nedelja, 11. oktober 2020

Ko izginja posvečeno devištvo


V sredini letošnjega avgusta (14.8.2020) se je s. Emanuela Žerdin v komentarju tedna na Radiu Ognjišče vprašala, če bo Slovenija kmalu brez redovnic. Slovenija trenutno šteje le še 461 redovnic, v glavnem že starejših. Sestra Emanuela je rekla: 

Redovnice v Sloveniji in Evropi smo pred neverjetno velikim izzivom. Ali ostati v udobnosti umiranja ali si priznati napake in omejitve, ki smo jih sprejele iz sočutja do samih sebe, ali pa iti na nove poti, čeprav bo boleče ...

Mesec dni kasneje (16.9.2020) se je na Brezjah, na prostem pred baziliko, pod korona-pogoji, odvil Redovniški dan 2020. Prišlo je nepričakovano veliko redovnikov in redovnic. Soboški škof Peter Štumpf je v razpravi po predavanju odprl podobno vprašanje, kot mesec dni prej Žerdinova na radiu. Zakaj ni več redovnic? Zakaj mladih deklet ne privlačijo redovniške zaobljube in samostansko življenje? Še bomo na Slovenskem imeli posvečene device? Bomo redovnice, ki jih še imamo, dali na stran in prepustili "udobnosti umiranja"?

*

Skratka, vprašanje posvečenih žensk v slovenski Cerkvi in družbi je pereče in se dotika mnogih podvprašanj. Poleg cerkvene gre tudi za zanimivo družbeno, celo državno simboliko. Zanimivo bi bilo na primer razumeti, kaj so globoko v poganskih časih pomenile vestalke za Rimsko cesarstvo. Rimljani so to obliko ženskega duhovništva povezovali z devištvom. Vestalke so razumeli kot nekakšne varuhinje duhovnega bistva Rimskega cesarstva. "Državotvorna" vloga vestalk je zelo dobro prikazana v filmu Prvi kralj (Il primo Re, 2019), ki govori o bratih Romulu in Remu ter o pretvorbi močvirja ob Tiberi v mesto, ki je dobilo ime Rim.

Pri starih Rimljanih je (posvečeno) devištvo vestalk bilo tako resna stvar, da je vestalki, ki bi izgubila devištvo, bilo zagroženo, da bo živa pokopana. Eden izmed razlogov, da so leta 222 pretorijanci (če kdo, potem oni zavezani rimski tradiciji) ubili cesarja Elagabala (bil je sirskega porekla in rimske tradicije ni najbolje razumel), pa je bil, da je slednji onečastil vestalko.  

Kajti kakor neka rodbina moralno stoji in obstane, če spoštuje in zna zaščiti svoje device, tako se zdi, da enako velja tudi za širšo skupnost, za klan, za pleme, za državo. Devištvo je zato poleg biološkega stanja tudi globok simbol integritete. Povedano preprosto: država, v kateri mlada dekleta niso varna, ni vredna spoštovanja in naziva "država".

*

Na tem mestu ne moremo in niti ne znamo odgovoriti na vse zagate glede posvečenih devic, lahko pa nekoliko pripomoremo k razumevanje nečesa bistvenega. Posvečeno devištvo, ki je srž redovništva, je tesno povezano z umevanje ženske na sploh, v ožjem smislu pa z umevanjem materinstva in zaročno-ženitne ljubezni. Teza se glasi: če se v družbi izgublja ženska-nevesta-mati, se izgublja tudi posvečena devica. Teza pa ni moderna, temveč jo zasledimo implicitno zapisano že okrog leta 300.

Sv. Metod Olimpski, škof in mučenec iz leta 311 (goduje 20. junija), je napisal čudovito delo z naslovom Simpozij desetih devic, ki pa žal (še) ni prevedeno v slovenščino. Delo je posvečeno obrambi in promociji krščanskih devic, se pravi, deklet in žena, ki so opravile zaobljubo devištva. Spis, ki je nastal v času, ko o redovništvu v današnjem pomenu še ne moremo govoriti, je pomemben iz dveh razlogov. 

Prvič, ker zaobljubo devištva bere in podaja kot ženitev s Kristusom. Jezik krščanskega devištva je torej že leta 300 zaročno-ženitni jezik, šele v drugem koraku postane duhovno-asketski. 

Drugič, ker isti spis poudarja lepoto zakonske podaritve med možem in ženo ter vzvišenost rojevanja otrok. Posvečena devica na eni strani in ženska-nevesta-mati na drugi sta torej že okrog leta 300 razumljeni kot pred Bogom enakovredna poklica ter nekje v globini tesno povezana.

Če intuicija Metoda Olimpskega in z njo naša teza držita, bo na Slovenskem spet več redovnic, ko bo poleg obnovljene vere v Boga obnovljeno tudi pojmovanje ženske-neveste-matere.

*

A pot do tega ne bo lahka. V prvi vrsti, ker (po desni strani) potrošniški kapitalizem noče ženske, ki bi bila zaročno-ženitno razpoložena – saj taka ne bo več zanj. Potrošniškemu kapitalizmu priskoči na pomoč (po levi strani) vodilna družbena ideologija, ki žensko-nevesto-mater nadomešča z neko lgbt-izirano osebo, katere spolna identiteta je definirana kot fluidna in samopašna, klasični moški-mož-oče pa je s strani te ideologije dojet kot vrhovna grožnja. 

Lahko pomaga feminizem? Zdi se, da ne (več). Feminizem tretjega vala, kot mu pravimo, je že povsem politiziran feminizem; je tako zanikovalec moškega, ki prihaja ženski naproti, kot zanikovalec maternice, ki je v ženski. Ta feminizem de facto postaja anti-feminizem in miselna suženjska veriga mnogim ženskam, ki so nasedle. 

Če k temu prištejemo še posthumanistično tendenco, ki to, kar je nekoč bilo človekovo dostojanstvo, zdaj hoče dati psom, rekam, gozdovom, si lahko le predstavljamo, kako daleč vstran od bibličnega humanizma lahko zaidemo v bodoče in kako težko bo rehabilitirati žensko-nevesto-mater. S tem pa tudi posvečeno devico.

*

Če vključim kratek ekskurz. Zanimivo je, da se nam ponavlja situacija Metoda Olimpskega izpred 1700 let. Po eni strani se je slednji boril proti takratni gnostični norosti, ki je v imenu razsvetljenega uma zaničevala človeško telo in v nič dajala naravno spolno danost (zlasti sekta enkratitov se je odlikovala po tem), po drugi strani je branil materinstvo in devištvo ter ju vezal na isti vir, ki je darujoča se ljubezen do drugega in do novega življenja.

Nihil novum sub sole, pravi Pridigar (1,9). Po 1700 leti imamo podobne bolezni in posegamo po podobnih zdravilih.

*

Če se v družbi izgublja ženska-nevesta-mati, se izgublja tudi posvečena devica, smo rekli. A za konec vseeno dodajmo, da se Cerkvi na Slovenskem tudi v teh razmerah ni bati, da bi posvečene device oz. redovnice povsem izginile. Navaditi se bomo pa morali, da jih bo v prihodnjih desetletjih precej manj, kot smo jih bili vajeni. 

Naj bodo posvečene device XXI. stoletja kot svetilniki. Za slednje velja, da ni potrebno, da stojijo na vsakem kosu obale. Če so le na tistih nekaj izpostavljenih črtah med zemljo in vodo, so opravili svojo nalogo.


* Besedilo je v krajši obliki izšlo v reviji Cerkev danes (5/2020). Foto: kip vestalke, ki ga vidimo v Rimu na Forumu.

9 komentarjev:

  1. 1. A zakaj ni redovnic? Odgovor bo podan na koncu.

    Dobro si napisal Brane in pogumno, to ključno temo za Odreševanje duš. Kajti ko oseba misli na spolnost, se temu avtomatsko priključi še kup posledičnih preživetvenih skrbi, vse skupaj pa dušo z verigami priklene na skalo Zemlje in ni več Rešitve. Gospodova materialna energija je namreč za nespametne duše huda iluzija ( … in ne vpelji nas v skušnjavo!), zato začno verjeti, da so oni TELO in vse tisto, kar je pridelek minljivega telesa: družina, imovina, domovina … Takrat Tema neznanja prekrije dušo, ker mi smo večne duše, in stik z Gospodom je skorajda nemogoč. Začne se trpljenje, občasno prekinjano s trenutnimi lažnimi užitki. Take duše postanejo pro-komunistične, če pa so teologi, začno svojo teologijo ukrivljati po oblinah zadnjic, da bi vsaj sebe prepričali, da niso v grehu, potem pa še druge. Vsak trenutek pa jim v usta vteka kalna voda pogube, tako da je dan za dnem samo še hlastanje za trenutkom oddiha. Tragedija, tragedija brez potrebe.

