treba vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši
  4. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši