petek, 21. junij 2019

Marx, Gramsci in njuni buržuji


V modo se vrača marksizem. Začnimo zato s tipičnim in znanim marksističnim orakljem, ki smo ga svoj čas v neki bolj poljudni varianti nekateri že kot najstniki vedeli na pamet:
Način produkcije materialnega življenja določa socialni, politični in duhovni proces življenja nasploh. Ne določa zavest ljudi njihove biti, temveč narobe, njihova družbena bit določa njihovo zavest.

Po domače: od tega, kaj delaš, česa si lastnik in koliko zaslužiš (družbena bit), bo odvisno to, kaj veruješ in misliš (zavest); ali: želodec (ekonomija) bo narekoval možganom (ideje, verovanja). Po obratnem, se pravi, po nekakšni platonski in heglovski predpostavki se človek gradi iz sveta idej v vsakdanje življenje, iz zavesti v produkcijo. Marx postavi na glavo Hegla - smo se v času realnega socializma učili pri predmetu STM -, saj zanj produkcija ustvarja zavest. 

Kar pa že daje smernice revolucionarnemu delovanju. Posvetimo se najprej preurejanju konkretnega življenja in proizvodnih odnosov, odločno, tudi s silo, odstranimo zlasti krivične spone (družbena bit, ekonomija) in tudi naš miselni svet (ideja, zavest) bo svoboden ter bo preskočil v višjo kakovost.


Če damo slovenske novomarksiste na klasični marksistični rentgen

Če torej marksistično dogmo, da družbena bit določa družbeno zavest, apliciramo na pojav slovenskega novega radikalnega levičarstva, kaj spoznamo? Če si torej drznemo to krivoverstvo, da marksiste damo na njih lastni rentgen, kaj dobimo? Katera materialna okoliščina, kateri proizvodni odnosi določajo vznik tega novega marksizma? Kakšne službe in plače določajo vznik novega titoizma in jugonostalgije? Kakšen obči ekonomski položaj in kakšna posameznikova umestitev na družbeni lestvici ustvarjata in določata levičarske novotarije?

Hitro pridemo do spoznanja, da je povratek marksizma dogodek znotraj buržoazne biti in zavesti. Tipičen izraz tega povratka namreč ni kak shod premalo plačanih delavcev, kakršne imamo priložnost videti v Franciji; tudi ne shod jeznih notranjskih kmetov, ki jim volkovi uničujejo proizvodna sredstva; povratek marksizma je precej daleč od kakšnega kmečkega in delavskega gibanja; daleč od konkretnega srpa in konkretnega kladiva. Njegov tipični izraz na Slovenskem so vse bolj živa antifašistična mitologija (zdaj so že sosednji narodi »fašisti in nacisti«), bitka za enakost spolov à la FDV veceji in LGBTGZHUIJKOSLŠČW Parada ponosa (oprostite, če sem kakšno o kratic, nevednež, spustil).

Dogodek znotraj buržoazne biti? Se motim? Poglejmo nekaj primerov.


Ker smo družina z visokimi plačami v javnem sektorju, smo tudi ateisti in socialisti

Prvi primer, ko se razodeva buržoazna bit slovenskega levičarstva. Najbolj novomarksistična stranka na Slovenskem, Levica, dobiva zmagovite glasove v bogatem buržujskem okolju volilnih okrajev Ljubljana Center, Ljubljana Bežigrad, Ljubljana Šiška; v nekoč industrijskem Mariboru je ena izmed strank iz sredine lestvice, v skromnih delavsko-kmečkih Halozah jo komaj kdo voli.

Hja, ... zanimivo je početje te slavne Marxove »družbene biti«, skoraj igrivo se obnaša ta marksijanski »želodec«. Če so tvoji starši javni uslužbenci z lepo plačo in stanovanjem v elitni ljubljanski soseski, je več možnosti, da boš ateist in da boš volil Levico, kot pa če so tvoji starši delavci iz Pomurja, ki se vsak dan vozijo na šiht v Avstrijo. Po marksistično povedano: nisi ateist in novomarksist zato, ker si tako pameten in razgledan, temveč zato, kar imaš ekonomsko zelo ugoden položaj v nedrjih dominantne buržoazije.

Ne pozabimo: želodec določa ideje in ne obratno! (Ali pa se sam sveti Marx moti.)


Za koga veš, da ne bo šel delat v socialistični kombinat? Za Kombinat.

Drugi primer, ko se razodeva buržoazna bit slovenskega levičarstva. Eden izmed pojavov naše novomarksistične pop-kulture je ženski pevski zbor Kombinat. Ni strahu, da bi te ženske dejansko hotele živeti in delati v kombinatu, kakršne pozna klasični socializem. Če bi res verjele svojemu imenu, bi kupile zemljo, zasnovale kibuc, kakršnega izsek vidimo na sliki zgoraj (Ginnosar, Izrael), pridelovale in prodajale bi zelenjavo ter vsemu svetu dale vzor, kako se v pravičnem sestrinstvu gradi socializem. Tako pa ...

Malo morgen! Rdeča buržoazija ne bo prijela za motiko! Že v trdem socializmu je za marsikoga obveljalo, da je njegov vstop v Partijo pomenil konec dela za tekočim trakom in pričetek lagodnejše in bolje plačane službe v pisarni. Iluzorno je zato od socialista pričakovati obratno smer premika po družbeni lestvici.

Ali pač? Morda pa levičarstvo v inačici pojočih kombinatk le verjame v svoje ime in simbole. Morda se Matevž Tomšič moti, ko v svežem junijskem Slovenskem času piše, da hočejo novi levičarji vse nas strpati v kombinate (članek Nekateri bi ustanovili »Kombinat Slovenija«). Morda bodo v kombinate kot prvi vendarle vstopili oni, ki se ne obotavljajo v rabi besede avantgarda.


Cloaca Maxima ameriškega kapitalizma pri nas je levosučni PRO Plus

Tretji primer, ko se razodeva buržoazna bit slovenskega levičarstva. Najvplivnejša medijska hiša na Slovenskem je PRO Plus (POP Tv, Kanal A, 24ur.com, Brio, Kino, Voyo, …). PRO Plus je v lasti tujega zahodnega kapitala, uredniško pa gre za precej levosučno medijsko mrežo. To vidimo te mesece, ko je ta mreža postala nekak megafon liberalno-socialistične vlade. Tu nimamo kaj. V kapitalizmu in demokraciji je neka medijska hiša povsem svobodna, kakšna bo njena politična usmeritev. Tudi levičarska drža je legitimna. Keč je drugje.

Umberto Eco je o množičnih medijih pisal tudi pozitivno. Kot nekaj za v »knjigo pritožb« pa je o njih zapisal:
Množični mediji so blagovna znamka in najizrazitejše vzgojno sredstvo v bistvu paternalistične družbe, ki je po vsem videzu individualistična in demokratična, v svoji notranji strukturi pa ukrojena v smislu usmerjevanja in vplivanja: v smislu uniformnosti in obveznega načrtovanja zavesti vseh. S tega vidika so legitimni nasledniki religioznih ideologij.

Če vzamemo v ta kontekst mrežo PRO Plus, se vam morda zdi, da bo prav ona, čeprav taktično leva in provladna, izvajala neko novo agendo v smislu »usmerjevanja in vplivanja« za vstop v rdečežlahten »Kombinat Slovenija«? Neko novo socialno revolucijo zmanjševanja potrošnje tipa Luka Mesec + Venezuela? To, kar PRO Plus izvaja z vsemi svojimi filmi in nadaljevankami, šovi in reklamami, je »religiozna ideologija« ameriškega potrošniškega kapitalizma. Če ima ameriški potrošniški kapitalizem kakšen mega dovod svoje ideologije na slovenska tla, ga ugledate v konkretnem palimpsestu proplusovih izdelkov. Odvzemite velikokapitalistično produkcijo, kaj ostane na POP TV-ju in Kanalu A? Bore malo. PRO Plus je Cloaca Maxima potrošniške ideologije in buržujskih hrepenenj po lagodju in bogastvu. Četudi, kakopak, se svojemu levičarstvu ne odreka in svojih titoističnih momentov ne zamudi.


In če novomarksisti sami stavijo predvsem na Idejo?

Je preveč pričakovati, da bi naši levičarji opravili neusmiljeno marksistično analizo samega sebe? Da bi ovrgli tezo, da so predvsem dogodek znotraj buržujske biti in zavesti? Le produkt varovanja svoje ugodne lege na ekonomski lestvici, posredno pa kolaboranti porabniškega kapitalizma? (Kajti če ne bi bilo tolikih presežkov v hrani, tolike kapitalistične hedonistične izbire, verjetno tudi oni ne bi sanjali o javnem uniseks vecejarstvu in 50-ih spolih. Ali pač?)

Pomislek, ki mi ob koncu tega bloganja ostane, je, da sem reč od vsega začetka napačno zastavil. Uvodni marksistični orakelj, na katerem gradim, levičarjem in novomarskistom sploh še kaj pomeni? Niso od Italijana Antonija Gramscija (+1937) naprej spoznali, da se je treba vrniti k Zavesti, graditi iz Zavesti, predrugačiti svet skozi Zavest? In da je učinkovit revolucionarni pristop »una lunga marcia attraverso le istituzioni« (dolg pohod skozi institucije), z drugimi besedami, znotraj demokratične ureditve izgraditi intelektualno močno rdečo buržoazijo, t.j., levo uradništvo, levo učiteljstvo, levo prosveto, levo sodništvo,...? 

Ni politkomisarski tandem Pikalo – Štromajer, ki sedi na vrhu slovenskega šolstva, z zadnjimi manevri zoper zasebno šolstvo dal vedeti, da ne gre za marksijanski »želodec«, ampak za heglijansko Idejo, Zavest? In da je za novomarksiste (medtem ko pustijo, da kapitalizem tudi v njih blagor pridno polni diskonte s poceni blagom) zdaj predvsem važno graditi Misel »v smislu uniformnosti in obveznega načrtovanja zavesti vseh«?


* Foto: B.C., Kibuc Ginnosar na severu Izraela, oddelek s kmetijskimi stroji.
** Prvi citat je iz Marx K. - Engels F., Izbrana dela IV, 105; Ecov citat je iz njegovega članka Apokaliptiki in integriranci, Nova revija, maj/junij 2004, 281.
*** Cloaca Maxima - v antičnem Rimu glavna žila mestne kanalizacije

24 komentarjev:

  1. Čestitam! Zadeli ste žebljico na glavico.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spet duhovita in na žalost stvaren prikaz.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kje si Jona, besni podcestnikov b(l)ogovec?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pocakajte,Renato,Jona pripravi odgovor.Ta mora biti primerno dolg,saj smo mu odstopili svoj prostor.Komaj kdo se pise en stavek,a to je veliko.Sedaj,vsi samo beremo.Komentira Jona.Sicer lepo komentira,a rabi malo vec casa,odgovor je(zelo)dolg.A,lep.Pocakaj!Potrpljenje! Pozdravcek,se en(bivsi) komentator

      Izbriši
    2. Dalija, če ste res zaradi Jonovih romanov nehali izražati svoje misli, mi je žal. Jaz bi z veseljem pod blogi prebrala še misli koga drugega, tudi vaše. Tu in tam sicer še vedno preberem tudi kaj od Jona, a ne prav pogosto, ker imam (ko ga berem) občutek, da dojema svoje mnenje, spoznanja in izkustva kot edino pravilna in resnična. Včasih se mi zdi njegovo pisanje celo rahlo psihotično... No, on bi verjetno rekel, da nimam Kristusovega Duha pa kakega svetniškega duhovnika v življenju... :)
      Skratka, res škoda, da ne komentirate več, Dalija.

      Izbriši
  4. Sem v misijonu, pa so mi sporočili, da zelo želite komentar. Komentarje pišem vedno direkt, brez predpriprave. A sem ravno sklenil nehat, ker je drugega dela obilno veselje.

    Kaj naj rečem drugega, kot da to, da levičarstvo z vso silo udarja tudi v Vatikan in njegovo teologijo. Levica pa seveda korenini v luteranski zavisti in mohamedanski jezi do Kristusa. Tole je še toplo iz radia Ognjiče, še papež Frančišek odpira vrata v katoliško teologijo lahkotnejšim, blažjim variantam marksizma, leninizma, protestantizma, hindujstva, budizma, liberalizma, LGBT+P in podobnega:

    "Želim si teoloških fakultet, kjer se živi gostoljubje razlik, kjer se udejanja teologija dialoga in sprejemanja … kjer bodo teološke raziskave sposobne spodbujati naporen, a privlačen proces inkulturacije,« je še dejal papež.

    Ja, Bog je le eden, in tisti kristjani, ki Ga nikakor ne najdejo, potrebujejo "pomoč" od "Marxa in Brahmana, Alaha in Manituja". Preprosti ljudje pa še vedno upajo v Jezusa Kristusa ter Njegov enostavni Nauk, kar jim je v Odrešenje. Jezus jim pove:

    "Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam da Kraljestvo."

    A pazimo: MALA ČREDA, je dejal. In res je mala - en pastir in nekaj ovac. Hvala Bogu! To seme bo ostalo do konca sveta, a bo najbrž hudo preganjano od teh in onih. Zato jih bo slišal le tisti, ki mu je dano.

    Pa veselo nedeljo vsem!

    OdgovoriIzbriši
  5. Branko, lepo napisano in razumljivo strokovno razmišljanje, a kaj, ko ga levičarji ne razumejo niti po svoji strokovnosti, miselnosti un kulturi, kot jo javno izkazuje gospa Svetlana v izrazu(jeb- ti pas mat--!) Se sprašujem, ali naj jim vse to oprostimo, ker ne vedo kakšen tvor predstavljajo?

    OdgovoriIzbriši
  6. Kar nekaj ljudi se je javilo, naj nadaljujem komentiranje, ker da jim daje infuzijo Duha. In se moram prisiliti, ta kelih piti, potem pa pride veselje. Današnja tema: zakaj teologi razmišljajo o marksizmu in podobnem?

    Sveti Pavel mnogo pove v 1 Rimljanom, predvsem na začetku, kjer jasno opredeli duha današnjih voditeljev Cerkve, duha, ki se razodeva v odprtosti liberalizaciji Jezusovega Nauka, torej Jezusa Kristusa osebno. Ta duh biznisa, ki ga razodeva tudi papeževa zgoraj citirana izjava, pa NI KRISTUSOV DUH.

    Težko je Pavla razumeti v njegovem ponavljanju "obreze in mesa, mesa in obreze", zato povejmo jedro: ne Odrešuje nas pozunanjeno versko nakladanje in glumaštvo, cingljanje zvonov, hinavsko postenje z ribjim mesom ob petkih in kofetkanjem, lažna "ljubezen" do migrantov in sprejemanje vseh vrst zemeljskih filozofij v Jezusovo teologijo, ampak nas Odrešuje le eno:

    ALI IMAMO KRISTUSOVEGA DUHA, ALI GA NIMAMO.

    Tega Duha pa se ne dobi s krstom, niti z birmo niti z mašniškim posvečenjem niti z zakramenti in hostijo (razen za nekaj sekund), ampak edino le, če VES DAN LJUBEČE MISLIMO NA GOSPODA IN PONAVLJAMO NJEGOVO SVETO IME. Ime, ki je Kristus osebno, če smo res na duhovni ravni zavesti.

    To pa je nekaj POVSEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM drugega, kar uči naša teološka fakulteta.

    Zato "verniki" raje mislijo na druge ljudi. Mislijo predvsem nase, kako bi se zadovoljili z drugimi ljudmi. Taka je danes tudi naša Cerkev - ker ima mesenega duha. Malo jih je - med našimi škofi ni nobenega - ki bi imeli vsaj nekega religioznega duha, ali vsaj duha svete Marije. Kajti vse je le pozunanjeno - in s tem je opravljeno?

    Kristusovega Duha imajo tisti, ki VSAK HIP ŽIVLJENJA mislijo na Kristusa, Ljubijo Kristusa, skušajo veseliti Jezusa, občudujejo njegovo življenje na Zemlji in častijo Njegovo Usmiljenje, ki je dano VSEM, a le tistim, ki se pokesajo in sprejmejo Kristusa, sprejmejo Njegovega Duha. Njegovega duha lahko torej sprejme vsakdo, tudi tisti izven Cerkve, mnogi še lažje če niso prav v Cervi, ker tam je zasidran en lesen in razpokan "Kristusov" duh, ki je le obledela kopija, jalov ponaredek.

    Zato v Krustusovem Duhu ni papeža, ker govori in misli le na to, kar je meseno. NIKOLI ne hvali Jezusa, zato tudi teologijo spreminja v nekaj svetovnemu poslu primernega. Zato zelo zelo trpi, a ne trpi kot svetniki, ki imajo Mir, Kristusov Mir v sebi. In tako je s celotno Cerkvijo.

    Naj mi iskalec Branko ne zameri, a tudi zgornje pisanje kaže na duha, ki je v piscu. Kristusov Duh ni cenen, ni nategljiv, ni ga mogoče prevarati - in je redek v ljudeh, ker le malokdo res z Ljubeznijo misli na Kristusa, medtem ko momlja Njegove besede. Največ jih takrat razmišlja o sebi, svojih, grehu in prikrivanju tega greha. O koristih ZASE. Zato pa smo, kjer smo.

    In tole govori Kristusov Duh slovenski Cerkvi: nobenega znamenja več ne boš videla, ker jih NOČEŠ videti (zato tudi ni svetnikov), ampak ti ostaja samo Kristusovo Jonovo znamenja, ki je bilo dano tudi Judovskim farizejem in saducejem, a zaman.

    Mar to Znamenje ni bilo dovolj? Za ljudi kajnovega duha, ni bilo dovolj.

    Pa Bog nam pomagaj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da pa smo pošteni, moramo dati priznanje tudi zdravi liberalnosti v Cerkvi, katera seveda prihaja od Boga, in se kaže tudi v tem, da Branko zgornjega komentarja ni brisal, ker bi se sicer zgodilo v domala vseh katoliških medijih. To je znamenje tistega religioznega duha, kateri je odprt za kasnejše sprejetje Kristusovega Duha.

      Kdaj pride rešitev za ta narod? Ko bodo škofje in duhovniki nenehno častili in glasno razlagali svojo Ljubezen do Jezusa Kristusa in do tistih svetnikov, ki so glasno izražali svojo nadnaravno Ljubezen do Jezusa Kristusa. Šele ko je Jezusov Duh v človeku, lahko Ljubi soljudi, naravo in Zemljo, a ne več na pohlepen in preračunljiv način, ampak na Božjega. In šele takrat je jasno, da je končno premagal Marxsovega duha v sebi.

      Izbriši
  7. Jona prav imaš, podobno sem občutila ko sem gledala SV. MAŠO ZA DOMOVINA (po TV), v vsem blišču in sijaju.

    Ni me spravila v tisto območje duhovnosti, kot me spravi sv. maša skromnega duhovnika, (ki po mnenju predstojnikov ni zmožen upravljati večje župnije), v mali hribovski cerkvici !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Veselje je to slišati, veselje! Ne bo torej vse umrlo, čeprav je že vse mrtvo. Ali kot pravi sv. Pavel:

    "Toda kaj mu odgovori Božji glas? Prihranil sem si sedem tisoč mož, ki niso upognili kolen pred Báalom. Prav tako tudi v sedanjem času obstaja ostanek, odbran po Milosti. Če pa je po Milosti, ni več po delih, sicer Milost ne bi bila več Milost. Kaj naj rečemo? Izrael ni dobil tega, kar je iskal, ampak so to dobili izvoljenci. Vsi drugi pa so se zakrknili, kakor je pisano:
    Bog jim je dal duha omrtvelosti:
    oči, da ne bi videli,
    ter ušesa, da ne bi slišali,
    vse do današnjega dne."

    Tole sem gledal, in se čudil nad nadaljevalno zakrknjenostjo tistih z ukrivljenimi palicami:

    https://siol.net/novice/slovenija/celjski-duhovnik-ki-naj-bi-zlorabljal-otroke-se-naprej-v-stiku-z-mladimi-video-argument-500824

    Nadškof noče sprejeti iniciative, njihov poslanec pa smehljajoče se govori obratno. Če bi vsakega škofa stisnili, ekstrahirali, bi od vseh skupaj dobili nekaj kapljic - nekega duha - in ta duh Škofovske konference predstavlja gospod Naglič. TO NI KRISTUSOV DUH. To je duh Lenina, saj so vsi mrtvi duhovi Marxovi, ta pa je res povsod tam, kjer ni ŽIVEGA Kristusa. In ljudje to čutijo. Čutijo, čeprav niso šolani in jim ni mar. Kako da oni pa čutijo? Pavel je povedal: Milost jim je dana.

    OdgovoriIzbriši
  9. Brane, res nas iskreno zanima, ali je še ostalo kaj zdrave (čustvene) nostalgije po VG Franc R. Stane in STM? Morda nekaj drobtinic o tem...

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa še tole, za konec, tistim, ki ste videli včerajšnje zadnje znamenje Cerkvi, ki je v KRISTUSOVEM DUHU:

    Ne mislite, da Kristusov Duh, ki je Kristus, ni videl in slišal vaših zvečernih in jutranjih iskanj hvalnic Jezusu, potem, ko ste prebrali jonove besede! VIDEL jih je in jih vidi! Žal le pri polovici, a že to je ogromno.

    Ne pozabimo pa, da tega Duha ni moč razviti 100 m od Lj magistrata! Spomnite se Janeza Krstnika: puščava, kobilice pa to ... A tudi ena ura puščave zvečer in ena zjutraj, vmes pa kadarkoli je le možno, v srcu Jezusa veseliti - pa bo Cerkev rešena. A bo treba tako tudi glasno govoriti. Skesan najprej, potem pa govori: Jezus Gospod, Jezus Usmiljen; Jezus Dobri, Jezus Pravični; Jezus Najlepši, Jezus Močni ... Ne pa Bergoglijo to in on isti ono, pa spet isti tu, kot kak Tito ... Ni tu B. zato, da slavi Marxa, "verni" marxisti pa njega, ampak da slavi glasno Gospoda, od jutra do noči, in da kriči Njegovo Ime. Kaj šele njegovi služabniki škofje in duhovniki.

    Oni pa vsi mislijo na vse kar je možnega, le na TO ne.

    A Kristusov Duh vse vidi in vse ve. In upa, da to-jutranja polovica ne boste kot tisto seme, vrženo na skalo z nekaj prahu na njej, ki požene koreninico, ko pa pride preizkušnja (sonce), se takoj spet pohujša (misli na vse norosti, le na Jezusa ne, govori vse norosti le o Jezusu ne) in ovene. Ja, na skale so posajene vse cerkvice po hribih slovenskih, zato se takoj pohujšajo, čim je to le mogoče.

    Nekateri med vami pa so v mraku te noči vendarle Jezusovo Ime s trudom skušali slaviti ... To je zelo dobro. Gospod je videl.

    In to je vse.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ali je dekle, ki večkrat zavrne nespodobnega ponudnika, potem pa ga sprejme, res čestita?

    Zgoraj sem malo dvomil o Kristusovem Duhu pri glavi Cerkve, tale novica pa me je spomnila na tisto pesem, ki so nam jo vsiljevali: "Druže Tito, mi tiiii, se kunemo, mi ti se kunemo ..."

    Naš Odrešenik nam naroča in Božji Nauk nas uči, da smemo takole govoriti: "Tista je čista, ki je ostala čista." In nobena druga. Vsaka druga ima pa Marxovega duha. Več:

    https://www.rtvslo.si/kultura/vizualna-umetnost/mik-simcic-je-papezu-francisku-predal-marmorni-portret/493051

    In sta zdaj David in Jorge iz istega marmorja, Bog pa ve, ali sta tudi iz istega Duha.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. So slišali dva nemška vojaka, bežeča proti meji. Eden reče: "Glej Hans, das ist Gering!" Zagledal je namreč sliko v belo oblečenega generala. Drugi mu odvrne: "Najn, das ist Ljubičice bela!" Tito torej, angel v beli uniformi.

      In so čez desetletja slišali dva hrvaška vojaka. Eden reče: "Glej Hrvoje, Tito!" Drugi: "Ne Vatroslav, to je Tudžman!" Videla sta namreč sliko v angelsko-belo oblečenega generala.

      Danes pa ni več Tudžman, ampak je Jorge. Tisti Jorge, ki je iz istega belega marmorja kot David. In so včeraj angeli gledali ta lepi kip. Glorija reče: "Glej Gabriel, s prstom kaže na svoje zaprta usta! Kaj je to pomeni?" Gabriel: "Govorim, govorim, a nič ne povem."

      David, iz istega marmorja, a ne iz istega Duha, pa je povedal:

      "GOSPOD, slavil Te bom z vsem svojim srcem,
      pripovedoval bom o vseh Tvojih čudovitih delih!
      V Tebi se bom veselil in ukal,
      opeval bom Tvoje Ime, Najvišji."

      Kje je kje duhovnik, škof, general, papež, (vsi v belem), ki dela tako? Vse hvalijo kar je človeškega, a nič kar je Sinovega, kaj šele Sina! Sicer je pa to razumljivo: le kako bo Marxov duh v pobeljenem belem, hvalil Gospoda v svetem???

      Izbriši
  12. Hello,
    Many thanks to you Martine for telling me about Mr Jacques DELAROSIERE. He is truly the messiah just as you have said so well. He granted me in less than 48 hours

    a loan of 180,000 euros on a low interest rate of 3% per year that I will repay over a period of 5 years and I have several colleagues who also received their

    ready at his level.
    I thank you again because it is because of you that I arrived there, and I owe you a service since I was in a financial stalemate with three

    children because my husband died last year in a traffic accident and I was crumbling under debts but today thanks to your testimony, my children and

    I have been smiling again and we are currently living in our house. I am posting this message because I promised to give it also as a testimony if I received

    my credit. I strongly advise you to address him and you will be satisfied but attention to you who do not like to repay the credits has good date.
    I can leave you his contact address email / banque.generale@gmx.it


    I apologize for the inconvenience and thank you for your understanding

    OdgovoriIzbriši
  13. Prijatelji za dobar dan, ja sam Andrea Maria iz Stockholma, medicinska sestra sam u Sveučilišnoj bolnici Sahlgrenska u Švedskoj. U braku sam više od 6 godina s dvoje djece, moj odnos s suprugom Andreom isprva je bio sladak, romantičan, a kasnije se pretvorio u užasnu noćnu moru jer me suprug zaista varao i tražio je način da se brzo razvedem, rastali smo se prije 3 mjeseca i opet smo se vratili nakon toliko prosjačenja lijepim darovima ljubavi. Toliko sam volio svog muža. Ne želim ga prepustiti drugoj gospođi. Nisam mogao učiniti ništa da ga povrijedim ili natjeram da se više osjeća loše prema meni .. samo sam želio da se vratim kući da me voli zauvijek. Objasnio sam svoju situaciju prijatelju na poslu. Moja prijateljica Jennifer ona mi je savjetovala da se radije obratim za pomoć kaluđeru ljubavnog čarolija zvanom Dr.ODION iz afričke nacije s magičnom ljubavnom čarolijom, molitvom da se vratim bivšoj ljubavi, da ima moćne darove šarmu da vratim ljubav i povjerenje u bilo koji raskinuti brak ili prekinute ljubavne veze, vjerovao sam i pokušao, a to djeluje i na mene, šaljem poruku Dr.ODION-a putem svog osobnog kontakta putem pošte (drodion60@yandex.com) ili što ga javi na +2349060503921..
    Nakon nekoliko munita Dr.ODION mi je odgovorio na mail i rekao da mi može pomoći da vratim bivšu ljubav s trenutnim dijelom šarma ljubavi, bio sam vrlo sretan što sam pronašao ovog muškarca da mi pomogne, pažljivo sam slijedio sve njegove upute korak po korak molitve i zagonetke koje sam sam izvršio u svojoj kući ugašenim svijećama noću. DR ODION reci mi što da radim kod kuće tijekom noćnih molitvi volim pravopisni postupak. sve sam obavio prema uputama. počelo je raditi za mene, jer sam u roku od nekoliko sati primio telefonski poziv od svog muža, bio sam toliko iznenađen i šokiran jer me je prestao zvati ili slati poruke od prije 3 mjeseca, sad odmah obavljam ljubavne molitve svog muža Andrea se vratila kući da mi se ispriča, toliko sam sretna kako ljubavni dio pozitivno djeluje na mog muža u roku od dva dana kad se vrati kući. Trenutno suprug i ja živimo sretno u ljubavi više nego ikad prije. Zahvalna sam velikom čovjeku Dr.ODIONU za njegove nadarene talente. U početku sam se bojao sumnje, ali pokušavam to raditi za moje dobro. Iskreno preporučujem Dr.ODION svima koji žele vratiti izgubljeni ljubavni odnos ili ljubavnu čaroliju da pronađu istinskog ljubavnog partnera.

    OdgovoriIzbriši
  14. POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 URAH
                        Priložnost za resne ljudi
    Pozdravljeni gospod / gospa
    Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
    soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
    finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
    certifikat in hitro od 2000 do 10.000.000 EUR za obdobje od
    odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
    Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
    Moj e-poštni naslov  : leydimaria37@gmail.com
    WhatsApp: +33757910768

    OdgovoriIzbriši
  15. S svojim bivšim fantom sem s pomočjo dr. AJAYIja dobil najboljšega spletnega sporočilca za črkovanje in zelo priporočam dr. AJAYI vsem, ki potrebujejo pomoč. Želim pričati o tem, kako sem dobil nazaj svojega fanta po tem, ko je razšel z menoj, skupaj sva že 4 leta, pred kratkim sem ugotovil, da ima moj fant afero z drugim dekletom, ko sem se z njim soočil, je privedlo do prepirov in on končno sem prekinil z mano, poskusil sem vse, kar sem lahko, da ga vrnem, a vse brez uspeha, dokler nisem na forumu za zvezo videl objave o sporočilu o črkovanju, ki pomaga ljudem povrniti izgubljeno ljubezen prek ljubezenskega uroka, sprva sem podvomil v to vendar sem se odločil, da poskusim, ko sem preko svojega e-poštnega sporočila stopil v stik s tem uvajalcem črkovanja in mi je povedal, kaj naj naredim, in to sem storil. 48 ur pozneje me je fant res poklical in mi rekel, da me tako zelo pogrešam, tako neverjetno !! Tako se je vrnil še isti dan z veliko ljubezni in veselja in se opravičil za svojo napako in za bolečino, ki mi jo je povzročil. Potem je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, vse hvala dr. AJAYI. Tako močan je in odločil sem se, da bom svojo zgodbo delil po internetu, da bo dr. AJAYI resničen in močan uvajalnik črkovanja, ki bom vedno molil, da bi živel dolgo, da bi pomagal svojim otrokom v času težav, če ste tukaj in potrebujete svojega bivšega nazaj ali pa se je vaš mož preselil k drugi ženski, ne jokajte več, zdaj se obrnite na to močan urok za urok. Tu je njegov kontakt: Pošljite mu e-pošto na: Drajayi1990@gmail.com Lahko napišete njegovo številko Whatsapp ALI viber: + 2347084887094, HVALA Dr AJAYI ...

    OdgovoriIzbriši
  16. Pozdrav, ja sam Blaženka Divjak. Skoro sam izgubio život kad je moj ljubavnik od šest godina otišao da budem s drugom ženom. Plakao sam i trijezan svaki dan, sve dok nije postalo toliko loše da sam se obratio internetu kako bi mi pomogao. I vidio sam svjedočanstvo čarobnjaka koji pomaže djevojci zvanoj Milanka Opačić, i rekao sam dajte da pokusam, pa ja kontaktirajte ga za pomoć i on je učinio ljubavnu čaroliju za mene koju koristim u vraćanju ljubavi i sada sam sretna žena. Zbog onoga što ste učinili za mene, neću prestati dijeliti vaše dobro ime ljudima tamo zbog dobrog posla koje ste učinili za mene. Nadam se da će vas Bog blagosloviti onoliko koliko ste mi pomogli da vratim moju Ljubav, idealno je da sam to objavio u lokalnim novinama za Dr.Amiso u ostalim da bih doveo više mušterija, on vrijedi više od ovoga i nagrada mu je Naravno. Tako je snažan i moćan, dr. Amiso je istinski poslani Bog, koga ću uvijek moliti da dugo živi kako bi pomogla svojoj djeci u teškoćama, ako ste ovdje i vaš suprug se preselio u drugu ženu. Ako se želite vjenčati s ljubavnikom po vašem izboru ili problemi sa zdravljem i vezama, slučajevi raka ili razvoda, promocija posla i uspjeh, također želite biti prepoznati u svijetu, ne odustajte, bilo kakvi problemi uopće prestaju plakati, kontaktirajte ovog moćnog čarobnjaka sada. Evo njezine osobne adrese e-pošte: herbalisthome01@gmail.com, on je jedini odgovor na vaše probleme.

    OdgovoriIzbriši
  17. JOIN ILLUMINATI HOME OF RICHES, FAME AND POWER FROM ANY COUNTRY + 27785167256… Are you a bubrotherhood that is going to be a blessing with money. Once you are a member, you are going to receive such as: Cash Reward of USD $ 9,000,000, New Sleek Dream CAR valued at USD $ 800,000. Dream House bought in the country of your choice One month holiday (fully paid) to your dream tourist destination. One Year Golf Membership Package A VIP Treatment in All Airports in the World, A Total Lifestyle Change Access to Bohemian Grove Monthly Payment of $ 5,000,000 to your bank account every month as a member. illuminati home of riches, fame and power help you get your dream where you can rule the world, contact us to proceed with your initiation ,,, WHATSAPP US +27785167256

    OdgovoriIzbriši
  18. "ISKANDAR LENDERS" ::: Postajete li nekretninama, jeste li utjecaj i trebate li novac za poboljšanje poslovanja, koliko ste prošli sa svojim financijskim statusom i koliko ste sigurni u financijsku budućnost, imamo i kredite za računi bolnicama, zajmovi za visoke tehnološke inženjere za projekte u rasponu od milijardi zajmova za obitelji, sve to i još puno toga <<<<<<
    ☎::::::::::::>+62 822-7404-5059
    Š/A:::::::>+62 822-7404-5059
    e_mail::::::[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

    OdgovoriIzbriši
  19. "ISKANDAR LENDERS" ::: Postajete li nekretninama, jeste li utjecaj i trebate li novac za poboljšanje poslovanja, koliko ste prošli sa svojim financijskim statusom i koliko ste sigurni u financijsku budućnost, imamo i kredite za računi bolnicama, zajmovi za visoke tehnološke inženjere za projekte u rasponu od milijardi zajmova za obitelji, sve to i još puno toga <<<<<<
    ☎::::::::::::>+62 822-7404-5059
    Š/A:::::::>+62 822-7404-5059
    e_mail::::::[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

    OdgovoriIzbriši
  20. Ovo svjedočanstvo dijelim s partnerima koji pate u svojim odnosima jer postoji trajno rješenje. Moj muž je mene i naše četvero djece ostavio drugoj ženi na dvije godine. Pokušala sam biti jaka samo za svoju djecu, ali nisam mogla kontrolirati bolove koji mi muče srce. Bio sam povrijeđen i zbunjen. Trebala mi je pomoć, pa sam istraživao na internetu i naišao na web stranicu na kojoj sam vidio da DR WALE izgovara čaroliju, koja mi može pomoći da se ljubavnici vrate u roku od nekoliko sati. mi. Na moje iznenađenje, nakon nekoliko dana suprug se vratio kući. Tako smo se ponovno okupili i u obitelji je bilo puno ljubavi, radosti i mira. Također se možete obratiti DR WALE-u, moćnom čarobnjaku za rješenja u vezi s njegovim kontaktom. WhatsApp/Viber/Telegram: +2347054019402 ILI E -pošta: drwalespellhome@gmail.com

    OdgovoriIzbriši