ponedeljek, 17. september 2018

Cerkveni strel v koleno



19. septembra 1999 popoldan se je v mariborsko stolnico zgrnilo veliko imenitnih gospodov in gospa. Slišati nagovor samega svetega očeta Janeza Pavla II., ki je dopoldan na Betnavi že bil razglasil A. M. Slomška za blaženega, je bil privilegij, ki smo ga poleg vsakovrstnih pomembnežev imeli vsi člani v tistem času sklicane slovenske sinode. Poljski papež nam je med drugim položil na srce:
Sinoda predstavlja za Cerkev v Sloveniji zgodovinsko priložnost: poklicana je, da v novih družbenih okoliščinah izdela posodobljen in jasen pastoralni načrt.

Sinoda, vmes preimenovana v Plenarni zbor (PZ), je dve leti zatem enako močno poudarila potrebo po pastoralnem načrtovanju. V škofiji Celje smo tako takoj po ustanovitvi l. 2006 začeli delati škofijski pastoralni načrt, ki je postal podlaga župnijskim načrtom. Na slovenski ravni smo dobili neke vrste strateški načrt l. 2012 z dokumentom Pridite in Poglejte, ki je postal podlaga novim župnijskim načrtom, kakor so si jih pač zamislile škofije.

Načrtovanje v Cerkvi na Slovenskem - naročeno torej od samega papeža - se je v vseh teh letih za boljkone konzervativno katolištvo izkazalo kot dokaj trd oreh:
  • ker pomeni pastoralno futurologijo: pogled v prihodnost, miselnost za prihodnost;
  • ker predvideva odkrit pogovor o vsem;
  • ker išče nove pristope, včasih precej nove;
  • ker »ogroža« monarhični lik duhovnika, samotarskega odločevalca;
  • ker išče nove sodelavce in računa na timsko delo;
  • ker se komu zdi, da je načrtovanje »nepobožno«, saj načrtovalci naj ne bi zaupali Božji previdnosti.
Toda še nekaj je, kar je hromilo načrtovanje ...


Ustanovitev novih škofij in virus neiskrenosti

Okrog leta 2000 smo slovenski dejavni katoličani zavoljo sinode doživljali majhno renesanso, saj smo se končno na široko in globoko pogovarjali. Vse v znamenju dialoga. Sklepni dokument PZ denimo nad 70 krat uporabi besedo »dialog«.

Sinodalni očetje in matere, kot smo hudomušno sami sebe imenovali, smo od l. 1999 do l. 2001 živeli strateški trenutek, tvorili strateško karizmatično in miselno telo, a hkrati o najbolj strateškem premiku v naši Cerkvi, se pravi o ustanovitvi novih škofij nismo smeli govoriti. Škofije so se pač sledeč cerkvenemu pravu ustanovile na nesinodalen način, v ozkih hierarhičnih krogih, v poltajnosti. 

To samo po sebi ni narobe. Narobe je, da smo maloprej sklicali sinodo, na kateri smo rekli, da se bomo o najpomembnejših vprašanjih pogovarjali v širokih sinodalnih krogih in javno. Narobe je bilo javno vzpostavljati koncept A, dejansko pa slediti konceptu B.

V tej situaciji je sinodalni način razmišljanja in delovanja dobil precejšnjo zaušnico. Sporočilo se je na grobo povedano glasilo: sestajate se koliko hočete, pojdite se dialoga in načrtovanja, toda o najpomembnejšem bomo odločali z vrha navzdol, brez vas! 

V ožilje sinodalnih procesov je tako bil spuščen virus neiskrenosti in nezaupanja v dialog.


Dva tabuja: denar in stanje klera

Druga dva elementa, ki sta sproti hromila načrtovanje, sta imela strukturo tabuja. V vseh mogočih javnih načrtovalnih postopkih po letu 2000 ni zaslediti, da bi resno pretresli cerkveno ekonomijo in se resno soočili s stanjem klera.

Teh dveh tabujev se tudi katoliški mediji niso lotevali. Zamislite si l. 2005 naslovnico Ognjišča z mastnim napisom PREVERITI SISTEM MAŠNIH DAROV. Nepredstavljivo. Čeprav smo že takrat videli, da je »plačevanje maš« vezano na določeno baročno teologijo, ki je v zatonu. Poleg tega da koncentracija darov vernikov na le liturgično in sakralno dejavnost ne dovoli ekonomske podpore drugim cerkvenim dejavnostim in ljudem. Zamislite si l. 2005 naslovnico Družine z mastnim napisom ČEZ DVAJSET LET HUDO POMANJKANJE DUHOVNIKOV. Nepredstavljivo. Čeprav smo v tistem času že imeli prognostične izračune o padanju števila duhovnikov, ki so se izkazali za pravilne.

