torek, 13. november 2018

Ker je na Slovenskem najpogostejši priimek Novak



Zastavim majhen varnostni ukrep zoper lokalne lopove ...

Frankolovska fara pred nekaj leti. Ponedeljek zjutraj. Hribovska vasica, »hiše razpršene, kot jata plahih jerebic« (po Šifrerjevi Gorski roži). Ena hiška stoji posebej vstran od drugih, s treh strani obdana z gozdom. Gospa, ki v njej živi sama, se odpravi v dolino na sveto mašo za pokojnega moža. Peljejo jo sosedje. Pri maši so tudi sosedje. Po deveti uri se vrnejo. Obe hiši, vdovina in sosednja, sta oropani.

Jasno je, da so roparji čakali v gozdu, da se hiši izpraznita. Jasno je, da so vedeli, za koga je na tisti ponedeljek zjutraj maša in kdo bo šel v cerkev. Verjetno je, da so informacijo dobili od župnijskih oznanil, ki so od sobote popoldan visele pred cerkvijo in na spletu. Verjetno je, da so roparji bili domačini, ki berejo oznanila.

Frankolovska fara mesec dni nazaj. Serija vlomov in ropov. Spet oropana hiša v času, ko so domači šli k sv. maši, v sosednjo faro sicer. Iz preventive neham objavljati oznanila na Facebooku in to na istem FB sporočim
Zaradi pogostih vlomov in ropov po frankolovski fari za nekaj časa ne bomo dajali oznanil na Facebook.


Proti-migrantska straža je venomer budna …

Doživim kaj? Na FB doživim posmeh. Verjeli ali ne, name se spravijo oni, ki so proti migrantom. Če strnem: Tu maš zdaj, Cestnik, kaj pa ščitiš migrante!




Kaj imamo? Tole:
Prvič. V varnostno zgodbo iz naših hribov, v kateri je zelo malo verjetno, da nastopajo migranti, vključijo migrante. Migrant je pri nekaterih že demoniziran in postaja krivec za vse. Podobno kot so kristjani v času antike bili krivi za miši na polju ali za poraz rimskih legij v barbarskih gozdovih. 
Drugič. Neznačajnost na kvadrat! Ne skrivajo posmeha, skoraj privoščljivi so, češ naj te ropajo, ko si jim pa naklonjen.
Tretjič. Vidim, kako prav sem imel, ko sem kdaj kaj ostrega napisal in rekel na račun anti-migrantske histerije.


Čeprav nisem v pro-migrantski stranki ...

Fašem jih, čeprav ne spadam v pro-migrantsko stranko. Ne nasedam utopiji odprtih meja; ta mi je sumljiva, tvegana, neumna. Menim, da pro-migrantska elita ni sposobna opravljati z muti-kulti mašino, tudi ker je nagnjena k nespoštovanju in podcenjevanju religioznosti, zdajšnje migracije pa imajo dokajšen religiozen naboj. Menim še, da je pro-migrantska elita s svojimi manipulativnimi pristopi ena glavnih krivk za anti-migrantsko histerijo. Menim, da marksizem na migrantih zdravi svojo frustracijo, potem ko se je klasični zahodni delavski razred v kapitalizmu začel počutiti prav dobro. 

Migranti iz tretjega sveta kot novi nosilci proletarskega mesijanizma? Ne, hvala. Dvoumen in enosmeren Marakeški sporazum? Ne, hvala. Piškavi kozmopolitizem, ki živi le, če taca po narodni biti in se norčuje iz slovenske zastave? Ne, hvala. Ne, ne spadam v pro-migrantsko stranko. 

Toda tudi v anti-migrantsko stranko ne vstopim.


Ker je na Slovenskem najpogostejši priimek Novak ...

Na Slovenskem smo praktično vsi sad migracij, bližnjih ali daljnih. Čemu neki je naš najpogostejši priimek Novak, ki pomeni nov, novodošel, prišlek? Na dlani je, da so migracije naravni del življenja posameznikov in narodov. Da so migracije izraz človekovega hrepenenja po sreči, po edinosti, po solidarnosti, pravi tudi uradni cerkveni nauk (prim. dokument Kristusova ljubezen do migrantov). Poleg tega je ena najstarejših bibličnih in civilizacijskih zapovedi zapoved gostoljubnosti: sprejeti tujca, pomagati tujcu. Če Abraham pri Mamrejevih hrastih ne bi izkazal gostoljubnosti trem skrivnostnim tujcem, ga Bog ne bi obdaril s potomstvom (prim. 1 Mz 18). Seveda, ko pa migracijo povzroči vojna, se pravi, ko smo priča beguncem, ne sme biti nobenega dvoma, da jim ne bi nudili takojšnje zaščite.

Ostro se distanciram od rasističnih pokvek, ki zlorabijo domoljubje za pljuvanje po drugih rasah in kulturah; odstopim, kolikor morem, od slikanja vseh migrantov kot ljudi s hudičevskimi nakanami … in jih temu primerno fašem. Če bi zbral psovke na moj račun, bi jih bilo za celo litanijo. A »podplat je koža čez in čez postala« (po Prešernu). 


Nagon je to, ne misel  

Kljub temu me je nivo gajžlanja, ki se mi je primeril s sporočilom, da na FB ne bom več objavljal farnih oznanil, šokiral. Ne zaradi dikcije, ki v resnici ni brutalna, temveč zaradi brutalne miselnosti, ki je nje greda. Pravzaprav je vprašanje, če smem uporabiti besedo »misel-nost«. Gre pri takih obračunih še za misel? Nismo v polju nagona?

Ko bom naslednjič na FB objavil, da sem imel gumidefekt, bodo spet krivi migranti? Bo šlo samookronanim varuhom slovenstva spet na smeh?


Foto: Ervin Matevžič, podružnica Sv. Trojice na Gojki nad Frankolovim.

4 komentarji:

  1. Brat Brane, kakor se človek na tej zemlji obrne, ni lahko ... A če ne filozorfiramo, so Jezusova navodila skrajno jasna in pretresljivo zahtevna. Ker se ljudje ne morejo tega držat, saj so konec koncev podobno zahtevna kot Mojzesova, religija izumi lažje variante, ki pa v življenju na dušo ne delujejo kaj dosti, so pa vsaj v pogovorno uteho trpečim.

    In če gremo k samemu bistvu, je stvar taka: kriminalci vseh dežel se družijo, in kot je očitno, je že slovenskih lopovov veliko, kaj pa šele bo, kaj pa šele bo. Kolega pove, da so preko Kolpe uničeni vikendi, da so se domačini morali tepsti z migranti, saj ti ne le vlomijo in kradejo, ampak tudi vse "na glavo postavijo". Nekje sem bral izjavo ženske, pa je zdaj ne najdem, da migranti čakajo v gozdu, in ko odide v trgovino, vlomijo in kradejo. Kot si napisal za naše. Naši policaji seveda o vsem tem "ne vedo nič", a dejstva so po Jezusovo neomajna. Več tukaj:

    https://reporter.si/clanek/slovenija/tonin-ilegalni-migranti-iz-alzirije-se-v-sloveniji-ukvarjajo-s-preprodajanjem-drog-670448

    https://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/provale-migranata---536713.html

    http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:695955-Migranti-mu-ukrali-50-ovaca-kradju-dokazivao-i-na-poligrafu

    http://moja-dolenjska.si/migrantov-na-drugi-strani-kolpe-kot-mravelj/

    Brat Brane, kot sem že napisal, neizmerna in neutolažljiva bo bolečina, če bo prva deklina v fari žrtev teh ubogih. Zelo mi je žal tudi za papeža, ki je posredno eden največjih islamizatorjev Evrope v zgodovini (po Očetovi Pravični volji), s tem pa tega, kar prihaja: zatiranje kristjanov, kriminal in strašna vojna po nekaj desetletjih. Vojno bo zmagala Evropa, a samo po zaslugi Poljakov, Madžarov, Čehov, pa tudi Ukrajincev in Rusov. In zdaj že Merklova sanjari o evropski vojski, potem, ko je skupaj s papežem odprla že vsa vrata ...

    Je pa res, kot je rekla soseda iz mesta, ko si ji pokradli zelenjavo na vrtičku med bloki- Nekdo je rekel, da je videl cigane, ona pa je dejala: "Ja, cigani, a takrščeni, iz sosednjega bloka!" Tisti torej, ki oznanila prebirajo.

    Braniti doma je za mnoge na prvem mestu v življenju, zato jim, brat, odpusti njihovo živčnost. Zdaj si misijonar na tujem ozemlju :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pojma nimam, zakaj mi Blogger dvakrat letno dodeli ime 'eli'? Pa naj bo to Elijeva beseda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim, da tole paše v temo zgoraj. Določena mera strahu pred vzponom na goro je garant preživetja, govorijo alpinisti. In imeti nekaj strahu pred tem, kar se dogaja v muslimaniziranih predelih velemest Evrope, je naravno. Vse več beremo, da bo v Franciji prej ali slej državljanska vojna. Pravzaprav že poteka:

    http://nova24tv.si/kolumna/ltobogan-smrti-od-strasbourga-1975-do-marakesa-2018/

    Kdor ima vsaj nekaj dekagramov možganov, pozna potek treh faz džihada: ko jih je dovolj procentov populacije na nekem področju, začno ulično VOJNO. Kdor na vojno odgovori brez sile, samo z molitvijo in strahom, svoje hčere in sinove obsodi na PEKEL. To so vedeli celo papeži, ki so svoje voske poslali nad Moho. Ter zmagali. In začasno rešili Evropo. Moč in sila sta domena tudi Boga, ne le demonov. Sveti Duh je tudi sila, ki brani pravične. Tako vsaj Sveto Pismo govori. Zato je za razumeti pametnejše med Slovenci, ki ne nasedajo pravljicam o miroljubnosti milijonov ljudi, ki prihajajo. Medtem ko pri nas zmanjkuje mladine, semeniščnikov in razpadajo zakoni oz. ni porok, na Madžarskem to vse narašča, vse več je porok in spet otrok. Ker je nekdo spremenil levičarsko politiko v narodu naklonjeno.

    Neka odločna zadržanost do nasilnega vdiranja v lastno državo in dom je najnaravnejše stanje človeške duše. Tu ni mogoče biti nevtralen, ni pa potrebno biti ekstremen. Najbolj pogosto ime novorojenčkov v muslimaniziranih velemestih Evrope je Mohamed. Če se kdo slepi, da bo to pri nas Mohamed Novak, je iluzionist. Prej bo Hadži Halef Omar Ben Mohamed Ljubljanski. Ker v tem je pritajeni smisel vseh teh migracij z juga. In ker so bili islamski vdori vedno nasilni - tako kot so sedaj - brez določene sile sledi samo propad civilizacije. Božja volja je, da družbo vodijo brahmani (razsvetljena duhovščina), katere poslušajo ksatrije (kralji in vladarji, voditelji držav). Glavna značilnost nesprevrženega voditelja države pa mora biti zlepa ali zgrda zatreti kriminal. Tega se brez določene pravične sile (zakon, policija in vojska) ne da storiti. Če pa sile ni, tudi Bog NIČ ne pomaga. Kajti svetniki so razglasili takšen vrstni red delovanja: najprej je delo, potem je beseda in šele potem je molitev.

    Najprej preprečiti nasilno vdiranje, potem se šele pogovarjati in šele zatem moliti. Če vlada tega ne dela po tem vrstnem redu, ni Božja, ampak demonska, narod postane živčen in začne se zlo. To velja tako za faro Frankolovsko, kot za vso Evropo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimivo... V vzorcu komentarjev, ki je objavljen, jaz bolj kot privoščljivost zaradi odprtosti do beguncev vidim sarkazem in v bistvu norčevanje iz svarjenja pred migranti.
    Mogoče samo tak naključni vzorec ali pa je res toliko dvoumnosti v besedah.

    OdgovoriIzbriši