sobota, 31. december 2022

Mučenec veselega decembra

Sv. Dazij iz Durostora (današnja Silistra v Bolgariji) je bil navaden rimski vojak. Štejemo ga kot prvega izmed dvanajstih mučencev, ki jih je za časa Dioklecijana in še potem dalo to mesto, ki leži na desnem bregu reke Donave. Letnica Dazijeve smrti ni povsem gotova, ena izmed možnosti, ki jih omenja stroka, je leto 292. Poročilo pravi, da je po obsodbi legata Basa bil obglavljen v petek, 20. novembra, ob deseti uri dopoldan s strani rablja Janeza Aniketa. Dazijev grob je danes v Anconi v Italiji. (prim. članek na Wikipediji)

Zgodba o sv. Daziju je pritegnila sodobne zgodovinarje in religiologe. Analizira jo tudi britanski religiolog James G. Frazer v znamenitem delu Zlata veja. Zakaj? Ker je v zgodbo zajeto pogansko praznovanje saturnalij, vključno s človeškim žrtvovanjem, in ker je pri Daziju nekaj podobnosti s Kristusom, katerega pred smrtjo »oblečejo« v kraja in se mu posmehljivo klanjajo.

Saturnalije so Rimljani praznovali v najtemnejšem delu leta. Šlo je za veseljaštvo in uživaštvo, za navihanost in maškarado na čast bogu Saturnu oz. Kronosu. S tem, da so v antičnem Durostoru očitno imeli kruto navado, da so v praznovanje vključili človeško žrtvovanje. Izžrebali so vojaka, ga razglasili za kralja saturnalij, ga častili in mu postregli z vsemi mogočimi užitki, na koncu pa so mu pred Kronosovim oltarjem prerezali vrat. (Mimogrede: sodobni zažig pusta je lahko spomin na kakšno podobno žrtvovanje človeka, ki so ga ob koncu intenzivnega veseljačenja izvajali naši davni poganski predniki.)

Tisto leto je žreb zadel vojaka Dazija. Moral bi se obleči v kralja ter za mesec dni brezmejno uživati, na koncu pa biti obredno ubit. Dazij kot dober kristjan je seveda to vlogo odklonil, zato je šel pred sodišče in bil obsojen na smrt. Obglavili so ga na obali Donave.

Današnji izum in izraz porabniške družbe, ki mu pravimo »veseli december«, je v marsičem ponovno obujeno praznovanje antičnih saturnalij. Zelo očitno je, kako poskuša dionizična (uživaška in komercialna) vsebina »veselega decembra« izpodriniti duhovno vsebino adventa. Manever doseže vrh, ko »obisk« kokakolinega Božička tudi v nekaterih krščanskih družinah izpodrine spomin na novorojenega Jezusa Kristusa.

Kristjani nismo izžrebani kot sv. Dazij in tudi ne prisiljeni, da igramo veselodecembrskega norčka. Toda pritisk vodilne miselnosti in vodilnih medijev, da se vključimo v tok porabništva in plavamo z njim, je velik. Češ, če v decembru nisi bil vsaj enkrat pijan oziroma če se nisi prenažrl hrane oziroma če nisi brezumno zapravljal, nisi naš – čudak si.

Sv. Dazij, prosi za nas! Daj, da bi se po tvojem zgledu znali zoperstaviti umetnemu veseljačenju in zapravljanju! Daj, da ne pozabimo, kdo smo in kaj praznujemo v temnem delu leta!


*Besedilo je bilo najprej objavljeno v tedniku Družina decembra 2022; foto: mučeništvo sv. Dazija, wikipedia

2 komentarja:

  1. 1. Rimljani so bili vojaška združba. Kar je dobro. A ta zgodba razkriva njihovo patološkost, razvratnost, kajti Učenje o vojskovanju pravi:

    »Ko je vojaštvo resnično pravično, je uporabljeno za odstranitev brutalnih voditeljev in reševanje trpečih.«

    Torej: ko je z mečem odstranjen nasilnež, je podarjeno življenje mnogim zatiranim. Zato je rečeno, da »ko je meč pravičen, jemlje življenje, zato, da ga podari.« Tudi zato je Jezus včasih upodobljen z dvoreznim mečem.

    Duhovno in moralno razvite kulture ne vzdržujejo kulta orožja, enako posamezniki, (ker »orožja so znanila nesreče«), a če nanj povsem pozabijo, kot to dela post-krščanska »civilizacija«, se jim zgodi, kar se je zgodilo tistim miroljubnim in bogatim narodom, na katere so naleteli Izraelci, iščoči svojo novo domovino: katastrofa. Poboj, polom, kraja in posilstvo. Ravno to, kar se danes dogaja Ukrajini, ki je verjela zagotovilom Zahoda, in se dala razorožiti.

    In ravno to, kar se je zgodilo slovenski »desnici«. Žalostno je poslušati reklamo za prevod knjižice o taktiki kulturnega marksizma, ki sta jo imela Janez Janša in Ivan Štuhec. Samo grenko se je človek lahko nasmehnil njunemu priznanju popolne nevednosti o permanentni in ponovno vzhajajoči socialistični revoluciji. Še bolj je bedno, ker je bil g. Janša večkrat opozorjen, tudi z moje strani, morda 2 leti nazaj, da je v teku strahotna marksistična revolucija, a njegov odziv je bil vedno ne-odziv, z ravno obratnimi dejanji v kratkem času po tem. Danes pa pravi, da je vsak posameznik dobrodošel v tem boju, čeprav jih je množice takrat zblokiral.

    Z besedami nihče ne zmaga. Tudi Pravica ne.

    Kaj se torej dogaja? Popolno popredmetenje sveta. Popredmetenje vere, Cerkva, papežev, svetega; popredmetenje moralnosti, etičnosti, naravnosti, nravnosti; popredmetenje vsakdanjega življenja, vzgoje, narave, živali in Zemlje.

    Pri tem desni pogosto še prekašajo levake, saj jim nekje pod lasmi še vedno zveni tisti stavek iz Sv. Pisma, da smo na tej Zemlji MI gospodar. Torej mi lahko plenimo, kolikor nam želodec dovoli in še več, in še naprej.

    In nismo le zmaterializirani, ampak celo obratni, okoli obrnjeni štumfi: kak duhovnik, recimo g. I. Š., NIKOLI ne omeni Boga, ko ima priložnost javnega nastopa, medtem ko neverna voditeljica državnega zbora predava, da je Bog ljubezen. Kar seveda je, a ona pravi, da so vsi bogovi ljubezen, sicer pa da ni verna. LOL. Ta stav je pridobila na šolanju v Angliji. Kako je tam, pa je povedal najvidnejši egzorcist današnjega časa, oče Peter Glas, Poljak, ki nam na YT posnetkih razloži, da je vsa Anglija poganska, magijska in demonska, kar je skusil osebno, ko je bil 10 let edini tovrstni duhovnik na področju z 10 milijoni prebivalcev. Prav on omenja brezkončno število magijskih kultov, združb in prodajaln v mnogih velemestih. To je zdaj Evropa.

    No, in kdo nam dandanes predava o Bogu, strpnosti, enotnosti, ljubezni, skrbi za uboge? Ravno tisti praktično neverni, hudo premožni ateisti in okultisti, ki so malo pred tem izlili in izbruhali ves možen strup in sovraštvo na svoje izbrane 'nasprotnike', na Janšo, in tako prišli do moči, do oblasti. In še več: kot sem napovedal 6 mesecev vnaprej, so bili že v 6h mesecih na obisku v Rimu.

    Pa rec.

    In: ti ljudje, ki so postali sami svoj 'na minus prvo', se še vedno držijo prijemov starodavnih razsvetljenih vladarjev, da je kljub dobroti treba vladati z dokaj trdo roko, kar pomeni NENEHNO in VEDNO skenirati, kje je kak sovražnik ali sovražnik šele v semenu - in ga zatolči. Brez neke velike uvidevnosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. 2. To je skladno z vsemi vojaškimi nauki v zgodovini, kot tudi z naravo resničnega kristjana in Jezusovega sledilca, le da slednji to preiskuje v samem sebi in v svojem občestvu. Ter okolici - z namenom, da se ji izogne, če je le mogoče.

    Kaj pa slovenski »verni« in »desni« v resnici počno? Za razliko od Božjega Nauka in naukov bojevanja, se samoprepričajo, da so nam vsi ljudje sveta veliki prijatelji in bratje. To pa je pot strahopetcev. Trgovcev. In tudi lažnivcev. Kajti tak pogled enostavno ni resničen niti ni v skladu z naravo in človeško naravo.

