ponedeljek, 7. avgust 2017

Vednožive herezije: markionizem


Herezije na psihološki in ideološki ravni

Italijanski publicist Vittorio Messori herezijo (krivoverstvo) primerja stolpu v Pisi. Lep, privlačen, grajen z dobrimi nameni, toda nagnjen in nevaren. Vanj je bilo vloženo mnogo znanja, pa vendar so arhitekti zanemarili nekaj bistvenih podatkov in gradnja ne stoji, kot bi morala. Herezija nastopi, ker se v teološko zgradbo ne vgradijo vsi potrebni podatki iz Svetega pisma. Tudi taki, ki nam na prvo žogo niso všeč. Blaise Pascal je zapisal: „Vse herezije nastanejo, ker ne znajo uskladiti dveh nasprotujočih si resnic.“ Denimo: eno je minljivi človek, drugo je večni Bog. To sta dve sveti dejstvi, ki se na razumski ravni izključujeta. Ali si minljivi človek ali si nesmrtni Bog. Druge ni. Toda v primeru Jezusa Kristusa moramo ti dve resnici uskladiti, drugače nismo kristjani. Če ju ne uskladimo, če ne pridemo do hkrati „pravega Boga in pravega človeka, smo heretični kristjani ali pa nekaj drugega, morda že pol-muslimani.

Herezija je verska disfunkcija, ki pa temelji na moralnih in spoznavnih nihanjih, ki so prisotna v človekovi psihologiji. Še več, po tej liniji se da današnje filozofske in politične skrajnosti ter zmote brez posebnega naprezanja primerjati s herezijami, s katerimi se je spopadalo antično krščanstvo. Le fokus moramo iz teologije premakniti na način mišljenja in čutenja (forma mentis) in že ugledamo „heretika“. V slovenski miselnosti in psihologiji na primer je zelo prisotna manihejska herezija (ostra delitev na dobro in zlo, na nas, pozitivce, in vas, negativce,...), čeprav je seveda nekateri tako ne imenujejo.


Popolno in radikalno brisanje Stare zaveze

Tokrat bomo spoznali markionizem, ki je prav udobno vkomponiran v našo nacionalno politično čud. Zakaj začenjamo ravno z markionizmom? Zato, ker je zelo zahrbten in uničujoč. Ni slučajno, da ga nekateri poznavalci pojmujejo kot herezijo, ki je bila „krščanstvu verjetno najbolj nevarna v vsej njegovi zgodovini“.

V Pontu rojeni in v Rimu umrli mislec ter verski voditelj Markion (+ 160, prim. slovenska Wikipedia) je preprosto učil, da Stara zaveza nima nobene veljave. Če hočemo ohraniti čisti Jezusov nauk, moramo Staro zavezo v celoti zavreči. Jahve, starozavezni stvarnik sveta, in Bog, ki ga Jezus kliče Oče, nista isti Bog. Mesija, ki ga pričakuje Stara zaveza, ni Jezus, ki ga za odrešenika razglaša Nova zaveza. Stara zaveza je kruta in na ljudi spušča prekletstvo, Nova zaveza je ljubezen. Stara zaveza je vezana na stvarjenje materialnega sveta, Nova zaveza nas dviguje nad materijo, nad telesno življenje. Kristus se zato tudi ni zares utelesil, saj bil s tem priznal starozavezno surovost in materialnost.


Markionstvo: Pred letom 1991 ni bilo ničesar / Pred letom 1941 ni bilo ničesar

Zgodi se, da na Facebooku ali Twitterju pripomniš, kako smo se balkanski in manj balkanski fantje med služenjem vojaškega roka v Jugoslovanski ljudski armadi znali tudi lepo imeti; zgodi se, da pohvališ kakšnega svojega učitelja marksizma iz gimnazijskih let; zgodi se, da rečeš, da smo po drugi svetovni vojni uspeli vzpostaviti kar dober zdravstveni sistem ter da smo v Mariboru imeli TAM, v katerem smo s slovenskim znanjem ustvarjali tovornjake; zgodi se, da poveš da smo imeli v soseščini človeka, ki je bil profesionalni udbovec, a vseeno dober sosed in prijatelj... in že te kot roj sršenov napadejo slovenski desničarji, pristaši osamosvojitvenega kulta, lustratorji po božjem navdihu, gojitelji ideje, da se je Slovenija leta 1991 zbigbengala malodane kot creatio ex nihilo.

