ponedeljek, 2. september 2019

Cestnik črnosrajčnik, Cestnik parazit


Dandanašnji je v Sloveniji tako, da so normalni dogodki več vredni kot dogodki s presežki. In en tak normalen dogodek je bila okrogla miza o pohlepu, ki jo je 29. avgusta pripravila založba Goga na novomeškem Glavnem trgu, o njej pa poročal tudi Val 202 (link). Okroglo mizo je vodil Samo Rugelj, gostje smo bili trije: evrokomisarka Violeta Bulc, pisatelj Miha Mazzini in moja malenkost.

Pri nas so normalni dogodki več vredni kot dogodki s presežki, ker smo politično in idejno pretirano polarizirana družba. Iz normalne različnosti delamo nenormalno razdeljenost, iz normalne tekme interesov delamo nenormalno psihološko stanje državljanske vojne. Nenormalnost postane dominantna do mere, da je normalnost videna kot deviacija in kot grožnja. 

***

Pristaši nenormalnosti se ob normalnem dogodku malodane zgrozijo. Čutijo se dolžne alarmirati okolico.

Zlasti če je vpleten duhovniški lik. To je lik, ki že zaradi svoje simbolne in zgodovinske valence hočeš ali nočeš vznemirja. Ne vem, kako je bilo z Bulčevo in Mazzinijem, jaz sem na Twitterju izpod tvita, ki je vabil k poslušanju posnetka na Valu 202, hitro fasal klofuto z leve in klofuto z desne.

Tviteraš z leve: »Ko razmišljajo črnosrajčniki, ugasnite radio.«
Tviteraš z desne: »Saj /Cestnik/ dobi socialko iz proračuna, brez da bi kaj delal.«

Za levega sem že zato, ker sem duhovnik, fašist (oz. klerofašist), ki ne sme imeti pravice do govora, sploh ne na javnem radiu. Za desnega sem očitno brezdelnež in parazit, ki ga država futra, ko mu krije socialne in zdravstvene prispevke.

Priznam, v obeh primerih me je pogrelo, da bi prenapetežema pariral in kaj bolj osebnega poargumentiral (1. da nisem fašist in obtožba črnosrajčništva grdo žali mojo rodbino; da sem potomec ptujskih mož, ki so že pred 2. svetovno vojno delovali protinacistično; da je Gestapo mojega starega očeta zaprl in mučil ... 2. da mi država ne plačuje prispevkov, ampak po volji pokojnega Drnovška le del slednjih; da nisem brezdelnež, saj sem v 16 letih župnikovanja med drugim vodil obnovo devetih spomeniško zaščitenih streh; da ob tem v veselje mnogih pišem bloge, od blogerstva pa ne dobim niti centa in ga tudi ne pričakujem ...), a sem raje ugasnil Twitter.

Kajti če se greš zagovarjat pred prenapeteža, ki je iz nenormalnosti naredil normo, ga povrh vsega priznavaš za sodnika. Odrejaš mu mesto nad seboj. Tega pa si njegova popadljiva drža ne zasluži. Jezus je pred svojimi sodniki, zlasti pred samovšečnim in spektakla željnim Herodom, molčal.

Poleg tega je nevarno, da prenapeteževa nenormalna norma tudi v tvojih normalnih očeh sčasoma postane norma. Zato, ker si normalen in se na normalnih dogodkih meniš z normalnimi ljudmi, se lahko ob tolikem laježu nenormalnežev začneš počutiti čudnega, v nadaljnjem obdelovalnem procesu celo krivega.

***

Ker se napadi name na spletu več ali manj redni, poskušam razumeti 8. blagor iz Matejevega evangelija: »Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.« 

S tem, da blagor korigiram na nekoliko »nepobožen« način. Za to, da o meni lažejo in me blatijo, poskušam pridobiti kakšno zadoščenje že na zemlji. Naj jih naštejem.