    Štuhec pravi, da je kulturni marksizem proti človeški naravi, zato bo propadel, a še bolj proti človeški naravi je ne-bojevništvo, nepazljivost, bebasta naivnost in slepota ter duhovno samomorilstvo zaradi zlizanosti z Vsem. Na vprašanje, kako se boriti proti ponovno prihajajočemu zlu, nekako izcimi, da se »proti kulturnemu marksizmu da boriti na kulturen način, to pomeni, da izpostavljaš in gojiš pozitivno kulturo iz preteklosti. Ter z interpretacijo zgodovine.«

    Groza. Pa kdo je še kdajkoli v zgodovini videl odrezano glavo, nasajeno na sulici, da zmaguje 'na kulturen način po starinsko ter s pravilnim razlaganjem zgodovine?'«

    Lahko rečemo, da je »desni pol« veliko nenaravnejši, veliko bolj zafilozofiran in izgubljen v praznih besedah, kot levi. Levi delujejo z nekaj sprevržene filozofije in veliko garaškega fizičnega dela. To nanje pritegne Silo. Sila je sicer lahko dobra ali slaba, a dejstvo je, da:

    množice sledijo in izbirajo Silo, ne pa moraliziranja, jokcanja, pravičnistva in cerkvenizacijo.

    Dokler je Cerkev imela templarje in križarje, ali koga z meči že, je civilizacija kljub zdrsom napredovala, imeli smo tudi mnoge svetnike … Odkar pa smo postali eden ali trije ne-moški stavki iz Pisma, nam civilizacijo prevzemajo 'prišleki iz one strani vesolja'. Ki pa znajo voditi, usmerjati množice, obljubljati upanje in enotnost, omenjati Boga in kazati pozornost do trpečih. Četudi to počno s figo v žepu, nima veze, Sila jim je zaveznik. In narodi sledijo le Silo. Ne pa nekih izžetih simbolov. Desnica o tem nima več pojma.

    Sveti Dazij: po njegovih notranjih prepričanjih se mu je zgodilo. Najprej je želel sebe darovati državi, a ko je žreb po Božji pred-vidnosti zadel njega, se mu je zamalo zdelo umreti za neke čire-čare, zato je raje umrl za Kristusa. In dobil Vse.

    Krasen si, sveti Dazij, prvič sem slišal zate, a takoj te imam rad iz srca. Kajti, ko gledam naše duhovne in posvetne 'voditelje', ki so svojo kožo ponudili za pol posvetne kremšnite Mračnega, potem pa slišim za tvojo zvestobo, srčnost, pogum in vero, in vidim, kako te je Zvesti vodil ves čas, dobim solzne oči. Vzel te je k sebi kot Zvesti zvestega, na obali največje reke, ki je Njegova Voda, in poskrbel, da se zgodba tvoje žrtve ni izgubila v času zgodovine, kot bi se danes, ko še svetniške ljudi proglašajo z duševno in socialno motene. In to oboji, ta Hiša kot tudi okultistični ateisti.

    Ni naključje, da je usoda vzela Zemljariča in Benedikta-16. na isti dan, zadnji dan v letu, na dan mraka in teme. Kar se nas tiče, Slovencev, bi nam moralo biti to v strašen opomin.

    Kajti resnica ni takšna, kot se sami slepimo.

    Ateizem ni praznina, ampak je močan kult. Dandanes se ritualizira s poganskimi znanji in prišleki iz odročnih delov sveta. Brez pomisleka uporablja najmočnejše magije, proti katerim zahodnjaški in Cerkveni razum, sanjarjenje in kilavost vere nimata NOBENE možnosti. Npr, zadnji prevzem oblasti je bil izveden s svetopismeskim obredom in delovanjem. Na kratko bi ga lahko diagnosticirali: s prekletjem. Nasprotnika. Po zmagi pa sajenje rožic in poljubi z medenimi ustnicami. Obvladajo.

    Ja, vse je v Pismu. Obrača pa se lahko v dobro ali v slabo.

    Le pazite, prijatelji, če vam je kaj mar za svoje duše.

    Sveti Dazij, povedal si nam.

    Hvala Branko.

    OdgovoriIzbriši