torek, 19. maj 2020

Houellebecq: Po koroni bo svet isti, nekoliko slabši


V začetku maja 2020, ko je koronavirus v Evropi že začel popuščati, se je v kolumni za javni radio France Inter (link) oglasil razvpiti francoski pisatelj Michel Houellebecq (izgovorimo uelbek), znan po ostrih in tudi politično nekorektnih spisih. Njegovo razmišljanje o situaciji ob koronavirusu so povzeli številni evropski mediji, pri nas je članek na njegov tekst objavil portal MMC (link).


Po karanteni se bomo zbudili v nekoliko slabšem svetu

Zame najbolj tehten in zanimiv je zadnji del kolumne, ravno tisti, ki ga slovenski portal MMC, ki se ukvarja bolj z literarnimi vidiki, ne povzema veliko. Tu se Houellebecq spopade z med karanteno pogosto izrečeno frazo, češ »po koroni nič več ne bo, kot je bilo«. Obratno, meni pisatelj, vse bo tako, kot je bilo. Oziroma, slabše: določene zdajšnje negativne tendence se bodo okrepile in poglobile.

Houellebecq predoči nekaj tendenc, ki so že dolgo med nami:

- zaradi tehnologij se zdi, da materialni človeški odnos postaja odveč (une certaine obsolescence qui semble frapper les relations humaines)

-
prikrivanje umiranja (dissimuler la mort)

-
umiranje brez prič (morts sans qu’on en ait le moindre témoignage)

- človek kot številka (les victimes se résument à une unité dans la statistique)

Kriza zaradi koronavirusna je te tendence okrepila, oziroma, nas uvedla, da smo jih začeli bolj sprejemati kot normalne, celo nujne. Poglejmo in pokomentirajmo.


Odprava človeškega stika

Houellebecq opozarja, da je moč komunikacijskih tehnologij tolikšna, da človeški fizični stik, ki je v primeru epidemije tako ali tako omejen in kriminaliziran, postaja drugoten, odveč. V distopičnem oziru, bo človeški stik relativiziran tudi na področju spolnosti in prokreacije. Na tej točki Houellebecq citira neko skupino aktivistov, ki pravi (naslanjam se na italijanski prevod v Corriere della Sera): 
Skoraj se bo to, da spočenjamo otoke sami, zastonj, dopuščajoč določeno naključje, zdelo neprimerno, enako kot da bi se šli avtoštopa brez internetne platforme.

Če dodamo: naloga se riše sama po sebi. Koronavirus naj sproži zavezo, da naših stikov ne bomo de-materializirali. Dotik, objem, pogled iz oči v oči morajo ostati na primarni ravni komunikacije. Zlasti za kristjane velja: nismo gnostiki, da bi živeli v virtualnem ali v zgolj mentalnem svetu, smo kristjani, otroci Učlovečenja - Dotika.


Prikrivanje šibkosti in smrti

Houellebecq o času karantene piše: 
Enako bi bilo lažno trditi, da smo ponovno odkrili tragično, smrt, minevanje itd.. Tendenca, ki je stara več kot pol stoletja in jo je dobro opisal Philippe Airès, je, da, kolikor je mogoče, prikrivamo smrt. In glejte, nikoli ni bila smrt tako diskretna kot v teh tednih. Ljudje umirajo v samoti v bolniških sobah ali v domovih za ostarele. Pokopani (ali upepeljeni – upepelitev je bolj v duhu časa) so takoj, brez, da bi bil kdo povabljen, na tajno.

Pandemija je Evropejce prisilila, da smo v nekaterih deželah in regijah (Belgija, Laombardija, Madrid) istočasno doživeli zelo veliko smrti v kratkem času, samo umiranje umirajočih pa nam je bilo skrito. Tako v Italiji kot v Španiji je v določenem delu javnosti celo prišlo do odpora do prikazovanja velikega števila krst. Lahko rečemo, da je tendenca, ki smrt skriva, prikriva, malo tabuizira malo banalizira, tokrat triumfirala s pomočjo epidemoloških ukrepov.


Umiranje brez prič, umrli kot statistična enota

Smo že pri tretji tendenci, ki s prejšnjo tvori nekakšno smiselno poglavje: ker že dolgo težimo k temu, da skrivamo umiranje, nam ob koronavirusu pride še kako prav, da umiranje poteka brez prič in da je smrt človeka zabeležena zgolj kot statistični dogodek.

Michel Houellebecq zapiše: 
Smrt – ne da bi o njej imeli najmanjše pričevanje. Žrtve se skrčijo na statistično enoto vsakodnevnih smrti. Tesnoba, ki se širi med ljudmi, ko skupno število žrtev narašča, nosi v sebi nekaj abstraktnega.

Ples številk in statistike je dobil še srhljivejše poteze. Ko so ponekod razpravljali, pri katerem letu starosti nekega bolnika s covid-19 ne priklopiti na respirator, se je zgodilo nekaj novega. Houellebecq: 
Nikoli doslej nismo s tako mirno nesramnostjo /tranquille impudeur/ povedali, da življenja vseh niso enako vredna; da od nekega leta starosti naprej (od 70., 75. od 80. leta?) velja, da si nekoliko že mrtev.

Kakor koli, na koncu sestavka Houellebecq ponovi svoj strogi in pesimistični stav, ko zapiše: 
Po tej karanteni se ne bomo zbudili v novem svetu. Isti bo, nekoliko slabši.

Michel Houellebecq, Wikipedia

* Ta zapis bo v daljši obliki (t.j. pospremljen s krščanskim odgovorom) izšel v junijski številki revije Cerkev danes)

9 komentarjev:

  1. Umni pisatelji, filozofi ... Zakladnica umovanja o preteklosti in prihodnosti. Torej zakladnica STRAHU. Kaj bo, kaj bo, se vsi sprašujejo in hodijo h cigankam po nasvet, hodžam, vračem, mečejo Ji-džing paličice ali kovance ter se posvetujejo z Jyotishem. A končajo vedno samo v strahu. Npr. vse posvetne filozofe in vse levičarje in ves RTV je grozen strah: Kaj bo, kaj bo, pitanje je sad???

    Včeraj je bil dokumentarec o Italijanih, ki so med 2. SV reševali ljudi prek gora na nezasedeno ozemlje, ali kam že. En možak je rešil nekaj deset ljudi, potem pa so ga Nemci ujeli. Po sojenju (ni bilo na partizanski način, z nožem) je bil peljan na strelišče, mimo svoje družine, ki je jokala. Rekel jim je: "Kaj pa zdaj jokate? To pa res ni tako pomembno. Kar bo pa bo!" Imel je namreč lepo srce in čisto vest. Cerkev ga je razglasila za dobrotnika človeštva in mučenika. Res je bil Božji! Zakaj?

    Ko sem bi v fazi delnega konvertitstva v zen disciplino, je moj razsvetljeni učitelj nenehno ponavljal: "Tada, tada, tada!" To pomeni AS IT IS!! Tako, kot pač je. THIS. Če smo se topili v hudi vročini ali trdeli od mraza, je dejal: "Sprejmi. Odpri se vročini, odpri se mrazu." Zato je bil Božji. Zakaj?

    Sveta Tereza iz Avile je učila: SPREJMI VSE! To je aplikacija Jezusovega: "Sprejmi svoj križ in hodi za Menoj!"

    V zenu je zgodba: Na vrata samostana je potrkal berač. Želel je jesti, bil je namreč čas velike lakote. A tudi menihi so gladovali; jedli so enkrat dnevno, riž v veliko vroče vode, za večerjo pa yakuseki, 'pečene kamne'. To so bili kamni, dobro segreti in položeni na želodec, da so tešili glad in mraz. Ker se berač ni dal odsloviti, je menih šel do učitelja, ta pa je dejal: "Dobro, daj mu največje darilo: reci mu, naj SPREJME svojo revščino." Buuum! Ta učitelj je bil Božji. Zakaj?

