nedelja, 24. julij 2016

De Foucauldova prerokba o islamu in Franciji (prevod)

Bl. Charles de Foucauld
Točno pred sto leti, le nekaj mesecev pred svojo smrtjo, je francoski saharski misijonar in menih Charles de Foucauld (1858 – 1916; ubili so ga puščavski roparji, za blaženega bil razglašen l. 2005) napisal za današnji čas nadvse zanimivo pismo, katerega naslovnik je bil René Bazin, pisatelj in član Francoske Akademije. Kot dober poznavalec islama v pismu med drugim razlaga o bolj notranjih vidikih muslimanske vere, bolj natančno o islamski apokaliptiki, in kako bodo ti vidiki v bodoče vplivali na odnos islama do Francije in Evrope. Vedimo, da se današnji terorizem Islamske države napaja ravno iz tovrstne apokaliptike.

Odlomek iz pisma je kratek in poučen. Iz italijanščine (link) sem ga prevedel Branko Cestnik.


------------

Charles de Foucauld,
iz pisma Renéju Bazinu, 29. julija 1916


Menim, da, če se počasi in z milino muslimani iz naših severnoafriških imperialnih kolonij ne bodo spreobrnili, se bo dvignilo nacionalistično gibanje podobno tistemu v Turčiji. V velikih mestih se bo vzpostavila intelektualna elita, izobražena v Franciji, vendar brez francoskega duha in srca. To bo elita, ki bo izgubila islamsko vero, bo pa ohranjala njeno ime, da bo lahko preko nje vplivala na množice.

Na drugi strani pa bo množica nomadov in kmetov ostala neizobražena in oddaljena od nas, trdno zasidrana v mohamedanstvu, nagnjena k sovraštvu in preziru do Francozov, do naše religije in do naše nadoblasti, ki ni bila vedno dobra. Nacionalistična in barbarska čustva bodo zrasla v izobraženi eliti. Ko bo imela priložnost, na primer v kakšnem za Francijo težkem času, v notranjem ali zunanjem smislu, bo uporabila islam kot vzvod za dvig neizobraženih množic ter bo poskusila ustvariti neodvisni muslimanski imperij v Afriki.

Francoski imperij v Afriki – Alžirija, Maroko, Tunizija, zahodna Afrika – šteje 30 milijonov prebivalcev. Če bo mir, se lahko številka v manj kot petdesetih letih podvoji. Demografska rast bo pospremljena z velikim materialnim razvojem. Dežele bodo bogatejše, povezane bodo z železnicami, v njih bodo prebivali bojeviti in našega orožja vešči ljudje, ki jih bo vodila elita izobražena v naših šolah. Ali bomo člane te elite naučili živeti po francosko ali pa nas bodo prej ali slej spodili od tod. In edini način, da postanejo Francozi, je, da postanejo kristjani.

Ne gre za to, da jih spreobrnemo v enem dnevu, še manj, da jih spreobrnemo na silo. Temveč moramo to delati z milino, tiho, s prepričljivostjo, z zgledom, z dobro vzgojo in izobrazbo, preko bližnjih in človeško toplih stikov. To je predvsem delo za laike, ki za razliko od nas duhovnikov lahko imajo z muslimani bolj številne in bolj tesne stike.

Lahko muslimani postanejo Francozi? Izjemoma da, na splošno pa ne. Mnoge temeljne dogme islama nasprotujejo našim načelom. Pri nekaterih – mislim na liberalne muslimane, ki so izgubili vero – so prilagoditve možne. Toda pri drugih – in tu mislim na tiste, ki pričakujejo Madhija – ni nobene možnosti za dogovor. Razen liberalcev, muslimani verujejo, da bo na Sodni dan prišel Mahdi, ki bo razglasil sveto vojno za vzpostavitev islama po celem svetu, potem ko bo pokončal in si pokoril vse ne-muslimane.