    Včeraj je hudo deževalo, počival sem na kavču in molil ter pri tem gledal v knjižno omaro. Zagledal sem del papirja, ki je gledal ven izmed knjig. Vstal sem in našel pesem, ki mi jo je nekoč poslala neka ženska, trpeča v redovniškem življenju, a potem ne več. Takole gre:

    Ljubi Gospod, kako sem te iskala,
    kako duša čudno se je počutila,
    kako Besedo življenja je izgubila,
    kako je pamet roke vila,
    pa se tvoja milost ni vrnila.

    Kakor v temi,
    kakor v megli,
    kakor med stenami štirimi,
    ni kisika,
    ni Ljubezni,
    ni b'lo Tvoje Milosti.

    Skurbana sem nevesta,
    ki na svojo svatbo je prišla
    in se zmedla in zgubila,
    ker ni prišla pripravljena.

    Jo je tema zagrnila,
    ni je čakal topli dom,
    vso ljubezen je zgubila
    in začel se je pogrom.

    Tamkaj v gozdu pri kapeli
    glavo je sklonila,
    v srcu pod nogami Jezusa,
    priklon je naredila.

    Se je megla razpustila
    Ljubezen jo je poljubila,
    kisika duša se napila,
    ko se v kaplji milosti je prerodila.

    Zdaj vem kje je moj pravi dom,
    in ves dan hodim tja,
    ljubim, molim na kolenih,
    ker za hip sem spet doma.

    Nikdar ta nevesta več se ne skurba,
    kajti Dom so ji Nebesa
    kjer v priklonu jaz ležim;
    je v srcu milost -
    za svet pa tenkočutnost in ljubezen
    tamkaj zdaj dobim.

    Smrk, zjokal sem se, od Milosti, nad tem pozabljenim listom papirja: vsaj kakšna redka duša je našla Dom, s tem pa Srečo in Smisel Življenja! Kot vidimo, je človeška zemeljska narava skrajno uporna, revolucionarna in protestantska proti Božji naravi. To dokazujejo tudi tiste svetnice, ki so Gospoda srečale še za živega telesa: večina jih je umrla kmalu zatem, kajti ženska znajo biti brezkompromisne, ko se gre za Ljubezen, in raje kar takoj odidejo Domov, da se uprejo diktaturi telesa. Kdor pa je resnično Srečal Gospoda in bil Oživljen, ima pa še naloge na tej Zemlji bede in pogrebljenih kosti, potrebuje nekaj radžas (bojevniške) energije za boj, kajti ljudje smo tako Božji kot zemljeni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
      Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

      Polno ime .................

      Zasebna telefonska številka ................

      Država ..................

      Naslov ................

      Država ...............

      Leta ..............

      Prijavili ste se prej ali ne. .............

      Država ..............

      Znesek posojila. ..................

      Obdobje izposoje ................

      Poklic .................

      Mesečni prihodek .....................

      V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
      Čakam na vaš hiter odgovor.

      Lep pozdrav

      Micheal Benson.

      Izbriši
  2. 2. Ena od takih čistih in mladih svetnic je sveta bila Marija Favstina Kowalska Najsvetejša, od Gospoda sicer uradna glasnica Njegovega Usmiljenja, za tenkočutne dozorela duše pa zgled in učiteljica Ljubezni do Boga. V svojem Dnevniku (zložite si brezplačno)::

    https://www.skofljica.info/wp-content/uploads/2018/04/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

    obširno omenja čistost kot ključno lastnost tistih, ki so Jezusovi osebni in intimni sopotniki. Milost čistosti ni dana sama po sebi, ampak se mora izmoliti z iskreno vztrajnostjo. D. 146:

    Molitev. Z molitvijo se človek oborožuje za vsakovrsten boj. V kakršnemkoli stanju je, moliti mora. Čista in lepa duša mora moliti, sicer bi izgubila svojo lepoto. Duša, ki si prizadeva za ČISTOST, mora moliti, drugače je ne bo dosegla. Pravkar spreobrnjena oseba mora moliti, sicer bo spet padla. Moliti mora grešnik, zakopan v grehu, da se more dvigniti. Ni človeka, ki bi ne bil dolžan moliti, ker vsaka Milost prihaja po molitvi.

    V hvalnici devištvu (D. 1735) pa se dolga pesem začne s kitico:

    O, devica, lepa cvetlica,
    ne boš ostala dolgo na tem svetu.
    O, kako lepa je tvoja milina,
    ti – Moja čista Nevesta.

    Več na to ključno temo si lahko preberete v tej brezplačni knjigi, poglavje 10: Poželenje vs. Ljubezen:

    https://jonov-bozji-koticek.blogspot.com/

    Duhovna Ljubezen do Boga je ključ hitrega Odrešenja in sobivanja z Gospodom že na Zemlji, ta pa je popolnoma odvisna od Milosti čistosti. Čistost pa je dvojna: telesna in duhovna; ni dovolj, da je le na zunaj hlinjena, ampak mora biti tudi v duhu resnična. In zdaj k odgovoru, zakaj je vse manj redovništva:

    Ker je vse več kurbanja, če se naslonimo na pesem zgoraj. To je vse.

    Premalo trpljenja povzroča več kurbanja, lažno vero, odmik k verskemu komunizmu, pro-levičarski teologiji in sedanje na vlakec smrti, ki drvi v zanesljivi pekel. Kooooliko škofov je že tam, ki so temu dvomili! In koliko jih šele prihaja! Tragedija, ker to so duhovne strojevodje narodov.

    Ker pa je Gospod dober, prihaja čas spametovanja. Ker lepa Beseda ni pomagala, bodo pomagali grobki. Šele ko bodo otroški grobovi začeli polniti pokopališča (za starčevske grobove ni bilo nikomur mar), se bo ta bedni narod začel malo trezniti in spominjati, da ni sam po sebi, in da nima sam od sebe, ampak da vse dobro prihaja le od Boga, ki smo Ga dali, kot tisti zdravnik v Tarči, med 'kar-naj-hitro-umre'-starce. Pa ne bo umrl, prej bosta umrla naš napuh in zloba, umrla v krču zdravilnega trpljenja. 31.12.2019, ko nihče od nas, razen Kitajcev, ni imel pojma o COVID-19, sem imel čudne sanje, ki sem jih tvitnil takole:

    https://twitter.com/jona_amitajev/status/1211904208414355456

    pojma nisem imel, kaj neki pomenijo, a res je nad nas prišel demon vodne narave, vnetne (voda v pljučih), iz italijanske strani, in tudi videti je kot nekakšna hobotnica s porezanimi kraki. In res zdaj prihaja v vse naše domove, če ne neposredno, pa posredno. Gospod nam dovoli skusiti naš greh, kmalu zatem pa bo sledila Baalova islamizacija in strašna vojna v Evropi, ki bo pobrala milijone življenj - a nanjo še malo počakajte, doživeli jo bodo zdajšnji otroci in njih otroci. Papež že ve, kaj govori in zakaj vabi milijone mladih tujerodnih moških v Evropo - ker to Oče dopušča, nam v spametovanje.

    In takrat bo skrivno jamsko redovništvo spet nečemu podobno. Ker bo našlo svoj izvorni smisel. Smisel se namreč najde le v trpljenju, v hedonizmu pa nesmisel.

    Pa Bog se nas Usmili, če smo tega vredni!

    OdgovoriIzbriši
  3. A. Ker je zunaj še vedno 'zofka', lahko dodam še eno razmišljanje, malo bližje Brankovi teksturi. Namreč, zbližuje žensko-mati in žensko-redovnico. O tem smo že dosti pisali, sem ter tja. Še enkrat: pred 2. SV in tudi še malo po njej, je bilo kar nekaj šolskih učiteljic, ki so se odrekle zakonu in svojemu materinstvu, da so se lahko celotno posvetile otrokom. To darovanje poznajo vse duhovne discipline, ki so vsaj malo spodobne, mistika pa govori o "zgornjem" in "spodnjem loku" človeške energije, to je o duhovnem in svetnem. (Seveda ta lok nima nobene veze z današnjim 'ustavnim lokom bande štirih', ki se mu lahko reče kar peklenski lok.) Namreč: če se oseba spusti v spolno/senzualno življenje, življenjske sile v njej tečejo v t.i. "spodnjem loku", kar se takoj vidi tudi na zunanjosti, ki je kljub vsemu make-upu nekako starikava, težka in mesena, karakter osebe pa je bolj grob, neempatičen, kljub trudu k nežnosti. Osebe, ki pa svojo čistost darujejo v dobro širše družbe, s tem, da se ODREČEJO lastni senzualnosti, zažarijo v t.i. "zgornjem loku", ko energije tečejo preko višjih centrov, kar se prav tako opazi kot neka svežina, budnost, pozitivnost in mir. Taka oseba žari nekaj skrivnostno lepega, ne glede na fizični izgled.

