torek, 4. maj 2021

Krščanstvo in kovidiotizem


Leta 1988 ali 1989 sem v bližini Rima prvič poslušal znamenitega karizmatičnega duhovnika Luigija Giussanija, ustanovitelja velikega gibanja Comunione e liberazione. V nabito polni kino dvorani nam je govoril o veri in razumu. Poudaril je, da je krščanstvo izrazito razumska religija.

Drži. Krščanstvo je izrazito razumsko. Že zgodnje krščanstvo se je raje kot na vzhodnjaško mistiko, ki je bila takrat zelo v modi, naslonilo na klasično grško filozofijo. Nato sta oba miselna giganta, tako sv. Avguštin kot sv. Tomaž Akvinski, odločno podprla poroko med vero in razumom. To ne pomeni, da druge religije niso razumske, gotovo pa je krščanstvo tisto, ki je od vseh religij najbolj vsrkalo vase intelektualno raziskavo, kritično refleksijo svetih besedil, logično sklepanje ipd. Vsled tega nobena druga religija ni razvijala tako obširne teološke vede (ki je razumska refleksije vere) kot krščanstvo.

A stavek, ki sem si ga iz predavanja don Giussanija najbolj zapomnil, je bil naslednji (navajam po spominu): “Ni daleč čas, ko bo krščanstvo eden zadnjih zaveznikov znanosti.”

Priznam, bil sem mlad rimski študent filozofije in te Giussanijeve ‘prerokbe’ nisem najbolje razumel. Zdela se mi je pretirana. Ni ravno poudarjeno prvenstvo znanosti tisto, ki škodi duhovnosti? Ni ravno določena znanost zastavila samo sebe kot tisto, ki bo spodrinila religijo?

Potem se je začelo. Z eksplozijo porabniške kulture začne človek nerazumno množiti svoje potrebe, kupovati, česar ne potrebuje, ustvarjati gore smeti. Krščanske sredine (duhovniki in pastorji s prižnic, voditelji na duhovnih vajah, kolumnisti v krščanskih medijih …) pozivajo k zmernosti, potrošništvo obravnavajo kot nerazumno in kot pohabljenje duše. Z eksplozijo ideološkega feminizma, ki se poveže s filozofskimi relativizmi, omalovažuje klasično družino, preide v povzdigovanje homoseksualnosti in spremembo spola, pristanemo končno v teoriji spola, po kateri je spolov že nekaj deset, med živčnimi končiči v naših možganih pa je še vedno prostora za nove in nove spolne identitete. Medtem ko zajeten del zahodne politične in akademske elite pokleka pred teorijo spola, krščanstvo vztraja v (zdaj že lahko rečemo) znanstveni drži, pri empirično preverljivih dejstvih ter uči: spola sta dva, moški in ženski.

Nastopi novi koronavirus, stoletna epidemija. Glede na to, da je ljudstvo izobraženo, kot še ni bilo nikoli, in glede na to, da je pogreznjeno v svet hitrih informacij, kot še ni bilo nikoli, bi pričakovali, da bo preizkušnjo epidemije sprejelo z osveščeno, dobro obveščeno in seveda z mirno razumsko držo.

Ampak ne! Mnogo je takih, predvsem pa so zelo glasni, ki so v času epidemije vstopili v nek vzporeden svet. Ti ljudje ne priznavajo resnosti virusa, povsod vidijo zaroto in strahovlado, požvižgajo se na znanstvene in medicinske institucije, prepričani so, da je vse izmišljotina. Če pa covid-19 že straši, ga po njihovem ne bomo premagali z ‘zlobnimi’ cepivi iz laboratorijev, temveč s kakšnim od kobajagi šamanskih trikov.

Tako se je za letošnjo veliko noč primerilo, da so si ‘velikonočne procesije’ omislili ravno ti ljudje. Niso se držali ukrepov, šli so na ulice, izzivali so s protesti. Saj ni res pa je: na soboto po veliki noči so v Mariboru ustvarili toliko napetosti, da so pristojni morali okrepiti varovanje bolnice.

Medtem smo kristjani veliko noč praznovali doma. Že drugič zapored smo žrtvovali svoj največji praznik, ostali brez svetih maš, procesij, čudovitih kolektivnih običajev. Zakaj? Ne samo zato, ker od sv. Pavla naprej spoštujemo oblast in njene odredbe, temveč tudi zato, ker zaupamo znanosti, stroki, medicini. Za nas sta razum in vera kakor brat in sestra. Krščanstvo in kovidiotizem za nas ostajata vsak k sebi.

Skratka, don Giussanijeva ‘prerokba’, da ni daleč čas, ko bo krščanstvo eden zadnjih zaveznikov znanosti, se v koronadobi kaže kot pravilna. Ni nenavadno, da papež odločno podpira cepljenje, in ni slučajno, da je bil vpričo tv-kamer med prvimi cepljenimi Slovenci upokojeni mariborski nadškof.


* Tekst je bil najprej objavljen v reviji Ognjišče, maj 2021. Foto: s spleta.

4 komentarji:

  1. 1. KO JE KRŠČENI RAZUM SMRT

    V redu je Brane napisal, da se katoliki razumno vedemo v tej Covid situaciji in nismo kovidioti. Pa tudi so, mnogi vmes, pri Scutum Fidei je vsaj en vodja strašno proti cepljenju, ker je proti Janši/SDS, ker ni mogel tujih gostov to leto gostiti v gostišču. Torej je tak tudi tovrstni idiot? Ima razum ali ga nima?

    A ta uboga reva tukaj vidi tematiko krščanstva precej bolj obširno. Zlahka lahko dokaže, da v današnjem krščanstvu razuma sploh ni, če upoštevamo Božji razum, ki bi ga vernik moral imeti. Je bilo prejšnje stoletje nenehnih vojn med krščenimi, s stotinami milijoni mrtvih, znak vsaj drobca krščanskega razuma? Pa, ali je današnje nastavljanje … svetu in tujcem in vsemu kar talmudna proizvodnja vsiljuje, kakšen dokaz kristjanovega razuma? Ali 800 polnih morišč v Slo. dokazuje krščanski razum? Sveti Janez Pavel 2. je osebno prijateljeval z medicinskim znanstvenim norcem, ki je dvema opicama medsebojno glavi zamenjal in se hvalil, da bo kmalu to storil tudi človeku. Znak razuma? Vsekakor, a demonskega.

    Kdor ima oreng psa, in ni tak jajčko, da ga je kastriral, mora znati s takim psom. Le kak vrhunski trener na vsem svetu zna razložiti, zakaj milijonom lastnikov in trenerjem ne uspeva najbolje. Če prenesem to znanje na človeka, je enako: smo skupek petih dimenzij:

    Telesa, intelekta, instinkta, emocij in duhovnega.

    Ker je pameten kuža pameten za 1-2 leti starega otroka, lahko pri njem intelekt praktično črtamo. Ostane mu ves tisti del ledene gore pod vodo, ki pa je odločilen: instinkt, čustva in duhovna dimenzija (pri slednji katoliški nauk uči, da je žival STVAR, a dokler je živa stvar, ima v sebi Božji dih, iskro, ima torej tudi duhovno komponento, ki se še posebej izrazi, če žival živi ob pristno duhovnih ljudeh). No, kakorkoli, Jezus je sicer razumno razlagal svoj Nauk Odrešitve in Zveličanja, a to ni bilo niti malo podobno kakšnim današnjim krščanskim filozofiranjem in teologiziranjem. Jezus namreč Odrešuje tam, kjer razum skoraj vedno odpove: v času umiranja, velikega trpljenja zaradi različnih vzrokov, kot so krivice, smrtna grožnja, nemoč, huda bolezen, neznanje, ubogost, potolčenost in poraženost. V TEH ČASIH PA JE RAZUM SKORAJDA NA NULI, KOT PRI DOJENČKU, KOT PRI PSU. Mnogi preprosti svetniki Cerkve to dokazujejo. Mnogi so se komaj opismenili, imeli skrajne omejitve, a prav pri takih je Jezus lahko vstopil z VSO veličino, in jih naredil za svoje prste na rokah.

    Zato pa kristjani ne hodijo več v nebesa. Tudi nebes na Zemlji ne zaznavajo več. Masovno krščanstvo je predvsem samo še farsa v zatonu. Kajti: 1. najprej smo imeli Jezusa. On sam zadošča. Ker pa smo ljudje zagovedani, je, 2., povedal svoj Nauk in pokazal čudeže. Ker pa niti Jezus niti Nauk bedaku ne zadoščata, so se »krščani« začeli ozirati naokoli, in ko so zagledali lepe Grkinje, vino in pršut, jim je zadišala še filozofija. Tomaž Akvinski se je šel šolat h poganom, da je potem skupaj sklamfal to, kar je zdaj temelj katoliške doktrine, tomizem. S tem se je sladokusje velikih mislecev res nekoliko zadostilo, tako da so iz tistih štirih plasti človeka, če telo odmislimo, zlezli v celoti samo v vrhnjo, najbolj nestabilno, na podstrešje, v razum. In kaj smo dobili? Tole:

    OdgovoriIzbriši
  2. 2. Včasih se popeljemo proti Koupi, poleti. In ko še ni bilo obvoznice v Črnomlju, je bilo treba skozenj, 2 metra mimo črnomaljske cerkve. Pred mnogimi časi smo se kdaj ustavili in vstopili, zdaj pa Boga hvalim za obvoznico, ker me je te cerkve strah, srh me spreleti ob misli nanjo. Zakaj? Ker je dobri pater Marko Rupnik notri »oltar« spremenjenja na gori postavil (je tudi Elija, ki je 400 baalovih duhovnikov pobil, gor), ob likofu pa je imel mašo in lep govor, ki pa je bil tako filozofski, on pa tako zadovoljen, da so ljudje samo še ploskali na koncu, čeprav se med mašo ne ploska, razumeli pa najbrž zelo malo ali nič. A patra razumem, imam ga nekako rad kot osebo, filozof je, razpet v razumsko simboliko, posebno popravoslavljeno teologijo - ki pa ni več Gospod osebno, Oseba. A moja groza šele sledi. Rekel je nekaj takega: »Ali mislite, da je Bog Oče tukaj, v Črnomlju? Ne, hehe, tukaj Ga že ni, On je v nebesih …« O Bog sveti Božji križ, o Alahu Akbar! (Google mi popravi na Avbar.) Torej je Usmiljeni Oče, ki pride z Jezusom k nam domov in večerja in živi z nami, če Jezusa Ljubimo (Ljubezen je ČČČUUUSSSTTTVVVOOO!!!), res postal že oddaljeni, namrgodeni, distanciran v svoji prevzetnosti – Alah! Tudi Alah je tako daleč stran, da jim ni pomoči, zato jim je Mohamed obljubil v glavnem vsem le pekel. On že ve.

    Če pa Očeta ni v Črnomlju, niti takrat dvakrat letno, ko gremo na kopanje, sem pa raje kar doma, ker pri meni pa JE!

    Da pa bo mera katoliškega pametovanja zvrhana, sem zadnjič naletel na twitt-vabilo nadškofa Zoreta k maši, znorel sem do ekrana, in ravno je bil sredi pridige. Reče nekako tako, po spominu in parafrazi: »'Klinc' pa čudeži, 'klinc' pa mistika (zadnjič je celo govoril 'klinc' pa preroki), dovolj je le vera v Ime Jezusa Kristusa in ljubezen med ljudmi.«

    O Bog, o sveti Božji križ, katoliški razum dela masaker. Nad Duhom. Nad Ljubeznijo do Njega. To je pa kot pri Scutum Fidei, kjer prepovedujejo vsakršno osebno izkušnjo Boga (pazi: starokatoliki!), zato tudi Medžugorje demonizirajo in s tem najbrž tudi vse svetnike po 2. koncilu, ki je bil zanje Armagedon.

    Jezus Gospod pa danes v Evangeliju reče: »Odhajam in PRIDEM k vam. ČE BI ME LJUBILI, bi se razveselili, da grem k Očetu …«
    In pa: »Meni sicer hudič ne more nič, vendar naj svet spozna, DA LLLLJUBIM OČETA, in da tako delam, kakor Mi je naročil Oče.«

    Ufff, To je Jezus. In ko pravi: »Slavim Te Oče, Gospod neba in Zemlje, KER SI TO PRIKRIL MODRIM IN RAZUMNIM, razodel pa otročičem.« Uff, Jezus slavi Očeta, ker je pametnjakovičem prikril resnico, aleluja, preprostim pa jo razodel!! Recimo Fatimskim pastirčkom, pa Bernardki, pa svetemu Dominiku Saviju, fantiču, ki je umrl 14-leten, v polni svetosti, škofje in papeži pa s svojim glomaznim razumom množično odhajajo v spodnje vice, ker pa vice v Sv. Pismu niso omenjene, torej v pekel.

    In vse je res.

    OdgovoriIzbriši
  3. 3. Jokam torej nad krščanskim razumom. Je to sploh razum, da slovenski kristjani že 75 let, po sveti maši in obhajilu, množično odhajajo na volitve volit komuniste, ki so jim pobili 100.000 sonarodnjakov, sobratov in sester? Dobro je danes B. Brščič povedal, da pri nas praktično ni leve in desne strani, ker sta obe identični v premnogo točkah. Vse je social-demokracija, zakaj se sploh kregat? Tak narod smo, vsi skupaj: skupaj z nadškofi vpijemo, z razumom na polno: Ne rabimo svetnikov, zato jih hvala Bogu tudi nimamo; ne rabimo čudežev, čeprav je Jezus obljubil, da bomo še večje delali in škofom zapovedal, naj oživljajo mrtve, izganjajo demone, ozdravljajo bolnike in oznanjajo Odrešenika. Ne rabimo t'm neke mistike, ker je vse pojasnjeno, vse je lepo razloženo, vse je napisano in simbolizirano, vse je v besedah spravljeno in umirjeno, ubito. Poveš, pa je 'dovršeno', pol greš pa na zastonjsko kosilo, in amen, basta! Pater Rupnik je pred leti klical v časopisu, da rabimo prerokov, nadškof pa deset let zatem vpije, da jih ne rabimo več, dovolj je razumski Jezus – z razumom umorjen. Kako je razum nesposoben pomočnik, če je le človeški, a vidite, ni pa Božji. Papež Frančišek kliče nove preroke iz mladine, istočasno pa se posmehne medžugorskim, češ, Od kdaj pa sveta Mati pozna na uro? Ja Bog sveti Božji križ - KAJ DOGAJA??

    Ne bom tokrat pisal, kako naklonjeno so Japonci sprva sprejeli krščanske katoliške misijonarje, ZAKAJ, in zakaj so jim kmalu zatem raje z užitkom pobili. Najbolj jezuite, najbolj brihtne, papeževe, ki jih je še Cerkev v nekem obdobju ukinila. Ta prekleti razum, mar ne?

    Tudi ne bom tokrat pisal o tem, kako zelo pomembni so prirojeni genetski instinkti v ljudeh, čustva na Poti in kar nam je duhovno že ob rojstvu dano, kajti današnji kristjan, ki tole bere, ne bo mogel niti hotel sprejeti, kajti vse melje samo na zabasanem podstrešju, ki pa mu odpove, ko mu mamo dajo samo še na morfij, ko mu hči ne pride več domov iz šole, ko mu račun brez obrazložitve ukinejo, ko mu pijanec daruje bokso v želodec in brcne v limuzino, ali ko mu zdravnik pove, naj pripravi oporoko, če ima res otroke rad. Takrat pa je vaš Razum samo še posušena črviva figa, nobena žegnana šunka in jajc in potica ga ne rešijo pred lockdownom, vidim to vsak dan, tudi za samomore slišim, ker nihče noče vaditi ostalih treh/štirih teles človeka, zato so Jezusove besede: »Kdor se poniža KOT TA OTROK, bo največji v Nebeškem Kraljestvu!« in: »Resnično, povem vam: kdor ne sprejme Božjega Kraljestva Kot Otrok, NNNIIIKAKOR NE PRIDE VANJ!« za krščanski razum kot neslišno čivkanje oddaljene ptice, ki se nikoli ni rodila in nikoli ne odpre kljuna.

    Pa-pa, Pamet. Evo vam Alaha torej. Prihaja.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobro pove Dasa, služabnik. A naj bo pazljiv, kajti kdor koleba med HK in INRI, bo padel v prazno vmes! Prazno pa je polno. Mraka. Groznega in ledenega.

    Krščanski razum je postal begalnica (kot pri čebelah) pred Živim Bogom, Osebo očeta in Sina in Svetega Duha. Zato lahko današnjo teologijo smatramo kot neke vrste poganstvo, kar tudi je. Špekuliranje v glavnem. Kot mojster Karl May o Indijancih, ki jih ni nikoli videl, vse je v nemškem zaporu napisal.

    Branko reče: "Vsled tega nobena druga religija ni razvijala tako obširne teološke vede (ki je razumska refleksije vere) kot krščanstvo.", kar pa ne drži. Sam sem pred krščanskim špekuliranjem o Bogu, moderno teologijo, veliko bral budistično in delno hinduistično, predvsem vaišnjavsko, ki je sestra krščanski, morda celo spodbujena od Jezusovega Nauka, ki pa ga v neki točki, Ljubezni do Boga, celo nadgradi. Če si kdo malo prelista Lotos Sutro, pa morda Dogenov Šobogenzo, ali pa vsaj nujno branje Bhagavad-gite kakršna je, Prabhupadino, kaj šele morda vsaj delčke Šhrimad Bhagavatama ali celo Šri Caitanja Čaritamrito, kot krono Ljubezni do Boga (če še ne pozna svete Favstine Kowalske), bo spoznal, da je današnji katoliški um neodrasel, zabredel, okorel in nekam perfiden. Da ne govorimo o protestantskem. Zato se naslanja na znanost, katera pa se naslanja le na svoje fizično omejene čute. Posledično je znanost za Resnico slepa in blasfemična, četudi jo v nekih mikro-drobcih potrjuje. Ker pa znanost duše ne more zaznati, trdi da duše ni, torej je heretična.

    Nekaj za vmes:
    za vse kristjane, ki imajo še vedno predvsem lesen um, a se z njim vendarle borijo k Sreči, tudi s pomočjo tabletk in znanosti, pa priporočam ogled spodnjega prispevka, kjer lahko vidimo delovanje briljantnega razuma preganjanega katolika, razuma, ki je še vedno tukajšen, a že krepko navdahnjen s Tamkajšnjim. Zato pa je preganjan na Soroševih platformah in najbrž tudi levo-katoliških. Dragi intelektualci, tale mister vsaj škode ne dela svojemu rodu in Rodu - gospod Dr. E. Michael Jones:

    https://www.youtube.com/watch?v=JwW0yK4lxOY

    Kar se pa tega osla tiče, ki te besede zdajle piše, in je kao žaljiv do htelektualstva, naj se ve, v oproščaj, da nima nobene šole končane, morda le OŠ, zato je itak brez veze, da bi ga kdo resno jemal. Lahko ste torej povsem mirni.

    A le do nekega trenutka, seveda ...

    OdgovoriIzbriši