četrtek, 24. marec 2022

Volitve 2022 že imajo zmagovalca – mene

 

Zakaj bom med zmagovalci volitev, ki jih bomo obhajali 24. aprila 2022, prav jaz, volivec Branko, doma iz geografske periferije, manj viden akter civilne družbe in  mislim, da označbi ne boste oporekali  zmeren kristjan? Sedem je razlogov:

1. Ker bom šel na volitve in ne na apokaliptični dogodek.
Volitve v parlament so volitve v parlament. Ideologi obeh polov pa se nanje pripravljajo, kot na »odločilno bitko«, kot na dogodek »biti ali ne biti« kot na apokalipso, ki ji bo sledila kataklizma, če ne zmagajo »naši«. Operiranje z apokaliptičnim jezikom je nevarno. Tudi Putinovo ideološko ozadje operira z njim. Ruski patrirah Kiril na primer je rekel, da vojna v Ukrajini »ni fizična, temveč metafizična«. Kaj takega iz ust verskega voditelje ne bi smelo priti. Ko zapademo v apokaliptični mrzlico, odpove razum, zmožni smo groznih reči.

2. Ker imam dve domovini in samo ena od njiju je absolut.
Moja zemeljska domovina Slovenija ni absolut. Ne častim je kot božanstva in od nje ne pričakujem absolutnega odrešenja. Določenim pa trenutna država pomeni malodane »organizatorko eksistencialnega smisla«, če ne celo surogat za »Božje kraljestvo«. Zato toliko besa, če Slovenija ni politično ukrojena po njihovi meri. Tega besa v meni ni, tudi kadar vladajo meni nič kaj všečni politiki. Tudi politična vladavina je variacija na temo minljivosti. Kot pravoverni kristjan imam le eno absolutno domovino – nebesa.

3. Ker ne bom nadaljeval državljanske vojne, pač pa volil predstavnika v parlament.
Slovenska državljanska vojna se je pri meni končala, ko sem na sprehodih in pohodih po naših gozdovih začel moliti tako na grobovih partizanov kot na grobovih domobrancev in drugih žrtev 2. svetovne vojne. Volitve kot psihološko nadaljevanje državljanske vojne in kot nekak srhljivo-romantični »Call of Duty«, ki nas prestavi v štirideseta leta prejšnjega stoletja, vedno znova degradirajo našo relativno mlado demokracijo. Pri tem ne sodelujem.

4. Ker v zadnjem letu nisem nikomur želel smrti ali izbrisati iz javnega življenja polovico sodržavljanov.
Bogu hvala! V času nove surovosti in radikalizmov (ideoloških, verskih, nacionalističnih) sem ohranil zmerno držo, nemalokrat tudi določeno stoično distanco. Seveda me je kdaj pogrela kakšna izjava političnih aktivistov in sem tudi sam izjavil kaj polemičnega, toda nikdar nisem čutil sovraštva ali zamere do človeka meni nasprotnih idej. Kaj šele da bi demokracijo razumel, da bo delovala le pod pogojem, ko polovica mojih sodržavljanov malodane ne bo smela pisniti! Kaj šele da bi na koga klical smrt!

5. Ker vztrajam v manjšinski stranki PRO-jevcev in me ne boste nikdar videli v večinski stranki ANTI-jevcev.
V času nove surovosti se je razpasla drža biti PROTI: anti-to, anti-ono. Ni toliko važno, kaj prinašaš v prostor skupnega dobrega kot proti komu si. Ta drža je pri nekaterih tako močna, da so sami sebe ponižali v nekakšno negativno kopijo svojega nasprotnika. S tem jim slednji ne oblikuje le politične identitete, temveč tudi intimno moralno sredico. Kaj je zagret desničar brez Velikega Drugega, ki sliši na ime Milan? Nič. Kaj je zagret levičar brez Velikega Drugega, ki sliši na ime Janez? Nič. Pred nami so velike teme za prihodnost, kot prvi mirovniška in ekološka. Pomembni bodo politiki, ki bodo PRO (za), politiki, ki nas bodo motivirali z dobrimi idejami. Volivci in politiki, ki so le ANTI, nam v uri resnice ne bodo imeli kaj dati.

6. Ker civilna družba, s katero sem povezan, ni postala para-vojska te ali one politične stranke.
Pred leti so slovenski skavti, katerim pripadam že več kot 30 let, doživeli hudo kritiko določene desne scene, ker se kot taki niso pridružili takratnim splošnim »pro-family« protestom. Biti »pro-family« je seveda lepo in prav. A ko si enkrat kot organizacija civilne družbe vključen v (hočeš ali nočeš) politično obarvane ulične proteste, si zlahka kompromitiran. Enako sem član prostovoljnih gasilcev. Ne predstavljam si, da bi Gasilska zveza Slovenije bila podtalno koordinirana iz pisarn dveh ali treh ideoloških sorodnih političnih strank. Marsikateri del slovenske civilne družbe se žal ni znal distancirati od dnevne politike in je postal (ulična) para-vojska političnih strank. Nekateri politiki so zato »pogumni« do mere, da kar pred kamerami napovedujejo, kaj vse tipično političnega bo z njimi sinhronizirana civilna družba uredila po volitvah. Prepričan sem, da si marsikateri del civilne družbe naziva civilna družba ne zasluži več.

7. Ker bom molil za vsakega oblastnika, tudi za takega, ki me bo kot kristjana gledal postrani.
V času Rimskega cesarstva so pogosto preganjali kristjane. Kljub temu je krščanski filozof Tertulijan v spisu »Apologeticum«, ki ga je okrog l. 195 naslovil na cesarja, zapisal, da kristjani molijo za oblastnike. Eden najhujših preganjalcev kristjanov je bil cesar Galerij rojen pri današnjem Zaječarju v Srbiji. L. 311 je v današnji Sofiji na smrt bolan izdal edikt o koncu preganjanja kristjanov. Od kristjanov je v zameno zahteval, da v svoje molitve vključijo blagor cesarjev in domovine. Med zmagovalce naslednjih volitev se štejem tudi zato, ker bom kot kristjani in duhovnik molil za može in žene, ki bodo prevzeli vodenje Slovenije v naslednjem mandatu  kdorkoli že bodo.


4 komentarji:

 1. Tole je pa eno tistih besedil, ki bi ga priporočila v branje vsem ljudem, ki kandidirajo na volitvah in seveda vsem volilcem.

  OdgovoriIzbriši
 2. Zelo dobri argumenti za zmago na volitvah...
  Vsak posebej extra dober.
  Upam da se to v 6.tocki vseeno dobro razvilo in nikogar z zamero pustilo..
  Ne zmore vsak in vcasih tudu ne zna hitrega odpuscanja.
  To bi moral precitati vsaj prav vsak slovenec

  OdgovoriIzbriši
 3. Kako bom pomagal JJ na volitvah

  No, se bom pa še sam izjemoma oglasil, ko so ravno apokaliptične volitve na vidiku. Brane je dobro napisal, z njegovega vidika. Sam se ne smatram za zmernega kristjana v smislu: 'Dajmo naredit en kompromis med dobrim in zlim, saj dobro ni vedno dobro in zlo ni vedno zlo.' Takšna novo-teologija, ki zdaj prevladuje v svetu in Cerkvi, je namreč proti-Naučna. Odvisno sicer na kateri stopnji duhovnega in duševnega razvoja si: dete, adolescent in predojdipalni del človeštva so pač še vedno brez daru Razlikovanja, zrela oseba pa jasno ve: da se narodi, geni, vere ter dobro-zlo, ne smejo mešati preko neke minimalne vljudnostne mere, ker potem vedno postanejo Zlo. Zato današnjo površno vero smatram za nevero, ker na koncu vedno vodi v 'pogibelj', kot so včasih rekli vsesplošnemu propadu.

  Na teh volitvah ne bom zmagal. In tudi izgubil ne. Glede na stanje naroda, ki neizogibno odhaja v mrak (za razliko od Poljakov, Ukrajincev), sem celo pomislil ignorirati ta letošnji volilni ravs. Glede na delovanje PV Janše ob UKR vojni pa sem znova sklenil, da ga, PV JJ, definitivno podprem. Kako?

  Oče je večkrat omenil, da bi, glede na stanje pri nas, še največ dobrega naredil sposoben liberalni gospodarstvenik. Zato sem letos, čeprav smo anti-komiji, zapazil enega 'levaka', ki bi spadal v ta nabor: ministra Počivalška.

  Namreč; zdrave desnice pri nas itak NI, tudi SDS to ni, zato je morda res najbolje, da Janši pomagam tako, da volim Počivalška. Od njega vsaj vem, kaj dobim: izjemnega ekonoma, ne bom pa potreboval od njega pričakovat, da zapre mejo na Kolpi, neha uvažat 30.000 Balkancev letno, protestira proti izjemni ideološki gnusobi, ki jo mladini v OŠ vsiljujejo učitelji pod pokroviteljstvom ministrice … itd. Janša na teh segmentih ni naredil nič, kot tudi ni dvignil plač medicinskim sestram v drugem valu, zato jih je do 4-tega izgubil stotine. Smrk.

  Imamo sicer zametke neke stroge desnice pri nas, a se je izkazala za skrajno patološko za moj okus: od putino-filstva, nacizma, monarhizma, anticepilstva, do povsem balkanskega dojemanja resnice in sprevračanja faktov.

  Zato, z množico podobno mislečih, pozorno kukam na Počivalška, ki ni nek levak, čeprav je liberalno levi. Morda pa bi močna podpora temu stebru res naredila preboj v Si? A 'bojim' se njegovih spremljevalcev v Gibanju, ker mi preveč 'dišijo' po nekem beda-krščanstvu, kakršnega sem zgoraj zavrnil, ker je preveč podobno NSi-jevskemu kupčkarskemu socializmu ter novoCerkveni politiki in latovščini. No, morda pa se motim. NSi ministri so bili solidni.

  Pa še besedica o naši trenutni Cerkvici. Imamo novo SŠK vodstvo, ki pa že kaže neke znake skrajnih gibaj, po mnenju mene in nekaterih kolegov. Slišim, da so že skoraj izbrisali eno lastno staroveško mašno linijo, katera se mora zdaj skrivati po kevdrih in potovati 200 km na nedeljske maše, kar se mi zdi precej putinistično s strani C, ne glede na njihove morda skrajne ideje o današnji veri in kleru. Jaz že genetsko ne gravitiram k stari maši, a vseeno, se mi to ne zdi … katoliško. Poleg tega me moti strahotna podpora uvozu milijonov mladih muslimanskih moških v EU, pod krinko 'Jezusove ljubezni' do ubogih. Upam, da Cerkev ukrajinski vojni begunci počasi treznijo iz te pogubne omame. In kot tretje, opazil sem, da me je nova SŠK blokirala na TW te dni, ne glede na izjemno argumentiranost mojih 'zoprnih' pričevanj Resnice. Kakorkoli, vsak je svoje sreče kovač, who cares, jaz samo opazujem dejstvo, da kdor je bednega jono kdaj takole bv blokiral, je odtlej samo še životaril, v 'resnici in v duhu'. Zakaj je tako, ne vem, najbrž pa piše v Pismu.

  Pa srečne volitve vsem! Na koncu vedno zmaga le Bog, čeprav Ga ni nikoli videti, ko se moral pokazati. Npr. zdaj v UKR.

  Slava Ukrajini!

  OdgovoriIzbriši
 4. Pozdravljeni gospa/g
  Sem francoski posameznik, dajem denar vsem resnim ljudem, ki potrebujejo posojilo.
  Zanesljivo in hitro posojilo po pavšalni stopnji 2%. Pripravljen sem vam odobriti posojilo v razponu od 1.500 do 1.000.000 €
  v zelo ugodnem roku odplačevanja. Za to vas, ki ste zavrnjeni s strani finančnih institucij,
  ne skrbite vi, ki želite povečati svoj promet in se znova zagnati v svojih finančnih projektih
  nič več skrbi. Če želite izvedeti, kako bo, pišite na e-pošto: ducoeurliliane@gmail.com
  Oseba, ki ni resna, se vzdrži

  OdgovoriIzbriši