petek, 11. november 2022

Ne bomo obrnili hrbta Zahodu


Napad Rusije na Ukrajino je med drugim sad nerešenega odnosa med tem, kar ima samo sebe za Zahod, in tem, kar se ponuja kot civilizacijska alternativa, ki prihaja z evrazijskega vzhoda. Po ruski ideologiji si Ukrajina zasluži kazen in okrnitev teritorija ne samo zato, ker je vojaško vezana na Zahod (Nato pakt), temveč tudi zato ker je zahodnjaško dekadentna.

Ko nekdo kritizira »dekadentni Zahod«, mnogi zastrižejo z ušesi, zlasti tisti, ki s sedanjim ustrojem zahodnih družb niso zadovoljni. Tudi v slovenskem prostoru je trenutno moč zaslediti največ simpatije do Rusije iz radikalno levih in iz radikalno desnih krogov. Po načelu: Putin morda ni naredil prav, da je vojaško napadel Ukrajino, ima pa prav, ko se zoperstavlja zahodnemu kapitalističnemu modelu (levo mišljenje) in ko se zoperstavlja zahodnim ideologijam, ki razgrajujejo družino in narodno bit (desno mišljenje).

Celo mi, ki v teh viharnih časih ostajamo zvesti  krščanskemu humanizmu in zapovedi solidarnosti, smo lahko v skušnjavi, da nas premami subtilna propaganda. Ali nismo siti agresivne zahodne sekularnosti, ki tišči religijo na rob družbe? Ali nismo siti določene evropske kulture in umetnosti, ki javno žali Boga? Ali nismo siti mehkega totalitarizma, ki nam vsiljuje čudaško in nevarno idejo o obstoju več deset spolnih identitet? 

K tem vprašanjem se priključi naslednje: Ali ni ravno Putin tisti oblastnik, ki ni agresivno sekularen; oblastnik, ki ne dovoli žaljenja Boga in religije (pomnimo primer skupine Pussy Riot); oblastnik, ki zaustavlja pohod protidružinskega nihilizma? Sta torej Putin in Rusija alternativa?

Kot prvo, moramo se zavedati, da ta samooklicana alternativa z vzhoda, za kar se Rusija ima, pomeni diktaturo. Četudi se ruska duša že dolgo ponuja kot tista, ki bo »rešila svet z lepoto« (prim. Dostojevski), ta ista duša na koncu ni sposobna ubežati samodržcem. Ves čas sobiva z njimi, ves čas jih ustvarja. 

Bomo zato, da rešimo spodobnost in krščanski družbeni minimum, pristali na ne-demokracijo ruskega tipa? Ne.

Kot drugo, moramo se zavedati, da vsako naše »razumevanje« Rusije v tem trenutku ruska propaganda obrne v podporo svojemu vojaškemu posredovanju.

Bomo zato, ker naj bi bil Putin »opravičeno drugačen«, potihoma dali odvezo za rusko nasilje nad Ukrajinci? Bomo kot kristjani potihoma pristali na nacionalistično in militarizirano krščanstvo ruskega tipa? Ne. 

Tretje, morda se sliši patetično, toda Zahod kljub svojim stranpotem ostaja svetilnik omike in svoboščin, Zahod je še vedno najbolj zanesljiv branik človekovih pravic. 

Bomo zahodni kristjani zato, ker nam niso všeč takšne in drugačne parade ponosa, obrnili hrbet lastnemu dvorišču? Ne.


* Tekst je bil najprej objavljen v tedniku Družina julija 2022. Foto: arhiv B.C.

2 komentarja:

  1. 1. Rusi te dni doživljajo stoletni vojaški, moralni in ekonomski zlom. Padec Hersona in brezglavi BEG (ne umik) spremljajo z uničevanjem ukrajinske infrastrukture, ropanjem, miniranjem območij in nastavljanjem skritih eksplozivnih naprav. Za koridor za umik niso zaprosili. Zato jih ukrajinska vojska napada in bombardira, s treh strani, z vso možno močjo. S tem bodo na Krim odvlekli kar najmanj vojaške in nakradene krame ter osebja, ter naredili manj škode. Tudi v bodoče.

    Rusi na Krimu pripravljajo »Stalingrad«, kar pa nima nobene pametne vojaške osnove. Krimski »vrat« bo kmalu zadrgnjen z vseh strani, most porušen in zgodilo se bo enako kot v pokrajini Herson: postopno zadavljenje hudiča. Le da bo od tam umik Rusov možen samo še z ladjami, kar pa bo ponovna katastrofa.

    Na Zahod? Res, kot pravi Branko, Zahod je 'dekadenten', a zakaj vse mohe sveta (ki so sicer v srcih podpirali 'Islamsko državo'), in ogromno Rusov in Srbov, rine ravno na Zahod? Ker v nebesa ne verjamejo zares, jim je edino upanje razmišljanje o Zahodu. Pa naj so to Iranci, Belorusi, Rusi in Srbi pa itak, ali pa Kubanci. Zakaj je to tako, je Brane dobro opisal.

    Slovenci. Putinofili. Dveh sort, ja: skrajno levi in skrajno desni. Oboji so moskovska branža. Prvi kričijo proti Zahodnemu kapitalizmu, ki ubija delavce (a niti približno toliko kot njihove dvolične socialistične vlade - tudi naša); drugi pa kričijo proti Zahodnemu komunizmu, ki se seli k nam, torej proti Bidnovemu LGBT+++ katolištvu in potrošništvu.

    A vse to njihovo antijevstvo preprosto temelji na ZAVISTI. Že res, da je na Zahodu dosti gnilega, res pa je tudi, da je tudi dosti dobrega - neizmerno več kot v Rusiji, ki si jo oboji skrajneži dajejo za zgled. Kot prvo je Zahod ekonomsko in vojaško strahotno močan. Kmerovske države, skupaj z našo, nimajo nikoli kakšne res močne moderne vojske, ker se je sami bojijo imeti. Imajo samo strahovito notranjo policijo. Udbo. Za davljenje lastnih državljanov.

    Skrajna desnica, ki se je preimenovala v suvereniste/monarhiste, zdaj pa so po novem ne-desnica, ampak »domoljubi«, hehe, VSE, ki se ne strinjajo z antiputinstvom, imenujejo za Žide oz. sionistične kristjane. Vse mečejo v en koš in po nalogu svojega padlega profesorja, delajo 'lokalne spiske' nevarnih Židov, med katerimi je tudi 'Žida Turk', Branko in moja malenkost. Meni očitajo da sem Žid, ki podpira LGBR in komunizem. Seveda s takimi diagnozami potrdili svojo demonsko in umsko delikvenco. Psihopatsko zlobo. Ker preprosto govorijo laži. Kot jih govorijo o Ukrajini in o Zelenskem. Staromašni guru iz severnih hribov je na novico o vsesplošnem raketiranju Ukrajine po napadu na krimski most, ves srečen zapisal: »Dobro!«

    Verujejo v vse mogoče bedarije, ne pa v samoprekletje zaradi služenja zlu. OK. Komu mar?

    Skrajna levica pa vse druge imenuje za »fašiste«. Za Goloba smo vsi, ki se s čim njegovim ne strinjamo, fašisti, s katerimi je in bo »pometel«. Samo zaradi te izjave je v narodu, ki konzumira zelje, žgance in klobaso, posluša harmoniko in hodi na Triglav ter morda v cerkev, zbudil podtalni imunski bes in si popolnoma zaprl vrata miru, uspeha in prihodnosti. Za večno. Samo zaradi te podle in lažnive izjave.

    Kajti - velja za oboje razdiralce družbe - nikoli ne veš, kje v narodu živi babica, ki ima Gospoda res rada, torej je Bog z njo, ki ima zatorej Svetega Duha v sebi: in ko ti ta babica zaveže na Zemlji, ti je zavezano tudi v nebesih; in če ti ta babica/dedek odveže na Zemlji, ti je odvezano tudi v nebesih, pri Bogu in v vsakdanjem življenju.

    Takim pa se NE odvezuje. Ker ni pokore: trikrat po kolenih do Medžugorja (ja, staromašni molji, Medžugorja, hehe). In ker se jim NE odvezuje, jim tudi novo-nabavljene zahodnjaške dobrine ali celo beg na Zahod ne bodo pomagali k nekaj notranjega miru. Tesnobe in groza demonskega življenja bosta v njih samih, rus bo v njih samih, in vsaka sekunda življenja jim bo en sam Herson.
    Bi res želeli?

    Zato predlagam spreobrat. A kateri hudič se je še kdaj spreobrnil?

    OdgovoriIzbriši
  2. 2. Amerika: močna, enkratna, bleščeča, pokvarjena. Morda res, a v njej je tudi gmota zdravo vernih in pokončnih ljudi, mislecev, Božjih služabnikov. In ker jim je Biblija temeljni kamen predsedniških priseg (četudi morda hinavskih), ima Bog prost dostop in orodje za korekcije, kadar pride do skrajnih odstopanj. Prepričan sem, da se te korekcije v ZDA nenehno dogajajo. Samo zato so lahko daleč najmočnejša država na svetu, kamor se vsi ozirajo in od koder vsi nabavljajo robo. Brez Božjega blagoslova nihče ne more biti najmočnejši, svetovni šampion. To opisuje že Bhagavat-gita - za tiste, ki jim krščanstvo še smrdi: ni največjega in najmočnejšega, če ga Bog ne podpre. Tudi Rogle, Pogija in koroške Garnbretove pume ne.

    Za Ruse je izrečena zmotna ocena, da so druga najmočnejša armada sveta. A resnica je bolj kruta: so samo druga najmočnejša vojska v Ukrajini. Zato nimajo nobenega blagoslova. Niti prihodnosti. Rusijo čaka sto let groze in razpada. Žal mi je, žal, a tako bo pravično. Duh Dostojevskega je odšel iz Rusije.

    Na Zahod.

    Hvala Tebi Kristus!

    OdgovoriIzbriši