Evo, to je markionizem. Nobenega priznanja družbeni ureditvi, bolje, nobenega priznanja družbenemu izkustvu, ki je bilo pred zdajšnjim izkustvom. Prej je bilo vse slabo, zdaj je vse dobro. Socializem je ustvaril hudobni bog, demokracijo je prinesel dobri bog. Ali eden ali drugi. Med njima ni nobene sprave, nobene premostitvene brvi. Kar je danes slabega, izvira od prej. Če pohvališ kaj od prej, si izdajalec novega časa, glupi jugonostalgik, rdeči podtaknjenec,...

Markionizem desnih ima seveda svojega predhodnika v markionizmu levih. Le da so ti še bolj radikalno, še bolj brezkompromisno zanikali dobo pred letom 1941. Niti demokratični in akcijski antifašizem, ki so ga na Primorskem gojili tigrovci, se pred markionistično ihto slovenskih komunistov ni rešil. Skoraj vse, kar je bilo pred „novozavezno“ Revolucijo, je za komuniste veljalo za „starozavezno“ smetje. Ko so to miselnost potencirali do fanatičnega, jim ni bilo težko začeti tudi fizično čistiti, se pravi, likvidirati ljudskih ostankov „temnega srednjega veka“, če je bilo treba, z dojenčki vred.

Na rabimo vedeti šteti do tri, da uvidimo, kako zavirajoča in pogubna je tovrstna drža tudi danes, v letu 2017. Dialog in sožitje nista možna, če vsak sebe razume kot brezmadežno „novo zavezo“, svojega svetovnonazorskega in političnega tekmeca pa kot zahojeno „staro zavezo“. Gre za čistunsko in naduto držo, ki prej ali slej vodi v nove in nove kroge sovraštva. Tudi sodobne človekovim pravicam zavezane organizacije (imejmo v mislih kakšne prolgbtjevce) zgubijo verodostojnost in veščino strpnosti, ker na ono, „kar je bilo prej“, gledajo po markionsko, t.j. intelektualistično zviška ter z željo po na horuk redefiniranju ali brisanju.


Antimarkionstvo: Nosil sem rdečo zvezdo a se imel fajn / Berem o Slomšku

Antična Cerkev je na Markiona in na njegovo vzporedno versko organizacijo odgovorila odločno. Markion je v osnovi negiral enost in edinost Boga. Pravovernost pravi, da ne more biti več Bogov in Bog v sebi ne more biti razdeljen. Markion je negiral tudi enost in edinost zgodovine. Pravovernost pravi, da ni ene zgodovine, ki se neha, da potem nastopi druga, nova zgodovina. Ni navidezne zgodovine materialnega sveta na eni ter resnične zgodovine duhovnega sveta na drugi strani. Kakor je Bog en in nedeljiv, tako je zgodovina ena v svojem razvoju in svojem nadaljevanju.

To pomeni, da ni Nove zaveze brez Stare zaveze. Cerkev se je vsled Markiona odločno zavzela za Staro zavezo in jo iz antimarkionističnih potreb poudarjala do mere, da je kdaj, na primer v spisih Viktorina Ptujskega (+ 303), celo Nova zaveza šla nekoliko v drugi plan. Staro zavezo je privila k sebi tudi za ceno tega, da ji še danes kdo očita, češ kako lahko med svoja sveta besedila vključuje starobiblična sex&blood poglavja.

Pravoverna rešitev je torej v sprejemanju preteklosti, v priznanju, da te brez preteklosti, četudi ti ta kdaj ne leži, ne bi bilo. Pravoverno je videti enega Boga, ki bdi nad zgodovino, in ljudi, ki jim je Bog enako blizu, četudi živijo v različnih zgodovinskih dobah in družbenih sistemih. Pravoverna forma mentis je v ohranjevanju tistega dobrega, ki ti ga je preteklost dala, dasiravno ta preteklost ni bila brez gube in madeža. 

Psihološko zdrave osebe so spontano antimarkionistične. Psihološko zdravega pomladnika prepoznaš, ko se je z vlago v očeh sposoben spominjati, kako lepo se je imel kakšen dan v jugovojski, ko se je bratil z Bosanci in Albanci ter nosil, drugače ni moglo biti, rdečo zvezdo na kapi. Psihološko zdravega progresista (tisti, ki jih poznate, veste, da slovenski progresisti iz velike krščanske preteklosti priznavajo morda le Jakobovo pot) prepoznaš, da je sposoben prebrati biografijo o Antonu Martinu Slomšku in začutiti hvaležnost, da smo Slovenci imeli takega moža.


* Foto: člani Folklornega društva Lancova vas v starinski kmečki opravi (z mojo sestrično Matejo v ospredju).

16 komentarjev:

  1. Moje osebno občutenje je, da pravzaprav še ne razumeš, Branko. Morda niti Petra in Pavla in njuna opozorila. Za celostno Razumevanje, mora človek vstopiti v transcendentno življenje in s tem tudi razumevanje. Sicer, kljub veliki brihtnosti, še vedno plava v spodnjem bazenu in v njem išče pojasnila in nebesa. Zato tega zapisa sploh ni moč kritizirati ali hvaliti. Z NEKE DRUGE PERSPEKTIVE pa bi se dalo stvar napisati precej drugače, bolj v Pavlovem stilu.

    Samo hipec v ta spodnji svet:
    - seveda je bil tudi Tito dober človek do svoje Jovanke, četudi je krivec za milijon žrtev, kot eni računajo.
    - Seveda je bil tudi Gadafi dober do svojih sinov, kamele in psa.
    - Seveda je bil tudi Hitler do koga galanten. Npr. do žene, ki jo je počil, da ne bi trpela.
    - Tudi Juda Iškarjot se je znal hecati in dobro obračati skupno blagajno.
    - Tudi škof, ki prikrije pedofilijo v fari, je dober, usmiljeni škof.
    - Tudi kardinal, ki spleteniči pol milijona evrov za svojo rezidenco, potem pa nakaže 150.000 evrov lastnega denarja, je malo dober.

    Vsi vemo, da zna biti zlo tudi lepo. Imaš prelepo princesko, ki natrese strupa v čašo kralja, in ga še poljubi. Tudi zlo v obliki agresivnega feminizma, ki uničuje človeštvo, zna biti fletkano.

    Nekaterim duhovnikom bi bile bolj všeč golo-joškaste protestnice pred oltarjem, kot tercialke v klopeh. Brane je med njimi, kot je povedal.

    Seveda je bil tudi morilec M. Maček dober človek - kot otrok sem ga videl v lokalnem gostišču, kako je plačal dva pira kolegom.

    Tudi Ahac je bil velik mislec in filozof, zgled, pravi Hribarjeva, komandant Javoršek pa je opisal, kako je golega suhorskega župnika počasi rezal. In tudi filozof Hribar, veliki 'prijatelj' Cerkve, je mnogo dobrega napisal. In umetnica Makarovičeva je izjemna mladinska dela storila.

    A kaj bo sekundo po smrti - v tem je bistvo življenja, ker mi smo duše, ne telesa.

    Tudi v propadanju Cerkve je marsikaj lepega: mnogo stavb bodo dobili tisti, ki jih potrebujejo, druge dobrodelne org. bodo nadomestile Karitas, tako da se bodo delavci lahko spočili, duhovnikom ni treba več cele ure in dneve čepeti v spovednicah - lahko bodo šli na fejsfuk, v hribe ali v Pariz ... Lahko se bodo končno poročili in uživali.

    Ja, zlo ima tudi dobre strani. Socializem na primer je naredil velike dobrega za lenuhe, kriminalce in veliko alkoholikov je naredil, ki jih je potem ščitil v službah. Najprej jim je pobil starše, jim odvzel tovarne in kmetije, jim dal stanovanje v bloku in bedno službo v tovarni, potem pa jih je brezplačno zdravil vse do zgodnje smrti ali samomora, ter jih brezplačno pokopal.

    Zlo ima tudi dobre strani, je evangelij tega patra zgoraj. Tudi v peklu, in v spodnjih vicah so kakšne lepe stvari, bodo spoznali. A v resnici je vse to ena velika herezija in sinkertizem z vsem mogočim, prava prostitucija. Kurbarija, po slovensko.

    Bistvo je prepoznati svojo karizmo in jo izčistiti, če pa kdo piše o stvareh, katere mu ni dano razumeti v globino, je grešni pripovednik. Tole levo-desno, Brane, ni tvoja karizma. Je le zmota, ker ne temelji na Pismu. Omenjaš Staro zavezo, a tudi tam ni egalitizma, za katerim so mnogi verni oboleli. Jezusovo 'Enost' razumejo v zemeljskem smislu, zato so heretiki.

    Pa Bog nam pomagaj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da.tudi jaz menim,da je resnica ena in cela celostna-da je edina Resnica.Zato dobim alergijo na pletiničenja o več resnicah v kakršnikoli obliki-tudi v Cestnikovi.Resda se človek z Božjo po-močjo zmore od zla spreobrniti in odvrniti,vendar pa zlo s tem ne postane enako dobremu;še vedno ostane zlo.Čeprav v Velikonočni hvalnici blagrujemo celo krivdo,ki je bila vredna največjega Odrešenika,s tem ne moremo kar izenačiti greha in pravičnosti oz. svetnika in zločinca. A hvala Bogu ljudje ne vemo in ne zmoremo vsega;Bog in Edini Gospod pa vse ve in vse zmore.Ko bo čas,omo videli.

      Izbriši
    2. Avtor je odstranil ta komentar.

      Izbriši
    3. Šest resnic ( Ne ena...):
      1. da je Bog. 2. da je Bog pravičen sodnik, ki dobro p
      lačuje in hudo kaznuje. 3. da so tri Božje osebe: Oče, Sin in Sveti Duh. 4. da se je Bog učlovečil, da bi nas s svojo smrtjo na križu odrešil in večno zveličal. 5. da je človeška duša neumrljiva. 6. da je milost božja za zveličanje potrebna.

      Izbriši
    4. Je pa res, da je Pascalov navedek o nasprotujočih se resnicah in herezijah iz njegovega knjige Pensées, ki je še zmerom na cerkvenem Indeksu prepovedanih knjig. Nenavadna referenca, bi rekel.

      Izbriši
  2. Opravičujem se, zgoraj je škrat eno besedo v zelo grdo obrnil, glede fejsbuka. Ni lepo, je grdo.

    Ko sem pa že tu, bi še enkrat spomnil, da je zlo pravzaprav lepo v sebi, in tudi dokaj 'dobro', sicer ne bi večina človeštva padala v njega potuhnjene kremplje, skupaj z mnogimi verniki in kleriki. Saj ravno v tem je ta 'keč': ker je v njem privlačnost, nas privlači - in začnemo ga zagovarjati.

    In kaj je zlo? Vse, kar nas zvito odvrača od naše edine Naloge v tem življenju: iskanju Boga in najdenju Gospoda. Še prav posebej pa je zlo v vsem, kar nam zamegljuje dejstvo, da smo duše, ne telesa, in da duše po telesni smrti živijo NAPREJ. In da osebe/duše, ki niso spoznale Gospoda, ampak so zagovarjale Tita in rdečo zvezdo in krvavi socializem, končajo tam, kjer Tito zdaj je. Kogar zagovarjaš, tistega slaviš, in pri njemu boš odtlej živel in mu stregel. Koliko duhovnikov zdaj streže Joškota, pa še kak škof zraven!