Blagor je, če lažejo o tebi, saj ti pomagajo na notranji poti do resnice o tebi. Če bi te hvalili in se ti prilizovali, ti pa bi se tega veselil kot majhen psiček gospodarjevega božanja, bi te duhovno deformirali do neprepoznavnosti – izgubil bi stik sam s seboj.

Dobro je, da te napadajo nacionalistični ultra-desničarji. Napadi nate kot katoliškega duhovnika so koristni, saj pomagajo do zbistritve pozicij. Ultra-nacionalizem je namreč poganski in se samo taktično dela lepega do krščanstva.

Blagor je, ko levičarji zahtevajo ugasnjene radie, ko ti govoriš. Saj to pomeni, da tvoja beseda neko težo v tej družbi vendarle ima. V čast ti je, da se v bipolarno nenormalnost instalirani ljudje ob tvoji besedi počutijo neprijetno.

Blagor je, če te tepejo z leve in desne, saj tako ostaneš na sredini. Če bi te tepli samo z ene strani, bi te lahko že po fizikalnih zakonih odneslo povsem na drugo stran.



* Foto B.C.

8 komentarjev:

  1. Dragi Brane! Nekoč sem bral o nekih misijonarskih mučenikih, mislim da v Afriki? Prišli so v neko selo, tam pa so ravno imeli neke pripetije. Zato so jim vaščani poslali delegacijo naproti, ki jih je izjemno vljudno naprosila, naj odidejo, ker imajo danes nekaj. Morda shod stranke? Morda žegnanje? Pogreb? Volitve? Morda kraljevo ohcet? Misijonarji se niso zmenili; šli so naprej in pred totemskim šotorom v tla zapičili svoj križ. Bili so na hitro pobiti, nasilneži nespoštljivi. Razumem domorodce, ne razumem pa takih misijonarjev. Meni se zdijo osli, sorry.

    Kaj hočem povedati? Cel kup je nesmiselnih mučenikov Cerkve. Zakaj riniti na ladjo, kljub slabemu vremenu, ta pa se potopi? Tudi take mučenike imamo. Pa so bili opozorjeni.

    Slovenija ni neka lagodna romanska dežela, sredozemska, pred 25 leti. Ko si cenjen duhovnik, povsod lepo sprejet, dekleta te ogledujejo, škofje zadovoljno kimajo, ljudstvo pa te vabi na ohceti in shode. Slovenija ima povsem drugo poslanstvo; tu ni Oliverjev Split, kjer nenehno diši po ribjih dobrotah, vinčku in namazani koži. Slovenija je FRONTA. Ker ima Slovenija poslanstvo. Slovenija je frontni rov, v katerega skačejo s handžarji, kajti zbira se Božja vojska - zbira Oče tujce, da mu bodo pokvarjene sinove tepli.

    Slovenija je bojišče. Ker je le nekaterim Slovenskim narodom dano, da bodo v prihodnost Zemlje prenesli Živo Božjo Besedo, Živega Jezusa. Glavno nalogo pri tem bo imela Poljska. Slovenija pa je njena izgubljena sestrična. Torej ima prav tako del Naloge. Če hoče ali ne. Četudi je skur..na sestrična.

    Treba bo dojeti, da je Kristusov Evangelij borbeno orožje proti zlu, demonu, ne pa za druženje s tistimi, ki nimajo nobene prihodnosti. Še morda celo pretirano tolerantni sveti Peter ne more zadržati očetovskega opomina, ki velja tako za one, kot za padle-krščene:

    https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=2+Pt+2%2C17-22&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

    Twitter: malo Boga je na njem. Pravkar sem odprl račun, da bo kdo več morda prišel do brezplačne knjige o Najsvetejši. Pa se ne morem zadržati kdaj kaj aktualnega twitniti. In ker vidim, da obstaja nekaj različnih razredov tviterašev, morda trije, štirje, vidim tudi, da se ti med seboj ne mešajo, ne štekajo. Zato je res bolje kdaj biti tiho, in človeka (če pretirava) v duhu poslati tja, kamor sam rine. Ker kdor je v Svetem Duhu, mu je ta opcija dana, poleg "mute" in "block".

    OdgovoriIzbriši
  2. Še celo duhovniki kdaj pridigajo tisto zgodbo o očetu, sinu in konju, kjer se ponavlja: "Sreča, nesreča - kdo ve?" Pa bi žalujočim duhovnikom tole zgodbo dal v premislek:

    Videli boste, da med "zakletvo" duhovnik zre predvsem v nevesto. Karma torej, posebna čustvena vez. Kar se po nekaj sekundah tudi potrdi:

    https://twitter.com/cctvidiots/status/1169054952662032386

    Zdaj pa: je to sreča ali nesreča? Kakor gledaš. Biti sam v bazenu z nevesto, ko jo že tako občuduješ - je to sreča ali nesreča? Kakor za koga. Buda je rekel, da če hodiš po velemestu in se z nekom oplaziš z rokavom, si imel s to dušo interakcijo že skozi 500 življenj (po naše je 500 x 75 = cca 38.000 let življenja naše duše). Kaj šele, če se z nevesto zvališ v bazen? Je torej sreča ali nesreča srečati staro znanko? Odvisno od konteksta: če iščeš Boga, je to NADLOGA; če pa si bolj posveten duhovnik, ki se rad druži s komurkoli, pa je to nek trenuten blagoslov.

    Tudi tisti, ki nas kdaj preklinjajo, so naši znanci že milijone let. Ker naše duše so večne. Lahko pa da so že milijone let na hudičevi strani stvarstva? Ali pa so na Božji strani, a so le jezni, ker nam še vedno ni nič jasno? Ker že milijone let še vedno ne znamo zavzeti prave strani in se je tudi držati, to je Božje? Kjer je Pravičnost skupaj z Ljubeznijo. Kdor tega ne razume, je nsi: drsi tja, kjer ni tal. Pa tudi v tem primeru: je to sreča ali nesreča? Kdo ve. Odvisno od naše vere. Če verujemo v Živega Gospoda, in smo čistih src, bo vse obrnil v dobro, torej že zdaj nismo jadikovalci. Če pa verujemo vase in v ljudi, verujemo v hudiča, in konec bo še večje jadikovanje, kot je današnje.

    Pa Bog nam pomagaj. Svet je zapleten, mi pa smo neumni. Usmili se nas Jezus, usmili!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jona, kako gresta skupaj krščanski nauk in reinkarnacija? Hvala za odgovor.

      Izbriši
  3. Hello,
    Many thanks to you Martine for telling me about Mr Jacques DELAROSIERE. He is truly the messiah just as you have said so well. He granted me in less than 48 hours

    a loan of 180,000 euros on a low interest rate of 3% per year that I will repay over a period of 5 years and I have several colleagues who also received their

    ready at his level.
    I thank you again because it is because of you that I arrived there, and I owe you a service since I was in a financial stalemate with three

    children because my husband died last year in a traffic accident and I was crumbling under debts but today thanks to your testimony, my children and

    I have been smiling again and we are currently living in our house. I am posting this message because I promised to give it also as a testimony if I received

    my credit. I strongly advise you to address him and you will be satisfied but attention to you who do not like to repay the credits has good date.
    I can leave you his contact address email / banque.generale@gmx.it


    I apologize for the inconvenience and thank you for your understanding

    OdgovoriIzbriši
  4. POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 URAH
                        Priložnost za resne ljudi
    Pozdravljeni gospod / gospa
    Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
    soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
    finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
    certifikat in hitro od 2000 do 10.000.000 EUR za obdobje od
    odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
    Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
    Moj e-poštni naslov  : leydimaria37@gmail.com
    WhatsApp: +33757910768