    Stoiki pravijo: AMOR FATI, LJUBI svojo usodo. To pomeni, da ko ne moreš spreminjati sveta okoli sebe, še vedno lahko spremeniš svoj odziv na dogajanja, na katera sicer nimaš vpliva: sprejmeš. Kar je pa je, kar bo pa bo.

    So Jezus, svetniki, budisti, stoiki in dobrotniki človešta fatalisti? Nikakor. Vedno storijo, kar se storiti da, vključijo še Gospoda zraven, a tudi vedno MIRNO sprejemajo, kar se pač izcimi in čemur se ne da izogniti. Božja Volja? Usoda? Kakorkoli kdo želi. A bistvo vseh njih je ŽIVLJENJE V TEM TRENUTKU in delovanje ZDAJ. Potem ni tesnob, ni strahu, ni kmerovskega tresenja pred časom, ki jih čaka.

    Zakaj Slovenci radi kolesarijo ob petkih? Ker jih je strah, ker ne živijo ZDAJ in ne vidijo, kako solidno vlada skrbi za nas in njih. Neverjetno solidno. A oni bi vse razbili, razklali, celo pobili. Takšen ni Božji folk, ampak demonski. Zato velja za vse, verne in neverne, leve in desne, pametne in neumne: kdor se boji prihodnosti, ni Božji in v njem ni Gospodovega Miru. Pa tudi ZDAJ ne deluje kot človek, ampak kot žival ali še slabše, demon.

    Kako bo torej s slovenskim rodom? Trudili se bomo, da bo rešen, potem pa kar bo, pa bo. Kot je rekel Joža Čop, alpinist: "Kakor kapne, mamca!" Namreč, majerca jim je kuhala žgance, a ji je iz nosu visela kapljica. Ko je plezalce vprašala, če bodo radi jedli, je Joža takšno razdrl.

    Kakor kapne torej: če vlado spet prevzamajo roboti v srcih in nasilneži, kot zadnjih 80 let, revolucionarji, od tega rodu čez nekaj desetletij ne bo ničesar več. Vendar: Let it be, so peli The Beatels:

    When I find myself in times of trouble,
    Mother Mary comes to me,
    speaking words of Wisdom:
    LET IT BE ...

    https://www.youtube.com/watch?v=6d5ST3tbPIU

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
      Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

      Polno ime .................

      Leta ..............

      Država ..................

      Znesek posojila. ..................

      Trajanje ..........................

      Izbriši
  2. Opravičujem se za slovnične napake zgoraj; pišem namreč kar direkt v eter.

    Še nekaj bi dodal o prihodnosti mnogih od vas. Včeraj je tiho odjeknila vest, da je papež Frančišek uvrstil sveto Favstino Kowalsko - Najsvetejšo, v Splošni rimski bogoslužni koledar. Končno. Morda je k temu prispeval tudi kaj tale zguba od jone, če je kdo papežu prevedel vsaj del knjige o njej: KAKO LJUBITI BOGA. Tviter Poljske Cerkve je molčal, zato sem mu eno gorko sporočil; pri nas pa je bilo tako, kot da bi mamca 50 evrov prinesla, župnik pa bi to zaspano zapisal v anale: skopo, le v nekaj besedah. Ker ne razumejo, ni jim dano, kdo je Kdo.

    Vsakič znova se spomnim zaslužnega škofa novomeškega, ki je na predstavitvi knjige o sestri Favstinki takoj POHITEL z izjavo, da so načini služenja Bogu seveda različni. S tem se je osebno nezavedno ogradil od Favstininega prostovoljnega križa, ki ga je, Jezusova večna Nevesta, zdaj že Žena, sprejela nase, kajti "nevesta ne more biti drugačna od Ženina".

    Prihodnost? Kdor časti svetnico in Ženina, ter zaupa v Njuno sporočilo o brezmejnem Božjem Usmiljenju za tiste, ki se pokesajo svojih zmot in grehov,

    - bo imel lepo prihodnost naslednjih nekaj milijard let in še dooolgo zatem.
    - Kdor o tej Novici le nekaj jamra, bo njegova prihodnost meglena, kot sta meglena njegovo srce in pamet že danes.
    - Kdor pa bo zaničeval to Oznanilo in svetnico in Gospoda in Mati, bo njegova prihodnost slaba; nenehno se bo vrtinčil po Zemlji, v kajnovem rodu bo živel, in ostril revolucijo za revolucijo, vse do konca sveta, ko mu bo zmanjkalo tal pod nogami. Že danes je zaznati te, one in tretje.

    Knjiga pa je tule, brezplačna, kakor je Gospodova Milost brezplačna:

    https://jonov-bozji-koticek.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni in dobrodošli pri globalnih posojilnih storitvah Spotcap, moje ime je Claudia Klein, posojilodajalec sem in tudi posojila.

    Ali nujno potrebujete finančno okrepitev? potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotcapglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker nudimo odlične posojilne storitve po vsem svetu.

    Ponujamo vam vse vrste posojil (osebni posojilo, posojilo za podjetja in številne druge), ponujamo tako dolgoročne kot tudi kratkoročne posojila, poleg tega pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velik problem Posamezniki, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo rešitev, veliko ljudi zaradi visokih obresti tako težko pridobi posojilo za lastniški kapital od svojih lokalnih bank ali drugih finančnih institucij. stopnja, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizek kreditni rezultat ali kateri koli drug razlog.

    Ni več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24/7 - dobite lahko posojilo in dokončate svoje transakcije, kadar koli in kjerkoli jih potrebujete.

    Nudimo 24 urne storitve posojila svetovnega razreda. Za poizvedbe / vprašanja? - Pošljite e-pošto na | spotcapglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | & Prejeti odgovor v trenutku.

    Tvoja družina, prijatelji in sodelavci ne potrebujejo vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši
  4. ZDRAVO; Potrebujete posojilo?
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev: osebno posojilo, poslovno posojilo, hipotekarno posojilo, avto posojilo, konsolidacijsko posojilo, posojilo za plačilo računov in še veliko več.

    Ali potrebujete posojilo za financiranje vašega projekta?
    Lahko vas podpremo s posojilom za izvajanje vaših projektov, kot so: gradnja hiš, pisarn, kmetij, pa tudi financiranje vaših potovalnih projektov, vašega podjetja ali projekta, za katerega potrebujete zunanje financiranje.

    Potrebujete investicijski sklad?
    Lahko vlagamo v vaše velike projekte. To je rezervirano za podjetja, ki iščejo vlagatelje za financiranje njihovih raziskovalnih projektov, nepremičninskih projektov, prevzemov in drugih poslovnih potreb.

    IZBERITE NAJBOLJŠE MOŽNOSTI KREDITA ZDAJ
    Za več informacij o naših storitvah nas kontaktirajte preko tega e-poštnega naslova: novaglobalfinances@gmail.com

    Kaj ponujamo;
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev. Nudimo zavarovana in nezavarovana posojila, prav tako pa lahko zaprosite tudi za dolgoročne in kratkoročne posojila po zelo ugodni obrestni meri. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Lahko si pomagamo!
    NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES je podružnica ene najmočnejših finančnih skupin v Evropi in po vsem svetu z velikim kapitalom. Sledimo strategiji prisotnosti, kjer najdemo rast, povezujemo kupce z možnostmi, ki jih ustvarja, pomagamo rasti podjetjem, gospodarskemu razvoju in posameznikom, da uresničijo svoje ambicije. Trgovali smo že več let in v današnjem času dajali nešteto posojil .

    Pošljite zahtevo za posojilo zdaj !!!
    Ime: Camilla Karlsen (uradnica za posojilo)
    Kontaktna pošta: novaglobalfinances@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  5. KAKO sem dobil posojilo od te velike družbe

    Pozdravljeni, dragi moji, jaz sem Linda McDonald, trenutno živim v Austinu Texas, ZDA. Trenutno sem vdova s ​​tremi otroki in sem aprila 2020 obtičala v finančni situaciji in potrebovala sem refinanciranje in plačilo računov. Poskušal sem iskati posojila pri različnih posojilnih podjetjih, zasebnih in podjetniških, vendar nikoli z uspehom, in večina bank mi je zavrnila kredit, ne polni plena tistim vražam tam, ki jim pravijo posojilodajalca, vsi so prevara, vse kar želijo je vaše denarja in od njih ne boste več slišali, da so mi to storili dvakrat, preden sem spoznal gospoda Davida Wilsona, najbolj zanimiv del tega je, da mi je posojilo preneslo v roku 74 ur, zato vam bom svetoval, da se obrnete na gospoda Davida, če vas zanima posojilo in ste prepričani, da mu boste lahko pravočasno odplačali, se lahko obrnete nanj po e-pošti ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Brez kreditnega preverjanja, nobenega ponudnika, ki ima samo 2% obrestno mero in boljše odplačilne načrte in Če se morate obrniti na katero koli podjetje glede zavarovanja posojila brez zavarovanja, se danes za svoje posojilo obrnite na gospoda Davida Wilsona.

    Ponujajo vse vrste posojil.
    Kratkoročno posojilo (5_10 let)
    Dolgoročno posojilo (20_40)
    Posojilo za medijski termin (10_20)
    Ponujajo posojilo
    Posojilo za dom ............., Poslovno posojilo ........ Dolžniško posojilo .......
    Študentsko posojilo .........., Posojilo za zagon podjetja
    Poslovno posojilo ......., posojilo podjetja .............. itd
    E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
    Ko gre za finančno krizo in posojilo, potem je posojilo David Wilson finančno, prosim, povejte mu, da vas gospa Linda McDonald usmerja v dobro srečo ................... ….

    OdgovoriIzbriši
  6. Ali ste iskali posojilo po vsem svetu in odhajate skozi finančno krizo? naša obveznost je pomagati potrebnim, da pridobijo
    finančna stabilnost za izpolnitev vaših finančnih potreb. dobil posojilo v 50.000 do 150.000.000 v ($), (€) in (£) po obrestni meri 3%
    z ali brez zavarovanja s premoženjem. Naša posojila so dobro zavarovana in maksimalna varnost je naša največja prioriteta.

    Whatsapp: +447507108935
    E-pošta: ffunding@lenretfinancialinvestmentltd.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši
  8. Moje ime je Euphemia Dorothea. Bog me je blagoslovil s tremi otroki in ljubečim možem. Obljubljam, da bom delila to pričevanje, ker je Bog dober v mojem življenju. Pred 4 meseci sem obupno potrebovala denar, dokler nisem pomislila na posojilo, nato pa sem naletela na narobe roke, ki so trdile, da so posojilodajalci, ne da bi vedele, da gre za prevaro. Od mene je pobral 1860 evrov in mi ni hotel poslati e-pošte. Od takrat sem bil zmeden, vendar me je Bog prišel rešit enega od vernikov. V nedeljo sem šel v cerkev po bogoslužju. Zamisel delim s članom Christians in ona me predstavi posojilna agencija, imenovana posojilne kreditne institucije, je povedala, da je agencija zagotovila znesek 90.000 evrov. Zbral sem e-poštni naslov posojilne agencije in jim v ponedeljek zjutraj poslal e-pošto, v kateri sem povedal pravila in predpise, in sledil sem jim. Po obdelavi dokumentov so mi dali posojilo v višini 120.000 evrov. Vsakdo ga lahko kontaktira preko e-pošte: loancreditinstitutions00@gmail.com ali številke WhatsApp: +393512114999

    OdgovoriIzbriši