Muslimani verujejo, da je islam njihov edini dom, nemuslimanskim ljudstvom pa je usojeno, da bodo premagana od njih ali od njihovih potomcev. Zanje je podrejenost njihovega naroda nekemu nemuslimanskemu narodu le začasno stanje. Njihova vera jim zagotavlja, da bodo iz spopada z Evropejci, od katerih so danes vladani, izšli kot zmagovalci. Modrost jim svetuje, naj mirno in potrpežljivo prenašajo to preizkušnjo: „Če je ptiček v kletki nemiren, izgubi peresa in si polomi krila. Če pa ostane miren, bo ob dnevu osvoboditve čil in zdrav.“

Oni lahko imajo rajši eno državo do druge. Kakor imajo rajši Francijo od Nemčije, saj nas Francoze dojemajo kot bolj krotke. S tem ali onim Francozom lahko sklenejo prijateljstvo; junaško se lahko bojujejo za Francijo – zaradi čuta in časti; lahko pokažejo bojevniškega duha, zvestobo dani besedi, podobno kot plačanci 17. in 18. stoletja. Toda praviloma, razen kakšne izjeme, dokler bodo muslimani, oni ne bodo pravi Francozi. Potrpežljivo bodo čakali Madhijev dan in takrat bodo napadli Francijo.


9 komentarjev:

  1. V dva komentarja bo tole šlo: Lažni verniki uničujejo svet in lastne religije. Kar zdajšnji podivjani del 'islama' zahteva od sveta, je na nek način resnična potreba po čistosti, a kaj, ko je hudič skrit v njih želji po ženskah, ozemlju in denarju. Islam je ugrabljen že od samega začetka od nesvetih klerikov in posvetnih poželjivih voditeljev. Tako kot zdaj operira Erdogan po puču, so mnogokrat storili tudi prosvetljeni absolutisti, predani Bogu, in s silo iz razvrata svoje dežele ustvarili stoletja ali tisočletje miru in kulturnega napredka. In kot zdajšnji podivjani del islama želi odstraniti grešni del sveta, da se sam dozdevno ne bi okužil, so tudi svetniki delali, na tak ali drugačen način. A oni so delali v dobro svojih in duš drugih ljudi, medtem ko ti hudiči vse počno v škodo svojim dušam in ljudem.

    Seveda islam potrebuje prenovo, ki sploh ni težka v načrtu, težka bo v praksi. Da pa bi musliman potreboval prenovo zato, da bi postal Francoz, je pa milo rečeno pekel številka 2. Da bo ponoči užival in podnevi spal, da bo lahko izbiral med 800 ponudnicami v eni ulici, da bo dvomil v Boga in želel le lagodno živeti? Upam, upam in želim, da se tisti pravi muslimani, ki vedo kaj je askeza duhovnega življenja, nikoli ne bodo dali pohabiti na nivo današnjega evropskega kvazi kristjana. V Londonu ali Berlinu že desetletja zapirajo in prodajajo cerkve, ker … Ker je krščanski svet Evrope v totalni uživanciji življenja, ki mu ga nudi sam peklenšček. Pozabili smo na Boga, bolni smo enako kot muslimani, če ne še bolj. Če pogledamo kdo vse se je razstrelil ali je pokal in klal te mesece in dni po Evropi, je jasno, da nihče od njih ni bil pravi musliman, ampak so bili odvrženi kamni, psihični bolniki, dušni razseljenci. Žal mi jih je, ker jih nihče ni oskrbel z živim Bogom, ko so bili še mladi in mehki. In razumem da, če si pravi musliman ali kristjan, precej trpiš v kakem velemestu, polnem razvrata, pohlepa, krivice, kriminala in lažnega uživanja, ki se nenehno spreobrača v trpljenje. Če se moraš poleg tega še boriti z nacionalisti in socialno službo in sosedi za košček kruha, je razumljivo, da komu 'poči film'. Takrat se jim vse pomeša: vera, skrajna tesnoba in krivice ter neznanje - in imamo kri po ulicah.

    OdgovoriIzbriši
  2. 2. Moj pogled na islam je vseeno delno optimističen: Bosanski muslimani so bili zadnji, ki so prijeli za orožje v zadnji vojni in zato so, kot Kristus, plačali največjo ceno. Pobijali so jih 'kristjani' in 'kristjani'. In ko sem bil otrok, je kdaj na obisk prišel starejši gospod, musliman iz Bosne, gospod S., in pri nas ostal nekaj ur na obisku. Zame je bil vedno neki čudež, posebej, ko mi je potem oče govoril o njegovem življenju in domu v Bosni. Bil je resničen musliman: urejen, prijazen, vztrajen, delaven, uspešen v poslu, družini in občestvu. Bil je subtilno asketski, zadržan v hrani, besedah in obnašanju. Kot vsi ostali je poromal v Meko in je z veseljem dajal 10% svojega zaslužka džamiji, skupnosti (najdite mi take kristjane v Sloveniji!). V njem je bila neka blagost, a velika trdnost. Zdaj me spominja na nadškofa Šuštarja. Rad sem ga imel in nenehno sem ga, ure in ure, opazoval. Otrokom je vedno prinesel kakšno darilce, sladkarijo. Mislim, da sem tudi zaradi njega začel redno hoditi v cerkev. In moram reči, da mi je bilo med kristjani težko najti človeka, ki bi izžareval tisto, kar sem čutil in videl njem . Tudi v vojski so mi bili muslimanski Bosanci dobri prijatelji, in takrat sem spoznal dušno drobnost kolegov Slovencev. Zaradi tega imam za muslimane upanje: povsod se lahko prilagodijo in zakoreninijo, če se le držijo pravega dela nauka, ki je ljubezen, ne pa kri. Ko pa stopijo skupaj v množicah, pa zna biti problem, ker jih nesveti voditelji porinejo v stranske variante nauka. Takrat notranji boj duše (džihad) obrnejo navzven v (lažno?) samoobrambni džihad in začne se boj, ne za preživetje vere, ampak za ženske, denar in ozemlje. Takrat postanejo enaki našim križarjem in zavojevalcem, ki so s križem v roki in lažjo na jeziku hoteli le ukradeni seks, zlato in ozemlja. Ne vem, če smo mi kaj boljši od koga drugega: v Evropi je v mesecu dni umrlo morda 200 ljudi, tam doli v Arabiji pa jih vsak dan umre 200, od našega orožja. Mislim, da bi Slovenec že moral razumeti kaj je to karma, ker smo tudi sami precejšnji častilci karme de majolke – več ga spiješ, prej propadeš; več bomb ko zmečeš, prej boš tudi sam jokal. Spreobrniti se mora predvsem evropski 'kristjan', ki misli, da je nad-izbranec. Da bo res sočuten do sveta, in ne pohlepen ter poželjiv.

    OdgovoriIzbriši
  3. Še tole mi prihaja na misel: svetniški Foucauld je bil prej Francoski oficir, potem sveti mož, a umrl je s kroglo v glavi pred utrdbo, narejeno v BRAN proti puščavskim ljudem, ki jim je milino Gospoda prinašal. Logika sveta, kaj. In zgornje pismo je napisal le 4 mesece pred svojo nasilno smrtjo, zanimivo, ravno sredi vihre prve svetovne vojne, ko so se zagreti kristjani Evrope poklali med seboj in pokopali 40 milijonov trupel. Lep zgled 'poganskim' muslimanom, v spreobrnjenje? Kdo naj se torej spreobrača in kdo naj koga spreobrača, ljubi sveti Bog?? Odgovor najdem le eden: jaz se moram spreobrniti, meni zvoni.

    OdgovoriIzbriši
  4. Upam, da nisem nadležen? A mislim da paše sem. Že nekajkrat se je zgodilo, da ko sem tu napisal komentar, se je podobno zgodilo v svetu znotraj tiste ure ali tistega dne?? Tudi včeraj sem ob pol devetih kliknil o nasilni smrti francoskega duhovnika in pol ure zatem se je začela sveta maša, kjer so ubili francoskega duhovnika. In to točno sto let kasneje!! O tem duhovniku, ki je včeraj umrl pred oltarjem, bi, v uteho, spomnil, da takšna smrt na takšnem mestu vodi dušo naravnost v nebesa. Izvajalce umora pa naravnost v dno pekla – nič ne bo z lažnimi nebesi 72h devic! Ta smrt je začetek novega obdobja in odnosa do tovrstnega demonstva. Zato je bila tu prisotna tudi Božja volja.

    Druga stvar pa je v dejstvu, ki ga lahko izberemo iz novice: psihopati izbirajo lahke tarče, in dobro so vedeli kakšna ogromna množica Francozov pride k jutranji maši. Bilo je morda 5 ljudi? Tri redovnice, duhovnik in dva vernika, piše. Če bi jih bilo 50, do tega dogodka zagotovo ne bi prišlo, vsaj ne na tak način. Hudi duhovi so bili doma blizu te cerkve in poznali so občestveno revščino pri mašah. Nadškof Lebrun je dejal, da katoliški Cerkvi ne ostane drugega, kot da vpije Gospodu v molitvi. In nadškof sanja naprej, da bo mladina vendarle vzpostavila 'civilizacijo ljubezni'. Ta civilizacija že obstaja, a ne na zemlji. Mislim … Kje je tu evangelij, ki je končna Beseda in ima vse odgovore?? Ali ni Gospod dejal: »Kdor nima meča, naj proda suknjo, in si ga kupi!« ?? Mar ni naš sveti mučenec Grozde (mimogrede, IS še dolgo ne bo ujela krutosti in števila pobitih duhovnikov in kristjanov, kot je to uspelo slovenskim komunistom) napisal:

    … Daj, Mati, lilijo mi zdaj v levico,
    - kako je lep ta Tvoje grede cvet –
    ponesem čistega ga zdaj med svet;

    Zato mi, Mati, daj še meč v desnico,
    da branil bom cvetico belo z njim,
    da je v sveta vrvenju ne izgubim.

    On je že vedel in ve. Oreh ima lupino in vernik mora imeti tako lilijo ljubezni kot tudi meč. Morda pa se bodo slovenski duhovniki vendarle ovedli, spet, začeli zaklepati vrata in vaditi samoobrambo, vedoč, da je premagati hudiča pravzaprav ljubezen, če pri tem braniš šibke in nedolžne. Pa tudi za takšne napadalce je dobro, če so ustavljeni čim prej, da si ne nakopičijo še večjih bremen duše. To je ljubezen, in malo je za slutiti, da ta prastara modrost spet kaplja nazaj v našo vero, če sodim vsaj po za odtenek manj diplomatskih beseda nadškofa Zoreta. Slovenski kristjan naj počasi spozna, da s hudimi duhovi v telesih soljudi ne more biti nobenih kompromisov in dogovorov. Ne v sebi, ne v veri in ne v politiki. Vsaj Gospod je tako učil in živel.

    OdgovoriIzbriši
  5. Menim,da tako dolgih komentarjev ni potrebno pisati,ko prebereš dve knjigi,ki opisujeta HANTINGTONOVA "Spopad civilizacij",ki z shemo na eni izmed strani prikazuje katera verstva na našem planetu so kompatibilna in katera ne ;je med krščanstvom in islamom prikazano poudarjeno nemogoča sobivanje;če pogledaš na bajna bogastva Katarja,Saud Arabije,Bahraina in drugih pa njihovi soverniki ne "bežijo",k njim kajti pri njih je vso bogastvo doma;temveč so navalili na Evropo, ki ima že tako preveč svojih problemov.
    V drugi knjigi J.Perkinsa " EM morilci z original naslovom--Confessions of an Economic Hit Man " pa pisec razkriva vse načine kako politika-korporacije-banke tvorijo novo ime --korpokracija--,ki prevladuje v globalnem svetu;in "zapadnjaško civilizacijo " , bi dobesedno hotela,da bi bila tudi na "vzhodu"
    ;in ko obe knjigi prebereš prideš do zaključka,da so za vsa grozodejstva kriva verska prepričanja,ki vsaka na svoj način pričakujejo svojega "Madhija",ki ga ne glede na vero nudi najbolj profatibilna orožarska industrija predvsem iz zapada in ga za velike denarje prodaja vernikom in nevernikom----pa tudi nas prebivalcev tega planeta je preveč čakajoč na tak ali drugačen način svojega Mahdija.
    Tako kot so imeli Turki pred mnogimi leti,ko so prišli do Dunaja "britke sablje" in križarji svoje orožje,je to danes samo vpodbujanje teh ukih ali neukih prebivalcev tega planeta različnih veroizpovedi, vzpodbujanje in podkupovanje teh kakor napiše v svoji knjigi J.Perkins " korpokracij" ,da zlepa ali zgrda dosežejo svoje cilje---z pogovori--podkupovanjem--umori--in nazadnje---z vojaško silo.Zgovoren primer Irak,Sirija,Južni Sudan in še ----in še--in še.
    p.s.lahko vam pošljem FB fotografijo kaj so počeli Belgici v Kongu pred 100 leti in še kasneje do tragedije g.sekretarja Združenih narodov ---Čombeja---Mobutuja.
    Tudi Evropa ni bila v zadnjih 100 letih nedolžna--1 in 2 svetovna vojna.
    Prebral sem ko je umrl Simon Gregorčič in so ga z vozom iz Gorice v krsti pripeljali v Kobarid je vso pot klečala ob cesti nepregledna množica ljudi-Slovencev jokala in molila za njega in nas Slovence verne in ateiste
    lep pozdrav od mene.

    OdgovoriIzbriši
  6. Menim,da tako dolgih komentarjev ni potrebno pisati,ko prebereš dve knjigi,ki opisujeta HANTINGTONOVA "Spopad civilizacij",ki z shemo na eni izmed strani prikazuje katera verstva na našem planetu so kompatibilna in katera ne ;je med krščanstvom in islamom prikazano poudarjeno nemogoča sobivanje;če pogledaš na bajna bogastva Katarja,Saud Arabije,Bahraina in drugih pa njihovi soverniki ne "bežijo",k njim kajti pri njih je vso bogastvo doma;temveč so navalili na Evropo, ki ima že tako preveč svojih problemov.
    V drugi knjigi J.Perkinsa " EM morilci z original naslovom--Confessions of an Economic Hit Man " pa pisec razkriva vse načine kako politika-korporacije-banke tvorijo novo ime --korpokracija--,ki prevladuje v globalnem svetu;in "zapadnjaško civilizacijo " , bi dobesedno hotela,da bi bila tudi na "vzhodu"
    ;in ko obe knjigi prebereš prideš do zaključka,da so za vsa grozodejstva kriva verska prepričanja,ki vsaka na svoj način pričakujejo svojega "Madhija",ki ga ne glede na vero nudi najbolj profatibilna orožarska industrija predvsem iz zapada in ga za velike denarje prodaja vernikom in nevernikom----pa tudi nas prebivalcev tega planeta je preveč čakajoč na tak ali drugačen način svojega Mahdija.
    Tako kot so imeli Turki pred mnogimi leti,ko so prišli do Dunaja "britke sablje" in križarji svoje orožje,je to danes samo vpodbujanje teh ukih ali neukih prebivalcev tega planeta različnih veroizpovedi, vzpodbujanje in podkupovanje teh kakor napiše v svoji knjigi J.Perkins " korpokracij" ,da zlepa ali zgrda dosežejo svoje cilje---z pogovori--podkupovanjem--umori--in nazadnje---z vojaško silo.Zgovoren primer Irak,Sirija,Južni Sudan in še ----in še--in še.
    p.s.lahko vam pošljem FB fotografijo kaj so počeli Belgici v Kongu pred 100 leti in še kasneje do tragedije g.sekretarja Združenih narodov ---Čombeja---Mobutuja.
    Tudi Evropa ni bila v zadnjih 100 letih nedolžna--1 in 2 svetovna vojna.
    Prebral sem ko je umrl Simon Gregorčič in so ga z vozom iz Gorice v krsti pripeljali v Kobarid je vso pot klečala ob cesti nepregledna množica ljudi-Slovencev jokala in molila za njega in nas Slovence verne in ateiste
    lep pozdrav od mene.

    OdgovoriIzbriši
  7. Vse je res, mozaik se sestavlja. Vendar obstaja nekaj iznad vsega tega in mnogi se že dotikajo ter skušajo kakšno kapljo podeliti še drugim v tem kotlu pohlepa in poželenja. Pred to izkušnjo sanjati, da bomo koga spreobrnili, morda celo v Francoza, pa je, kot je videti, utopija ali pa zmota. Lp nazaj.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne obsojati vse: takole so videti verski psihopati, katerih šef je hudi duh, poglejte si video:

    http://nova24tv.si/svet/videoislamski-klerik-ob-aretaciji-policista-ozmerjal-z-rasistom-in-krical-allahu-akbar/

    Takele govorijo nediplomatski gostje, ko jim za hip po nepotrebnem naraste verski greben:

    https://www.youtube.com/watch?v=XbJ1ineCPps

    Po enem tednu; taki pa so PRAVI MUSLIMANI, kot sem jih poznal jaz, in ki človeku pomagajo k svoji veri:

    http://www.rtvslo.si/svet/francija-muslimani-izkazali-solidarnost-z-obiskom-katoliskih-mas/399299

    OdgovoriIzbriši
  9. Hecna je ta francoska kolonialistična zavest, ki si je – vsled demokratičnih republikanskih temeljev, na katerih je parazitirala – za razliko od britanske in vseh drugih domišljala, da bo iz podrejenih in izkoriščanih ljudstev lahko ustvarila Francoze. Le kakšni 'Francozi' bi to lahko bili? Pa smo pri že pri protislovnosti Ilirskih provinc in vseh drugih napoleonovsko-imperialnih tvorb v imenu svobode, enakosti in bratstva – v imenu ljudstva. Vprašati se je treba, zakaj bi katero koli ljudstvo hotelo prenašati nadoblast Francozov ali kogar koli drugega. Pa ne le odkrito kolonialno oblast, temveč tudi vse druge, nekoliko manj neposredne oblike imperializma. Zaradi svobode, enakosti in bratstva? In zakaj naj bi kristjani podpirali imperializme svojih držav?

    Charles de Foucauld si teh vprašanj vsaj v pričujočem pismu ne zastavlja. Namesto tega le ugotavlja, da francoski kolonialni projekt, katerega produkt naj bi bili tudi ti novi 'Francozi', ne bo uspešen, če ne bodo izpolnjeni določeni pogoji. In ker je živel in deloval med muslimani na področju Magreba (Alžirija, Tunizija, Maroko), je kot glavno oviro njihovi 'francoskosti' uzrl islam. Toda do upora proti francoski, britanski in nasploh kolonialni nadvladi je prišlo tudi v popolnoma nemuslimanskih delih subsaharske Afrike, med hindujci in budisti (ne le muslimani) v Indiji, Burmi, Vietnamu in med taoisti, konfucijanci ter modernisti na Kitajskem. Pri tem pa se je prav v subsaharski Afriki tudi krščanska elita, ki so jo kolonialne sile izobraževale, da bi 'vodile' te bodoče 'Francoze', uprla kolonialni oblasti, katere dekla naj bi bila. Je to presenetljivo?

    Če naj bi torej de Foucauldovo pismo obravnavali kot 'prerokbo', bi se morali vprašati vsaj dvoje: 1. Mar ta 'prerokba' ni bila izpolnjena že v 50-ih letih prejšnjega stoletja, ko so se države Magreba osamosvojile (Alžirija, ki je bila že inkorporirana v Francijo kot nekoč Ilirske province pa je morala svobodo izbojevati s krvavo vojno 1954–1962)? In če na prvo vprašanje odgovorimo z ne, ker da je šele zdaj izpolnjen njen specifično islamski moment, 2: Ali je de Foucauldova interpretacija islamske eshatologije celovita in adekvatna?

    Odgovor na to drugo vprašanje pa je vsekakor ne: islamska eshatologija nikakor ni enoznačna. Veliko hadisov poudarja, da se bo ob koncu časov območje islama (hiša miru in Božje enosti) krčilo, tako na račun 'kristjanov' (Zahodnjakov) in nevernikov, kot z odpadom muslimanov od vere in naraščanjem nepostavnosti. Nato pride Mehdi, ki bo ta trend zasukal, toda vladal bo le 5, 7 ali 9 let. Zatem nastopi Dedždžal, 'lažni mesija' in 'veliki slepar', ki pa ga bo takoj zatem uničil Isa (Jezus) osebno, ob svoji vrnitvi. Itn. Časa in prostora za kako daljšo nadvlado muslimanov nad Evropejci drugimi torej ni ravno veliko, če ne upoštevamo tiste, ki bi jo utemeljil sam Jezus. Pred tem pa bo Medina zapuščena, Kaba v Meki uničena ...

    Ne pravim, da de Foucauld tega, o čemer tukaj piše, ni dejansko slišal od svojih muslimanskih sogovornikov. Pač pa, da tisti, ki so tako verjeli, niso imeli zadostnega izročilnega razloga, da naredijo prav takšen izbor, kot so ga. Izbor so naredili v kolonialnem političnem kontekstu. Če danes pogledamo situacijo v skandinavskih državah, kjer so priseljenci z Bližnjega vzhoda integrirani v družbo, namesto da bi bili getoizirani, vidimo, da islamistične interpretacije tam ne 'zagrabijo'.

    Nenad

    OdgovoriIzbriši