    Reči, da je bilo v našem socializmu kaj dobrega, če je pa sta POVPREČEJE in končni rezultat zelo negativna, je satanovo hujskanje. Izvira iz NEOBČUTLJIVOSTI za usode stotisočev nedolžnih žrtev demonskega sistema. Kako je lahko nekdo tako zelo sebičen, da hvali potuhnjeno zlo, ker mu je dalo nekaj piv in nekaj prijateljev in precej lagodno mladost? A vse, kar je bilo v Jugi 'zastonjskega', so plačali MUČENIKI pred in med to dobo, veliko pa bodo plačali še naši vnuki.

    Toliko o dobroti kosmatega. A kakšna mrha ga vedno rada pohvali, kakšen kamplejc da je.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A Kristus je vstal s (poveličanim?) telesom-Tomaž je otipal njegove rane...tako bomo vstali tudi mi-ki po Njem verujemo tudi v vstajenje mesa.

      Izbriši
    2. ALELUJA, sestra! Začetek vstajenja pa je lahko že zdaj. Janez 14,23:

      Jezus je odgovoril in mu rekel: "Če Me kdo Ljubi, se bo držal Moje Besede in Moj Oče ga bo Ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem."

      Če pa kdo hvali demone, se to ne more zgoditi, kajti Sveta Trojica ne vstopa v umazan tempelj.

      To je Kristusov Evangelij.

      Izbriši
  3. Vedno z užitkom preberem prispevke patra Cestnika in občudujem njegovo poglobljeno znanje in duhovno širino, tako drugačno od večine površnih plehkih komentarjev.

    OdgovoriIzbriši
  4. Branko, podpišem se pod vsemi tvojimi besedami! Imaš prav.
    Srečno pot!
    Jaka Rožac

    OdgovoriIzbriši
  5. Peter Gradišnik:

    "1. Da je Bog.
    2. Da je Bog pravičen sodnik, ki dobro plačuje in hudo kaznuje.
    3. Da so tri Božje Osebe: Oče, Sin in Sveti Duh.
    4. Da se je Bog učlovečil, da bi nas s svojo smrtjo na križu odrešil in večno zveličal.
    5. Da je človeška duša neumrljiva.
    6. Da je Milost Božja za zveličanje potrebna.

    Aleluja! To so temelji in zdravila za Spoznanje Milosti in Miru, za Odrešenje v Kristusu.

    Zakaj dobivam občutek, da je katolištvo en sam poskus kompromisarstva med peklom in Evangelijem? Seveda ima ta HEREZIJA veliko privržencev, ker je zaradi patološkega predojdipalnega stanja vse več takšnih ljudi, ki jim moralne norme niso PONOTRANJENE. Zato imamo celo klerike, ki molijo v dveh templjih. A resnično, resnično povem vam:

    Kdor časti demone in njih dela ter moli v templju demonov + in v cerkvi - služi demonom.
    In kdor ima doma ženo, ki jo 'ljubi', a skače čez plot ali hodi v kupleraj - ljubi hudiča.

    Kajti Gospod ni nekdo, ki bi delil Ljubezen s prešuštniki. Njegova Ljubezen je brezmadežna in popolna, je najvišja sveta Nevesta, namenjena le zvestim.

    To je Kristusov Evangelij.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bogdaj Jona. Spremljam tvoje komentarje.... Citiras Sveto Pismo, potem to komentiras in nazadnje pripises "To je Kristusov evangelij"....NE. To je zgolj tvoja razlaga..... O tem pise Branko,.....Tako nastaja herezija.
      Bog zivi Brankota. Se mnogo modrih!!

      Izbriši
  6. Kompromisarstvo je nenačelnost in ljudi ta oportunistična praksa odvrača, mogoče je nekaterim všečna navzven, a ljudi notranji čut posvari in ne pretrese jim duše. Iščejo trdnosti in zgleda živetega evangelija. Potem jih to spreminja na dolgi rok, kar je pa že Božja milost.

    OdgovoriIzbriši
  7. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  8. Andrej: "Bogdaj Jona. Spremljam tvoje komentarje.... Citiras Sveto Pismo, potem to komentiras in nazadnje pripises "To je Kristusov evangelij"....NE. To je zgolj tvoja razlaga..... O tem pise Branko,.....Tako nastaja herezija.
    Bog zivi Brankota. Se mnogo modrih!!"

    Bogdaj Andrej!

    Seveda Bog živi Branka in tudi tebe in vas vse še dolgo desetletij, da bo dovolj časa Evangelj Zaživeti!

    - Ko Evangelij (s politikantsko predvolilno taktiko) razlaga zemljeni um, je to herezija. Te herezije je bilo v zgodovini Cerkve žal preveč, in se nadaljuje.

    - Napisano je, da je jemanje le delčka Svetega pisma heretično. A to je tudi zmota, kajti Pismo je itak treba brati na transcendentni ravni, ob poslušanju razlag transcendentnih duš (ne le nekih plačanih teologov), sicer je vse itak herezija. Ko je Nauk živet na duhovni ravni, pa je vsak delček Nauka enak Nauku. To bi lahko prenesli tudi na Evangelij, kajti vsak svetnik je živel le en del Evangelija, tisti del, ki se ga je najbolj dotaknil. Enega se je Jezusovo samodarovanje in križanje, drugega vstajenje, tretjega apostolska dela ... Tudi sveta Favstiona Kowalska potrjuje to. Kajti, resnično, resnično povem vam:

    Kdor delček Evangelija doume in sprejme in zaživi, sprejme celotni Evangelij, ki je Gospod. Tudi s celotnim Svetim pismom je tako, če je naš um že transcendenten. Zdaj pa pojdi k gospodu škofu, in skušajta to izpodbiti, potem pa se lahko javiš, da slišimo te argumente, in jih podebatiramo. Povem ti, ni ga škofa, ki bi moje zgornje trditve izpodbijal - vsaj tiho bodo, ker so modri možje.

    - Zanimivo, da Brankovo pisanje, kateremu je namen tudi vplivanje na katoliške volilce, sovpada z izpadom Spomenke v Sobotni prilogi, ko enako kot on relativizira in povzdiguje zločinca Ahaca. Malo klikni po Googlu in bral boš, kako je ta junak rezal suhorskega župnika do smrti. Potem pa še mnoge druge: tudi s puškinim kopitom jim je moda trl. Zdaj pa je modrec?

    Na srečo je obema vrhunsko odgovoril g. Ocvirk - izjemen je, moder in pogumen in pošten - ko je v dveh delih pisal o začetku h-ribarjenja. Branko je tudi hribovc, ni dvoma :).

    - Predvsem pa podporniki zgornjega sumljivega pisanja ne poznate kaj dobro ne Evangelija, ne Apostolskih del. Opozorila v njih je treba resnično razumeti in tudi ŽIVETI. Npr. 2 Peter 2,17-22. Klikni link:

    http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=2+pt+2%2C17-22&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

    Opozorilo je pravzaprav Jezusovo:
    - ne vračaj se nazaj k lastnim izbljuvkom preteklosti.
    - Ne časti demonov, ki so storili toliko gorja množicam, četudi so tebi storili nekaj dobrega.
    - Ne zvabljaj še drugih v zagovarjanje potuhnjenega zla v rdeči zvezdi in socializmu, ker oba ne bosta videla Nebeškega Kraljestva še zelo dolgo ne.

    To je Kristusov Evangelij. Zdaj pa le k gospodu (nad)škofu, preveriti prosim, ali je, ali ni. A bodite pozorni na tole:

    Apd 7,52.

    Pa Bog nam pomagaj. Lep pozdrav in amen

    OdgovoriIzbriši
  9. v glavnem, berem, se učim in razmišljam.
    Edino pomembno se mi vseeno zdi, da si laiki zapomnimo: ne stori drugemu, kar ne bi storil sebi.
    Potem pa lahko do sodnega dne razpredamo, kaj je mislil Bog in kaj ni.

    OdgovoriIzbriši