    Živalskih moči v sebi ni mogoče spraviti v zgornji, duhovni lok, če se z vsemi močmi ne posvetimo delu v dobro drugih, predvsem ubogih. Če se ne Zaljubimo v Božjo Osebo in ne sledimo stopinj svete osebe, ki nam je v karizmi za zgled. Če ti pogoji niso vzpostavljeni, redovnik/posvečenec pade, duhovno pade, in postane potuhnjeno-senzualna oseba. To se dogaja v vseh religijah in takšna duhovščina je navzven prelepa in prijazna, navznoter pa ogabna kot d..k. To čutijo otroci, živali, resnični verniki in bodoči posvečenci, ZATO JIH NI NA SPREGLED.

    In zadaj: če okolje posvečenih redov v resnici ni svetniške narave - kar ni – postane redovništvo le neka mukotrpna klavnica duha, kjer se zunanjost (tatemae) lahko vzdržuje le z neko obliko janzenizma. Tako dobimo obupno izgledajoče nune in menihe in duhovnike: ali so pomadno naspidirani navzven, ali pa so kot voščene mumije, hladne v srcu, a lepih besedičenj. Tak kader privlači le hudiča; ko iščejo učence, dobijo le demone.

    Brez dela za tiste, ki bodo zares hvaležni – to pa so le zares ubogi – zunanja služba Bogu torej ne deluje v smeri duhovne rasti in služenja Bogu. To se še posebej kaže v Sloveniji, kjer je Cerkev sramotno pokleknila pred komi-vladami in si pustila ukrasti šolstvo, bolnišnično nego, vzgojo in podobne materinske dejavnosti. Redovnice so pristale v odrinjenih samostanskih traktih, njihovo delo pa se je skrčilo na kuhanje zadovoljnemu kleru, pranje gat in šivanje mašnih oblačil, prtov ter škofovih raket, to je tistih presvetih kap. Seveda je to duhamorno življenje, ko enkrat mine 10 let, razen če nisi učenec zena z nekaj budistične osnove, pa še oni na koncu vsi padejo iz svoje nirvane nazaj v naročja žensk in moških in se, menihi in duhovniki, poročajo, kajti DUŠA MORA NEKOMU SLUŽITI Z VSO SILO, BREZ ZADRŽANOSTI ZASE, ALI PA GNIJE kot perje repe na kompostu.

    OdgovoriIzbriši
  4. B. Kako torej rešiti redovništvo, ko redovniki še niso v stanju služiti Gospodu osebno, svetnikov pa ne poznajo? DELAAAAT: katoliški vrtci; katoliški sanatoriji, šole, bolnišnice, domovi itd, saj duše še niso zrele za končno mistiko! In smo pri Branku, ki je nekaj navidezno smešnega (podporo devištvu!!!) zahteval od same države: prav je imel! Brez ČISTEGA redovništva, vpetega v samo jedro življenja družbe, vsak narod neminovno propade in izgine. Takšen je red na tej Zemlji in Nebu. Ko so začeli Rimljani skruniti vestalke, so začeli skruniti prav vse po vrsti, še kure, zato je bilo konec z njimi. Enako je z nami. Tu smo nekje.

    Vlada pa v Bruselj, migranti v trumah čez mejo, Slo-komiji pa tik pred novo revolucijo, ker je klima ugodna. Covid je le malenkost.

    Aleluja?

    PS: Zakaj ni Cerkev v teh mesecih usposobila vsaj enega svojega večjega župnišča in redovniškega kadra za sprejem vsaj 10 COVID bolnikov - država z Janšo na čelu bi zagotovo pomagala, saj ni problem v posteljah ampak v kadrih. Vidite? Spet izgovori? Jih že slišim, kar na dan z njimi - a izgubljate priložnost za priložnostjo, leto za letom, da bi služili Bogu in narodu. Ter OSTALI.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni, dame in gospodje, ali potrebujete finančno pomoč? Sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali za dokončanje projekta potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo, hipotekarno posojilo ali posojilo? če je vaš odgovor pritrdilen, vam priporočam, da se obrnete na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, vključno z dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ali mi pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447903159998 in v trenutku prejmite odgovor.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in zavzeto smo vam pomagali izboljšati vaše dolgoročne in kratkoročne finančne cilje. Specializirani smo za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev za posameznike in podjetja na najučinkovitejši in najhitrejši način.

    Tu je nekaj razlogov, zakaj bi se morali obrniti na nas za posojilo;
    * Udobje - za posojilo lahko zaprosite kadar koli in kjer koli.
    * Prilagodljiv znesek - odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - posojilo prejmite v 24 urah po odobritvi.
    * Prilagodljiva obrestna mera 3%.
    * Visoke stopnje odobritve
    * Prilagodljivo odplačilo - dobite priložnost, da izberete datum odplačila, bodisi tedensko, mesečno ali letno v trajanju od 1 do 30 let.
    * Preprosta spletna aplikacija.
    * Prilagojene smernice in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Ne izgubite priložnosti zaradi pomanjkanja sredstev. Zdaj se obrnite na moje podjetje, lahko vam pomagamo s posojilom, ker smo pomagali številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami

    Za več informacij o naši ponudbi posojila nam prosimo pošljite zahtevo za posojilo prek:
    E-naslov: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Posredniki / svetovalci / posredniki lahko vabijo stranke in so 100% zaščiteni. V popolnem zaupanju bomo sodelovali v korist vseh vpletenih strani.

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam pravo posojilno podjetje, pri katerem lahko hitro pridobite posojilo. Zaupanja vrednim strankam ponujamo vse vrste posojil z obrestno mero 3%. Če potrebujete posojilo, nas kontaktirajte Pošljite nam e-pošto: Michealbensonloanagency@gmail.com, kontaktirajte@Michealbensonagency.com
    Obrazec za prijavo posojila in ga vrnite, obiščite našo spletno stran: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Leta ..............

    Država ..................

    Znesek posojila. ..................

    Trajanje ..........................

    OdgovoriIzbriši
  7. Moje ime je Lilian N. To je zelo vesel dan v mojem življenju zaradi pomoči, ki mi jo je pomagal dr. Bila sem poročena 6 let in bilo je tako grozno, ker me je mož res varal in iskal ločitev, ko pa sem na internetu naletel na e-pošto Dr.saguru, kako je pomagal toliko ljudem, da so dobili nazaj svojega bivšega in pomagajo popraviti odnos. in naj bodo ljudje srečni v svojih odnosih. Pojasnila sem mu svojo situacijo in nato poiskala njegovo pomoč, toda na moje presenečenje mi je rekel, da mi bo pomagal pri mojem primeru in zdaj praznujem, ker se je moj mož popolnoma spremenil za vedno. Vedno hoče biti ob meni in ne more storiti ničesar g brez mojega darila. Res uživam v zakonu, kako čudovito praznovanje. Še naprej bom pričeval po internetu, ker je Dr.saguru resnično pravi urok. ALI POTREBUJETE POMOČ, PO KAJ POZNITE ZDRAVNIKA SAGURU ZDAJ PO EMAILU: drsagurusolutions@gmail.com ali WhatsApp +12098373537 On je edini odgovor na vašo težavo in v vašem odnosu se počutite srečni. in njegova tudi popolna v
    1 LJUBEZEN ČOVEK
    2 ZMAGAJTE NAZAJ
    3 SADJE MAJKE
    4 PROMOCIJA ČASOPISA
    5 ZAŠČITA ČAROVOVA
    6 POSLOVNI ČASOPIS
    7 DOBRA ČLANKA
    8 LOTERIJSKI PRAVOPIS in SODNI PRIMER

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdravljeni, dajemo vse vrste posojil, kot so študentsko, dolžniško, poslovno, osebno in drugo. Iščete hitro in enostavno posojilo ali prevara v preteklosti? Če je tako, ste na pravem mestu, kjer lahko brez nadaljnjega odlašanja uspešno zaprosite za posojilo. Opomba: Za več informacij nas prosilci za posojilo kontaktirajte po elektronski pošti: (georgewilliamsloanfirm333@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši