sobota, 24. november 2018

Novomeški misijon - odlomki iz pridig II.


Še nekaj nekaj citatov iz mojih dosedanjih pridig na novomeškem misijonu. Razvrščeni so po naslovih misijonskih dni. Spletna stran misijona: http://misijon-nm2018.rkc.si/

------------


V. Spoved – izvir odpuščanja in moči

Spoved je nekaj najlepšega, kar nam daje naš Gospod Jezus Kristus.


*

Spoved v spovednici ima velikonočno dinamiko. Spovedni prostor je ozek in temen – kot nekakšna pokončna krsta. Vanj vstopimo in tema nas objame – kakor da smo v grobu. To je veliki petek. Sledi spoved: odložimo breme smrti, srečamo Gospoda življenja. To je velika sobota. Nakar dobimo odvezo, vstanemo iz klečalnika in pridemo iz tesnega temnega prostora v novo življenje. Izstopimo smo iz groba. To je velikonočno jutro.

*

Med učinki spovedi je tudi ta, da preko rednega spovedovanja sami sebe bolje poznamo.


VI. Sveto pismo – izvir luči

Kdor bere Sveto pismo, ruši mišljenje, češ, kako je Bog tiho. Božji molk, značilen za našo družbo, je od človeka Bogu »zapovedan« molk. Ampak Bog ni tiho. Bog govori.

*

Kdor bere Sveto pismo, četudi to dela v skritem kotičku svoje sobe, »stori«, da Bog govori danes in tukaj.

*

Sveto pismo je ambient, v katerem se dogaja Cerkev. Naše molitve, iskanje prave poti, oznanjevanje, vzgoja,... vse se naslanja na Sveto pismo in raste iz njega.

Novomeški mladi in čaščenje Najsvetejšega (Baragov zavod, 23.11.2018)

VII. Evharistija – izvir ljubezni

Zamislite si hudo protikrščansko diktaturo. Kristjanom prepovejo svobodno verovati, nas spremenijo v manjvredne državljane, porušijo vsa naša verska znamenje, škofijam in župnijam vzamejo vse premoženje. Toda če nam taka diktatura dovoli eno uro verske svobode na teden, ter nam odkaže neko smreko v parku, kjer smo lahko skupaj; in če nam dovoli Sveto pismo, kos kruha in nekaj vina,... mi kot kristjani preživimo. Evharistija nas obdrži pri življenju, kajti evharistija je koncentrat tega, kar smo.

*

Če otroci lahko tako doma kot v šoli, tako v restavraciji kot na pikniku pri sosedu, vstran mečejo hrano, se ne smemo čuditi, da ti isti otroci ne razumejo svete maše, ki je češčenje Kruha in srečanjem s Kruhom.

*

Evharistija vodi v dobra dela in spreminja družbo v bolj pravično in solidarno. Benedikt XVI. nas strogo opozarja: »Evharistija brez solidarnosti do drugih je zlorabljena evharistija.«


VIII. Sprava – izvir sožitja

Latinski izraz za spravo je re-conciliatio, kar dobesedno pomeni ponovna-združitev. Sprava je, ko nekaj razdrtega, razdeljenega, ponovno pride skupaj.

*

Po Janezu Zlatoustem se sprava z Bogom zgodi, ko se znamo obtožiti lastnih grehov, obenem pa pozabljati na grehe drugih. Strog do samega sebe in odpuščajoč do drugih boš imel do Boga odprto pot.

*

Slovenci iščemo spravo tudi kot narod. Najslabši ljudje v naši spravni zgodbi so tisti, ki načrtno delajo proti spravi in jim stanje razdora ugaja. Ali zaradi ohranitve privilegijev ali zaradi pridobivanja političnih točk ali pa preprosto, da lahko v miru kradejo, ko se drugi prepirajo med seboj.


IX. Zakon, družina in duhovni poklic – izvir služenja

Satanov klic je: »Non serviam – ne bom služil!« Klic odrešenega človeka je: »Serviam – služil bom!«

*

Zakon med možen in ženo ter družina sta ustanovi rajskega izvora. Bog ju je vzpostavil še pred izvirnim grehom. Zato imata prednost tako pred državo kot pred organizirano religijo.

*

Potrošniška družba in tudi napačna družinska vzgoja vzgajata mlade v drži ne-služenja; vzgajata jih namreč v drži meni-postreženega. Ni čudno, da se potem mladi ne odločajo za duhovne poklice, ki pa so v svojo globini eno samo veselje do služenja drugim.



14 komentarjev:

  1. Misijon se počasi končuje. Nekaj slušateljev ima mešane občutke. Ko človek to posluša, postane meglen.

    Najbrž je še ena priložnost splavala po vodi. Priložnost čas porabiti za poglobljeno razlago Nauka, na podlagi tudi pozitivnih Božjih izkušenj predavateljev. Kaj pa moč zakramentov in tudi molitve ter ozdravljanj? Zato je šlo veliko časa za stranska besedičanja in dovtipe. Precej pripovednikov je bilo pravzaprav igralcev, takih in drugačnih. To veliko pove. Kdor nima znotraj, potrebuje zunanjo karizmo igre, da naredi vsaj nekaj plehkega vtisa.

    Popolnoma jasna diagnoza (na zadnje zaključke še čakam): Katoliška Cerkev v Sloveniji nima prave ideje, kaj misijon pravzaprav je. To stanje je posledica dejstva, da misijonarji niso bili nikoli dobro misionalizirani. Imajo slepo pego v dojemanju Odnosa na Poti h Kristusu. Saj so ljudje vljudni in potrpežljivi, A CERKVI SE NE SANJA, KAJ DUŠE TAM IŠČEJO. Iščejo. Iščejo. A ko slišijo toliko "solate", jo pač požrejo, da so pridni.

    Hoja za Bogom ni to. Manjka BISTVO. To bistvo je ODNOS in tudi znanje o Ljubezni do Jezusa Kristusa. Zato je bilo videno le neko vzdrževanje, mehanično. Ni Odnosa, še med voditelji in vodilnimi domorodci ne kaj dosti.

    Začeti bo treba od začetka. Misjonalizirati misijonarje najprej. Kajti to zdaj ni to.

    Tu ni Duha.

    A se pokazuje nekdo, ki bo morda poklican za Nov začetek. Za kaj takega bo moral "ubiti mamo", pa tudi očeta, po frojdovsko. To pa je za klerike misija nemogoče. A ni nemogoče, pri Gospodu je vse mogoče. Ker je nujno. To je Kristus Jezus. Kaj pomaga primarno posvetno družino le zamenjati z klerično družino, animatorstvom in živeti posvetno naprej? V tem ni Odrešenja, ker še vedno ni Odnosa z Jezusom.

    A videl sem hipen žarek upanja. Če kdo ne sprejme Milosti, gre ta na drugega. To se dogaja. Vse skupaj pa je za iskalca bolj kot ne še ena prazna človeška tolažba. Kako Ljubiti Gospoda ni ljubljeno vprašanje. Zato zaključimo:

    Samo tisti oznanjevalci, ki bodo oznanjali Ljubezen do Gospoda in ŽIVELI TAKO, bodo polni Duha in bodo spremenili potek te bedne usode.
    Kje je kdo? Kje je kdo?
    Škofov in teologov je polno, a ni videti Živega človeka.

    A kakšnega je bilo morda le videti. Ne vem, nisem jasno videl, je bilo še daleč. A v znamenje ne dvomim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Z vsem spostovanjem,g.Jona,do vasih razlag,sirino vasih odgovorov,insertov,tako zanimljivi in polni"prave vere",vas vprasam,zakaj ne pisite vse te prispevke v VASEM blogu,ker ga imate,in se tukaj "pokazete",in sodite vsevprek,karkoli je napisano,s strani p.Brankota(to je NJEGOV BLOG),ali s strani razlicnih bralcev,ki prav tako,kot p.Branko,na kratko pisejo svoje misli,obcutke,etc.Resnicno je motece,ce vasi odgovori so tako
      zelo dolgi in sodniski,in njih ni vec konca.Pa ne en odgovor,ampak dva,tri,stiri.Ce zelite evangelizirati,misjonariti,na dru nacin,na"pravilen"nacin,odprite pac se en blog,pa bodite sigurni da vas vsi bojo brali.Ampak NI LEPO se pripopati na tuj blog,sodit vse in pisat cele knjige.Pa,resnicno,vas izredno spostujem,berem tudi vas blog,ampak tukaj je blog krajsih prispevkov,zelim pa videti kaj si tudi drugi mislijo o prispevku patra Branka.Z lepimi pozdravi,in Bozji blagoslov!

      Izbriši
  2. No, Jona, vidim, da je misijon v Novem mestu rodil vsaj en sad: tvojo živo besedo, namreč. Če je to, kar je klerikom nemogoče, določenim laikom vendarle mogoče, potem, kar se Novega mesta tiče, MISSION COMPLETED :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Brat Branko, tu sva 'ti' in 'jaz' nepotrebna. Gre se za nekaj veliko večjega od tega. Naklonjeno sem slišal o javni pritožbi oz. očitku temu bednemu joni včeraj, na zboru. Kajti Gospod v svoji Previdnosti že vnaprej odgovarja na pritožbe, kar pa pritožitelji šele čez čas veselo (?) dojamejo.

    Pa, če dovoliš, še nekaj besed o misijonu. Vsekakor je osvežitev šinila skozi pokrajino. Najbrž je res tudi združila tri fare v škofiji, kot je bilo rečeno. Kar pa pomeni, da so si sicer ohlapne? Najbrž je kakšna moja beseda zgoraj malo pretrda, a ker je iz Ljubezni, naj bo dobrohotno sprejeta.

    Misijon je misija, kot poveš. Poslanstvo. Misija misijona je le ena: OKREPITI VERO V JEZUSA KRISTUSA, kajti le po naši veri se nam dogaja. Jezusa je potrebno pripeljati bližje, in ljudi bližje k Jezusu. To je srce vsakega misijona. Vsaka beseda in gib morata imeti namero samo v to smer.

    Živa Božja Beseda, in mehanska, religijska Božja Beseda, se razlikujeta tako po svoji kvaliteti kot po kvantiteti Žive vode. Včeraj si menda omenil, da te je na vsem misijonu najbolj zadelo vprašanje slušatelja: »Kaj moram storiti, da pridem v nebesa?« Ko sem izvedel, kaj je »visoko sofisticirani« n. škof Turnšek odgovoril, je dušo zajela megla. Seveda je odgovoril le v skladu z dogmo, kar dokazuje, da človek še sam ni odrešen in še ne »vonja nebes«. Kajti NI RES, da je sicer zastonjsko Odrešenje ali celo Zveličanje brezplačno. O tem ves čas govori Jezus Gospod v Evangeliju. Tudi svetniki govorijo, da NI RES, da mi ne moremo storiti ničesar, da le sprejmemo. To so - oprostite - izmišljije. Če komu Jezusove besede o zapustitvi VSEGA in hoji za Njim (kar je boleča cena za zemeljski del človeka), niso dovolj, en primer:

    Na koncu 500 km puščave je banka, in milijonar oznani, da vsakdo, ki pride sam, samo v obleki, do banke, dobi milijon evrov. Ali je to darilo res brezplačno? Le malo jih bo namreč prišlo skozi, ker je CENA ZELO VELIKA.

    Temu vprašanju bi lahko posvetili celoten misijon, pet njih, pa ne bi bilo do konca izčrpano. Zato pol-odgovori bolijo dušo in Jezusa, ko jih posluša. Drug misijonar je menda zatrdil, da ni dokaza, da Bog obstaja, zato imamo vero. Zaradi bratske sprege ga brat Branko ni ustavil, in javno podučil: »Kaj ne bereš mojega bloga? Zapisa, da so SVETNIKI dokaz, da Bog obstaja? Kje pa živiš?«

    In tako dalje, da ne izpadem pretežak. Problem je v neodrešenosti misijonarstva, ne glede na njihov napor. Povprečni odgovori, dogmatsko sicer speglani, so OK za večino povprečnih duš, kaj pa tisti, ki iščejo več? Taki odhajajo neizpolnjeni, na naslednje 'volitve' pa jih ni več. To je problem. Posledično se Božji ljudje sploh ne morejo razviti.

    Danes sem se zbudil zgodaj, pa sem začel poslušati sveto Favstino. In kje je začela govoriti - ravno o tem, kar sem pred tem v polsnu razmišljal!! Dnevnik, 1611:

    »…Nisem mu bolj pojasnjevala stanja svoje duše, ker to ni moj duhovni voditelj, ampak spovednik …«

    Veliko ljudi se je na misijonu hodilo spovedovati. A mnogi med njimi ne zaradi svojih grehov, ampak zato, ker jim je misijon dal premalo, da bi duše zažarele. Lačni so bili Žive vode. Vendar je zakon nebeški tak, da SPOVEDNIK NI DUHOVNI VODNIK. Oz. je to le v manjši meri. Vsaka duša, ki je našla Boga, je morala skozi to grenko spoznanje. Karizma spovedništva in karizma duhovnega vodstva se stikata kot vrata in podboji, le preko tečajev. Sta dva RAZLIČNA dela celote.

    Kakšno Milost imajo nekateri, da lahko odgovarjajo na vprašanja duš, a kakšen je fijasko, poslušati teoretske, spolirane in blagozvočne odgovore, ki sicer božajo ušesa, do duš pa ne pridejo.

    Seveda je bil Sveti Duh na tem misijonu. A ni Ga v besedah nekaterih, ki so poklicani, da govorijo Jezusa. Zato nobena misija ni kompletirana, vedno je le podlaga nadaljnjo rast.

    Pa oprostite mi.

    Več o žlahtni razlagi Božje Besede v našem osebnem življenju:

    https://www.youtube.com/results?search_query=jozef+witko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Po zaključku novomeškega misijona berem Jonove komentarje in je kar nekaj navedkov v stilu "so mi sporočili", "kot mi povedo udeleženci"... Zamudili ste enkratno priložnost, da bi se v živo sami prepričali, kar so pričali misijonarji, sicer ostajate po Čušinu (samo po naslovu) "Jona, besni prerok".
      V pričevanjih vseh štirih misijonarjev smo lahko začutili, da to, kar govorijo, tudi živijo, zato so pritegnili toliko Novomeščanov. Hvala tudi vam, p. Branko, za vaš prispevek, ki je zaradi intelektualne širine pustil poseben pečat.
      Novomeške župnije so se povezale zaradi sodelovanja in bratstva vseh treh župnikov, za kar sem jim zelo hvaležen. Naj seme, ki je bilo zasejano, obrodi obilen sad.

      Izbriši
  4. Nesmisel, Miha: Kaj pa tisti ostareli, celo preko 85 let? Pa bolniki? Pa invalidi? Pazljivo so iskali informacije in so jih dobili. Jim očitaš poslušanje maše po radiju? In čeprav je pater Branko jamral, da ga ne kličejo na dom, so ga klicali, a se ni oglasil na tel., je pa prišel potem kdo drug.

    Ali Cerkev samo sebe zanika? Mar umirajoči na fronti ali na avtocesti ne more Boga imeti ob sebi, ko nima duhovnika, spovedi, svetega obhajila ...?

    Prav tako Miha ne pozna svetnikov (žal na misijonu ni bilo domala nič govora o njih, pa so najbližji vodnik do Ljubezni do Gospoda). Kaj se je dogajalo recimo sveti Favstini Kowalski, ko je bila preveč bolna, da bi prisostvovala sveti maši ali ji celo svetega obhajila niso hoteli prinesti v sobo (tudi zakurili ji niso pozimi, šele spomladi)? Bila je v duhu z njimi in tam, pri maši.

    Kateri sveti je že rekel, da nekateri Cerkvi prinesejo več, čeprav jih ni neposredno tam, kot tisti, ki se drenjajo v njej?

    Nasprotno je torej: poslušati povzetke od vsaj šestih ljudi od otroka do starejših, je več kot biti telesno v zgornjem ali spodnjem štuku, ko programi potekajo istočasno. Zato so take pripombe brez vsakega smisla.

    Tudi Brankova "razpaljenost" na račun zgornjega komentarja, ki jo je kazal ves sobotni večer, je bila prehitra in mimo. Kar bo seveda imelo določene posledice, ker Gospodu take "brzoplete" reakcije na Ljubezen niso všeč. Kajti ni pomembno katero je tvoje ime in priimek, niti če si bil tam ali ne. Pomembno je, da veš, kaj se je dogajalo in argumentirano poveš kaj velja in kaj ne, ker si govoril z ljudmi, ki niso bili izpolnjeni po prihodu domov.

    Če pa je človek leta dolgo prisostvoval drugačnim misijonom, katerih jedro je vsaj ena res Božja oseba na misijonu, ker ta prikliče več blagoslova kot 250 škofov, in katera zna odgovoriti na VSA vprašanja tako, da se duše umirijo ali pa dobijo nujno pravo smer, je komentiranje tukaj lahko le dobrohotno sprejeto. In mislim, da je brat Branko tako tudi sprejel.

    Potuhnjeni klerikalizem je včasih s svojimi fintami tako podoben levičarskemu pritisku na tiste, ki vidijo več in imajo nekaj Božjega razuma, da ju človek kar težko loči. Niso pomembna imena, ampak naša dejanja, na misijonu pa tudi Živa razlaga Božje Besede. Samo v tem segmentu sem se oglasil, vse drugo se je dalo preživeti in celo hvaliti. Ko pa se slišijo teokratske, vrtčevske in versko-stereotipne razlage Nauka, kot odgovore na vprašanja duš v bolečini, je to za ZJOKATI SE. Posvetne razlage Nauka sicer vzdržujejo "gmah" v drobnici, a na dolge roke povzročajo, da hudi duhovi skrivaj vodijo to, kar bi moral voditi Sveti Duh in Jezus osebno.

    Seveda pa vsega tega tisti, ki jim je dovolj le prisotnost, pomp, masovnost in površnost ne morejo razumeti, a nič hudega, saj je bilo zanje na misijonu zelo dobro poskrbljeno. Oni, ki pa iščejo "tisto več", da se prebudijo, pa bodo začeli iskati drugje. Kajti duše, ki išče Živega Boga, ne more ustaviti nič in nihče; na ustavlja se pri religijskih posvetnih pojasnitvah in povprečju, ampak išče naprej, z vso silo, kot je Savel iskal kristjane (Gospoda), da jih ubije, zato se mu je Gospod razodel.

    Nadškof Turnšek torej nima prav, da naš napor ne pomaga na Poti. Sv. Magdalena je tekla kot norec k grobu, Savel je kot nor iskal Jezusove, Zahej je lezel na drevo, da bi Ga videl ... Bog je tako vesel teh naših srčnih jalovih naporov, da se Mu oči solzijo, in TAKIM pride, da se jim razodene. Torej niso jalovi, ker so iz Ljubezni:

    "... kdor pa Me Ljubi, tega bo Ljubil moj Oče, in tudi Jaz ga bom Ljubil in se mu RAZODEL.«

    Tega manjka. Nikomur ni mar za Ljubezen do Boga. Brez katere pa je ljubezen do ljudi le POŽELENJE. Hinavska strast in računica. To nekatere iščoče duše zelo boli. Prihajajo piti, a so ostali le nakvašenih ustnic. Nihče jim ni povedal, katere stvari so nujne za storiti, da postaneš vsaj malo kvalificiran za resnično hojo s Kristusom.

    Nič ni zastonjskega, ŠE NAJMANJ PA NEBESA. Niso nebesa tako poceni, kot nekateri predlagajo, naj bi bila.

    Pa lep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  5. K sreči Gospod ne "meri" po naših vatlih. Glede zastonjskosti pa le to: "Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte." (Mt 10,8).
    Želim vam obilo blagoslova in darov Svetega Duha!

    OdgovoriIzbriši
  6. Dragi Miha, nisi še dojel zgoraj zapisane parabole o puščavi. Ker še nisi šel skoznjo. Patri pa so že po malem omenjali nujnost puščave, četudi istočasno pridigajo, da puščava pravzaprav ni potrebna, in potem tudi sami živijo tako. To je ta PROTISLOVNOST posvetnih razlag Nauka.

    Vice so polne tistih kesajočih se, ki so zlorabljali Gospodovo obljubo o Njegovem brezmejnem Usmiljenju. Kakšna taka duša je celo svetniški kandidat. Gospodovo Usmiljenje je ZDAJ, nemalo tudi v besedah bednega jone zgoraj. A ker se je katoliški svet po navdihu luteranov odločil, da "Boga nikoli nihče ni videl" - kar je pridigal tudi misijonar na zboru - (če pa ga je videl, je videl zamaskiranega hudiča), Ga pač NE VIDI, ker po naši veri se nam dogaja.

    Jezusove besede na to temo so V RESNICI pomenile: "Boga NIHČE OD VAS, TUKAJ PRISOTNIH, ni videl. Zato SEM JAZ (INA NA)." Saj Jezus ni kot Koran, kjer Alah pozabi, kaj je nekaj poglavij pred tem trdil. Jezus dobro ve, in mi tudi, da so Očeta videli mnoooogi stari Izraelci, in potem jedli in živeli naprej. Vse to piše v Pismu. Videl Ga je tudi sveti Štefan, in bil ubit, ker je to povedal. Videli so Ga mnogi svetniki, mnogokrat tudi sveta Favstina, in še danes Ga gledajo mnoge duše, ki jim je dano, v dobro nekega Dela.

    Navedke Svetega pisma potemtakem mnogi zlorabljajo: ker sami niso še nič videli, pridigajo, da Ga tudi nihče drug ni. In ker se nam po naši veri dogaja, taki modeli ne bodo Gospoda gledali, četudi je On brezmejno Usmiljen.

    Dogaja se nam po besedah Marije Favstine Kowalske Najsvetejše, posebne Očetove poslanke za naš svet. Pove natančno to, kar se je (tudi) na tem misijonu zgodilo. Dnevniček, 1524:

    "O moj Jezus ... pogosto Te prosimo, pa sami ne vemo, za kaj, zato pa proti koncu molitve, ko nam DAJEŠ to, za kar smo prosili, tega NOČEMO sprejeti."

    To se je zgodilo tako misijonarjem kot mnogim sodelujočim, a ne vsem. Vzrok je v pomanjkljivem transcendenten razumevanju Božje Besede, katerega pa lahko dobiš le od tistih, ki Boga pač gledajo. Tehnična teologija temu reče: zrenje Gospoda. Pomeni Gospoda poznati iz srca v srce. Brez tega ni Odrešenosti, pa tudi dobrega misijonarja ne.

    Kdor je svetnike pozabil slaviti in Ljubiti, ne bo Gospoda zrl, ker svetniki so INA NA, posebej tisti, ki so si upali povedati, da gledajo Boga in Ga neizmerno Ljubijo. Seveda pa so zaradi tega morali plačati hudo ceno med verniki Cerkve - bili so preganjani in celo mučeni. Glede tega med kvazi-verniki in komunisti ni nobene razlike.

    Nič torej ni brezplačno. Kdor trdi, da je brezplačno, zlorablja Pismo. Apostoli so brezplačno prejeli, ko so se pred tem odpovedali VSEMU in šli z Njim. Jezus pove, da bo ta čreda majhna, in da so ozka vrata v nebesa, in postavlja zelo težke pogoje, kdo je lahko Njegov učenec:

    https://www.biblija.net/biblija.cgi?q=moj+u%E8enec&step=20&qall=1&qids=ffffffffffffffffffffff7&idq=14&id13=1&pos=0&set=2&l=sl&q1=1

    Kdor ni še nič plačal, NI ŠE NIČ RESNIČNEGA PREJEL. Sv. pater Pij je trdil, da je cena za vsako rešeno dušo enormno visoka, in ko jo je plačeval za koga, je skoraj umrl pri tem. In to, glej, glej - kljub temu, da so na misijonu oznanjali, da smo kristjani že Odrešeni. Smo, samo čez puščavo moramo priti, do Milijonarja. To je ta Cena. Vse ostalo so versko-levičarske parole, ki izhajajo iz luteranstva. Ne nasedajte, prijatelji. Cena za nebesa je velika, plačal jo je že Jezus Gospod, mi pa moramo to sprejeti, s tem, da odvržemo sami sebe in vse, kar nam je na tem svetu ljubo:

    "Ne ljubite sveta in tudi ne tistega, kar je v svetu! Če kdo ljubi svet, v njem ni Očetove Ljubezni."

    Le kdor Ljubi Boga, lahko resnično Ljubi svet, a ne tako, da se mu prilagaja do te mere, da sem postane kakor smet, ampak tako, da oznanja, kaj je Živa Gospodova Beseda in deli Živo vodo, ki mu teče iz oprsja.

    To je Kristusov Evangelij. Hvala Tebi Usmiljeni!

    OdgovoriIzbriši
  7. Vidim, da sem zgoraj storil lapsus: seveda ni Jezus rekel, da nikoli nihče ni videl Boga, ampak tako piše evangelist Janez na koncu uvoda:

    "Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, On je razložil."

    In potem nekateri teologi, ki sami niso še nič videli, razlagajo, da je Jezus povedal to, da Boga nihče ni videl. Kar ni res, to je povedal le Janez, Jezus pa je RAZLOŽIL Boga. Razodel Ga je. Se je. Razložil Ga je s tem, da je dejal: "Jaz sem." Kar je Božje Ime, ki se v Evangeliju pogosto ponavlja.

    Kot vidimo, se Bog skriva v podrobnostih razumevanja. Bog je v velikem in pa v zelo majhnem. Vmes pa Ga je zelo težko zaznati, in vmes se nahaja religija s svojimi razlagami, ki duš ne napolnijo.

    Kar se pa Žive vode tiče, je to nekaj resničnega, ni le nek simbol. Tudi ni mleko v prahu. Poglejte razliko med praznim in polnim oznanjevanjem :) :

    https://www.24ur.com/novice/svet/stevardesa-ki-je-podojila-jokajocega-otroka-postala-spletni-hit.html

    OdgovoriIzbriši
  8. Ker sem dobil mail, katerega del vsebine spada v temo bloga, bom kar tukaj napopal. Takole piše obiskovalec minulega misijona:

    "Sem bral v knjigi Glas Kraljice Miru s Kureščka, nekaj mi je reklo, da to knjigo vzamem s police in je nekje zapis: Kurešček, 4. 10 1994:

    'Duhovnike priporočajte šk. Antonu Vovku. ... Priporočajte se šk. Antonu Vovku, ki je vaš velik priprošnjik. Odgovoril vam bo s svojo priprošnjo in Cerkev mu bo priznala posredništvo.'

    Pa si mislim, to je bilo l. 1994, sedaj je že 2018, pa v naši Cerkvi še ni priznanih svetnikov. Na misijonu nič oz. bore malo o svetnikih, le nš. Turnšek, pove, da jih pač nimamo."

    Konec citata. Komentar ni potreben, a naj bo:

    Na misijonu so spet pumpali tisto teorijo, da smo kristjani že itak Odrešeni, mi smo pač edinstveni. To so govorili neodrešeni neodrešenim. Takšne seanse me spominjajo na kakšno stranko pred volitvami, ko se pod šotorom in ob golažu in vinu napumpajo za svojega kandidata, ta pa na koncu dobi 0,7% glasov, hehe ... Pa so mislili, da bo predsednica.

    In si človek misli:

    1. Le zakaj bi Gospod dajal Slovencem svetnike, če pa so že vsi kristjani Odrešeni, saj so vendar krščeni (četudi so pri tem napol spali, zaviti v pokakane plenice)?

    2. Če so vsi rešeni, so torej že na zemlji - sveti. Torej so le še korak do svetništva. Kaj bodo oni s svetniki, če pa so, kot luterani, sami že svetniki?

    Gospod takim bedakom ne dodeli svetnikov, da bi jih potem kdo zlorabljal in "v nič dajal".

    Iz mojih zapisov lahko nadarjeni iskalec Gospoda končno zaključi: začeti bo moral OD ZAČETKA. V sebi bo moral zrušiti vse to posvetno teologijo, ki je bila dobra le za šolski verouk, in ZAČETI OD ZAČETKA, iz golih tal. Kot Savel-Pavel.

    Kako začeti? Najdi svetnika in mu služi. Ljubi svetnika, ki Ljubi Jezusa. On te potem nauči Ljubiti Jezusa. To je NAAAAJLAAAAAŽJA Pot. Pa ni lahka.

    Vse ostalo je le široko odprta cesta v trpljenje v vicah. In te vice so že zdaj. V njih pa ni tako, kot je povedal en naš naspidirani g. škof, da si tam praktično že rešen, ampak je tako, kot je povedala sveta Favstina Najsvetejša, da je tam ENAKO kot v peklu, le da imaš izglede, da nekoč prideš ven. Morda čez 1000 zemeljskih let, kdo ve? Zakaj si tega tako zelo želite, kristjani, teoretično Odrešeni, praktično pa po dušah domala enaki komunističnim?

    Kar navsezadnje dokazujejo tudi volitve zadnjeh 70 let: komunizem so vzdrževali pri življenju le verniki, saj nas je preko 70% kristjanov v Sloveniji. 70 let so po svetih nedeljskih mašah hodili na volišča in vzdrževali komunizem pri trdnem zdravju. To se dogaja še danes. Pa se človek vpraša, le kako so bili misijonalizirani, in Bogve, če so bili njih misijonarji sploh kdaj misijonalizirani od Jezusovih resničnih?

    To pišem za inteligentnejše duše, da se bodo rešile, čeprav so baje že rešene. Ostali pa so bili zelo zadovoljeni prejšnji teden. Glede slednjega same pohvale, ni kaj. Juhuhu??

    Pa hvala patru Branetu, da lahko povem, kar Gospod želi, vernik pa noče.

    OdgovoriIzbriši
  9. Po podatkih Pisma Rimljanom nebesa SO (s krepkim in dvakrat podčrtano !) zastonj:
    "Vsi grešili in so brez Božje slave, opravičeni pa so zastonj
    po njegovi milosti, prek odkupitve v Kristusu Jezusu."

    OdgovoriIzbriši
  10. Peter, ne bereš, kar je bilo napisano za inteligentnejše iskalce Gospoda. Opisal sem mnogo primerov in parabol.

    Seveda so nebesa brezplačna (upam da ne zastonj :), a najprej moraš iti skozi puščavo, in v njej zgubiti VSE, kar je nevrednega. Dokaz za to je Hebrejskih 40 let beganja čez puščavo, dokler niso odmrli vsi stari prdci, ki so jadikovali nad Bogom. Še celo Jezus Gospod je bil neznano kje celih 18 ali koliko let. Cena, ki jo je postavil zate, je strašansko visoka, domala nedosegljiva:

    Zapusti vse, celo samega sebe in svojo družino ter imetje, zaupaj Vame, in hodi za Menoj!

    Le kdo to zmore? Ti? To je Sveti Frančišek. To je sveta Klara. To je sveta Favstina. To so apostoli. To so patriarhi. Gospod daje brezplačno, a moraš odvreči samega sebe za to. Odvreči moraš staro, da lahko sprejmeš Novo (enako kot pri obleki).

    Ker pa danes nihče noče odvreči samega sebe, je celo teologija postala sprenevedajoča in govori:

    Nič ti ni treba odvreči, svetniki so v zmoti, nebesa so brezplačna, lahko si to, kar si, na ta kup vsega tega pa zapiči še razpelo s Kristusom. A Gospodu taka neumnost ni všeč. Kajti On je ljubosumen Bog - iz Ljubezni do nas je ljubosumen: vse nam lahko da, a le, če je v naših srcih le On. Ljubezen do sveta pa je ODSEV tega Odnosa, ni pa primarna stvar, kakor današnji izgubljeni teoretiki pripovedujejo.

    Skušati ljubiti svet, brez da bi pred tem osebno spoznali Gospoda, je seveda satanska teologija, ki prihaja od posnemanja luteranov, in je enaka levičarski.

    Kdor ima samo nekaj gramov razuma, a ima čisto srce ter skuša ljubiti Jezusa, mu postane kristalno jasno: nobena askeza, vera in teologija ter pobožnost ne morejo dati niti en odstotek tega, kar duši daje ODREKANJE iz Ljubezni do Boga. So invalidi in prizadeti, ki so prisiljeni odrekanja, ter vsaj malo Ljubijo Gospoda, in resnično, povem vam: še sanjate ne, kako so nekateri od njih blizu Gospodu! V tem prekašajo večino škofov in kardinalov, pa znajo morda komajda kaj prebrati.

    Gospod je poslan k ubogim ravno zato, ker Ga ti sprejemajo kot puščava vodo. Kleriki pa niso nobeni ubogi. Zato imajo problem. Polni so samih sebe, v namišljeni ponižnosti. Seveda ne vsi.

    In za konec: Peter, ti si torej zastonj Odrešen! Pa poglejmo, kaj, po besedah svetnikov, doživlja takšna duša:

    velik notranji Mir; prisotnost in pogovor z Jezusom v vsakršnih situacijah; hipno razumevanje celo najtežjih teoloških vprašanj; velikanska ponižnost, a tudi močan "Božji ego" - spoznanje svojega položaja v odnosu z Gospodom; predvsem pa Milost slavljenja ali oznanjevanja ali služenja Gospodu na nek poseben, osebni in neponovljivi način. Kdor je Odrešen, kot si ti in vsi slovenski kristjani, ima neko posebno karizmo, veliko Kristusovo silo za neko Delo. In po tem Delu se dajo prepoznati.

    A zakaj za hudiča, če smo vsi Odrešeni, nimamo niti enega svetnika?????

    Veseli me, da so nebesa zastonj, ne vidim pa vernega človeka, ki bi to dokazal. Torej je to zaenkrat le ena teorija, ker človek noče primakniti svojega deleža. Tudi sveta Favstina, glasnica Usmiljenja, je spoznala, da se morajo nekateri pred tem najprej zelo SPREMENITI. Ker sicer NOČEJO SPREJETI Usmiljenja, še celo zadnjo uro, ne.

    Spremeniti se pomeni začeti pri sebi, ne pa pri pozunanjenih ringarajah, ki le prekrivajo bedno resnico nečistega srca. Današnje krščanstvo je v glavnem pozunanjeni ringaraja, ki ga v ozadju vodijo hudi duhovi. Napoved svetega patra Pija, za Katoliško Cerkev, malo pred njegovo smrtjo, se je žal uresničila.


    OdgovoriIzbriši
  11. Vsekakor Cerkev v svojem uradnem dokumenu trdi da " nas le po milosti ter veri v Kristusovo odrešilno delo in ne zaradi kakršnekoli naše zasluge Bog sprejema ter nam daje Svetega Duha, ki prenavlja naša srca ter nas usposablja in kliče k dobrim delom. "
    Zmoči pot skozi puščavo je torej naravna posledica vere in ne neko zaslužno dejanje.

    OdgovoriIzbriši
  12. Jona, jaz sem vesel in bom tak tudi ostal. Veseli se drobnih dnevnih radosti v obliki nasmeha starega človeka, ko opazuje malega otroka,ali pa malega otroka, ki ugotovi in najde nekaj novega. Zagotovljeno premaga vsako zagrenjenost. Vse lepo

    OdgovoriIzbriši