    OdgovoriIzbriši
  5. Če se pravilno predstavim, sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, dam najmanj 5000 EUR posojila ali njegovo protivrednost v drugih valutah za kakršen koli znesek posojil po obrestni meri 3%, to je finančna priložnost za vaše vrata, hitro dobite posojilo do leta 2021. Tam zunaj je toliko ljudi, ki iščejo finančne priložnosti ali pomoč za vogalom in v krajih, pa je še vedno ne dobijo, toda tukaj je. Priložnosti za financiranje na vašem pragu in kot take si ne morete privoščiti, da bi to priložnost izpustili. Ta storitev je namenjena ljudem, podjetjem, poslovnežem in ženskam ter ima na voljo poljuben znesek za več informacij. Pišite nam po e-pošti: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, kontaktirajte@Michealbensonagency.com,Obrazec za izposojo in ga vrnite, obiščite naše spletno mesto: https://michealbensonagency.com/,Whatsapp: +593962046134.

    Polno ime .................

    Zasebna telefonska številka ................

    Država ..................

    Naslov ................

    Država ...............

    Leta ..............

    Prijavili ste se prej ali ne. .............

    Država ..............

    Znesek posojila. ..................

    Obdobje izposoje ................

    Poklic .................

    Mesečni prihodek .....................

    V znak priznanja za te podrobnosti vam bomo poslali soglasje z rokom odplačevanja, in če sprejmete določila in pogoje, boste lahko po odobritvi dobili posojilo, odvisno od resnosti, nujnosti in zaupanja, ki ga imamo za vas.
    Čakam na vaš hiter odgovor.

    Lep pozdrav

    Micheal Benson.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz sem Abbas in sem iz Alžirije. Iskal sem spletno posojilo in bil sem zelo prestrašen, ker še nikoli nisem zaprosil za posojilo, zato sem zelo dobro iskal in iskal pravo podjetje. Našel sem podjetje, imenovano posojilne kreditne institucije. Pogledal sem in videl, kaj so ljudje rekli o tem podjetje je bilo res. Odločil sem se, da zaprosim za posojilo pri podjetju in potreboval sem posojilo v višini 16.000 dolarjev za ustanovitev podjetja, ko sem zaprosil, so mi povedali vse, kar moram narediti sam, in mi zagotovili, da bom v enem tednu Bodite s posojilom. Rekel sem, da je v redu, in čakal sem natanko en teden, da sem dobil posojilo od tega podjetja, ko to pišem zdaj, še nikoli nisem bil prevaran in to podjetje je odlično. Slišal sem, da ljudje govorijo o prevarah, vendar še nikoli nisem bil prevarant in hvala Bogu za to. Torej vsi, če potrebujete pravo posojilo, je to pravo podjetje, za katerega lahko zaprosite. Pomagalo vam bo in takrat, ko vam bodo povedali, boste prejeli posojilo, kar je natančen čas, ko boste prejeli posojilo. Samo to sporočilo moram napisati vsem, da se ne boste navadili prositi za posojilo pri napačnem podjetju, če potrebujete pravo posojilo, kontaktirajte podjetje in zadovoljni boste. Njihov e-poštni naslov je ( loancreditinstitutions00@gmail.com ) pošljite jim sporočilo na WhatsApp: +393512114999

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdravljeni vsi, moje ime je Dawoud Owen, iz Londona, glavnega mesta Anglije, danes sem tako srečen. Prejel sem posojilo od posojilnih kreditnih institucij, ko je izgubljeno vse moje upanje, da ne morem več dobiti posojila, ker me goljufajo številni posojilodajalci, vendar se le spodbujam in naredim pogumen korak ter se prijavim pri tem posojilodajalcu, vendar z veseljem povem danes, ko sem pravkar prejel svoje posojilo v višini 9.000,00 funtov in vam bom svetoval vsem, ki potrebujete posojilo, ga kontaktirajte na njegov e-poštni naslov: loancreditinstitutions00@gmail.com. ali WhatsApp: +393512114999 in pridobite posojilo še danes. Lep dan vam želim

    OdgovoriIzbriši