Ker nismo pogumno in odprto presejali stanja klera in makro-gabaritov cerkvene ekonomije, smo bili podobni onim železničarjem, ki natančno preverijo vagone in progo, ne preverijo pa lokomotive. Nakar se čudijo, da vlak komaj puha in leze...


Strel v koleno

Dogajajo se neprijetne reči. Duhovnik, ki pove, da ima cerkveni svet zoper sebe, ker je ukinil mašo na podružnici... Škof, ki pove, da so ga na neki podeželski fari krepko nahrulili, ker so ostali brez duhovnika in prešli v soupravo... Župnik, ki napove konec župnijskih oratorijev, čeprav je na oratoriju vse večja udeležba otrok, a sam s peščico mladih takega projekta enostavno ne zmore... Farani, ki šepetajo o alkoholizmu svojega župnika, slednji in pastorala propadata, oni pa ne morejo storiti nič, saj novih duhovnikov ni na vidiku...

Vse to so situacije, ki smo jih zaradi sekularizacije in pomanjkanja duhovnikov lahko predvideli in se nanje sistematsko pripravili. Toda danes se zdi, da nas presenečajo in mečejo iz tira. Z drugimi besedami, račun za polovičarsko sinodalnost in polovičarsko pastoralno načrtovanje je izstavljen. Nezaupanje v notranji dialog, podtalni strah pred zrelim laikatom, nenačenjanje tabujev, vztrajanje v mitu duhovnika, ki je superman,... so se izkazali za strel v koleno.

Ampak... To da je cerkvena struktura v krizi, ne pomeni, da je v krizi Sveti Duh. Ni vse zamujeno. Veliko dobrega je pognalo v zadnjih desetletjih (zakonske skupine, dobrodelnost, oratoriji, spoznanja in priznanja mučeništva, novo zanimanje dela javnosti za krščansko kulturno korenino,...). A če teh poganjkov ne bomo negovali, bomo slovenski katoličani leta 2050 obrobna verska manjšina s prepovedjo zvonjenja. 


* Foto: B.C..
- zaključni dokument Plenarnega zbora

7 komentarjev:

  1. Zelo se strinjam in me veseli, da kakšen duhovnik upa o tem spregovoriti. Sploh tisto glede maš in vsega povezanega s cerkvenimi financami.

    OdgovoriIzbriši
  2. Končno od Braneta kar je duhovnikovega. Nisem mislil biti več komentator, a tole branje kar kliče Svetega Duha, da odpre glave na drugih mestih (ušesa), kot do sedaj (usta). Pojdite po tem vrstnem redu in Rešitev pride v dveh, treh letih. Naj sprejme, kdor želi in mu je dano:

    1. Najdite svetniškega duhovnika, kot je ojčec Juzef Witko.
    2. Ker ga v Sloveniji ni, ga pojdite obiskat.
    3. Prevedite njegove govore na YouTube v slovenščino.

    4. Po tem VZORU organizirajte večdnevna srečanja v kakem samostanskem dvorcu, tam ljudje spijo, molijo, se spovedujejo, ozdravljajo in: POSLUŠAJO BOŽJO BESEDO IZ UST SVETNIŠKIH DUHOVNIKOV, KATERI V POPOLNOSTI OBVLADAJO TA, SREDNJI IN KLJUČNI DEL VERE. Mislim in vidim, da pri nas takega karizmatika praktično NI. Je pater Marko Rupnik, a je pretežko filozofski, ni čudodelen razen v umetnosti; pater Cestnik pa bo v spodnjem posnetku videl, kje ga je v Medžugorju us..l, ko je hotel eksorcirati hudega duha iz težavne ženske, a se je potem uredilo drugače, prek duhovnika, ki ve, kako se tem stvarem streže. Je treba ločiti to od onega, četudi oboje zgleda enako. Pri nas ni NIKOGAR, ki bi tega Duha razločevanja imel. Zato se je treba iti nekam naučit. Adijo napuh.

    5. Preden se lahko nekdo nauči Ljubiti Boga, naj si utrdi vero. Te vere naša duhovščina praktično nima. Prava vera vsak dan dela male in velike čudeže. Vera pa se utrjuje z REDNIM POSLUŠANJEM BOŽJE BESEDE IN NJE RAZLAG, s strani SVETNIŠKEGA (!!!) duhovnika.

    6. Pa tudi ta predavanja niso še dovolj. Posnemite jih, si jih zložite na walkmana, zatem pa vsako poslušajte MNOGOKRAT. Vsak dan. Potem bo vaša vera trdna, enotna, in bo narod začel ozdravljati, kajti NAUČILI se boste. Najprej pa je potrebno narodu kaj dati. To so telesne, čustvene in duhovne ozdravitve. Duhovnik, ki tega ne zmore, NIMA VERE. To ni le vera v Jezusa Kristusa, ampak na splošno vera v to, kaj ti, kot duhovnik, sploh si in kaj zmoreš, če si z Gospodom. Enako velja za laika. Tega slovenska duhovščina nima več. Uboga je v svoji bedni veri. Pravzaprav naši kristjani še najbolj verujejo v levičarske vlade, ki jih volijo že 80 let.

    Pravo vero je najbolje napisala punčka v prejšnjem Branetovem blogu. Verjamem, da večina klerikov niti v sanjah ne more dojeti te njene vere, te globine njenih besed. O tem bi lahko celo knjigo Resnice napisali. A kot škofje v resnici ne dojemajo svete Favstine Kowalske, tudi vere te punčke ne morejo dojeti. Posledica je propad naroda.

    Zakaj ste slovenska duhovščina tako napuhnjeni z lažno vsevednostjo, v njej pa je toliko TRDOTE, TRDOTE, TRDOTE, TRDOTE? Zakaj ne poslušate nasvetov in sledite zgledov? Zakaj je 90% Poljakov dokaj trdno vernih? In le malo manj mladine?

    Samo ksiądza Witkota naštudirajte, njegovega duha se navzemite, in vsa vrata se bodo odprla.

    Pripenjam eno ključnih predavanj, ki nas tudi uči, kako po Jezusu ozdravljati, izganjati hude duhove, kdaj pa tega ni za početi, ampak je milo Ljubezen za uporabiti, da se hudi umiri, in ni štale v tej naši zatemnjeni Cerkvi.

    Pa ne zamerite mi, sam nisem hotel komentirati, nekaj me je nažgalo k temu. To ni bil hudi duh.

    https://www.youtube.com/watch?v=kpahkmJm0Tw

    (Ljudje na posnetku so malo zaspani, a zbrani na njegovo besedo. Zaspani so od večdnevnega intenzivnega urnika Božje Besede in ozdravljanj, ojčec JW pa je kot suonce). Več:

    https://www.youtube.com/results?search_query=jozef+witko

    Ps: sam sem se poljščine za poslušanje teh predavanj naučil v treh mesecih. Pa sem človek brez šol in brez pameti. Samo ZANIMANJE je dovolj, in Ljubezen potem omogoči vse. Ljubezen omogoči VSE.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vera je samo ena, in naša duhovščina je nima, zato jamra, kar je znak NEVERE. vera pa pravi:

    GOSPOD SI Z MENOJ. JAZ PA SEM TVOJ VEČNI SLUŽABNIK.

    Kaj pomeni "Gospod Si z menoj?" Gospod je močan, Gospod je silen, Gospod je moder; Gospod je pogumen; Gospod brani svoje bhakte; Gospod ve stvari vnaprej, Gospod je Zdravnik, Gospod izpolnjuje prošnje tistih, ki Ga Ljubijo ...

    To je pomen tega, da je Gospod z mano. In Jezus je nor na tako vero. In po naši veri se nam dogaja, nič drugače, kot le po naši veri. Če je Cerkev kilava, je torej vera kilava, in če je umazana, je vera umazana.

    Spremeni klinčevo vero v Pravo Vero: "Gospod je z menoj!" Vsak hip misli na to. In boš vsak hip z Njim. Kaj je potem težkega?

    No, pa adijo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nujno opozorilo.

    Ne zamerite, ker spet kradem prostor tukaj. Rad bi še nekaj dodal:

    Od včeraj, ko smo komentirali Pravo Vero, je preko vaših src naše domovine, in prek pol Evrope, šinil Duh Prave Vere. Zdaj pa se držimo tega, hip na hip:

    "GOSPOD SI Z MENOJ, IN JAZ SEM TVOJ VEČNI SLUŽABNIK."

    Gospod pa je Najmočnejši. Itak. Kje je torej problem?? Kdor pa jamra, NIMA vere. To so ti zakoni.

    OK. Eni ste uspeli sprejeti, eni pa ste sprejeli, a vas bo Hudi počasi skrhal in opetnajstil. Potem pa so še tisti v Cerkvi, ki so preko noči godljali: "Prekleto - herezija! Samo Jezus je sveti, ne pa kak človek med nami! Malikovanje! Častiti 'svetniškega duhovnika'? Prekleto - to je herezija!" Taki modeli so od hudiča, zapomnite si.

    Potem pa je še ena klerična (kolerična) podvrsta, ki govori: "Hehe, kaj pa je ta Witko novega povedal? Vse to že vemo in tudi sami govorimo, kdaj pa kdaj. Potem smo tudi mi svetniški! In zakaj hoditi v Medžugorje, imamo tudi mi Marijo po mnogih cerkvah!"

    Ti so prav tako od Hudega, ker so ZAVISTNI. Ne vedo, da imajo v Medžugorju svetniške VIDCE, na Poljskem pa svetniške duhovnike in 31 svetnikov! Koliko pa imamo Slovenci svetnikov? Nobenega uradnega, prav zaradi opisane sorte zavistnih, neumnih in padlih klerikov. No, ta sorta vam bo skušala UNIČITI vašo Ljubezen do svetnikov, do svetniških duš, in s tem do Jezusa Gospoda.

    Gospod je z vami, samo tega se nenehno ZAVEDAJTE. Vsak hip dneva! Pa boste videli, koliko neverjetnih stvari se vsak dan zgodi. Pred vsakim delom Ga prosite za sodelovanje. Potem pa se zgodi tako, da bo iz naših neumnosti dobro delal. Sva s kolegom tesarila, pa je mož postani in narobe odrezal tramiček. A ko sva ga vstavila na mesto, je bila tista odrezanost 100% idealna, drugače nama ne bi uspelo stvari skupaj dati. In takih stvari boste vsak dan videli veliko. Lahko pa boste izprosili tudi Velike stvari! Ker je Gospod z vami - če vsak hip dneva TO Z GOTOVOSTJO VESTE.

    Zdaj pa res adijo. Slovenija se še lahko reši. Pridobite si to vero, potem pa, kot uči ojčec Jozef, izganjajte iz Slovenije huda duha komunizma in klerikalizma, v Imenu Gospoda Jezusa Kristusa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kaj, je pa tole.....................??? G, Cestnik, ali tole paše na vaš blog ?????????????

    OdgovoriIzbriši

  6. Ali je to sploh še bogaboječe občestvo,ko je pater Branko Cestnik edini v slovenski RKC, ki vidi, da je slovenska Cerkev s prodajo velikega greha, to je pornografije, zamenjala Boga z bogom denarjem? Berem:
    »Prvi sem javno napisal, da je postala Cerkev največji distributer pornografije v Sloveniji. V Družini, mislim, da leta 2007.
    Podjetje T2 je takrat ponujalo največ pornografskih kanalov.
    Zame je bilo to povsem jasno znamenje, da je Boga zamenjal drug Bog – denar.
    Zato pravim, da so kršili prvo božjo zapoved. (!!!)
    Kasneje so se izgovarjali na holding, pa na zapletene lastniške povezave…
    Sami izgovori.!
    Cerkev v čem takem, kot je pornografija, pač ne sme sodelovati.
    P. Branko Cestnik, klarentinski pater, župnik na Frankolovem, koordinator zadnjega pastoralnega načrta v Cerkvi
    Dnevnik, 4. marca 2017
    https://www.dnevnik.si/1042764534/slovenija/branko-cestnik-ce-opustimo-gostoljubje-opustimo-temelje-svetega-pisma-


    OdgovoriIzbriši
  7. Cerkev se puli za pornoponudbo televizije T-2
    Finance, 06.10.2005
    http://www.finance.si/133273/Cerkev-se-puli-za-pornoponudbo-televizije-T-2
    Ali lahko kristjan voli levico?
    DRUŽINA, 08.07.2007
    http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/E194A53A0BBEB9A7C125730F002D1C69?OpenDocument

    OdgovoriIzbriši