četrtek, 22. december 2016

Galantino: Nasilneži hočejo spopad civilizacij (prevod)

Škof Nunzio Galantino je tajnik Italijanske škofovske konference in iskan sogovornik italijanskih medijev. Spoznate ga lahko tudi na njegovi spletni strani www.nunziogalantino.it.
Dan po atentatu na božični sejem v Berlinu se je za Corriere della Sera (italijanski dnevnik z največjo naklado) na kratko z njim pogovarjal Gian Guido Vecchi (link). Intervju, ki so ga pri Corriereju naslovili "Spopad civilizacij? Ne gre za vero, gre le za denar.", je imel odmev tudi v Bosni (link). Prevedel sem ga Branko Cestnik.
------------

Msgr. Nunzio Galantino (nunziogalantino.it)

Spopad civilizacij? Ne gre za vero, gre le za denar.

Pogovor s škofom Galantinom


Ekscelenca, Italija in Evropa sta polni božičnih sejmov. Že pred svetim letom usmiljenja je Cerkev dejala, da se ne smemo pustiti ustrahovati. Kaj lahko rečemo zdaj /po berlinskem napadu/?

Kdor počenja takšne stvari, nas hoče ravno ustrahovati. Za Božič, razumljivo, je udarec še hujši. Razumemo strah, izgubo poguma, vdanost v usodo. Ampak ni neodgovorno reči, da njihove igre ne smemo sprejeti. Ne moremo tem ljudem dati moči, da izničijo našo voljo po življenju, voljo, da gremo naprej in težimo k spremembam. Vseeno vse to povedati ni dovolj.

V kakšnem smislu?

Reči, da se ne smemo pustiti premagati od strahu in od nasilja, je lahko neumna in prazna fraza, če ji ne sledi zavzemanje vsakega izmed nas, da prevzame svoj del odgovornosti. Moramo biti bolj enotni, bolj strpni. Paziti se moramo nasilja tudi v rabi našega jezika.

Gre za razširjeno nasilje?

Nočem metati vsega v isti koš. Toda vulgarnost in agresivnost v jeziku krepijo klimo, v kateri ljudje postanejo bolj hudobni. Tak jezik izničuje napore za mirno sobivanje. Obstaja tudi terorizem jezika, ubijamo tudi z obrekovanjem. Poglejte medije, televizijo, politiko. Da ne govorim o družabnih omrežjih. Kot je dejal Umberto Eco, beseda bedaka ima enako težko kot beseda nobelovca in pogosto je tako, da ima beseda nasilneža in spodbujevalca vojne več podpore.

Vrnile so bodo polemike o spopadu civilizacij …

Vsako nasilje je neopravičljivo in nesprejemljivo, toliko bolj, če je versko motivirano. Spopad civilizacij je to, na čemer delajo nasilneži. Četudi bi šlo za to, kar ne verjamem, je spodaj zgolj egoizem in želja po nadvladi. Pridobi tisti, ki ga žene interes po oblasti in denarju, tisti, ki prodaja orožje. Na koncu v vojnah umirajo ubogi ljudje. Gospodje obogatijo.

V Ankari je bil ubit ruski ambasador...

Treba je razumeti, kaj je v ozadju. Ambasadorja se ne ubije kar tako, slučajno. Tudi ta atentat bo sprožil mehanizem povračilnih dejanj...

Leta 2017 bo minilo 100 let od „pisma voditeljem narodov v vojni“ papeža Benedikta XV., ko je govoril o Veliki vojni kot o „nekoristnem pokolu“. Papež Frančišek govori o „tretji svetovni vojni po delčkih“. Bo tudi on preslišan?

Bojim se, da bo preslišan. Papeži so bili doslej preslišani. Pretehtali so egoizmi in interesi. Ni treba do Benedikta XV., spomnimo se jasnih besed papeža Janeza Pavla II. na začetku prve zalivske vojne. Frančišek nam polaga na srce, naj spoštujemo življenje. Terorist ne spoštuje življenja. Tudi nasilnež ga ne spoštuje, četudi gre za verbalno nasilje.

Kaj lahko naredimo?

Mnogo lepih dejanj, ki smo jim priča te dni, čaka usoda božičnih okraskov. Ko je praznik mimo, jih pospravimo v škatle. Naprezanje za mir pa mora iti naprej.


3 komentarji:

  1. Ker jih ljudje s svojimi glavami ne moremo doumeti in urediti vseh plasti tega problema, je treba čakati na čas PREMENE, ko Črna Marija prepusti prostor Beli Mariji, začetnici novega časa. Vse dotlej pa bo pokalo in bo smrt. Prejle je katoliški profesor na TV lepo povedal, da ko naletiš na nekoga, ki je ekstremist do smrti a ne sprejema nikakršnega dialoga, potem kaj? Vsekakor je treba najprej rešiti islam pred njim samim. Boj med dvema islamskima vejama, boji med požrešnim Zahodom in Srednjim vzhodom … To je zapletena karma in ne odplete je nihče drug kot Bog, po svojih naravnih zakonih in vmesnih osebnih intervencijah. Npr. kristjane so pobili in izgnali, a se Gospod Jezus razodeva tisočem muslimanov. Milijoni se spreobračajo v krščanstvo, recimo samo Indonezijcev se dva milijona letno obrne k Kristusu in GA sprejme. Pa tudi kak džihadist in pa mnogo tistih muslimanov, ki so globoko študiozni do islama, in kmalu jim postane jasno, da nekaj manjka, da ni reda in da ni rešitve v njem. Islam je religija za hude ateiste, stara zaveza, a inteligentni muslimani potem najdejo Jezusa. To okno jim je v Koranu pustil, nehote, sam prerok. Najpomembnejši sprožilec preobrazbe izvajata ravno najbolj osovražena Evropejca: teta Merklova in papa Frančesko. To je: DOBROTA. Kupe je pričevanj, ko so se smrtni sovražniki krščanstva spreobrnili k Jezusu potem, ko so bili kristjani DOBRI z njimi. Drug vzrok je omenjena zmeda islamske teologije ali pa informacije o preroku, zaradi katerih še muslimani zardevajo.

    Vendar se ne bo nič uredilo, če se sami ne poglobimo v Razodetja evangelija, kar v njem je vse razodeto in celo inteligentni muslimani to spoznajo. Da kristjani ne znajo odgovoriti na obtožbe muslimanskih ideologov, ki se celo Sveto pismo naučijo na pamet (tudi hudič ga zna), da ne znajo parirati obtožbam o potvorbah evangelija, o troedinosti Boga, o Jezusovi smrti na križu in vstajenju ter njegovi Božjosti - da nas zmede napumpani islamist, ki strelja svetopisemske navedke, vmes pa kup neresnic - potem je res bolje, da nas ukinejo?

    Imajo pa nekaj prav, ti norci: naša dekadenca, tudi božiča, je strahovita. V Koranu piše, da je treba Ljudi Knjige preganjati in mučiti in denarno kaznovati, (prim. npr. Kesanje 9:29), ker se ne držijo svojega evangelija.

    »Terorist ne spoštuje življenja. Tudi nasilnež ga ne spoštuje, četudi gre za verbalno nasilje.« Sem moral precej starega človeka peljati, čakal je na mrazu, a me je zaparkiral mlad velikan, na prošnje za umik, pa se ni podvizal, ampak še naprej čvekal. In mi namignil: Tiho! Potem je zagrmelo nekaj ulic naokoli, zatresel se je blok in kot miška je tekel v avto ter ga umaknil. Ni druge poti, ko naletiš na nečloveke brez vsakršnega obzira do soljudi. Za njih so naši očetje priskrbeli posebno mažo: po riti, dokler ni kesanja, ko pa je kesanje, pa očetovski objem. Se mi zdi, da so tudi mene parkrat tako vzgojili, takrat 'hudiči', danes pa moji sveti dobrotniki, Bog jim daj večne družbe v nebesih. To je bila ljubezen.

    OdgovoriIzbriši
  2. Le kaj bi ta klepetavi škof dejal o križarskih vojnah? Da je tudi šlo le za denar?

    OdgovoriIzbriši
  3. Nobena religija ne more terjati samomora v imenu mučeništva. Halo!?
    Tako tudi terorizem ne more širiti islama. Že pojem islamski terorizem zato vzdrži le na videz. Ker vpijejo Alahu akbar. In to je tudi vse, kar ima terorist z islamom.
    Ne nazadnje, islam je celo naša sestrska religija.
    Jona, tudi ateista, ki je prebral Sveto pismo ne moreš ugnati. Ne moreš ugnati propeler v glavi nekoga. Kako boš temu Janiju razložil kaj o križarskih vojnah? Njemu je to isto kot ta napad v Berlinu na božični tržnici.

    OdgovoriIzbriši